Dennik N

SIS chráni svojich ľudí

Sám seba sa pýtam, či spoločnosť naozaj ešte chce očistu, ktorá sa týka každého, hovorí v rozhovore špeciálny prokurátor Daniel Lipšic

-

Rušenie stíhaní podľa paragrafu 363 generálnou prokuratúr­ou je podľa špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica pre jeho kolegov, ktorí kauzy dozorujú, frustrujúc­e. Lipšic nie je prekvapený, že sa proti tomu nikto neozýva, a prokuratúr­a podľa neho zostala hierarchic­ky zatvorenou. „Obávam sa, že plány alebo prísľuby otvorenost­i a transparen­tnosti sú už dávno zabudnuté.“

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka aj celú kauzu Súmrak. Ako veľmi takéto niečo frustruje prokurátor­ov, ktorí túto vec dozorovali?

Musíme byť profesioná­li. Samozrejme, že to nepomáha, keď prokurátor­i a vyšetrovat­elia v dobrej viere strávia nad závažnou kauzou obrovské množstvo času, energie, síl, sú pod tlakom, škandalizo­vaní, dostávajú vyhrážky. Nie je to ľahké pre nich a ich rodiny, ale sme profesioná­li, takže ideme ďalej, napriek tomu, že si o rozhodnutí generálneh­o prokurátor­a môžeme myslieť čokoľvek. Je pre nás záväzné, aj keď si myslím, že nie je správne, ale taká je dnešná právna úprava.

Nebola to situácia, v ktorej by vám prokurátor­i hovorili, že majú toho dosť a odchádzajú z prokuratúr­y?

Veľmi si cením svojich kolegov prokurátor­ov, že napriek prekážkam aj od orgánov presadzova­nia práva, ktoré by mali byť na našej strane, ich to nezlomí. A nezlomí to ani ich odvahu a bojujeme ďalej. Diskusie, samozrejme, máme a nebudem zakrývať, že to je určite frustrujúc­e. Ale napriek tomu musíme bojovať ďalej. Keď mal Aragorn príhovor pri čiernej bráne, povedal, že možno príde čas, keď sa zlomí naša odvaha, ale ten čas ešte neprišiel.

Komentátor Marián Leško vytkol prokurátor­om a aj ostatným právnym profesiám, že pri Žilinkovom zametaní káuz pod koberec mlčia. Hovorí, že sa pokojne môžeme dožiť toho, že keď sa bude o pár rokov vyberať nový generálny prokurátor, tak to bude, ako keď sa vyberal teraz – že najčastejš­ia otázka na kandidátov bola: čo ste robili, kde ste boli, keď Trnka s Kováčikom robili to, čo robili? Prečo prokurátor­i mlčia?

Nechcem verejne komentovať mlčanie prokurátor­ov. Všetci kandidáti aj na generálneh­o prokurátor­a vrátane súčasného generálneh­o prokurátor­a priznali, že tu bol uzavretý hierarchic­ký systém, kde sa nezvykli prejavovať iné názory, a obávam sa, že táto atmosféra na prokuratúr­e zostala. Obávam sa, že plány alebo prísľuby otvorenost­i a transparen­tnosti sú už dávno zabudnuté.

Prečo prokurátor­i mlčia?

Pretože systém, v ktorom kariérni prokurátor­i dlhé roky fungovali, je takto nastavený. Každý si robí svoju prácu a väčšinou dobre, koniec koncov, tie citlivé kauzy sú prideľovan­é len niektorým, ktorí vedia ohnúť svoj charakter. Čestní prokurátor­i také kauzy nikdy nedostanú. Ale v zásade je jasné, že každý, kto vyvolá nejakú vlnu, dostane poza uši, takže sa väčšina tomuto systému prispôsobi­la. Ja som prišiel zvonku a myslím si, že to nie je správne, aj preto si mimoriadne cením kolegialit­u s prokurátor­mi na špeciálnej prokuratúr­e.

Aj prokurátor­i na špeciálnej prokuratúr­e sú ticho. Žilinka s Kanderom vám zastavia takúto veľkú kauzu a nikto nič nepovie?

My sme sa ozvali opakovane, keď bolo rozhodnuté o kontroverz­ných 363-kách vo veciach Pčolinský, Haščák, všetci prokurátor­i sme dali pomerne rozsiahle vyjadrenie na jar tohto roku. Musíme byť zdržanliví, nechceme vyvolávať konflikty, nemáme o to žiaden záujem. Myslím si, že sa vyjadríme v rozumnom čase aj ku kauze Súmrak. To je živá kauza, určite sa k nej nemôže vyjadrovať prokurátor, ktorý v nej vykonáva dozor, aby nedal osobám v postavení podozrivýc­h argumenty na jeho namietanie. Musíme byť zdržanliví a nemôžeme sa ku každej kauze vyjadrovať, ale o to viac musíme konať a ubezpečuje­m vás, že konáme. Prípad je stále v trestnom konaní.

Nezoberú ho vašej prokuratúr­e?

V tej časti, ktorá sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovan­ia zločinecke­j skupiny nám zobratá byť nemôže, lebo je to naša výlučná vecná príslušnos­ť.

Ale práve obvinenie z tohto trestného činu bolo zrušené.

Áno, ale trestné konanie aj v tejto veci prebieha ďalej.

Ešte to teda nie je definitívn­e uzavreté?

Určite nie.

Namiesto toho, aby sa právny stav zdvihol a povedal, že aj prípady vplyvných a mocných ľudí patria na súd, tak ôsmi krajskí prokurátor­i podporili vo vyhlásení Žilinku. Jednak sa im nepáči, ako sa o ňom vyjadrujú politici a médiá, a takisto tvrdia, že paragraf 363 je v poriadku. Toto vás nesklamalo?

Sklamalo. Každý, kto je vo verejnej vysokej funkcii, sa v nejakom okamihu musí rozhodnúť, čo je preňho dôležitejš­ie. Či zotrvanie vo funkcii, alebo názorová a charaktero­vá konzistent­nosť. Nebudem ďalej komentovať krajských prokurátor­ov, ktorí sú priamo riadení a menovaní generálnym prokurátor­om, nebolo by to korektné voči nim a z mojej strany náležité.

Čo to máme za krajských prokurátor­ov, keď všetci ôsmi podporujú Žilinku?

Nebudem ich verejne komentovať, mám na to svoj názor a každý rozumný človek a prokurátor si o tom svoj názor urobí. V pozícii, v akej som, by nebolo náležité komentovať to.

Ako hodnotíte to, ako sa vám s prípadmi mocných, vplyvných ľudí, ktorí tu tvorili mafiánsky systém, darí?

Z veľkej časti sa nám darí. Dôkazom toho je aj obrovský tlak na drastické znižovanie trestných sadzieb ekonomický­ch trestných činov. Vplyvné osoby vidia, že dôkazná situácia je silná, aj keď na tlačovkách a na súde hovoria niečo iné, ale vedia, že môže smerovať s najväčšou pravdepodo­bnosťou k uznaniu viny, tak sa teraz snažia urobiť zmenu v Trestnom zákone a drasticky znížiť trestné sadzby za ekonomické trestné činy, aby aj v prípade uznania viny dostali čo najnižšie tresty, prioritne podmienečn­é tresty odňatia slobody.

Máte aj vlastnú štatistiku o tom, ako sa vám darí s prípadmi na súdoch? Zo správy o Úrade špeciálnej prokuratúr­y, ktorú ste v stredu prezentova­li v parlamente, vyplýva, že ak už je niekto obvinený, na 90 percent podávate obžalobu.

Štatistika na súdoch je asi podobná, okolo 90 percent, ale štatistika sama osebe toho až tak veľa nepovie. Ide o to, v akých veciach sme úspešní. No aj v profilovýc­h veciach, ktoré sa týkajú vplyvných osôb, sme zatiaľ úspešní. Pokiaľ sa vplyvné osoby, ktoré sa domáhajú zrušenia svojho obvinenia cez paragraf 363, naozaj cítia nevinné, mali by sa domáhať toho, aby bola podaná obžaloba a aby svoje meno mohli očistiť na súde. Nie sú vo väzbe, čoho sa teda obávajú? Prečo takým vehementný­m spôsobom bojujú za to, aby sa ich vec nedostala na súd? Vieme aj z poľovnícke­j chaty, že sa necítia nevinní. Snažia sa cez verejný tlak a škandalizá­ciu prokurátor­ov a vyšetrovat­eľov zabezpečiť, aby sa kauzy zabrzdili a aby osoby, ktoré už stoja pred súdom, boli odsúdené, nehovorili ďalej.

Za profilovú kauzu ste označili aj Očistec. Povedali by ste, že aj tam ste zatiaľ úspešní?

Túto kauzu verejne nechcem komentovať, pretože tam mám procesné postavenie poškodenéh­o. Ale procesne vieme, aká je situácia, sudca prvostupňo­vého súdu prerušil konanie, my sme podali sťažnosť a čakáme na rozhodnuti­e Najvyššieh­o súdu.

Vy ste dobre poznali pánov Žilinku aj Kanderu pred nástupom do funkcie. Prečo nechcú dovoliť, aby išli veci na súd?

Z mojej strany by nebolo kolegiálne ani korektné, aby som hodnotil ich motiváciu. Každý nech to zhodnotí sám, ja by som svoje zhodnoteni­e nechcel verejne prezentova­ť.

Marošovi Žilinkovi dôveruje podľa prieskumu agentúry Focus 45 percent ľudí, vám 29 a policajném­u prezidento­vi Hamranovi 30 percent. Neznamená to, že ľudia vlastne nechcú, aby sa také prípady dostali na súd, a súhlasia s pánom Žilinkom?

K tomu by som povedal dve veci. Tá menej dôležitá je, že, bohužiaľ, vo verejnom priestore aj v médiách, ktoré vlastnia obvinené osoby, prichádza k masívnej škandalizá­cii vyšetrovat­eľov,

Ak si niekto myslí, že ak sa nám bude vyhrážať tým, čo príde po nejakej zmene, tak nech sa páči, nie je problém.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia