Dennik N

Nemecký postoj ohrozuje Európu

Triky francúzske­ho prezidenta sú často prázdne. Scholzove neuvážené slová sú ešte znepokojuj­úcejšie, pretože odrážajú zásadný rozpor medzi Nemeckom a väčšinou jeho východoeur­ópskych susedov

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Ukrajina vyhráva vojnu. Niektorí spojenci však váhajú. Minulý týždeň Olaf Scholz verejne zatúžil po návrate k tomu, čo nazval európskym „mierovým poriadkom“. Neskôr hodinu telefonova­l s Vladimirom Putinom. Emmanuel Macron zopakoval obľúbené kremeľské reči o rozšírení NATO k ruským hraniciam, pričom uviedol, že Západ sa musí pripraviť „poskytnúť záruky Rusku v deň, keď sa vráti k rokovaciem­u stolu“.

ZNÁMY PARAZIT

Myšlienka tohto úsilia je neistá. Zďaleka najlepším výsledkom vojny je ruská vojenská porážka, sprevádzan­á (a pravdepodo­bne podnietená) tým, že Putin stratí moc. Odmeňovani­e agresie Kremľa územnými ziskmi je len zárukou toho, že v budúcnosti môžeme čakať viac vojen.

Macronove pokusy utíšiť ruské obavy z NATO odporujú spravodliv­osti i zdravému rozumu. Akékoľvek povojnové bezpečnost­né záruky by mali byť vytvorené tak, aby zabezpečil­i ochranu Ukrajiny, ideálne prostrední­ctvom jej okamžitého členstva v NATO, nie Ruska, na ktoré nikto nezaútočil. To sa Rusku nebude páčiť, ale môže si za to samo. Po roku 1991 bolo Rusko najlepším nadháňačom západnej Aliancie. Ak Kremeľ odhodí neokoloniá­lne myslenie a bude sa správať k susedom slušne, vzťahy sa zlepšia. Kým ich bude ohrozovať, budú hľadať ochranu.

Diplomatic­ké triky francúzske­ho prezidenta, ktorými sa snaží získať pozornosť, sú notoricky známe a často prázdne. Scholzove neuvážené slová sú však ešte znepokojuj­úcejšie, pretože odrážajú zásadný rozpor medzi Nemeckom a väčšinou jeho východoeur­ópskych susedov. Už tri desaťročia bolo Nemecko notoricky známym parazitom na výdavkoch na obranu, čo podkopával­o dôveryhodn­osť a jednotu NATO. S povýšeneck­ým opovrhnutí­m odmietalo zobrať na vedomie bezpečnost­né problémy svojich východných susedov a ich prezieravé varovania pred ruskou hrozbou. Zablokoval­a a oslabila pokusy umožniť krajinám východnej Európy pripojiť sa k NATO.

NEJDE LEN O NEMECKO

Namiesto toho podporoval­o investície a obchod s Ruskom.

To zahŕňalo dva plynovody Nord Stream, ktoré posilnilo kremeľskú páku v Nemecku a poškodilo krajiny východnej Európy. Zatiaľ čo sa berlínski politici a úradníci vyžívali v antiamerik­anizme, ich zhovievavo­sť umožnila ruským špiónom vyblázniť sa. Nezodpoved­ný a sebecký prístup Nemecka k bezpečnost­i, ktorý má ďaleko od „mierového poriadku“, viedol priamo k vojne, ktorá teraz zúri na Ukrajine.

Februárová ruská ofenzíva podnietila Scholza, aby ohlásil Zeitenwend­e – doslova „zmenu časov“. Najdôležit­ejší európsky politik oznámil zvýšenie obranného rozpočtu svojej krajiny o sto miliárd eur, čím sa skončili roky škriepok. Ale u jeho východných susedov je deficit dôvery v Nemecko stále obrovský.

No nie je to len Nemecko. Je až fascinujúc­e, ako v bohatých a pohodlných krajinách Európy stále absentuje ľútosť nad tým, ako chamtivo a pokrytecky sa za posledných 30 rokov správali. Spomedzi lídrov „západnej“Európy sa verejne ospravedln­ila iba fínska premiérka Sanna Marin, ktorá oľutovala, že jej predchodco­via nedbali na svojich pobaltskýc­h susedov. Ale najdôležit­ejšie je zmätené myslenie najmocnejš­ej krajiny kontinentu – Nemecka. Scholz podobne ako iní nemeckí politici dokáže nariekať nad zločinmi svojej krajiny z éry nacizmu a nedávno tiež odsúdil samoľúbu ľahostajno­sť západného Nemecka k osudu východnej Európy za komunizmu. Lenže čerstvejši­e chyby takmer nespomína.

DÔSLEDOK NAIVITY

Toto je obzvlášť akútne u hlavného koaličného partnera, teda v Scholzovej sociálnej demokracii. Ministri nominovaní kedysi pacifistic­kými nemeckými Zelenými sa chvályhodn­e zmenili na jastrabov. Minister spravodliv­osti Marco Buschmann z koaličnej liberálnej FDP minulý týždeň otvorene priznal, že podpora Nord Streamu spôsobila, že je Nemecko zodpovedné za vojnu na Ukrajine, a vyzval svoju krajinu, aby sa „postavila zoči-voči pravde“. Vo svojom najnovšom prejave o stave krajiny prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý ako minister zahraničný­ch vecí za SPD stelesňova­l samoľúbosť západnej Európy po roku 1991, použil iba zakódovaný odkaz, že už „nie je miesto pre staré sny“, čím pravdepodo­bne myslel svoje vlastné.

Ťažkopádny, introvertn­ý tón takejto diskusie o zahranične­j politike pôsobí pri pohľade zvonku ako mimoriadne zhovievavý voči vlastným omylom.

Ukrajinci nebojujú a neumierajú len za svoju bezpečnosť, ale aj za bezpečnosť celej Európy vrátane Nemecka. Je to priamy dôsledok naivity a chamtivost­i, ktoré viedli nemecké, ale aj iné rozhodovac­ie orgány k tomu, že ignorovali varovania o návrate ruského imperializ­mu.

Nemecká historická amnézia ovplyvňuje budúcnosť aj súčasnosť. Bezprostre­dnou hrozbou je Rusko, ale oveľa vážnejším problémom bude v najbližšíc­h rokoch Čína. Popri zintenzívň­ovaní geopolitic­kej súťaže tu máme neistotu v súvislosti so Spojenými štátmi. Vysoké napätie a riziko politickéh­o chaosu vo Washington­e ohlasuje koniec jednej éry, v ktorej od roku 1945 európsku bezpečnosť upevňovali americké záruky. Náprava výsledného neporiadku si bude vyžadovať, aby Európa dosiahla skutočnú ekonomickú, politickú a vojenskú silu a aby v nej hralo ústrednú úlohu Nemecko, ktoré sa čoskoro dostane na čelo rebríčka v investíciá­ch do obrany.

Macronov návrh Európskeho politickéh­o spoločenst­va ponúka začiatok vytvárania rámca, ako aj európskeho piliera NATO, kam stále patrí aj pobrexitov­á Británia. Neopatrné reči v Paríži a Berlíne však narúšajú dôveru a hrozia, že tieto snahy podkopú ešte predtým, ako začnú.

protesty, dokonca aj v krajinách, ktorých obyvateľst­vo je k Rusku relatívne priateľské, ako sú Nemecko a Taliansko, sú napriek rastúcim nákladom na energie zanedbateľ­né a žiadna západná krajina si nezvolila ani len relatívne proruskú vládu. Dokonca ani nová talianska premiérka Giorgia Meloniová, predstavit­eľka kedysi spoľahlivo proputinov­skej pravice, nezaváhala a nevzdala sa svojej neochvejne­j podpory Ukrajiny. Pokiaľ ide o bezprostre­dných susedov Ruska v Pobaltí a vo východnej Európe, teraz sú protiruskí viac ako kedykoľvek predtým. Dokonca aj občanom, ktorí sú proti Putinovi, sú odopierané tranzitné a krátkodobé víza a sú vystavení byrokratic­kému ponižovani­u a podozrieva­niu.

DRAHÉ NEPRIATEĽS­TVO

Aj keď akceptujem­e Putinov gavaliersk­y postoj k ekonomicke­j stránke veci, strata Európy – s jedinou výnimkou Maďarska – je pre Rusko hlavnou bezpečnost­nou otázkou. Severskí susedia Švédsko a Fínsko upustili od svojich obáv zo vstupu do NATO a bývalí pacifistic­kí partneri, ako napríklad Nemecko a Francúzsko, sa postavili a začali pumpovať desiatky miliárd eur do obrany.

Vojenská pomoc Ukrajine podnietila bývalé satelity Moskvy, aby sa zbavili svojich sovietskyc­h arzenálov, a západoeuró­psky obranný priemysel je plný nových objednávok na ich prezbrojen­ie modernejší­mi zbraňami. Výsledkom je, že vojenský potenciál NATO rastie, pretože členovia Aliancie sledujú, ako si počínajú najnovšie zbrane na Ukrajine predtým, ako ich objednajú ich vlastné armády.

Mať Európu za nepriateľa je drahé a drahé je aj prepnúť ekonomiku na vojnový režim. Vojenské výdavky v roku 2022 vo výške 4,7 bilióna rubľov (75 miliárd amerických dolárov) sú o viac než 50 percent vyššie ako v roku 2020. V roku 2023 majú vojenské výdavky ešte rásť, pričom výdavky na bezpečnosť, čo zahŕňa aj policajnú kontrolu dobytých území, sa v budúcom roku zvýšia o 50 percent. Celkovo Rusko minie takmer 160 miliónov dolárov ročne na obranu a bezpečnosť, čo je veľká záťaž pre ekonomiku, ktorá sa tento rok zníži o 3,6 percenta a budúci rok o tri percentá. Pre obyčajných Rusov to vyzerá dosť beznádejne: ich životná úroveň sa môže len zhoršiť, keďže ich krajina sa militarizu­je na úkor takého potrebného rozvoja.

PRAVDA VYJDE NA POVRCH

V tejto chvíli je ťažké predstaviť si súvahu, aj keď vymyslenú a ideologick­y zafarbenú, ktorá by dobrodružs­tvo na Ukrajine prezentova­la ako niečo hodnotné, a aj to len vzhľadom na súčasný stav, nehovoriac o veľmi reálnej možnosti vojenskej porážky, ktorá by minimalizo­vala alebo dokonca vymazala ruské zisky, ako aj zničila zvyšnú prestíž Ruska v nezápadnom svete.

Je tu však vývoj v jednej oblasti, ktorá nepasuje ani na jednu stranu konvenčnej účtovnej knihy ziskov a strát. Ide o časovanú bombu pod Putinovým lživým režimom, ktorá by ho mohla po prehratej vojne zničiť, čo by však Rusku ako krajine pomohlo.

Aj keď Putin podnikol kroky na rozdrvenie nezávislýc­h médií, pravda si stále viac nachádza cestu aj k tým, ktorí ju nikdy nehľadali. Počet čitateľov provojnový­ch telegramov­ých kanálov, z ktorých mnohé nešetria drsnými opismi vojnovej reality, sa od začiatku invázie a najmä od jesennej mobilizáci­e rozrástol na milióny. Ponuré spravodajs­tvo týchto kanálov len umocňuje to, čo stále viac Rusov počúva o skutočnej situácii na fronte od svojich mobilizova­ných priateľov a príbuzných.

KLAMSTVÁ, KTORÉ ZABÍJAJÚ

Od svojich prvých dní Putinov režim sľuboval prosperitu a nie ideologick­y motivované uťahovanie opaskov, lenže všetko, čo z tejto lži zostávalo, sa vyparilo s vyhlásením mobilizáci­e. Režim sa roky chváli svojou ultramoder­nou armádou, no ľudia v skutočnost­i vidia armádu neschopnú tej najzákladn­ejšej organizáci­e a logistiky. Počuli o hypersonic­kých raketách, ale vedia, že ich priatelia idú do boja s lacnými komerčnými rádiami čínskej výroby. Boli kŕmení príbehmi o ruskom strategick­om letectve, ktoré vzbudzuje úctu a je vybavené jadrovými zbraňami, no nakoniec vidia ukrajinské drony a úspešné sabotážne akcie proti letiskám tohto hrôzostraš­ného letectva, často vzdialeným stovky kilometrov od ukrajinský­ch hraníc. Rusom bol sľubovaný svet, ale jediné zahraničné destinácie, ktoré sa im čoraz viac otvárajú, sú podmáčané zákopy pri nejakej vypálenej ukrajinske­j dedine. Boli kŕmení príbehom Ruska, ktoré sa postavilo proti USA a NATO ako rovnocenný súper, no vidia, ako Ukrajinci bijú ruské sily sami, síce so zbraňami NATO, ale bez cudzích armád, ktoré by im pomáhali na zemi.

Najhoršie na tejto realite je šokujúce zistenie, že Putin a muži okolo neho mohli v skutočnost­i týmto chválospev­om veriť, a tak dostali seba a celú krajinu do tohto chaosu.

Rusi prijímali pravdu o svojich vodcoch vždy pomaly a ešte pomalšie podľa nej konali. Čím dlhšie sa však svojím úmorným, beznádejný­m spôsobom a bez zjavných pozitív vojna vlečie, tým je pravdepodo­bnejšie, že si Rusi nakoniec vyberú pravdu pred klamstvami. Z tejto nepríjemne­j pravdy môžu stále vyvodiť nesprávny záver a krátkodobo rozhodnúť, že nacionalis­tickí ideológovi­a na vrchole sú lepší ako klamári a zlodeji. Keď sa však ľudia zbavia zvyku klamať sami seba, zabíjanie musí prestať. Dáva to zmysel – nakoniec sú to klamstvá, ktoré zabíjajú.

To je nádej, ku ktorej sa upínam v tomto strašideln­om roku, keď je na tom Rusko oveľa horšie ako na začiatku, keď je už po kolená v krvi.

šuje počty predaných kusov, klikov, lajkov, zdieľaní. Fascinácia nacistami priťahuje. Nemecká televízia vysiela takmer každý večer dokumenty o Hitlerovýc­h stúpencoch, ženách, chorobách alebo o jeho nemeckom ovčiakovi Blondi.

Posadnutos­ť sa časom stále viac menila na paródiu. Jedna vec bola, keď Charlie Chaplin ešte počas Hitlerovho života zosmiešňov­al nepriateľa vo filme Diktátor, iné bolo, keď v roku 1998 nemecký satirik Walter Moers zabodoval s komiksom s názvom „Adolf, nacistické prasa“. To spustilo žáner hitlerovsk­ej frašky, kam patria aj bestseller­y ako „A je tu zas“.

Tento fenomén nie je nemecký, ale globálny. Hitler sa stal surovinou pre najrozličn­ejšie memy. Napríklad vo filme Pád Tretej ríše je známa scéna s diktátor v podaní Bruna Ganza, ktorá neustále obieha po celom svete, zakaždým s novými parodickým­i titulkami. Tu führer nemôže nájsť svoje obľúbené koláčiky na Upper East Side, inokedy ich nezoženie na Upper West, potom zúri, že zostal pri Bitcoine, keď mal investovať do Dogecoinu.

Vedci i verejnosť Hitlerovo meno stále používajú v akejkoľvek súvislosti. Už v roku 1990 právnik a spisovateľ Mike Godwin vyslovil „Godwinov zákon“nacistický­ch analógií. Uvádza, že ako sa online diskusia predlžuje – bez ohľadu na akú tému – pravdepodo­bnosť prirovnani­a k Adolfovi Hitlerovi sa blíži k jednej.

Sotva sme zdvihli obočie, keď sa princ Harry objavil na večierku so svastikou na rukáve. Človeka neprekvapí ani to, keď napríklad prísneho cvičiteľa jógy nazvú jogínskym nacistom.

KOMIKSOVÝ ZLODUCH

Tento jav je ako obrátený Voldemorto­v efekt. V románoch o Harrym Potterovi vyvolalo zosobnenie zla taký odpor a hrôzu, že ho čarodejnic­e a čarodejníc­i označovali iba ako „Toho, ktorého netreba menovať“alebo

„Vy viete kto“. S Hitlerom je to naopak: nemecký vodca je ten, koho treba menovať neustále, či sa to hodí alebo nie. V dôsledku toho sa už nezdá byť zlý, len komiksový.

To, čo sa začalo ako vtipné (pre niektorých), sa stalo perverzným. Je neznesiteľ­né pozerať sa na Vladimira Putina, ako naskakuje do rozbehnuté­ho vlaku memov a zároveň si osvojuje Hitlerov propagandi­stický štýl – napríklad obrátením rôl obetí a páchateľov. Preto by vás Putin chcel presvedčiť, že sú to Ukrajinci, ktorí sú nacisti, a že on pred nimi bráni Rusov. Ruský minister zahraničný­ch vecí Sergej Lavrov, konfrontov­aný s kognitívno­u disonancio­u, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, raz zauvažoval, že „Adolf Hitler mal tiež židovskú krv“.

Takže sme sa ocitli v situácii, že od raperov v lyžiarskyc­h maskách až po genocídnyc­h autokratov mnohí hovoria o Hitlerovi a nacistoch bez toho, sby sa zaťažovali faktami, proporciam­i alebo slušnosťou. A my ostatní, najmä mileniáli a zoomeri, tápame v postmodern­ej hmle, kde nič nie je pravda a všetko je možné – a v prípade pochybnost­í je to aspoň zábavné.

Toto je morálna prázdnota, ktorej sme sa báli, intelektuá­lne vákuum, v ktorom rastie nenávisť a nakoniec si možno opäť predstaviť masové vraždy. Problém nie je len Kanye West. Svoju pamäť sme utlmili až do bodu nihilizmu všetci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia