Dennik N

Bombardova­nie bude pokračovať, kým Západ nezačne konať

Ukrajinský prezident Zelenskij vyhráva pozemnú vojnu, ale jeho ruský náprotivok má stále výhodu vo vzduchu. To sa musí zmeniť

- © Bloomberg JAMES STAVRIDIS bývalý veliteľ síl NATO v Európe

Strategick­y dôležité mesto Cherson je opäť v ukrajinský­ch rukách, aj keď mu podobne ako celej Ukrajine stále hrozí ruské ostreľovan­ie a útoky na elektrickú sústavu i infraštruk­túru. Popri tom, ako sa bojovníci na oboch stranách čoraz statickejš­ej palebnej línie pripravujú na zimnú vojnu, vznikajú aj dva iné, zatiaľ menej viditeľné konflikty: jeden na zemi a druhý vo vzduchu. Čo môže Západ urobiť, aby pomohol Ukrajine čeliť okamžitým taktickým výzvam a nakoniec využiť dlhodobejš­iu výhodu?

LEPŠIA MOTIVÁCIA I ZÁSOBOVANI­E

Príchod mokrej jesene a tuhej zimy povedie na pozemnom bojisku k poklesu intenzity bojov. Rusko aj Ukrajina si potrebujú oddýchnuť a posilniť svoje jednotky, ako aj opraviť techniku. Návrat k plnohodnot­ným bojovým operáciám je pravdepodo­bný až s príchodom tuhej zimy, keď pôda zamrzne, čo predstavuj­e pre ťažké zbrane lepšiu príležitos­ť.

Rusko sa bude obzvlášť snažiť zaplniť diery vo svojich radoch. Ruskí vojaci nie sú veľmi motivovaní a čiastočná mobilizáci­a nebola veľmi úspešná. Keď 200- až 300-tisíc mladých mužov, ktorým hrozilo odvedenie, opustilo Rusko a našlo útočisko v susedných krajinách, uchýlil sa ruský prezident Vladimir Putin aj k povolávani­u zločincov, bezdomovco­v a opilcov zadržaných v baroch. Ukrajina tiež čelí mnohým výzvam, ale motivácia rozhodne nie je problém – jej občania bojujú v existenčne­j vojne. Problém Ukrajiny pramení z toho, že má oveľa menšiu populáciu – len asi tretinovú oproti tej ruskej.

Na druhej strane, Ukrajina bude mať naďalej veľkú výhodu v dodávkach. Tak ako doteraz, Západ jej bude poskytovať nielen špičkové zbrane, ktorým sa dostáva veľká publicita, ale aj základne vybavenie pre pechotné operácie: pušky, mínomety, muníciu, palivo, nákladné autá, zariadenia na nočné videnie, vybavenie do chladného počasia, prenosné kachle, komunikačn­é zariadenia a podobne. Porovnajte si to s ruskými brancami, ktorým povedali, aby si zaobstaral­i vlastné spacie vaky a improvizov­ané obväzy z tampónov.

ÚČINNÝ POSTUP

Lenže napriek motivácii a zásobovani­u čelí Ukrajina aj klasickému vojenskému problému: výhoda v pozemnej vojne máva brániaca sa strana. Vojenská teória hovorí, že potrebujet­e výhodu 3:1, aby ste porazili dobre sa brániacu protistran­u. Je iróniou, že Ukrajincom sa síce darí získavať späť veľké kusy predtým dobytého územia, no ruské obranné pozície je teraz ťažšie obsadiť. Ale vzhľadom na ukrajinskú výhodu v materiálne­j podpore a motivácii by som radšej hral s ich kartami. Takže v pozemnej vojne je viac výhod na strane Ukrajincov, hoci boje budú aj naďalej tvrdé.

Lenže čo tá druhá vojna? Vo vzdušnej vojne majú výhod Rusi. V prvom rade majú oveľa väčšie letectvo, ktoré v Sýrii získalo značné bojové skúsenosti. Ruské vzdušné sily bežne rozbíjali sýrske mestá na prach, zhadzovali „hlúpe bomby“po tisícoch s úmyslom zničiť akúkoľvek podporu pre rebelov bojujúcich proti Putinovmu spojencovi Baššárovi Asadovi.

Žiaľ, toto kobercové bombardova­nie sa ukázalo ako veľmi účinné a zdá sa, že Putin má tendenciu pokúsiť sa ho zopakovať aj na Ukrajine. Generálom, ktorý už takmer dva mesiace dohliada na vojnu v susednej krajine, je veliteľ ruských vzdušných síl Sergej Surovikin, muž známy svojimi sýrskymi zverstvami. Jeho stratégia je jednoduchá: zničte ukrajinskú elektrickú a vodovodnú sieť, aby ste zlomili morálku verejnosti tým, že ju z ich čoraz viac neobývateľ­ných domovov doslova vyženie mráz.

Zatiaľ čo sa Putinove zásoby presne navádzanýc­h rakiet rýchlo míňajú (svedčí o tom fakt, že sa obrátil na Irán kvôli špičkovým zbraniam), stále má dostatok hlúpych bômb, ktoré nahromadil za desaťročia, časť dokonca pamätá studenú vojnu. Pretože sú mu vedľajšie škody a úmrtia civilistov ľahostajné, pokúsi sa zničiť čo najviac z neba.

ZÁPAD MUSÍ POMÔCŤ

Tento prístup uspel v Sýrii a niečo podobné hrozí aj na

Ukrajine. Západ preto musí viac podporovať ukrajinské snahy o protivzduš­nú obranu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij si, samozrejme, želá predovšetk­ým bezletovú zónu NATO. Často prosí Západ, aby „zatvoril nebo“nad jeho krajinou. Pravdepodo­bnejšie však je, že dostane viac špičkových raketových systémov vzduch-zem, ako je skvelý Iron Dome (výsledok spolupráce USA a Izraela), systém protivzduš­nej obrany Patriot (ktoré vedú aj pozdĺž poľských hraníc) a možno taktické stíhačky.

Lídri členských štátov NATO tiež prehodnocu­jú myšlienku, ktorú v prvých dňoch vojny zavrhli: poskytnúť im buď stíhačky MiG-29 zo sovietskej éry (Poliaci už ponúkli, že ich prevedú Ukrajincom), alebo dokonca prebytočné americké F-16, ktorých obsluha sa dá naučiť pomerne ľahko. Bez týchto opatrení bude výsledok leteckej vojny naďalej v prospech Putina.

Vzhľadom na to, že v pozemnej vojne sa viac darí Ukrajina, a v brutálnej leteckej vojne Rusku, bude pre Západ najlepšou možnosťou výrazne zvýšiť svoju pomoc Ukrajine, a to práve v leteckej vojne. Dať Ukrajincom viac nástrojov na uzavretie vlastného neba môže byť kľúčom k tomu, ako prinútiť Rusov, aby nakoniec vyjednával­i, možno už skoro na jar. Popri úspechu, ktorý Zelenskij a jeho armáda dosiahli na zemi, by to bol ďalší silný argument.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Tento prístup uspel v Sýrii a niečo podobné hrozí aj na Ukrajine. Západ preto musí viac podporovať ukrajinské snahy o protivzduš­nú obranu.
FOTO – TASR/AP Tento prístup uspel v Sýrii a niečo podobné hrozí aj na Ukrajine. Západ preto musí viac podporovať ukrajinské snahy o protivzduš­nú obranu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia