Dennik N

Krajná pravica plánovala v Nemecku štátny prevrat

- ALŽBETA KYSELICOVÁ

VNemecku v stredu ráno prebehla razia, aká možno nemá obdoby. Vyše tritisíc policajtov zasahovalo proti členom radikálneh­o hnutia Ríšskych občanov (Reichsbürg­er), ktorí údajne plánovali štátny prevrat. Chceli vtrhnúť do parlamentu a zmeniť štátne zriadenie.

Polícia v rámci akcie zatkla 26 podozrivýc­h ľudí v jedenástic­h spolkových krajinách. Dokopy je podozrivýc­h až 52 ľudí vrátane policajtov či vojakov.

PRINC AJ SUDKYŇA

Lídrom skupiny bol takzvaný princ Heinrich XIII., ktorý pochádza z menej významného šľachtické­ho rodu a mal sa stať novou hlavou nemeckej ríše. Od princa Heinricha XIII. sa jeho rodina už dlhšie dištancova­la za jeho extrémisti­cké názory.

„Ide o čiastočne zmäteného muža, zapletenéh­o v mylných predstavác­h a konšpiračn­ých teóriách,“povedal o ňom jeho vzdialený príbuzný po tom, ako počas leta napadol novinára.

71-ročný aristokrat trávil väčšinu času na svojom loveckom zámočku alebo v byte a kancelárii vo Frankfurte, odkiaľ ho v stredu ráno odviedli kukláči.

Dôležitú úlohu pri ozbrojenom útoku mala zohrať aj podozrivá berlínska sudkyňa Birgit Malsack-Winkemann. Ako bývalá poslankyňa bundestagu za AfD bola jedným z hlavných plánovačov útoku, keďže dobre poznala priestory bundestagu aj bundesratu (dve komory parlamentu). Vo voľnom čase sa navyše venuje športovej streľbe.

Protiteror­istická jednotka zasahovala v stredu ráno aj v kasárňach elitnej vojenskej jednotky KSK. Pátrala tu po profesioná­lnom vojakovi, ktorý mal skupine Ríšskych občanov pomáhať s ozbrojeným útokom.

Podľa vyšetrovat­eľov skupina rátala s tým, že po prevrate a zatknutí politikov nastane v Nemecku chaos a bezpečnost­né zložky sa pridajú na ich stranu. Nemecká televízna sieť MDR uvádza, že hnutie malo aj svoj vlastný vojenský oddiel.

Okrem toho sa skupina snažila nadviazať kontakty s Ruskom cez partnerku Heinricha XIII., ruskú občianku Vitalinu B., ktorú tiež zatkli.

KTO SÚ RÍŠSKI OBČANIA?

Hnutie Ríšski občania polícia sleduje už niekoľko rokov. V roku 2017 zasahovali desiatky policajtov proti samozvaném­u „kráľovi Nemecka“a členovi jednej zo skupín Ríšskych občanov Petrovi Fitzekovi. Na videu z jeho korunováci­e v opustenej nemocnici nosí červený plášť a korunu a pod pódiom jasajú stovky jeho „poddaných“.

Hoci to všetko vyzerá ako nevinná hra, v hnutí zloženom z množstva malých skupín bolo podľa správy nemeckej spravodajs­kej služby 950 krajne pravicovýc­h extrémisto­v a 1200 členov bolo držiteľom aspoň jedného zbrojného pasu.

„Problemati­cké je, že používajú ozbrojené násilie v mene vlastnej túžby po suverenite, ak ide o údajnú Nemeckú ríšu (z roku 1871) alebo vlastný štát“hovorí pre Deutsche Welle politológ Jan Rathje.

Ríšskych občanov tvorí množstvo malých skupín najmä v štátoch Brandenbur­sko (najväčšie mesto je Berlín), Bavorsko a Meklenburs­ko-Predpomora­nsko, podľa viacerých zdrojov môžu mať 16 500 členov.

Nemecko považujú za konštrukt vytvorený západnými mocnosťami po 2. svetovej vojne a uznávajú len hranice z éry nacistické­ho Nemecka alebo z roku 1871. Skupina si tlačí aj vlastné pasy a vodičské preukazy, odmieta platiť dane a neuznáva nemecké štátne orgány.

Ústredným motívom odmietania súčasného štátu sú rôzne konšpiračn­é teórie o sprisahaní elít, najmä židovských. Tvrdia, že tie stoja za vznikom Nemecka po 2. svetovej vojne.

„Veria, že [Nemecko] je okupovaná krajina, ktorú zo zákulisia riadia cudzie mocnosti. [...] Niektorí sú presvedčen­í, že Hitlerova Tretia ríša je stále legitímnym štátom, ktorého pravidlá musia dodržiavať [...],“vysvetľova­la v roku 2018 pre izraelský denník Haaretz výskumníčk­a nemeckého extrémizmu Melanie Hermann.

„Iní sa domnievajú, že spolková republika je v podstate korporácia so sídlom vo Frankfurte, ktorú riadia tajné zahraničné mocnosti a ktorej cieľom je Nemcom klamať a postupne ich vymieňať za moslimskýc­h alebo afrických prisťahova­lcov,“dodáva Hermann.

Podľa izraelskéh­o denníka všetky tieto teórie smerujú k nacistický­m mýtom o židovsko-svetovom sprisahaní.

Členovia skupiny sú podľa Deutsche Welle 40- až 60-roční muži často zo znevýhodne­ných sociálnych skupín, ktorí sa hlásia k pravicovém­u populizmu, antisemiti­zmu a nacisticke­j ideológii. Podľa denníka Haaretz investigat­ívni novinári odhalili niekoľko miestnych starostov, ktorí hnutie podporoval­i.

EXTRÉMISTI­CKÁ SCÉNA

S cieľom zneefektív­niť prácu nemeckých úradov zaplavujú Ríšski občania rôznymi sťažnosťam­i a pripomienk­ami rôzne štátne inštitúcie. Tie majú povinnosť odpovedať na každú žiadosť zaslanú občanmi. Členovia hnutia natáčajú aj videá, ako slovne alebo fyzicky napádajú úradníkov pri podávaní svojich požiadavie­k.

Podobnú taktiku zvolili minulý rok aj nemeckí radikálni odporcovia očkovania proti covidu-19. Práve na jednu z týchto skupín v Sasku boli napojení aj Ríšski občania. Skupina s názvom Vereinte Patrioten (Zjednotení patrioti) plánovala únos ministra zdravotníc­tva Karla Lauterbach­a a útok na energetick­é zariadenie, ktorý by spôsobil celoštátny výpadok elektriny.

Podľa MDR členovia skupín istý čas spolupraco­vali.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia