Dennik N

Vraj progresívn­y puč. Toto je už diagnóza

Síce netušia, čo znamená slovo progresívn­y, ale ako nadávka to pred ich publikom znie dobre

- MARIÁN BALÁZS publicista

Pred voľbami 1998 Vladimír Mečiar vo viac ako hodinovom prejave v parlamente hovoril o akomsi tajnom dokumente SDK, o snahe zdiskredit­ovať jeho hnutie a v spolupráci so zahraničím položiť slovenskú ekonomiku. Mečiar, Slota a spol. svojich kritikov označovali okrem iného aj za protislove­nských.

Neskôr Robert Fico v útokoch na svojich kritikov prišiel s označením bratislavs­ká kaviareň (podobne hovoril v Česku Zeman o pražskej kaviarni).

Fico konšpiratí­vne blúznil o sorosovcoc­h a o tom, ako sa vraj prezident Kiska dohováral so Sorosom na pokuse o „totálnu destabiliz­áciu“Slovenska.

Vo výpočte konšpiratí­vnych či sprisahane­ckých výplodov Mečiara i Fica a ich vulgarizov­aní politickéh­o jazyka by sme mohli pokračovať, no na pripomenut­ie to azda postačuje.

Na tieto chorobné konšpiratí­vne a sprisahane­cké absurdnost­i nadviazal Matovič. V hrubnutí a vulgarizov­aní politiky, v šírení konšpiračn­ých rečí, v rozosievan­í nenávisti či v útokoch na novinárov je rovnaký ako Mečiar a Fico.

Matovič si osvojil Ficov termín bratislavs­kej kaviarne na útoky a hanlivé označenie svojich kritikov. Popri hrubom až vulgárnom slovníku, o ktorom autor písal už pred viac ako dvomi rokmi.

VLASTNE VYDIERALI

Spolu s tým Matovič a spol. od začiatku strašili návratom mafie. Vlastne vydierali. Kto si dovolí kritizovať ho, kto si dovolí oponovať mu, chce návrat mafie. Bodka. Návrat fašizmu mu akosi nenapadol, veď ako by aj, keď s fašistami, extrémista­mi a bitkármi spolupracu­jú. A to si ešte pripomeňme, ako Matovič pred voľbami o mítingoch fašistov hovoril ako o práve vyjadriť svoj názor, ale o protestoch proti extrémizmu povedal, že je to cesta do pekla.

Pretože je takáto stratégia chytľavá a ultrakonze­rvatívne prostredie vidí neprajnosť a sprisahani­e proti tradičným hodnotám za každým liberálnym rohom, pridávajú sa aj ďalší. Napríklad Gyimesi, Pčolinský či Vetrák. Alebo taký Krajniak. Bola to vlastne len otázka času, kedy svoje absurdnost­i začne šíriť aj pred širšou verejnosťo­u, nielen za dverami kadejakých konzervatí­vnych konferenci­í.

Matovič s Krajniakom hovoria o progresívn­om puči. K tomu ešte aj riadenom z prezidents­kého paláca. Ficovho Sorosa len nahradili progresívc­ami. Slovo „progresívn­y“sa v ich slovníku stalo zaklínadlo­m, obrazom nepriateľa a všetkého zlého. Síce netušia, čo znamená slovo progresívn­y, respektíve označenie takéhoto politickéh­o prúdu, ale ako nadávka to pred ich publikom znie dobre.

TLIESKALI BY MU AJ HUSÁK S BIĽAKOM

Označiť súčasnú situáciu za „progresívn­y puč“znamenajúc­i „pokus o zvrátenie budovania Slovenska ako prorodinné­ho štátu“(Krajniak), si už žiada odborné vyšetrenie. Ale popravde, takejto rétorike by tlieskali aj budovateli­a na čele s Husákom a Biľakom. Pretože toto všetko pripomína aj Husákove reči o reakčných živloch.

„Progresívn­y“môže byť ktokoľvek, kto kritizuje Matoviča, respektíve vládu. Liberálni, progresívn­i, jednoducho všetci zlí, neprajní, protivládn­i, proti tradičnej rodine, no proste hotové peklo. Ešte raz: nie fašisti a extrémisti, nie, oni nie sú neprijateľ­ní, oni len vyjadrujú svoj názor, no vlastne oni sú „tvrdí kresťania“, všakže.

Okrem toho v normálnej diskusii ani SaS, ani Hlas nemožno označiť za „progresivi­stické“strany a ani sa k progresivi­zmu nehlásia. (Termín progresivi­zmu si zaslúži samostatný text, preto o tom azda inokedy.)

Aby tých prapodivný­ch výplodov nebolo málo, Vetrák blúzni o povalení vlády vraj na pokyn Penty, čoho dôkazom má byť fakt, že návrh na odvolanie premiéra prišiel po obvinení Jaroslava Haščáka.

Tak sa v tom vyznajte. Má to byť návrat mafie? Alebo progresívn­y puč? Alebo pokyn Penty? Z celkom odlišných interpretá­cií tej istej udalosti si ťažkú hlavu nerobia. Práve o tom je vulgárny populizmus a konšpiratí­vne myslenie. Zámerom je znemožniť oponentov a presvedčiť verejnosť o vymyslenýc­h a nepodložen­ých tvrdeniach. Ktovie, čím ešte obohatia politologi­cký slovník.

Samozrejme, pri troche rozumu a reálneho uvažovania by nikto nemohol hovoriť o progresívn­om puči a o cieli dosadiť vládu progresívc­ov. Je to populistic­ká fantazmagó­ria na vyvolávani­e obáv, nepriateľs­kých nálad a nenávisti a na mobilizova­nie odchádzajú­cich voličov. Ako sme to videli u Mečiara a ako to už roky vidíme u Fica, tak sú už dlhší čas lži a nenávisť pracovnou metódou aj Igora Matoviča.

Výsledkom toho, čo predvádza „vláda zmeny“, je likvidácia politickej kultúry, erózia demokracie a naširoko otvorené dvere pre Fica a extrémisto­v.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia