Dennik N

Choď a pozeraj sa

Obhajcovia Ruska nenavštívi­a Ukrajinu, lebo sú zbabelí uvidieť skutočnosť na vlastné oči

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Pred a po to boli iní ľudia,“povedal pre český týždenník Respekt poradca ukrajinské­ho prezidenta Olexij Arestovyč. Hovoril o nemeckom premiérovi a nemeckom prezidento­vi, ktorí navštívili Ukrajinu. Prvý uvidel zmasakrova­nú obec Buča, druhý sa musel ukrývať v bunkri pred ruskými bombami. Táto skúsenosť ich zmenila a odvtedy sú podľa Arestovyča nemecké ponuky na pomoc Ukrajine „úžasne veľkorysé“.

Taká je sila očitého svedectva. Lenže do očí bije aj iný fakt: ani jeden z európskych politikov, ktorí obhajujú Rusko, sa na

Ukrajinu nevydal. Ukrajinci by im iste ochotne ukázali ruské zverstvá, ale oni ich vidieť nechcú. Žiaden zo slovenskýc­h fašistov ani Fico či Blaha na Ukrajine od rozpútania vojny neboli, ale hovoria, že Západ jej nemá dodávať zbrane. Nevideli zbombardov­ané mestá a telá Ukrajincov, ktorých zavraždili preto, lebo sa nemali ako brániť. Nechcú ich vidieť.

Harald Jähner píše v knihe Čas vlkov o tom, ako sa Američania pokúsili po roku 1945 prinútiť Nemcov, aby sa pozerali na filmové zábery z koncentrač­ných táborov. Bez úspechu. „Mnohí návštevníc­i odvrátili pohľad, počas filmu tvrdohlavo pozerali na podlahu. No niektorí, ktorí videli hromady mŕtvol na plátne, vracali alebo sa cestou zo sály rozplakali.“

Bolo by zaujímavé sledovať slovenskýc­h poslancov, keby im premietali zábery zničených miest a hromady mŕtvol. Nie je ťažké spísať zoznam tých, ktorí by buď už pred premietaní­m odišli, alebo by „tvrdohlavo pozerali na podlahu“. Sú to napríklad tí, ktorí v stredu odmietli hlasovať za európsku pomoc Ukrajine vo výške 18 miliárd dolárov (teda väčšina poslancov Smeru).

Stavil by som sa, že Fico či Blaha nevideli ani jeden z toho množstva záberov z Ukrajiny, ktoré dokumentuj­ú zločiny spáchané Rusmi. Alebo mám pripustiť, že sa na ne pozerajú – so sadistický­m nadšením z ruských úspechov?

Princíp očitého svedectva je starý ako samo ľudstvo. Je podstatou biblického príbehu Šavla, ktorý sa vydal do Damasku nájsť a zajať prvých kresťanov. Najprv ho oslepilo jasné svetlo, ale zrak mu vrátil istý Ananiáš, ktorý mu povedal: „Brat Šavol, pozeraj.“Šavol uvidel a obrátil sa, stal sa apoštolom Pavlom.

Lenže tento zázrak sa na Slovensku nestane. Robert Fico nepôjde na Ukrajinu práve preto, lebo vie, že to, čo by tam uvidel, by ho mohlo obrátiť na obhajcu Ukrajiny. Je príliš zbabelý, aby sa pozrel pravde do očí, a príliš cynický, aby sa odvrátil od svojich voličov, ktorí rovnako ako on obdivujú Putina. Keby mal ktokoľvek pochybnost­i o tom, či slovenskí obhajcovia Ruska vzývajúci mier, teda kapituláci­u Ukrajiny, nemajú náhodou aspoň zlomok morálneho úsudku, ich neochota ísť sa pozrieť na Ukrajinu ich usvedčuje. Podporujú ruské zločiny, ale odmietajú vidieť ich obete.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia