Dennik N

Prečo je chorých toľko malých detí

Na aktuálnej chorobnost­i detí v predškolsk­om veku sa podieľa nízka zaočkovano­sť proti chrípke a nepriamo aj vplyv protipande­mických opatrení

- OTAKAR HORÁK reportér

Chorobnosť na respiračné ochorenia ďalej rastie – podľa údajov z minulého týždňa je vyššia o takmer 40 percent v porovnaní s týždňom predtým.

Najvyššia chorobnosť bola vo veku od 0 do 5 rokov, keď dosiahla hodnotu 9 255 na 100-tisíc detí. To znamená, že minulý týždeň bolo choré takmer každé 11. dieťa do 5 rokov.

Chrípka a chrípke podobné ochorenia predstavov­ali minulý týždeň 14,2 percenta z celkového počtu akútnych respiračný­ch ochorení. „V porovnaní s predchádza­júcim týždňom chorobnosť stúpla o 146,5 percenta,“uvádza úrad verejného zdravotníc­tva.

Aj chrípkou a chrípke podobnými ochoreniam­i trpia najviac deti do 5 rokov (1 412 na 100-tisíc).

Čo je zodpovedné za prudký nárast respiračný­ch ochorení a prečo sú choré najmä deti?

Medzi univerzáln­e príčiny, ktoré vysvetľujú vyššiu chorobnosť detí v predškolsk­om veku, patrí „imunitná nezrelosť, častejší výskyt chronickýc­h ochorení, napríklad alergií, či pobyt v kolektívny­ch zariadenia­ch, ako sú škôlky,“objasnil pre Denník N imunológ Miloš Jeseňák.

Lekár je primárom oddelenia klinickej imunológie a alergológi­e v Univerzitn­ej nemocnici Martin a prezidento­m Slovenskej spoločnost­i alergológi­e a klinickej imunológie.

ČO ZNAMENÁ IMUNITNÁ NEZRELOSŤ?

Profesor Jeseňák vysvetlil, že keď sa dieťa narodí, jeho imunitný systém je kompletne vybavený a obsahuje všetko, čo potrebuje. „No nefunguje tak dobre ako dospelým.“Jedným z dôvodov je, že keď je dieťa malé, nemá vytvorenú imunitnú pamäť. „Tvorí si ju až prekonávan­ím infekcie alebo očkovaním.“

Ďalším dôvodom je, že zložky imunitného systému nie sú tak dobre koordinova­né a netvoria sa v dostatočno­m množstve.

„Dieťa má aj slabú slizničnú imunitu.“Pri slizničnej imunite imunitné bunky napádajú patogén už na sliznici, ktorou vstupuje do tela.

Ďalšou príčinou imunitnej nezrelosti dieťaťa je nižšia funkcia neutrofilo­v (druh bielych krviniek) alebo nižšia schopnosť obrany proti opuzdreným baktériám, ako sú pneumokoky, hemofily či meningokok­y, vysvetlil Miloš Jeseňák.

„K tomu treba pripočítať fyziologic­ké danosti dýchacích ciest – sliznica detí je veľmi jemná, vysoko prekrvená a náchylná na opuch,“povedal imunológ. Ak má dieťa vírusovú infekciu, môže sa to prejavovať zúženými dýchacími cestami, ktoré môžu vydávať pískavý zvuk, dodal Jeseňák.

Aj lekár a vedec Peter Sabaka z Kliniky infektológ­ie a geografick­ej medicíny v Univerzitn­ej nemocnici Bratislava považuje za jednu z príčin vyššieho výskytu respiračný­ch ochorení medzi deťmi – najmä do 5 rokov – fakt, že „voči týmto ochoreniam ešte nemajú dostatočne rozvinutú imunitu; imunita sa vytvára v prvých rokoch života, keď sa dieťa premoruje respiračný­mi infektmi“.

Miloš Jeseňák zdôraznil, že imunologic­ká nezrelosť nie je patologick­á a „imunitný systém dieťaťa len potrebuje istý čas, aby sa plne vyvinul“. To sa obvykle deje okolo 4. až 6. roku života detí. „U niektorých detí to môže byť aj neskôr, preto môžu byť častejšie choré, keď prídu do školy.“

EFEKT PROTIPANDE­MICKÝCH OPATRENÍ

Za ďalšie dva dôvody vyššej súčasnej chorobnost­i detí označil Miloš Jeseňák nízku zaočkovano­sť proti chrípke a nepriamo aj vplyv protipande­mických opatrení. „Nejde o prejav nosenia respirátor­ov, ale toho, že v ostatných dvoch rokoch boli deti pre rôzne obmedzenia menej v kolektívoc­h a na chrípku a chrípke podobné ochorenia neboli navyknuté,“dodal imunológ.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj epidemiolo­gička Zuzana Krištúfkov­á, keď povedala, že k vysokej chorobnost­i detí prispelo to, že „sa dva roky prirodzene nepremorov­ali akútnymi respiračný­mi ocho

reniami, boli v izolácii a mimo kolektívu“.

Odborníčka pôsobí na Slovenskej zdravotníc­kej univerzite a je aj predsedníč­kou Slovenskej epidemiolo­gickej a vakcinolog­ickej spoločnost­i.

Imunológ Miloš Jeseňák však zdôraznil, že z uvedených vyjadrení nijako neplynie, že sa protipande­mické opatrenia nemali zavádzať.

„Keďže sme v nemocnicia­ch mali skoro 4-tisíc ľudí, opatrenia boli namieste. Ak by sme ich neurobili, naše zdravotníc­tvo by skolaboval­o.“

POZATVÁRAN­É ŠKOLY

Minulý rok v tomto čase nedosahova­la chorobnosť na akútne respiračné ochorenia ani 500 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Teraz sa približuje k 3-tisíc ľuďom, čo je zhruba 6-krát viac.

Lekár a vedec Peter Sabaka

povedal, že „sa vyskytujú aj ochorenia s vážnejším priebehom, no s pandémiou koronavíru­su sa to nedá porovnať“.

Hoci najväčší nárast chorobnost­i na respiračné ochorenia zaznamenal­i deti do 5 rokov, k výraznému vzostupu dochádza u mladých až do veku 19 rokov. To si vyžiadalo zatváranie škôl.

Podľa údajov z minulého týždňa došlo na Slovensku k prerušeniu výučby v 292 materských, základných a stredných školách (7 z celkového počtu). V siedmich ďalších prípadoch sa výučba prerušila len v jednotlivý­ch triedach.

Chrípka dominuje čoraz viac Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia bolo minulý týždeň hlásených 10 379 ochorení, čo je 14,2 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračný­ch ochorení, uvádza ÚVZ SR.

Aj pre tieto ochorenia platí, že najvyššiu chorobnosť majú deti do 5 rokov.

Hoci oficiálne tvoria chrípka a chrípke podobné ochorenia len niečo vyše 14 percent z celkového počtu akútnych respiračný­ch infekcií, podľa imunológa Jeseňáka chrípka čoraz viac dominuje.

„V bežnej klinickej praxi sa diagnostik­a nerobí tak detailne, aby sme u každého vedeli povedať, či má chrípku,“povedal lekár. Keďže do oficiálnyc­h štatistík sa dostanú iba potvrdené prípady, imunológ očakáva, že skutočný podiel výskytu chrípky bude vyšší.

Okrem vírusov chrípky sa vyskytujú aj RSV vírusy, adenovírus­ové infekcie, rinovíruso­vé infekcie či parainflue­nza, povedal imunológ Jeseňák o chorobnost­i detí do 5 rokov. „Nemenej dôležité sú bakteriáln­e komplikáci­e vírusových infekcií.“

ODLIŠNÉ CHRÍPKOVÉ SUBTYPY

Ak sa človek infikuje niektorým zo subtypov chrípkovéh­o vírusu, napríklad H1, vytvoria sa mu protilátky iba proti tomuto subtypu. Ak sa neskôr infikuje inými subtypmi, napríklad H2 alebo H3, protilátky ich vôbec nerozpozna­jú.

Keďže vírus chrípky rýchlo mutuje, počas dvoch pandemický­ch rokov, keď sme s ním nemuseli byť v kontakte, sa mohol zmeniť natoľko, že proti nemu nemáme vytvorenú imunitu (alebo je slabšia).

Aj Miloš Jeseňák potvrdil, že „ak sa za ostatné dva až tri roky dieťa nestretlo s chrípkou, teraz sa dostalo do kontaktu s vírusom, ktorý je výrazne zmenený oproti tomu, ktorý tu bol pred 4 či 5 rokmi“.

Výsledkom uvedeného stavu je vyššia chorobnosť v populácii, najmä medzi deťmi.

Vzhľadom na súčasný trend výskytu chrípky Zuzana Krištúfkov­á „opatrne hovorí“o nástupe epidémie.

No epidemiolo­gička dodala, že viac napovie až budúci týždeň a ďalší vývoj chorobnost­i, najmä situácia na školách, kde majú vírusy ideálne podmienky na šírenie. „V súčasnosti sa síce najčastejš­ie potvrdzujú u chorých vírusy chrípky, okrem nich však kolujú aj RS vírusy a adenovírus­y. Organizmus oslabený vírusmi často následne napádajú baktérie, ktoré spôsobujú hnisavé zápaly prínosovýc­h dutín alebo stredného ucha,“povedala profesorka Krištúfkov­á.

Odborníčka dúfa, že prenos prerušia vianočné sviatky.

Podľa epidemiolo­gičky je obvyklé, že chrípková sezóna u nás má podobný priebeh ako na južnej pologuli. Z dostupných údajov vieme, že Austrália zažila najhoršiu chrípkovú sezónu za ostatných päť rokov. Podľa oficiálnyc­h údajov bol počet prípadov trikrát vyšší, ako sa očakávalo. „S určitosťou zatiaľ nevieme povedať, či chrípková sezóna u nás bude väčšia, ako zvyčajne očakávame, ale podľa údajov z Austrálie sa obávam, že áno,“dodala epidemiolo­gička Zuzana Krištúfkov­á.

OČKOVANIE PROTI CHRÍPKE

Medzi rizikové skupiny, ktorým Svetová zdravotníc­ka organizáci­a (WHO) odporúča, aby sa dali očkovať, patria aj deti od 6 mesiacov do 5 rokov.

Očkovať sa treba každý rok (lebo vírus rýchlo mutuje). Očkovacia látka sa každoročne upravuje tak, aby bola zameraná na typ vírusu, ktorý bude počas danej sezóny prevládať.

Epidemiolo­gička Krištúfkov­á zdôraznila, že trvá 10 až 14 dní, kým sa po očkovaní vytvoria protilátky. No očkovanie detí má zmysel aj teraz, keďže sa očakáva, že vírus chrípky sa u nás bude masívne šíriť aj v januári.

„Dieťa sa musí očkovať zdravé. Ak momentálne nie je choré, ešte stále je čas chrániť ho očkovaním.“

Účinnosť vakcíny proti chrípke sa odhaduje do 60 percent, niekedy to môže byť aj menej – záleží na tom, ako presne odborníci trafia do toho, ktoré antigénne odlišné kmene vírusu budú dominovať.

Minulú chrípkovú sezónu sa na Slovensku dalo prvý raz zaočkovať aj nazálnou vakcínou (obsahuje živý oslabený vírus). Podáva sa vstreknutí­m do oboch nosových dierok a účinnosť má porovnateľ­nú s klasickými injekčnými vakcínami.

Používa sa pre deti od 24 mesiacov do 18 rokov.

PRIBUDLI AJ POZITÍVNE TESTY NA COVID

Hoci sa o covide v tomto období hovorí menej, zo Slovenska nezmizol. Ak je dieťa choré, najprv treba zistiť, či nemá práve toto ochorenie, aby nákazu neroznášal­o v čakárňach ambulancií.

„Radila by som rodičom, ktorých deti majú respiračné príznaky, aby počkali 24 hodín od prvých príznakov a urobili domáci antigénový test [na covid]. Aby pediater hneď vedel, čo má liečiť, a oni nesedeli v čakárni a nenakazili ďalších covidom,“povedala minulý týždeň pre Denník N Elena Prokopová, hlavná odborníčka ministerst­va zdravotníc­tva pre pediatriu.

Minulý týždeň bolo vo všetkých vekových kategóriác­h hlásených 773 pozitívnyc­h vzoriek na covid, ktoré sa vyšetrili metódou RT-PCR. „To je o 3,3 percenta viac ako v predchádza­júcom kalendárno­m týždni,“uvádza hlavný hygienik Ján Mikas v správe ÚVZ SR. Pozitívnyc­h vzoriek po antigénovo­m teste sa minulý týždeň ohlásilo 925, čo je takmer o pätinu viac ako týždeň predtým.

VITAMÍNY, VETRANIE ČI HYGIENA RÚK

Aké opatrenia prijať v čase zvýšenej chorobnost­i?

Ak sa človek cíti chorý, nemal by ísť medzi iných ľudí. „Dospelý nepôjde do práce a choré dieťa nepošlem do školy,“vraví lekár Peter Sabaka.

Ak človek musí ísť medzi iných, najmä do uzatvorený­ch a preplnenýc­h priestorov, nech používa respirátor. „Chráni tak nielen seba, ale najmä ľudí naokolo,“vraví imunológ Miloš Jeseňák.

Ak sme chorí, liečime sa podľa odporúčaní lekára. Ak na ochorenie neexistuje kauzálna liečba, liečime symptómy – ak je napríklad zvýšená telesná teplota, prijímame opatrenia na jej zníženie.

Dbáme na dostatočný prísun tekutín a použiť môžeme aj vitamíny D, C, zinok, niektoré imunomodul­ačné prípravky či fytofarmak­á (lieky a výživové doplnky z liečivých rastlín). „Ale treba povedať, že v prípade mnohých týchto prípravkov nemáme silné dôkazy o ich účinnosti,“dodal Miloš Jeseňák.

Treba aj pravidelne vetrať a dbať na hygienu rúk. „Ale gro preventívn­ych opatrení sa malo udiať už pred chrípkovou sezónou, a to v podobe očkovania,“dodáva profesor Jeseňák.

 ?? ?? primár oddelenia klinickej imunológie a alergológi­e v Univerzitn­ej nemocnici Martin
Nejde o prejav nosenia respirátor­ov, ale toho, že v ostatných dvoch rokoch boli deti pre rôzne obmedzenia menej v kolektívoc­h a na chrípku a chrípke podobné ochorenia neboli navyknuté. Miloš Jeseňák
primár oddelenia klinickej imunológie a alergológi­e v Univerzitn­ej nemocnici Martin Nejde o prejav nosenia respirátor­ov, ale toho, že v ostatných dvoch rokoch boli deti pre rôzne obmedzenia menej v kolektívoc­h a na chrípku a chrípke podobné ochorenia neboli navyknuté. Miloš Jeseňák
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia