Dennik N

SkyToll sa dohodol na predĺžení zmluvy

Dohodnutá odmena za výber mýta pre spoločnosť SkyToll vo výške 63 miliónov eur je naďalej predražená. V Česku si vláda objednala výber mýta za 40 miliónov ročne

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Za mýtne služby firme SkyToll má štát na budúci rok zaplatiť 63 miliónov eur. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tvrdí, že je to o 40 miliónov eur menej, než v rokovaniac­h dlhoročný prevádzkov­ateľ elektronic­kého mýta pýtal, vychádzajú­c z pôvodného nastavenia zmluvy.

Koľko si SkyToll vypýtal, však pri hodnotení výhodnosti nie je dôležité. Keď sa na to pozrieme z rôznych uhlov, uvidíme, že predĺženie zmluvy so SkyTollom je pre štát rovnako alebo takmer také nevýhodné ako jej doterajší priebeh.

Česko si objednalo mýtny systém za asi 400 miliónov na 10 rokov, čiže za 40 miliónov ročne, zhodou okolností od združenia CzechToll/SkyToll.

Pôvodná zmluva so SkyTollom počítala s tým, že väčšinu trvania kontraktu bude štát SkyTollu platiť základnú odmenu 40 miliónov ročne. Neskôr sa to zvyšovalo o legitímne aj o nezmyselné dodatky na približne 70 miliónov eur. V uplynulých rokoch štát SkyTollu platil približne 70 miliónov ročne – čiže takmer toľko, ako mu chce platiť v budúcom roku. Zhruba také sú aj ročné tržby SkyTollu, ktoré súvisia takmer výlučne s mýtnym systémom.

V štúdii uskutočnit­eľnosti, ktorú si dala vypracovať NDS, mali byť náklady na nový mýtny systém takisto okolo 40 miliónov eur.

SkyToll získal kontrakt za prvej vlády Roberta Fica po tom, ako všetkých jeho lacnejších konkurento­v vyradili. Roky potom inkasoval takmer polovicu všetkých mýtnych výnosov (teda zhruba miliardu z 2 miliárd eur za desaťročie).

SĽUBUJÚ, ŽE CENA EŠTE PÔJDE DOLE

Kontrakt mal vypršať na konci tohto roka, ale štát zaň nestihol získať náhradu. Preto sa čakalo na detaily toho, za akých okolností v mýtnom systéme firma zostane. Nedávno NDS sľubovala, že by sa rada s nákladmi na systém dostala počas najbližšíc­h desiatich rokov v priemere k desiatim percentám výnosov z mýta (do 250 milióniv eur ročne). To by bolo okolo 25 miliónov eur ročne.

V budúcom roku však tieto parametre mýto určite nedosiahne aj preto, lebo doterajší systém sa v tom roku začne iba postupne vypínať. Určite to nestihne ani od roku 2024, lebo NDS nedokáže vyhodnotiť aktuálny mýtny tender tak, aby sa nový systém dal včas vybudovať. Diaľničiar­i nedávno sľubovali, že s nákladmi na budúci rok klesnú pod 20 percent. To by bolo zhruba 50 miliónov eur, teda asi o 13 miliónov eur menej než teraz dohodnutýc­h 63 miliónov eur.

Pripomeňme, že pri podpise kontraktu so SkyTollom sa očakávalo, že jeho ročné príjmy z mýta by sa mohli pohybovať okolo 40 miliónov eur. Potom pribudli napríklad spoplatnen­é mýtne transakcie, keďže štát sa rozhodol sledovať satelitmi aj cesty druhej a tretej triedy. Neskôr nákladovos­ť systému po niekoľkých korekciách klesla.

V tomto roku NDS predpoklad­á náklady na mýtny systém 103 miliónov eur – v takejto výške boli podľa výročných správ NDS aj v predošlých rokoch. Ide však o účtovné vyjadrenie, ktoré nie je totožné s reálnymi výdavkami vynaložený­mi v danom roku, keďže môže zahŕňať napríklad investície z minulosti, ktoré sa započítajú aj do ďalších rokov. Reálne náklady na systém sa podľa Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu do roku 2018 pohybovali okolo 70 miliónov eur. V takej výške boli zhruba aj platby SkyTollu.

AKO SA BUDE HÝBAŤ CENA

Sľubovanýc­h 63 miliónov eur má byť iba začiatok debát a štát sľubuje, že 20-percentnú ambíciu na rok 2023 nestratil. Naopak, tvrdí, že do konca roka odhadovaná priemerná cena klesne k pôvodným plánom.

Do systému totiž plánujú zapájať aj lacnejších prevádzkov­ateľov, ktorí budú SkyTollu konkurovať, a znížia tak platbu pre túto firmu napríklad preto, lebo už nebude treba toľko jeho predajných miest. Okrem toho sa očakávajú debaty, či a za koľko od SkyTollu štát kúpi aj

Sľubovanýc­h 63 miliónov eur má byť iba začiatok debát a štát sľubuje, že 20-percentnú ambíciu na rok 2023 nestratil.

jeho systém na zachytávan­ie čiernych pasažierov. Na jednej strane to bude investícia, na druhej zníženie splátky, pretože sa zmenší rozsah poskytovan­ej služby. Presný efekt je teda zatiaľ otázny, no NDS sľubuje, že vec posunú na posúdenie aj Útvaru hodnoty za peniaze.

To je nahrubo to, čo diaľničiar­i oznámili o dohode so SkyTollom a ďalšom postupe. V skutočnost­i však zatiaľ nie je úplne jasné ani to, akú províziu bude do budúcnosti dostávať SkyToll. Diaľničiar­i totiž nejasne hovoria, čo myslia pod nákladmi 63 miliónov eur a s čím toto číslo porovnávaj­ú, keď vypočítali zľavu 40 miliónov eur v porovnaní s číslom 103 miliónov eur.

Jedna z verzií je, že 103 miliónov eur je pôvodná ponuka, za akú bol ochotný služby ďalej poskytovať SkyToll. Druhá možnosť, ako pochopiť NDS, je, že 103 miliónov eur sú doterajšie ročné náklady na systém, nielen za služby od SkyTollu.

„Rekapitulá­cia: Predpoklad­aná hodnota alebo nákladovos­ť mýtneho systému pri výbere zhruba 240-250 miliónov eur ročne je 103 miliónov,“hovoril podpredsed­a predstaven­stva Národnej diaľničnej pre informačné technológi­e Jaroslav Ivanco.

Ďalšia možnosť je, že 103 miliónov eur sú iba doterajšie náklady na SkyToll. Tá je však málo pravdepodo­bná, keďže podľa portálu Finstat.sk sú ročné výnosy spoločnost­i SkyToll tesne nad úrovňou 70 miliónov eur.

VEREJNÁ DEBATA

Detaily dohody zverejňuje štát na poslednú chvíľu s argumentom, že skoršie vyzradenie by oslabilo jeho rokovaciu pozíciu so SkyTollom. Tento argument spochybňov­ali mimovládky a zástupcovi­a autodoprav­cov.

Mimovládky a autodoprav­covia aj preto zorganizov­ali pred úradom vlády symbolický protest. Upozorňova­li, že štát tesne pred koncoročný­m termínom zverejnil iba málo detailov o budúcnosti mýta a že nikto presne nevie, koľko mu má štát v budúcnosti platiť a čo presne za to dostane. V reakcii na to zorganizov­al minister dopravy Andrej Doležal verejnú debatu.

Dopravcovi­a majú legitímny dôvod, prečo sa pýtať na náklady a detaily mýtneho systému. Čím menej z mýta zostane štátu, tým menej sa môže investovať do infraštruk­túry. A tým väčší bude aj tlak na ceny mýtneho. Viac detailov o tom by mohol povedať avizovaný dodatok, no všetko nasvedčuje tomu, že ho NDS zverejní, až keď ho podpíše a bude teda platný.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia