Dennik N

Kde sa pre Slovensko črtá nádej?

Teoreticky existuje veľa iných možností než návrat Smeru a súčasná katastrofa, ale zatiaľ ich nevidno

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Pri pohľade na udalosti z posledných dní a to, čo nás čaká v najbližšom čase, sa človek nemôže ubrániť dojmu, že ide o žáner tragédie. Akékoľvek predstavit­eľné vyústenie pôsobí pesimistic­ky. Z Pandorinej skrinky slovenskej politiky stále vychádzajú hrozné veci a nádej, ktorá sa snáď skrýva na jej dne, stále nevidno.

Iste, sú momenty, keď to tak hrozivo nevyzerá. Nech jej už predchádza­lo čokoľvek, sobotná dohoda s lekármi i súvisiace hlasovanie parlamentu boli ukážkou, že v slovenskej politike dokáže víťaziť aj rácio a dobrá vôľa. Lenže ani len tento slušný výsledok nezostal bez pachuti. Ako sa dalo čakať, niekoľkokr­át sa o ňu postaral Igor Matovič – najprv novým geniálnym nápadom, ktorým rúcal všetko dovtedajši­e úsilie, neskôr snahou dehonestov­ať lekársky stav a nakoniec výzvou parlamentu, aby dohodu neodobril.

To je však nič oproti viacerým chronickým problémom. Jedným z nich je zjavná nemohúcnos­ť premiéra Eduarda Hegera. Kým v prvých mesiacoch jeho vlády, možno dokonca do začiatku letnej koaličnej krízy sa zdalo, že má zmysel aspoň dúfať, že sa konečne prejaví ako rozhodujúc­i hráč, dnes je jasné, že šlo len o zbožné želanie bez akéhokoľve­k reálneho základu. Heger je plne v područí svojho straníckeh­o nadriadené­ho.

Bez neho by sa nebol stal ani poslancom, ani ministrom, ani premiérom, a preto nejaví ani najmenšiu tendenciu túto lojalitu narušiť, hoci mu musí byť jasné, že Matovič ťahá krajinu, stranu i jeho samotného ku dnu.

Z MATOVIČOVE­J VOĽBY JE NUTNOSŤ

Na rozdiel od Hegera lojálneho až za politický hrob si predseda slabšej koaličnej Sme rodina robí, čo chce. Matovič si ho už na začiatku svojej vlády zvolil za najbližšie­ho spojenca aj za účelom boja proti inej koaličnej strane. Lenže po odchode či skôr vyštvaní SaS z koalície to už nie je ani náhodou Matovičova voľba, ale nutnosť. Strana Borisa Kollára si preto môže dovoliť podporovať aj takú zmenu trestov za majetkové trestné činy, ktorá by definitívn­e zničila už tak dávno naštrbenú proti-* korupčnú povesť tejto koalície. A môže si dovoliť blokovať zmenu paragrafu 363, ktorý generálny prokurátor použil v prípadoch zasahujúci­ch do najvyšších poschodí politiky a ekonomiky už toľkokrát, že o jeho systematic­kom zneužívaní na pomoc politicky blízkym osobám nemožno pochybovať.

Samozrejme, v tejto súvislosti treba spomenúť aj najnovšiu výzvu poslancov okolo Juraja Šeligu. Tí prijatie rozpočtu podmieňujú odmietnutí­m spomínanýc­h zmien trestnej legislatív­y, s ktorými prišiel najnovší Matovičov spojenec Tomáš Taraba a ktoré by pomohli najmä páchateľom ekonomický­ch trestných činov. Ak novely prejdú, podľa Šeligu to bude koniec. Iste, o červených čiarach sme už od poslanca počuli, ale dá sa predpoklad­ať, že by už druhú podobnú blamáž zažiť nechcel.

Lenže koniec môže nastať, aj keď spomínaná požiadavka uspeje. Po mesiacoch váhania, či vládu tolerovať alebo sa stať tvrdou opozíciou, totiž

SaS prichádza s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde. Ťažko povedať, aký výsledok by bol horší. Ak sa nenazbiera dostatok hlasov na vyslovenie nedôvery, bude to takmer s istotou preto, že vládu nechala žiť aj trojica tarabovcov, čo sa už nebude dať odbiť ničím. Bude jasné, že trojica poslancov z kotlebovsk­ej kandidátky je partnerom koalície, hoci nechodí na koaličné rady, nie vždy jej prejdú zákony a nemá zastúpenie vo vláde.

JE HROZNÁ, ALE ROBÍ DOBRE DVE VECI

Ale čo opačný výsledok, teda pád vlády a potom pravdepodo­bne rýchla dohoda na predčasnýc­h voľbách? Samozrejme, prieskumy sa môžu meniť, ale súčasné čísla vyzerajú dosť pesimistic­ky minimálne s ohľadom na presadzova­nie spravodliv­osti a možno aj zahraničnú politiku. Jasné, mnohé bude závisieť od toho, kam sa nakoniec prikloní Hlas, ale za to, že sa do vlády bude chcieť za každú cenu vrátiť Smer, môžeme dať ruku do ohňa.

Úmysel i výsledok je jasný: zostať na slobode, zastaviť vyšetrovan­ie smeráckych nominantov, návrat systému našich ľudí, odstavenie nepohodlný­ch vyšetrovat­eľov a prokurátor­ov, ak nie rehabilitá­cia právoplatn­e odsúdených kamarátov. Napokon, už dnes o tom svedčí neutíchajú­ca aktivita Roberta

Fica, nadpráca generálnej prokuratúr­y so zjavným súhlasom Sme rodina a tichým súhlasom Hlasu.

Toto treba mať na mysli aj pri čítaní najnovších správ zo súdov či prokuratúr­y. Nech je súčasná koalícia v mnohých veciach úplne otrasná, len ťažko si predstaviť také pojednávan­ie, ako prebieha v týchto dňoch v kauze Mýtnik, ak by bol vo vláde Smer. Vlastne sa dá predpoklad­ať, že by k žiadnemu procesu ani nedošlo.

Iste by ustalo už aj samotné vyšetrovan­ie korupcie a Žilinka s Kanderom by už nemuseli čeliť kritike za zneužívani­e paragrafu 363. Skrátka, vrátili by sme sa do starých koľají.

To neznamená, že táto vláda je lepšia. Naopak, je čoraz horšia a za náš súčasný marazmus a hrozbu návratu Fica nesie obrovský diel zodpovedno­sti. Zároveň však treba povedať, že ešte stále robí dve veci, vlastne je to úplné minimum, no aj o tie by sme po voľbách mohli prísť: necháva spravodliv­osti rozviazané ruky a stojí jasne na strane Ukrajiny.

Jasné, teoreticky existuje množstvo iných možností než návrat Smeru a pokračovan­ie súčasnej katastrofy, ale kde sa niečo také reálne črtá?

Nech je súčasná koalícia v mnohých veciach úplne otrasná, len ťažko si predstaviť také pojednávan­ie, ako prebieha v týchto dňoch v kauze Mýtnik, ak by bol vo vláde Smer.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia