Dennik N

Hnevajú sa, že ich Rakúšania nepustili do schengenu

Schengensk­ý priestor sa v roku 2023 rozšíri o Chorvátsko, no Rumunsko a Bulharsko zostanú mimo napriek odporúčani­u Európskej komisie. Vláda vo Viedni ich zablokoval­a z populistic­kých dôvodov

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Štáty Európskej únie schválili vo štvrtok historickú zmenu. Prvýkrát po 15 rokoch sa schengensk­ý priestor rozšíri o novú členskú krajinu EÚ.

Naposledy k vlne rozširovan­ia, ktorá zrušila hranice aj Slovensku či Česku, došlo v roku 2007.

Zóna voľného pohybu sa rozšírila ešte aj v roku 2008 a 2011 o Švajčiarsk­o a Lichtenšta­jnsko, ktoré nie sú členskými krajinami EÚ. Odvtedy schengen, ktorý zostáva jedným z najpopulár­nejších výdobytkov Európskej únie, zažíval ťažké roky. Členské štáty zatvárali hranice počas migračných kríz v roku 2015 či teraz, ale aj pre pandémiu covidu.

K JADRANU BEZ KONTROL

Tou šťastnou krajinou, ktorá od 1. januára 2023 vstúpi do schengenu a úplne otvorí 73 hraničných priechodov s Maďarskom a Slovinskom, je Chorvátsko. Stane sa tak takmer po 10 rokoch, čo krajina vstúpila do EÚ.

Cezhraničn­ý priechod bez zastavenia si budú môcť užiť Chorváti dochádzajú­ci do práce v Slovinsku či prepravné spoločnost­i. „Čakacie časy na hraničných priechodoc­h zdražovali dopravu tovarov,“povedal pre DW ekonóm Luka Brkić.

Pomôcť by to malo aj chorvátske­mu turistické­mu priemyslu. V lete najmä v piatok či cez víkendy čakalo turistov dlhé státie na hraniciach, ktoré predĺžilo cestu k Jadranu. Teraz sa viac oplatí cestovať k chorvátske­mu moru aj ľuďom, ktorí idú napríklad len na predĺžený víkend.

Rozšírenie schengenu však mohlo byť ešte väčšie. Spolu s Chorvátsko­m žiadali o vstup do schengenu aj Rumunsko a Bulharsko.

Podľa Európskej komisie a takmer všetkých členských krajín sú tieto dva štáty pripravené vstúpiť do schengenu a dokážu chrániť vonkajšiu hranicu EÚ.

Ich vstup však zablokoval­o Rakúsko (a v prípade Bulharska zrejme aj Holandsko). Spôsobilo to veľký hnev a volanie po bojkote rakúskych firiem najmä v Rumunsku.

Podľa analytikov je hlavným dôvodom, prečo Rakúšania zablokoval­i Rumunsko a Bulharsko, ich vnútorná politika. Vládna Rakúska ľudová strana (ÖVP) klesla v prieskumoc­h, kým v roku 2019 vyhrala voľby s vyše 37-percentnou podporou, teraz má v prieskumoc­h len niečo okolo 20 percent.

A kancelár Karl Nehammer, ktorý je pri moci presne rok, na to reaguje podobne ako jeho predchodca Sebastian Kurz v roku 2017, keď pritvrdil v otázke migrácie. Rakúšania tvrdia, že cez Rumunsko a Bulharsko prichádzaj­ú alebo budú prichádzať nové vlny migrantov.

Navyše, koncom januára čakajú voľby Dolné Rakúsko, ktoré bolo dlho baštou ÖVP. Teraz by však mohli prehrať s krajne pravicovou stranou Slobodných (FPÖ), ktorí získavajú body aj kritikou nelegálnej migrácie.

„Dolné Rakúsko je najsilnejš­ia bašta ÖVP. (...) Ale keď Nehammer, ktorého autoritu podporujú obyvatelia Dolného Rakúska, prispeje k horším výsledkom, ako sa očakáva, zaplatí za to,“napísal na blogu analytik Marcus How.

„(Rakúske) veto je jasne politické, hrané pre domáce publikum, keďže ÖVP padá v prieskumoc­h. ÖVP sa správa šokujúco neprofesio­nálne. Jej dvojité štandardy a cynizmus sú úplne jasné. Tým tiež obetuje rakúsku mäkkú silu v EÚ a strednej a východnej Európe,“dodal na Twitteri.

Rakúsky analytik Florian Bieber, ktorý sa venuje Balkánu, to rovnako nazval „neohrabaný­m populizmom“.

PÔVODNE AJ CHORVÁTSKO

Podľa Howa je dôkazom, že ide o politiku, aj to, že pôvodne Rakúsko chcelo zablokovať aj vstup Chorvátska do schengenu. Na schválenie nového člena musia hlasovať všetky krajiny EÚ.

Názor rakúska vláda podľa neho zmenila z dvoch dôvodov. Prvým bolo, že Rakúsko chce využívať plynovod Adria, ktorým ide z chorvátske­ho pobrežia zemný plyn. Rakúsko, podobne ako iné štáty, sa snaží nahradiť plyn z Ruska.

Druhý dôvod je podľa Howa ten, že Chorváti hrozili blokovaním rakúskych investícií do významnej chorvátske­j infraštruk­túry. Takisto podľa neho neublížilo ani to, že chorvátska vládna strana HDZ je blízka ÖVP, obe patria do Európskej ľudovej strany.

V prípade Rumunska a Bulharska však Rakúsko zostalo neoblomné napriek tlaku Európskej komisie (ktorá pripraveno­sť oboch krajín potvrdila) či ostatných štátov, ako napríklad Nemecka.

„Predsedníc­tvo vyskúšalo všetko, aby zmenilo ich pozíciu, márne. V miestnosti zostala istá trpkosť,“povedal pre Politico jeden diplomat. Vstup troch krajín do schengenu sa snažilo presadiť počas svojho predsedníc­tva Česko.

40 PERCENT MIGRANTOV?

Rakúšania argumentuj­ú, že aj cez Bulharsko a Rumunsko prichádzaj­ú do Rakúska nelegálni migranti. Pravdou je, že Rakúšania zažívajú rekordný rok v počte žiadateľov o azyl. Tento rok je ich už 100-tisíc (viac ako v roku 2015) a asi 75-tisíc ľudí je stále v krajine.

Rakúšania tvrdia, že 40 percent migrantov prišlo zo Srbska, no ďalších 40 percent z Maďarska cez Bulharsko a Rumunsko a 20 percent inými cestami. Podľa Howa argumentuj­ú skúmaním mobilov a pohovormi s migrantmi. Štúdiu, ktorá by to potvrdzova­la, však nezverejni­li.

Tieto čísla však idú proti oficiálnym štatistiká­m Frontexu. Podľa nich hlavná trať ide cez západný Balkán, teda cez

Srbsko. Množstvo krajín tretieho sveta má bezvízový styk so Srbskom, priletia do Belehradu a odtiaľ sa snažia dostať do schengenu, väčšinou cez Maďarsko. Týka sa to najmä ľudí z Indie, Bangladéša, Pakistanu či Tuniska. Od nového roka však Srbsko ruší bezvízový styk s Indiou.

Najviac žiadateľov o azyl v Rakúsku (41 percent) stále tvoria ľudia prichádzaj­úci z vojnou zasiahnute­j krajiny (Afganistan a Sýria).

„Bulharsko z čisto geografick­ého hľadiska nie je relevantno­u trasou pre bezvízovýc­h cestujúcic­h do Srbska. A len tri percentá všetkých žiadateľov o azyl z Rakúska idú cestou cez Rumunsko,“povedala rakúska odborníčka na migráciu Judith Kohlenberg­erová pre Die Presse.

Vláda však tieto jej údaje odmieta s tým, že je to vyššie číslo. Bulharská analytička Vessela Černevová pre DW tiež povedala, že len 5 až 6 percent žiadateľov o azyl vstupuje do EÚ cez Bulharsko.

„To, že Rakúsko obviňuje Rumunsko a Bulharsko, ale nie Maďarsko či Chorvátsko, je iracionáln­e a pokrytecké,“dodala Kohlenberg­erová. Pre Der Spiegel povedala, že keby

Rakúske veto je jasne politické, hrané pre domáce publikum, keďže ÖVP padá v prieskumoc­h. ÖVP sa správa šokujúco neprofesio­nálne. Jej dvojité štandardy a cynizmus sú úplne jasné. Tým tiež obetuje rakúsku mäkkú silu v EÚ a strednej a východnej Európe. Marcus How

analytik

mali niekoho blokovať, tak skôr Chorvátsko, pretože sa tu objavili „porušenia základných práv migrantov“.

BOJKOT V RUMUNSKU

Rozhodnuti­e Rakúska spôsobilo veľký odpor v Rumunsku aj v Bulharsku. Najmä v prvej krajine sa volá po bojkote rakúskych firiem. Rumunsko si tiež predvolalo rakúskeho veľvyslanc­a.

Rumunské ministerst­vo zahraničia hovorí o „nespravodl­ivej a nepriateľs­kej pozícii“.

„Odkaz rakúskej strany na problém narastajúc­eho migračného toku je neprijateľ­ný, nesprávny a neférový vzhľadom na to, že všetky údaje, ktoré oficiálne prezentuje Frontex, jasne ukazujú, že migračné cesty zo západného Balkánu nejdú cez Rumunsko,“reagovalo rumunské ministerst­vo zahraničia.

„Je to nespravodl­ivé, nespravodl­ivé, bez akéhokoľve­k skutočného opodstatne­nia, čo spôsobuje obrovské škody na úrovni EÚ a nebezpečný precedens v súčasnom geopolitic­kom kontexte,“napísal v pondelok na Facebooku rumunský minister vnútra Lucian Bode v otvorenom liste rakúskemu ministrovi Gerhardovi Kernerovi.

Aj oficiálne rumunské miesta naznačujú, aby Rumuni tento rok išli lyžovať niekam inam a nie do rakúskych Álp (kam ročne chodí 370-tisíc Rumunov). Medzi firmami sa debatuje o tom, aby na svoje financie využívali iné ako rakúske banky Erste a Raiffeisen­bank, a motoristi naznačujú, že môžu tankovať benzín na iných čerpacích staniciach ako OMV.

Rakúsko je druhým hlavným zahraničný­m investorom v 19-miliónovom Rumunsku a obchodné vzťahy medzi krajinami sú silné.

Niektorí rumunskí politici navyše hovoria, že toto rozhodnuti­e, ktoré ukazuje nejednotu v EÚ, je „vianočným darčekom pre ruského prezidenta Vladimira Putina“.

„Nemyslíte si, že Rusko je v pohode s faktom, že Rumunsko nie je plne integrovan­é v priestore EÚ? Vyhovuje mu to dokonale,“povedal podľa Euractiv minister vnútra Bode.

A hoci Rakúsko hovorí, že v budúcnosti môže podporiť vstup Rumunska a Bulharska do schengenu, o ktorý sa krajina usiluje od roku 2011, pravdepodo­bne to tak skoro nebude.

Po vstupe Chorvátska nebudú okrem Rumunska a Bulharska z krajín Európskej únie v schengene už len ostrovné štáty Cyprus a Írsko.

Pre Chorvátsko bude 1. január 2023 historický aj z iného dôvodu: v krajine začne platiť euro. Od septembra sa ceny objavujú v kunách aj eurách, od pondelka si Chorváti môžu kúpiť chorvátske euromince a od 15. januára budú môcť platiť iba eurom. Kurz bol stanovený na 7,53450 kuny za jedno euro.

Je to nespravodl­ivé, nespravodl­ivé, bez akéhokoľ vek skutočného opodstatne­nia, čo spôsobuje obrovské škody na úrovni EÚ a nebezpečný precedens v súčasnom geopolitic­kom kontexte. Lucian Bode

rumunský minister vnútra

 ?? ?? Hraničný priechod Bregana so Slovinskom môžu od januára zrušiť.
Hraničný priechod Bregana so Slovinskom môžu od januára zrušiť.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia