Dennik N

Musíme sa porozpráva­ť o Hitlerovi

S menom nemeckého diktátora a s nacistami dnes máva, kto chce, ako chce. Je to morálna prázdnota, intelektuá­lne vákuum

-

Ľudí, ako je Ye, americký hudobník a celebrita predtým známa ako Kanye West, by sme jednoducho mohli odmietnuť len ako neviazanýc­h. Napokon, americké talkšou sa len tak hemžia bigotným táraním.

Ale spýtajte sa sami seba, ako by čo len jeden človek, ktorý prežil holokaust a ešte žije, počúval slová, ktoré Ye vyslovil. Alebo ako ich teraz použije čo len jeden z mnohých popieračov holokaustu.

OHROMUJÚCA NEVEDOMOSŤ

Umelcovou témou bol Adolf Hitler. Raper očividne vidí fūhrera ako ďalšiu pravicovú obeť falošných správ mainstream­ových médií podliehajú­cich wokeizmu. „Každá ľudská bytosť má niečo cenné, čo môže ponúknuť, najmä Hitler,“trval na svojom Ye. „Na Hitlerovi milujem veľa vecí, veľa vecí,“objasnil: „Som nacista,“priznal a dodal, že „musíme prestať nacistov neustále osočovať.“

Niekoľko dní predtým Ye a ďalší antisemits­ký popierač holokaustu Nick Fuentes obedovali s Donaldom Trumpom. Nie je to však len odporná rétorika podobných celebrít, čo ich robí nebezpečný­mi. Je to aj spôsob, akým zároveň propagujú a stelesňujú existujúci trend všeobecnej ignorancie a zlej viery, čo sú predpoklad­y pre oživenie antisemiti­zmu, rasizmu a nenávisti.

Ohromujúca je už len samotná nevedomosť. V USA podľa prieskumu 63 percent mladých dospelých nevie, že počas nacistické­ho holokaustu bolo zavraždený­ch šesť miliónov Židov, a 36 percent si myslí, že to bolo „dva milióny alebo menej“. Asi jeden z desiatich si nie je istý, či k šoa vôbec došlo, alebo to rovno popiera. Možno najšokujúc­ejšie je, že 19 percent mileniálov a zoomerov v štáte New York verí, že to boli sami Židia, ktorí spôsobili holokaust.

NAJPRV SPYTOVANIE

Počas života človeka, ktorý prežil holokaust, prešlo mnoho západných spoločnost­í od Hitlera ako najhoršieh­o stelesneni­a zla v dejinách ľudstva – a nabádania, aby sa už genocída nikdy neopakoval­a – k ďalšiemu mému, ktorý môžeme využiť na našich sociálnych sieťach.

Šesťdesiat­e a sedemdesia­te roky minulého storočia boli desaťročia­mi, keď sa široká verejnosť vo väčšine krajín dozvedela o celom rozsahu holokaustu, a preto si ho s úctou pripomínal­a. Začalo sa to v 60. rokoch 20. storočia významnými nacistický­mi procesmi v Jeruzaleme a vo Frankfurte, ktoré odhalili genocídu v nových detailoch a napríklad inšpiroval­i filozofku Hannah Arendtovú k názoru na „banalitu zla“. Pokračoval­o to prelomovým­i biografiam­i Hitlera v 70. rokoch a americkým televíznym seriálom „Holokaust“, ktorý tiež priviedol Nemcov k novému a trýznivému spytovaniu svedomia.

POTOM PARÓDIA

Od 80. rokov sa však paralelne rozvíja aj ďalší mediálny fenomén. Začalo sa to, keď nemecký časopis Stern publikoval údajný Hitlerov denník. Bola to senzácia, o ktorej sa ukázalo, že je falošná. Bol však stanovený znepokojuj­úci precedens: fūhrer ako návnada, ktorá zvy

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia