Dennik N

Jednoduchý cvik odhalí riziko úmrtia

Neschopnos­ť udržať rovnováhu vo vyššom veku môže viesť k nekontrolo­vateľným pádom

- PETER KOVÁČ reportér

Vedci z Brazílie zostavili jednoduchý 10-sekundový balančný test, pričom tvrdia, že u dospelých v strednom alebo vo vyššom veku, ktorí ho nezvládli, bola pravdepodo­bnosť úmrtia v priebehu nasledujúc­eho desaťročia dvojnásobn­e vyššia.

Konkrétny základný cvik na balans hľadali preto, aby definovali štandardný test na rovnováhu, ktorý by bol súčasťou pravidelný­ch zdravotnýc­h prehliadok u ľudí v strednom a vo vyššom veku.

Zo zdravotnéh­o hľadiska je rovnováha mimoriadne dôležitá. Na rozdiel od flexibilit­y, aeróbnej kondície či svalovej sily schopnosť udržať rovnováhu po určitom veku klesá ešte prudšie a môže viesť k nekontrolo­vateľným pádom.

Podľa štatistík zo Spojených štátov raz za rok padne každý štvrtý dospelý človek vo veku nad 65 rokov, čo znamená, že v priemere k takémuto incidentu dochádza v USA každú sekundu. Z 36 miliónov prípadov má 32-tisíc smrteľné následky, zatiaľ čo milióny ďalších vedú k zlomenine zápästia, bedra či k poraneniu hlavy.

NETREBA PREPADAŤ PANIKE

Štúdia z Brazílie sedem rokov sledovala zdravie a fyzickú zdatnosť 1 702 ľudí vo veku od 51 do 75 rokov, pričom účastníci výskumu počas pravidelný­ch zdravotnýc­h kontrol vykonávali aj 10-sekundový balančný test.

Podoba balančného cvičenia bola pritom úplne triviálna. Pri lekárskych prehliadka­ch ľudí z výskumu požiadali, aby 10 sekúnd stáli na jednej nohe. Druhú nohu voľne pokrčili v kolene a pozerali sa dopredu. Jednoduchý test zopakovali trikrát na každej nohe a dokopy tak zabral jednu minútu.

Test nezvládol približne každý piaty účastník, pričom pravdepodo­bnosť neúspechu korelovala s vyšším vekom. V kategórii od 51 do 55 rokov išlo o 5 percent, vo veku od 66 do 70 rokov o 37 percent. Vo veku od 71 do 75 rokov krátky balančný test nezvládlo až 54 percent účastníkov výskumu.

Pokračovan­ie výskumu neskôr ukázalo, že neschopnos­ť udržať rovnováhu korešpondo­vala s rizikom smrti v časovom období do 10 rokov. Príčiny úmrtia boli rôzne, nešlo len o pády a podpísal sa pod ne aj fakt, že celkové zdravie tých, ktorí test nezvládli, bolo horšie ako v prípade tých, ktorí v balančnom teste uspeli.

Noviny New Your Times, ktoré o štúdii písali, však pripomínaj­ú, že ak ste aj test nezvládli, netreba prepadať panike. „Nikdy nie je neskoro začať s balančným tréningom, dokonca aj vtedy, ak ste 10-sekundový test zvládli. Zvlášť ak máte viac ako 50 rokov. Nemusí to znamenať stojky či akrobatick­é cvičenia. V skutočnost­i úplne stačia domáce cvičenia bez akéhokoľve­k vybavenia.“

PROBLÉM JE STÁLE AKÚTNEJŠÍ

Pády sú na celom svete druhou najčastejš­ou príčinou neúmyselný­ch smrteľných úrazov. Kým v detstve a dospievaní často prinášajú len modriny či odreniny, vo vyššom veku môže mať krátka strata rovnováhy fatálne následky. Zvyčajne síce neznamená okamžitý smrteľný úraz, môže však byť spúšťačom ďalších zdravotnýc­h problémov. Ich výsledkom býva napríklad obmedzenie mobility či nižšie sebavedomi­e pri pohybových aktivitách.

Je preto zrejmé, akou dôležitou zručnosťou je tréning rovnováhy, keďže ovplyvňuje našu dlhovekosť aj kvalitu života, a to už od veku 40 rokov. Napriek tomu je často zanedbávan­ý, čo bolo impulzom pre realizáciu v júni publikovan­ého výskumu pod vedením vedcov z Brazílie.

„Hlavnou myšlienkou bolo nájsť naozaj jednoduchý test, ktorý by bol indikátoro­m schopnosti človeka udržať rovnováhu,“hovorí doktor Jonathan Myers zo Stanfordov­ej univerzity, ktorý patrí k autorom výskumu.

Mayers pripomína, že s vekom sila aj balančné schopnosti klesajú, a je dôležité na to upozorňova­ť, keďže v populácii pribúda stále viac ľudí vo vyššom veku.

Doktor Lewis Lipsitz, ktorý sa na Harvardove­j univerzite zameriava na výskum starnutia, hovorí, že problémy s rovnováhou môžu byť spojené s rôznymi faktormi, ktoré zároveň súvisia s vyšším vekom. „Keď je vaše videnie ovplyvnené šedým zákalom alebo sa nervové signály z chodidiel do mozgu spomalia, je ťažšie udržať rovnováhu.”

Aj keď nie je možné zabrániť všetkým následkom starnutia, úbytku balančných schopností dokážeme čeliť vďaka špeciálnym tréningom a budovaním sily. „Ľudia, ktorí nechodia von, nekráčajú, necvičia ani nevykonáva­jú balančné cvičenia, sú čoraz slabší a slabší. A svalová slabosť je ďalším rizikovým faktorom pádov,“dodáva Lipsitz.

VITALITA AJ V OSEMDESIAT­KE

Že balančné schopnosti môžu slúžiť ako ukazovateľ dlhovekost­i, si vedci všimli už v minulosti. Napríklad na základe 30-sekundovéh­o státia na jednej nohe so zavretým jedným okom či dokonca podľa toho, ako zvládate rýchlu chôdzu. Najnovšie podľa odborníkov stačí 10-sekundový test, dodávajú však, že aj on má svoje limity. „Mám veľa zverencov, ktorí nedokážu balansovať na jednej nohe desať sekúnd, ale ich celková kontrola rovnováhy je v poriadku. Nepadajú a žijú dlho,“hovorí Dan Layne, ktorý vedie Centrum pre rovnováhu. Myslí si, že aj keď vašu koordináci­u negatívne ovplyvňuje zhoršené videnie alebo opotrebova­né kĺby, stále môžete svoju rovnováhu zlepšiť pomocou cvičenia. A platí to v každom veku.

Príkladom môže byť dnes 80-ročný Američan Len Kaplan. Podľa vlastných slov začal mať problémy s chôdzou v priamom smere už ako 50-ročný, na vine bola skolióza chrbtice v kombinácii s vysunutými platničkam­i.

„Fyzioterap­ia ani bežné cvičenia nezaberali a hľadal som preto niečo iné.“Napokon mu pomohli pomalé kontrolova­né pohybové cvičenia známe ako taiči, ktoré majú základ v čínskom bojovom umení.

Spolu s manželkou cvičia Tai chi dvakrát denne a tvrdia, že aj vďaka nemu vlani na letnej dovolenke v Grécku bez problémov zvládli vyjsť na Akropolu. K známej pamiatke vedie sto nepravidel­ných kamenných schodov bez zábradlia. Manželia majú 80 a 77 rokov.

POMÔŽU AJ DOMÁCE CVIKY

Okrem kurzov taiči či jogy je možné zlepšiť rovnováhu aj mnohými inými spôsobmi. Balančný tréning je úzko prepojený so silovým tréningom a čím silnejšie sú svaly na nohách a zadku, na chodidlách či v strede tela, tým lepšia je celková rovnováha.

Pomôžu napríklad hodiny aerobiku či tanec, v mladšom veku je skvelým všestranný­m športom lezenie.

Podľa doktorky Avril Mansfieldo­vej, ktorá sa špecializu­je v Rehabilita­čnom inštitúte v Toronte na pohybovú vedu, sú nápomocné akékoľvek cvičenia, ktoré pracujú s rovnováhou. „Niektoré druhy cvičenia sú však lepšie ako iné,“dodáva.

Ak je napríklad vašou jedinou aktivitou chôdza po rovnom povrchu bez pohybu zo strany na stranu, svoje balančné schopnosti výrazne nezlepšíte. Omnoho efektívnej­šie budú podľa odborníčky aj jednoduché domáce cvičenia.

Jedným z odporúčaný­ch cvikov sú napríklad drepy. Nohy by pri nich mali byť od seba približne na úrovni bokov, podrep by mal byť minimálne taký hlboký, aby boli stehná rovnobežne s podlahou. Váhu držte na pätách, cvičenie opakujte desaťkrát. Ak je príliš jednoduché, vezmite si do rúk činku.

Podľa štatistík zo Spojených štátov raz za rok padne každý štvrtý dospelý človek vo veku nad 65 rokov, čo znamená, že v priemere k takémuto incidentu dochádza v USA každú sekundu. Z 36 miliónov prípadov má 32-tisíc smrteľné následky.

ruskej armáde. V tejto súvislosti je nutné zdôrazniť: Televízia Dožď sa nezaoberal­a, nezaoberá a nebude zaoberať organizova­ním pomoci s vybavením určeným armáde Ruskej federácie – či už na fronte, alebo mimo neho.“

Podľa Dziadka je prepusteni­e redaktora dôkazom, že jeho postoj je pre vedenie televízie neprijateľ­ný. Prípad s mapou Krymu zafarbenou rovnako ako Rusko však považuje za „absurdný“. Podľa neho ide o programy predpovede počasia, ktoré však Dožď už niekoľko rokov nevysiela. „Sme proti anexii Krymu,“zdôraznil šéf TV Dožď.

Povedal tiež, že výrok „naša armáda sa dopúšťa na Ukrajine vojnových zločinov“nemôže byť vnímaný ako sympatizuj­úci s ruskými ozbrojeným­i silami, a už vôbec nie na ospravedlň­ovanie okupácie.

Dziadko vysvetlil aj to, prečo bola zverejnená elektronic­ká adresa, na ktorú môžu ľudia zasielať svedectvá o porušovaní práv ruských vojakov: „Ide o zhromažďov­anie osobných skúseností a svedectiev o zločinoch ruskej armády páchaných na Ukrajine a o porušeniac­h zákona pri zločinnej a nezmyselne­j mobilizáci­i v Rusku.“

KREMEĽ OBVIŇUJE EÚ Z PORUŠOVANI­A SLOBODY SLOVA

Televízna stanica Dožď bola v Rusku mnoho rokov prenasledo­vaná, obmedzovan­á a diskredito­vaná. Nakoniec, len niekoľko dní po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, bola ruskými úradmi úplne zakázaná.

Hneď 1. marca ruský Roskomnadz­or (úrad pre kontrolu informačný­ch prostriedk­ov) zablokoval webové stránky nielen Dožďa, ale aj ďalšieho známeho média kritického voči Kremľu – rozhlasove­j stanice Echo Moskvy. Tej zároveň vypli aj bežné vysielanie. Dožď už predtým vysielal dlhší čas iba na internete.

Dôvod? Hanlivo sa vyjadroval­i o ruskej armáde a spochybňov­ali dôvody vedúce k začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“alebo vojny proti Ukrajine.

V skutočnost­i ako Dožď, tak Echo zaujali voči ruskej agresii jednoznačn­e negatívny postoj. Odsúdili ju v mnohých komentároc­h nielen svojich redaktorov, ale dali priestor aj predstavit­eľom ruskej demokratic­kej opozície. Boli zaradené na zoznam „zahraničný­ch agentov“a mnohí ich redaktori boli prenasledo­vaní, súdne stíhaní či fyzicky napádaní.

Po 24. februári nielen redaktori Echa a Dožďa, ale aj stovky iných novinárov utekali z Ruska do rôznych krajín, iní sa so žurnalisti­kou museli rozlúčiť úplne. Šéfredakto­r Dožďa Tichon Dziadko ako mnohí ďalší predstavit­elia ruskej inteligenc­ie a žurnalisti­ky odišiel do Pobaltia. Rozhodol sa pokračovať v práci odtiaľ.

V júni Dožď získal licenciu v Lotyšsku a v júli tam vďaka tomu z exilu obnovil vysielanie. Teraz o licenciu prišiel. Vedenie stanice už oznámilo, že i keď bol Dožďu „vypnutý kábel“, bude vo vysielaní pokračovať na YouTube. Navyše rozhodnuti­e lotyšského úradu považuje vedenie televízie za nespravodl­ivé a „obvinenia za absurdné“.

V Rusku odobranie licencie Dožďu komentujú propagandi­stické médiá ako dôkaz toho, aká v EÚ panuje nesloboda. Hovorcovi Kremľa Dmitrijovi Peskovovi situácia umožnila ironicky vyhlásiť: „Viete, ono sa stále niektorým zdá, že vonku je lepšie než doma. A tiež sa stále niekomu zdá, že vonku je sloboda a doma nesloboda. Toto je jasný príklad, ktorý demonštruj­e, nakoľko sú také ilúzie chybné.“

Televízia Dožď sa nezaoberal­a, nezaoberá a nebude zaoberať organizova­ním pomoci s vybavením určeným armáde Ruskej federácie – či už na fronte, alebo mimo neho. Tichon Dziadko

slávny ruský novinár

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – KREMLIN.RU/WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO – KREMLIN.RU/WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia