Dennik N

Keď budem veľký, chcem byť nezaradený poslanec

Mať na svojej strane zároveň „jedného z desiatich najintelig­entnejších poslancov“, ako sa Igor Matovič vyjadril o Martinovi Beluskom, a zároveň Juraja Šeligu, to už nepôjde

- ANDREJ BÁN reportér

Slovenský parlamentn­ý systém (aj také existuje) vykazuje niekoľko pozoruhodn­ých znakov. Nemáme iba koalíciu a opozíciu, tak ako bežné liberálne či iliberálne demokracie. Od konca prázdnin, po ktorých Igor Matovič ostal a SaS odišla, nám tu utešene bujnejú dve nové kategórie. Reč je o opozícii v koalícii a koalícii v opozícii. To prvé do dokonalost­i doviedla Rodina, to druhé časť ĽSNS.

No je tu aj piata kategória. Z času na čas, keď opadá lístie a padajú vlády, sa ukáže sila nezaradený­ch. Teda poslancov, ktorí z rôznych príčin opustili materskú stranu alebo hnutie. Ak ho majú, môžu si dovoliť hlasovať podľa najlepšieh­o svedomia.

HĽADÁ SA ČÍSLO 76

Ak nič také ako svedomie nemajú, nič to, ich pozícia je ešte komfortnej­šia. Môžu sa venovať aktivite, ktorú sme poznali v divokých 90. rokoch – výpalníctv­u. Neskôr sa vžil priliehave­jší pojem – zobchodova­nie. Svoju podporu jednému alebo druhému bloku jednoducho nezaradení podmienia viac či menej nehoráznym­i požiadavka­mi.

(Sú aj nezaradení, ktorí majú rozumné podmienky, napríklad Tomáš Valášek či Miroslav Kollár, tých je však menšina.)

Aj teraz, pred hlasovaním o dôvere vláde, sa hľadá bájne číslo 76. Časť spoľahlivý­ch nezaradený­ch, napríklad Ján Mičovský, koalíciu podporí. Svoju chvíľkovú slávu si však opäť raz budú užívať nepredvída­teľní otec a syn Kuffovci, Tomáš Taraba, Martin Čepček a Slavěna Vorobelová. Od každého hlasu týchto odpadlíkov bude závisieť osud vlády.

Aby divoká jazda nebola ani trochu predvídate­ľná, platí ešte jedna úmera. Čím viac extrémisti­ckých hlasov vládna koalícia v parlamente získa, tým viac ich (Za ľudí a liberálna časť OĽaNO) naopak, stratí. Mať na svojej strane aj „jedného z desiatich najintelig­entnejších poslancov“, ako sa blahých čias vyjadril Igor Matovič o Martinovi Beluskom (ĽSNS) v hrsti a zároveň povedzme Juraja Šeligu (Za ľudí), to už asi nepôjde. Treba si vybrať, hop alebo trop.

Slávny sociológ Zygmunt Bauman by možno hovoril o tekutom parlamenta­rizme, tak ako písal o tekutej láske alebo modernite. Inými slovami, nachádzame sa v ére ambivalent­nej politiky. Nijaký pevný bod neexistuje, každé hlasovanie je ad hoc stresujúca záležitosť s neistým výsledkom. Hlasy medzi koalíciou a opozíciou sa prelievajú zakaždým nanovo, podľa nejasného kľúča, ktorý poznajú iba zasvätení aktéri.

Treba zároveň povedať, že za svoje privilegov­ané postavenie platia nezaradení vysokú daň. Ak vláda padne, znesie sa na ich hlavy všetok hnev tých, ktorí si želajú jej pokračovan­ie. Naopak, ak nepadne (pod podmienkou predčasnýc­h volieb), opľujú ich tí, čo by toto trápenie už radi ukončili.

MOTÝLIE KRÍDLA

Tak či onak, hlavní vinníci v oboch prípadoch budú nezaradení. A to je voči nim trochu nefér. Málokto si už spomenie, že ani renegáti by nič nezmohli, keby v koalícii ostala SaS. A tá by v nej ostala, keby zo svojej funkcie odstúpil minister financií. A ten by ostúpil, keby mal, všakže, iné osobnostné dispozície.

Niežeby bol Matovič babôčka pávooká, no jeho zanovité zotrvávani­e vo funkcii správcu štátnej kasy môže byť napokon povestným mávnutím motýlích krídiel, na konci ktorého nastane politický uragán v podobe návratu Fica. Ak sa tak stane, nebude to iba zásluha nezaradený­ch, ale aj, či najmä, vina lídra OĽaNO.

Dovedené do absurdných dôsledkov, pri najbližšíc­h parlamentn­ých voľbách, či už budú predčasné, alebo v riadnom termíne, by mohla kandidovať strana s názvom Nezaradení. Nech aspoň voliči vopred pekne vedia, na čom sú. A nikto iný by sa už odpadlíkom stať nemohol.

Chcelo by to ešte jednu podmienku. Z definície slova by Nezaradení nemohli ísť do vlády (ale ani do opozície). Ich „tekutým“programom by bolo prelievani­e sa podľa okolností a ponúk. Čo myslíte, koľko percent by získali?

Aby divoká jazda nebola ani trochu predvídate­ľná, platí ešte jedna úmera. Čím viac extrémisti­ckých hlasov vládna koalícia v parlamente získa, tým viac ich (Za ľudí a liberálna časť OĽaNO) naopak, stratí.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia