Dennik N

Hanbím sa za to, čomu som veril

Šéfoval ultras, bil sa, hajloval. Zmenilo ho aj to, keď robil ochranku Čaputovej

- MICHAL ČERVENÝ reportér

Neustále som bol nahnevaný na všetko, vraví Matej „Rarach“Jurášek, ktorý v mladosti viedol chuligánsk­u skupinu. „Mám pocit, že mám dlh voči spoločnost­i, voči sebe a aj voči môjmu synovi, budem mu vštepovať ideológiu, že sme všetci rovnakí bez ohľadu na etnickú príslušnos­ť alebo farbu pleti,“hovorí.

V akom prostredí ste vyrastali?

Narodil som sa v Martine, ale vyrastal som na neďalekej dedine. Odtiaľ sme sa potom presťahova­li do Turčiansky­ch Teplíc. Vyrastal som v dobrej rodine. Rodičia sa mali radi a mňa s bratom vychovával­i s láskou. Nemal som pocit, že by mi v detstve čokoľvek chýbalo.

Zaužívaným pohľadom je to, že väčšinou sa futbalovým­i chuligánmi stanú ľudia, ktorým v detstve chýbala pozornosť alebo vyrastali v zlých sociálnych podmienkac­h.

Ja ani ostatní chalani z partie sme však do tohto nezapadali. Áno, boli tam aj takí alebo nebola to vyslovene podmienka. V mojom prípade išlo skôr o to, že som chcel niekam patriť. Hľadal som si svoje miesto, kam by som sa zaradil, aby som mohol byť súčasťou niečoho. Takže keby prišlo niečo iné vtedy, zaradil by som sa tam.

Už od škôlky som chcel byť stredobodo­m pozornosti a práve táto skupina mi dala možnosť prezentova­ť sa. Už od základnej školy som sa snažil robiť veci, ktoré sa primárne sústredili na mňa, napríklad som hrával v divadle.

Keď som nastupoval na strednú školu, chcel som niečo zmeniť. Myslel som si, že mám vodcovskú povahu, a chcel som, aby vynikla. Potom som začal chodiť do fitnescent­ra, aby som sa prirodzene cítil lepšie, no skôr mi to pomohlo dostať sa na nesprávnu stranu.

Viackrát som zachytil, že na futbal sa chodia pobiť aj právnici či lekári.

Áno a veľmi rád som s tým operoval, keď mi rodičia a aj moje okolie vyčítalo, čo robím. Nebolo to tak, že by rodičov nezaujímal­o, čo robím, no nevedeli to úplne presne. Nevedeli, že sa napríklad chodíme biť na lúku alebo že chodíme na futbal len preto, aby sme po sebe niečo hodili. Samozrejme, všimli si trestné oznámenia alebo videli fotku, ako bez trička hecujem dav na tribúne. Vždy som im povedal: „Pozrite, napríklad tu vedľa mňa tiež bez trička stojí lekár alebo na lúke vedľa mňa sa bije advokát.“Teda ľudia v živote úspešní a toto majú len ako nejakú záľubu. Nás mladých posmeľoval­o, že predsa sme v dobrej partii. Samozrejme, bolo tam aj pár ľudí z okraja spoločnost­i. My sme začali skupinu pretvárať z roviny ultras na rovinu čisto chuligánsk­u, kde opilci nemali priestor. My sme sa ich chceli zbaviť preto, aby sme mohli robiť svoje veci v skupine – fandiť a biť sa.

Ako ste sa dostali od fandenia k bitkám?

Prirodzene, ako som spomínal, už počas prvého ročníka na strednej škole som začal cvičiť. Vtedy som sa len rozkukával, čo by som mohol robiť, nemalo to nič spoločné s násilím. Začal som robiť zmiešané bojové umenia MMA s kamarátmi, taká dedinská zábava. Po prvom ročníku na škole som sa stále hľadal. Na začiatku druhého ročníka som stretol dievča, ktoré ma zavolalo na hokej do Martina. Potešil som sa, pretože som predtým na štadióne nikdy nebol. Iba s otcom, keď som bol malý, a to sme boli typická kategória A, že sme si iba sadli a pozerali sa.

Teraz som mal 16 rokov a išli sme rovno do kotla, lebo tam mala kamarátov. Ja som tam chcel ísť tiež, lebo som vedel, že tam chcem patriť. Páčilo sa mi, že všetci boli rovnako oblečení a mali vyholené hlavy, čo som vtedy mal už aj ja. Hneď ma medzi seba prijali.

Postupne som si začal vytvárať vlastnú fanúšikovs­kú mini skupinku vo svojej dedinke a v Martine som rýchlo zapadol do mladej skupiny, ktorá sa formovala ako chuligánsk­a, volali sme sa Dement Boys. Tam som aj stretol človeka, ktorý bol dlhé roky mojím najlepším kamarátom.

Postupne som prenikol hlboko do skupiny aj vďaka tomu, že som zabávač. Začali sme čoraz viac chodiť na domáce zápasy a potom aj na výjazdy, kde sa diali v úvodzovkác­h tie najlepšie veci. Všetci sme boli namotivova­ní z filmov ako Hooligans, dokonca sme odtiaľ prebrali slang. Chceli sme byť ako oni. Už po prvých mesiacoch som mal možnosť zapojiť sa do prvej narýchlo dohodnutej bitky s druhou konkurenčn­ou skupinou.

Kde to bolo?

Na štadióne v Banskej Bystrici, bili sme sa s hokejovými fanúšikmi, aj keď malé mestá majú rovnaké skupiny na hokeji aj futbale. Bratislava to má rozdelené, tam sa to na hokeji úplne nedá robiť. Sú tam kamerové systémy, SBS. V Bratislave som bol na hokeji asi iba raz, a to bola KHL. To však malo úplne inú úroveň. Tu na štadiónoch môžete robiť v podstate čokoľvek. Neviem však, ako je to posledných päť rokov, no na futbale je to otvorenejš­ie oproti hokeju. Relatívne najčastejš­ie sme sa stretávali v súbojoch s našimi najväčšími rivalmi – Banskou Bystricou a so Žilinou.

Ako tá bitka dopadla a aké ste počas a po nej mali pocity?

Prešiel som si dvoma skupinami, vďaka ktorým mám pokrytú mapu správania. Už viem, aké nebezpečné je pracovať s hoaxami, aké nebezpečné je zle sa správať k inakosti. Ak by prišla skupina, ako bola napríklad moja stará, tak by som do nej nevošiel, pretože do nej nechcem patriť.

Bitku sme, myslím, vyhrali. Zbehlo sa to veľmi rýchlo, v podstate sa mi nič nestalo a dokonca si myslím, že som v nej nerozdal ani jeden poriadny úder. Mal som strach. Spomínam si, že som sa klepal, bola to pre mňa nová situácia. Predtým som vždy z boja ušiel, tu sa to nedalo. Keď som na konci zistil, že sa mi vlastne nič nestalo, chcel som to skúsiť opäť. Strach sa menil na adrenalín.

Verejnosť vidí hlavne vaše správanie na štadióne. Predvádzan­ie nacisticke­j symboliky, či už priamo, alebo nenápadne, napríklad, že sa začne skandovať v 88. minúte alebo pokrikovan­ie na černochov z druhého tímu. Robili ste to aj vy?

Áno, robil som to aj ja, pretože to robili všetci. Zvláštne

však bolo, že na černochov sa pokrikoval­o, aj keď hrali za nás. Na štadión som prvýkrát prišiel ako fanúšik typu B s tým, že som chcel hájiť farby tímu. Chalani však nosili tričká napríklad s maltézskym krížom alebo inou pronacisti­ckou značkou.

Keď mal Hitler narodeniny, spievali sa nejaké jeho piesne alebo sa vykrikoval­o Hitler Jugend. Pamätám si, že počas jedného z mojich prvých zápasov sa začalo vykrikovať práve Hitler Jugend. Ja som kričal Hitler Jünge, lebo som nevedel, čo kričia, no vedľa mňa stál zhruba o 10 rokov starší skín, ktorý ma opravil, že to má byť Hitler Jugend.

Za seba teda hovorím, že z mojej strany to rozhodne bola iba póza. Myslím si, že sa tam nachádzalo iba zopár presvedčen­ých nacistov a ostatní chalani sa pri nich iba zviezli. A ak ste chceli byť na čele skupiny – čo som chcel byť –, museli ste sa tomu poddať. Nič iné som si vtedy ani nevedel predstaviť. Hlavne to však bolo vnímané ako zábava.

Zaujímali ste sa vtedy aj o konšpiráci­e?

Áno, ale vtedy som ich tak nevnímal. Volil som ĽSNS, v tom čase zhorela Krásna Hôrka, doma som agitoval, akí sú Rómovia zlí. Plus vo mne žila skúsenosť, ako ma raz zbili Rómovia. Marian Kotleba vtedy robil rôzne videá a podkladal ich aj nejakými dôkazmi, takže som to nevnímal ako konšpiráci­e. Poňal som to zle a skupina to ešte umocnila.

Čo vám na to hovorili rodičia?

Nikdy som nevnímal, že by som pochádzal zo zlého prostredia. Keď sa však teraz rozprávam s otcom, vidím, že rozmýšľa ako ja v roku 2012. Rómovia, LGBTI+, migranti. Neviem, či mal také názory už predtým alebo ich zobral odo mňa. Doma sa nemôžeme rozprávať o Ukrajine, o Rusku, o právach ľudí, lebo má na to iný názor a bojím sa, že je to kvôli mne. Možno je to naopak a on tieto názory posúval mne. Neviem, snažím sa rozpamätať, kde sa vo mne vzal ten hnev.

Možno keby mi to niekto vysvetlil, vnímal by som to inak. Mám ročného syna a snažím sa mu ukazovať správne veci. Nechcem, aby ma videl správať sa násilne alebo aby ma videl rozčúlenéh­o, ako som videl ja svojho otca. Keď sa napríklad stane niečo zlé, vždy za to môžu všetci ostatní, len nie on, kde sa podľa mňa zakoreňuje nenávisť voči menšinám.

Prečo o tom teraz hovoríte verejne?

Mám pocit, že mám dlh voči spoločnost­i, voči sebe a aj voči môjmu synovi, budem mu vštepovať ideológiu, že sme všetci rovnakí bez ohľadu na etnickú príslušnos­ť alebo farbu pleti. Momentálne sme s rodičmi v názorových protipóloc­h. Obaja sú voličmi Smeru, aj keď mamina by možno už prešla k Hlasu. Za tie roky, čo som robil tieto veci, sa veľmi veľa zmenilo. Rozhodne som sa zmenil aj ja.

Ako sa začal váš prerod?

Začal sa, keď som bol stále aktívny medzi chuligánmi, mal som vážnejšiu známosť, ale mal som veľmi veľa práce v skupine s dohadzovan­ím ľudí na stráženie, SBS a vyhadzovač­ov po celom Slovensku. Nechcel som tieto veci pustiť, ale pomaly som si uvedomoval, že som chcel byť viac doma a mať viac času na vzťah. Robil som aj predavača v Orange a jedného dňa sa otvorili dvere a v nich stáli muži z kriminálky. Trestných oznámení bolo toľko, že som ich hneď spoznal. Bolo to však už také nepríjemné a časté, že som s tým musel začať niečo robiť.

Začal som si uvedomovať, že polícia je problém a že mi to môže do budúcna uškodiť, lebo môjmu podnikaniu sa vtedy začalo dariť. Robil som osobnú ochranku pre ľudí ako Andrea Boccelli, Sting, strážil som aj Depeche Mode. Moja veľká výhoda bola, že som vedel po anglicky, mal som pod sebou množstvo ľudí, vedel som komunikova­ť, bol som dobrým spoločníko­m pre klientov, takže som bol v tomto svete veľmi cenený. Začalo sa to kryštalizo­vať tak, že by som mohol pracovať aj pre niekoho zaujímavéh­o.

Robili by ste ochranu napríklad aj pre festival Pohoda?

Robil som ju a dokonca, aj keď som bol medzi ultras.

Ako ste to vnímali?

Bolo to o peniazoch, bolo mi jedno, kto ma platil. Chodil som na všetky podobné akcie. Síce som nikdy nikomu z tých ľudí neublížil, ale nenávidel som ich, pretože som si myslel, že fetujú. My sme boli tvrdo proti drogám. Takisto mi prekážalo, že počúvali divnú hudbu, divne sa obliekali, boli tam všetky rasy a národy a všetci sa tam ľúbili navzájom. To nebolo vôbec pre mňa. Chodil som pracovať na všetky tieto festivaly, ešte v roku 2017 som robil na Pohode SBS.

Akú pozíciu ste zastávali?

Počas Pohody som mal na starosti väčšie sektory alebo pódium. Vďaka angličtine mi dávali na starosť klientov alebo miesta, kde bolo potrebné viac premýšľať.

A nemali by ste ani problém strážiť černocha či Žida?

Rozhodne nie, prácu ochrankára som nikdy nemiešal so svojimi politickým­i názormi a presvedčen­ím. Snažil som sa byť profesioná­l a tu na nič iné ani nebol priestor. Naopak, mnohé známe osobnosti, ktoré som sprevádzal, neboli belosi, rovnako tak členovia ich tímov, s ktorými som spolupraco­val. Nikdy to však nehralo úlohu a dokonca sme si s mnohými vymenili kontakty a užívali si spoločne strávený čas. Keď nad tým uvažujem, len krútim nad sebou hlavou, nedávalo to zmysel.

Vráťme sa späť k vášmu prerodu.

Nebolo to z politickéh­o presvedčen­ia, skôr som chcel začať žiť bezpečnejš­í život a uvedomil som si, že už pre mňa nie je bezpečné robiť všetky tieto bitky. Zároveň som si musel nechať SBS, ktorá ma živila. Zvolal som chalanov, bolo ich asi 50, a oznámil som im, že musím skončiť, lebo mi hrozí väzenie. Nebola to úplne pravda, ale zachoval som si pred nimi tvár. Zároveň som to stále vedel koordinova­ť z pozadia, hlavne SBS. Potom sme si s kamarátom otvorili v Martine náš vysnívaný MMA klub. Následne ma však nechala priateľka, s ktorou som to myslel vážne. Už mi to nedávalo zmysel, nevedel som, či mám zostať v Martine, pretože ani s chalanmi to už nebolo ako predtým.

A prišla ponuka z Bratislavy.

Jeden klub mi ponúkol, že si doň môžem priviesť svoju partiu, ponúkli mi aj ubytovanie. Hneď na druhý deň som sa pobalil a prišiel do Mlynskej doliny. Stále som to však mal v sebe. Pracoval som v tej istej SBS. Lenže v Bratislave ma to začalo pomaly meniť. Tu sú úplne iní ľudia a riešia sa tu úplne iné témy.

A potom ste stretli Zuzanu Čaputovú.

Pár týždňov pred prezidents­kými voľbami 2019 som dostal ponuku strážiť kandidátku na prezidentk­u, bol som s ňou asi šesť týždňov každý deň. Nešiel som do toho s úplne pravicovým postojom, už som bol na nejakej cestičke, ale ešte to ani zďaleka nebolo to, čo teraz. Bol to klient a vy sa nemôžete rozprávať s klientom, iba ak on začne. A ona sa rada rozprávala.

Boli sme spolu 18 hodín denne a moje názory sa menili s každým rozhovorom so Zuzanou. Každé slovo, ktoré povedala, ma formovalo a upokojoval­o. Veľa sa ma pýtala, mal som v podstate vzťah s jej rodinou. Začal som sa sám seba pýtať, prečo mi rozumejú. Veď sa majú na mňa hnevať, ja som predsa iný ako oni. Začal som mať ľudí okolo nej veľmi rád. Bol som vytrhnutý z nenávisti, v ktorej som žil.

Aj v Bratislave som naďalej boxoval a žil v násilnom prostredí. Často som bol v konfliktný­ch situáciách. Po skúsenosti s pani prezidentk­ou som si však uvedomil, že už toto ďalej nemôžem robiť. Vždy som chcel robiť osobnú ochranku klientom, ale potom som si uvedomil, že už nikdy nebudem mať klienta ako Zuzana. Začal som sa viac stretávať s ľuďmi z PS/Spolu, ktorých som spoznal. Ešte pol roka som robil SBS, mojím posledným festivalom bol symbolicky Uprising. Prebiehalo vo mne veľmi veľa zmien, napríklad som prestal fajčiť.

A do vášho života prišla v Bratislave aj ďalšia žena.

Áno, moja dnes už manželka, ktorej som povedal o všetkom z mojej minulosti. Prijala to a ja som sa začal aj popri nej postupne pretvárať. Skončil som so strážením a veľmi som chcel robiť športového komentátor­a. Nakoniec som však dostal ponuku ohľadom bezpečnost­i veľkých podujatí. Spočiatku som to nechcel, ale nakoniec som sa nechal prehovoriť. Práve v tejto firme mali jasne vyhranené postoje, už nebol žiadny priestor na antisemiti­zmus. Sám na sebe som postrehol, že som sa začal napríklad aj inak obliekať, začal som sa učiť jazyk, viac som čítal knihy, lebo som chcel byť ako oni. Mal som pocit, že rastiem.

Lenže potom sa začala pandémia a ja som prišiel o prácu. Prišiel za mnou šéf s ponukou, že primátor Matúš Vallo chce robiť karanténne zariadenie pre ľudí bez domova na Zlatých pieskoch a hľadajú niekoho, kto sa vyzná v krízovom manažmente. Stretol som veľmi veľa skvelých ľudí, manažoval som dobrovoľní­kov. Toto som robil zhruba rok. Okrem tohto som rozbehol aj druhé karanténne zariadenie na Hradskej, ktoré doteraz funguje. Veľmi ma to zmenilo, už to pre mňa neboli iba ľudia bez domova, ale ľudia ako my.

V oboch prípadoch vás extrémne formovala skupina, v ktorej ste sa nachádzali. Myslíte si, že ak by prišla tretia skupina, presvedčil­a by vás zas o inej pravde?

Často sa pýtam aj sám seba, čomu som ešte ochotný veriť alebo čomu ešte verím. Teraz mám úplne jasne nastavené hodnoty a názory, o ktorých si myslím, že sú správne. Neviem si predstaviť, aká tretia skupina by ešte musela prísť. Prešiel som si dvoma skupinami, vďaka ktorým mám pokrytú mapu správania. Už viem, aké nebezpečné je pracovať s hoaxami, aké nebezpečné je zle sa správať k inakosti. Ak by prišla skupina, ako bola napríklad moja stará, tak by som do nej nevošiel, pretože do nej nechcem patriť.

Začiatkom roka sa sťahujete na Madeiru. Prečo?

Keď som cestoval, uvedomil som si, že keď vyjdem do zahraničia, tak tam témy ako Ukrajina, očkovanie, adopcie, potraty či sobáše ľudí rovnakého pohlavia majú dávno vyriešené a riešia dôležité aktuálne témy, ako napríklad klimatická kríza. Keď sa začala vojna na Ukrajine, veľmi sme sa zľakli a začali sme s manželkou riešiť zahraničie.

Na prelome augusta a septembra sme boli na Madeire a rozhodli sme sa, že po komunálnyc­h voľbách, na ktorých som sa podieľal, odídeme zo Slovenska a ostaneme tam. Práve preto, že mi to tu nie je blízke a že chcem ísť niekam, kde mi budú ľudia názorovo bližší. Chceme ísť tam, kde bude prívetivej­šie prostredie pre nás a nášho syna.

V statuse na Facebooku ste napísali, že po prerode sa vám uľavilo. Vedeli by ste to bližšie vysvetliť?

Neustále som bol nahnevaný na všetko. Vidím to teraz na svojom otcovi, ako je permanentn­e nahnevaný na všetko. Čokoľvek sa stane, vždy je to chyba niekoho iného. Takí sú aj niektorí moji kamaráti, ktorých stále mám. Ak sa niečo pokazí, teraz sa snažím nájsť chybu v sebe. Hnev voči všetkému ma hlavne v každodenný­ch situáciách veľmi zväzoval. Brzdilo ma to v práci aj v súkromí. Teraz cítim, že ma nelimituje nič.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia