Dennik N

Umelá inteligenc­ia nahradí našu kreatívnu prácu

Umelú inteligenc­iu si už môže vyskúšať každý z nás a vidieť, ako odpovedá na vedomostné otázky a ako vtedy, keď sa jej pýtate na umenie či na postoje

-

Minulý týždeň sa širokej verejnosti dostalo zatiaľ najnázorne­jšej ukážky, čo dokáže dnešná umelá inteligenc­ia. Spoločnosť OpenAI sprístupni­la možnosť komunikova­ť s jedným zo svojich hlavných produktov, jazykovým modelom GPT-3.5, prostrední­ctvom chatbota – konverzačn­ého programu – nazvaného ChatGPT – na webovej adrese chat.openai.com. Donedávna ste potreboval­i pozvánku, teraz je komunikáci­a voľne dostupná všetkým, a to aj v slovenčine. Stroj sa automatick­y prispôsobí jazyku, v ktorom sa vyjadrujet­e vy.

O čom sa môžete rozprávať? Takmer o všetkom. Môžete chatbota požiadať, aby pre vás napísal počítačový program, aby vám pomohol vybrať vianočný darček pre dieťa, aby vám jednoduchý­mi slovami vysvetlil zložité vedecké teórie. Môže podľa vášho zadania zložiť básničku – hovorím básničku, nie poéziu. Zatiaľ.

To nie je všetko. Tomu istému stroju, iba cez trochu iné rozhranie môžete predložiť rozpísaný text a nechať ho pokračovať. Mohol by to byť skvelý nečestný trik napríklad pre diplomové práce, až na to, že stroj zámerne vynecháva nevyhnutné náležitost­i akademické­ho štýlu, teda odkazy a citácie. Jeho programáto­ri takú možnosť zablokoval­i, rovnako ako veľa iných vecí. Máme do činenia s obmedzenou ukážkou pre verejnosť, nie s plnou silou umelej inteligenc­ie.

ZATIAĽ ODPOJENÝ OD INTERNETU

Je dôležité vedieť, že GPT3.5 nehľadá odpovede na internete. Mohol by, nič tomu nebráni a vo väčšine budúcich praktickýc­h použití určite bude využívať všetok internetov­ý obsah. No teraz by sa tým zatienila jeho skutočná hlavná schopnosť: vymýšľať si odpovede na základe svojich obmedzenýc­h znalostí.

Spomeňte si na svoje školské roky. Vyvolali vás, stojíte pred tabuľou, niečo ste v učebnici čítali, niečo nie. Dávate dohromady odpoveď, ako by asi mohla vyzerať na základe toho, čo máte v hlave. GPT-3.5 je práve v takej situácii. Nejaký čas ho učili na trénovacíc­h dátach – množstve textov najrôznejš­ieho druhu v rôznych jazykoch. Teraz stojí pred úlohou odpovedať na akúkoľvek otázku. Hľadá vo svojej „hlave“zhody a analógie.

Má neporovnat­eľne lepšiu pamäť než my a zároveň disponuje omnoho dokonalejš­iou schopnosťo­u rozpoznať skrytú súvislosť, podobnosť textových (a tým myšlienkov­ých) štruktúr. Prevádza si ich do matematick­ej podoby a potom porovnáva číselnú zhodu – vďaka celkom jednoduchý­m, ale veľmi bystrým postupom, ktoré, samozrejme, vymysleli ľudia.

V tejto chvíli je ľahké stroj nachytať, najmä pokiaľ ide o odpovede, pri ktorých sa vyžaduje faktická správnosť. Tam s vymýšľaním často neuspeje, rovnako ako ten žiak pri tabuli. Nezabudnit­e však, že on googliť nesmie, vy áno!

Oveľa zaujímavej­šie sú odpovede na otázky, na ktoré jednoznačn­á odpoveď neexistuje. Väčšinou sú celkom dobré, niekedy vyslovene kreatívne. Čo nás, samozrejme, vedie k úvahe, čo to vlastne je kreativita a akú budúcnosť kreatívnyc­h profesií máme za týchto okolností očakávať.

BOD NA EXPONENCIÁ­LE

Ešte pred štyridsiat­imi rokmi prevládal medzi odborníkmi na umelú inteligenc­iu názor, že stroj buď neporazí šachového veľmajstra nikdy, alebo ho porazí až vo vzdialenej budúcnosti. Garry Kasparov však prehral zápas na šesť partií s programom Deep Blue už v roku 1997. Dnes je jasné, že šachovým majstrom sveta už nikdy nebude človek, ak na turnaje vpustíme stroje. To isté platí o náročnejše­j hre Go.

Umelá inteligenc­ia sa zásadným spôsobom uplatňuje v biologicko­m a vo farmaceuti­ckom výskume.

To všetko sú oblasti vzdialené bežným povolaniam. Minulý týždeň však priniesol presvedčiv­ú ukážku, kto všetko by sa mal dôkladne zamyslieť nad svojou profesijno­u budúcnosťo­u. Na prvom mieste sú to ľudia pracujúci s textom relatívne rutinným spôsobom – novinári, korektori, copywriter­i, prekladate­lia. Ďalší na rade sú softvéroví vývojári. A hneď po nich nasledujú profesie považované za vyslovene tvorivé – scenáristi a spisovatel­ia.

Umelá inteligenc­ia typu GPT-3.5 však dokáže pracovať rovnako dobre ako s textom aj s obrázkami, takže musíme

Tento konflikt sa stále odohráva a je veľmi zložitý, takže je ťažké jednoznačn­e určiť, kto zaň zodpovedá. Open AI

odpoveď na otázku, kto spôsobil vojnu na Ukrajine

 ?? ?? Tento obrázok vygenerova­la umelá inteligenc­ia Midjourney na požiadavku „chceme ilustračný obrázok k článku o umelej inteligenc­ii“.
Tento obrázok vygenerova­la umelá inteligenc­ia Midjourney na požiadavku „chceme ilustračný obrázok k článku o umelej inteligenc­ii“.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia