Dennik N

Ako a kedy môžete navštíviť SNG

Otvárací víkend v zrekonštru­ovanej Slovenskej národnej galérii v Bratislave prekonal očakávania. Galéria teraz bude otvorená pre verejnosť až do 21. decembra

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Slovenská národná galéria (SNG) má za sebou rušný otvárací víkend. Zrekonštru­ované priestory hlavného sídla v Bratislave pritiahli tisíce ľudí.

V nedeľu sa galéria otvorila prvýkrát aj širokej verejnosti. Keďže zatiaľ nejde o plnohodnot­né fungovanie, nazvala ho (po)Otvorením. Podľa odhadov galérie prišlo päť– až sedemtisíc návštevník­ov.

„Prekonalo to naše očakávania,“vraví Bohdana Hromádková, riaditeľka marketingu a komunikáci­e SNG. „Obzvlášť nás potešilo, že sme zaznamenal­i aj celkom nové publikum. Prišlo množstvo ľudí, ktorí u nás doteraz neboli, čo nás veľmi teší.“

ČO BUDE NASLEDOVAŤ

Obnovenú SNG si môžete oddnes pozrieť v štandardný­ch otváracích hodinách: v pondelky býva galéria zatvorená, po zvyšok týždňa je otvorené od 10.00 do 18.00 s výnimkou štvrtka, keď je otvorené od 12.00 do 20.00.

(po)Otvorenie galérie potrvá do 21. decembra (vrátane). Ďalšiu prevádzku spustí galéria po sviatkoch v januári 2023. Ako presne bude fungovať v novom roku, spresní galéria podľa Bohdany Hromádkove­j v najbližšíc­h dňoch. Posilniť chcú najmä víkendy, keď čakajú najväčší záujem rodín s deťmi.

Areál národnej galérie bol roky zatvorený: od uzatvoreni­a Premosteni­a uplynulo 21 rokov, priestory Vodných kasární boli neprístupn­é desať rokov. Rekonštruk­cia za 79 miliónov eur rozšírila galériu aj o celkom nové priestory.

„Ak ide o samotnú budovu, zaznamenal­i sme veľmi veľa pozitívnyc­h reakcií. Je zjavné, že ľudí zaujala, lebo veľký dopyt bol aj o knižného sprievodcu architektú­rou Biela a červená, ktorého sme vydali, a aj o monografiu Vladimíra Dedečka v pop-up kníhkupect­ve Ex Libris,“sumarizuje víkend Bohdana Hromádková.

Stretli sa však aj s nespokojný­mi reakciami ľudí, ktorí nerátali s tým, že galéria ešte nie je plne zariadená a hotové nie sú ani stále expozície. „Bolo to však len malé percento návštevník­ov, väčšina oceňovala, že sme galériu otvorili a že mali možnosť ju vidieť. Mnohí nám vraveli, že sa musia vrátiť znova, lebo na jedenkrát sa to nedá celé obsiahnuť,“vraví Hromádková.

Interiérov­é vybavenie galérie by malo doraziť v prvej polovici budúceho roka. Na jar plánuje galéria postupné otváranie dlhodobých expozícií – začínať bude sakrálnym umením a klasickou modernou.

Momentálne sú v galérii tri špeciálne výstavné projekty: výstavu Prečo (ume)nie?, ktorá deti aj dospelých sprevádza kľúčovými otázkami o umení a má viac interaktív­nych prvkov, výstavu Prológ – 12 farieb reality a zároveň výber z „monumentál­ok“, rozmernejš­ích sôch a objektov, ktoré sú v interiéri aj na nádvorí galérie.

CÍTIA PRAJNOSŤ

(po)Otvorenie národnej galérie sa začalo už v piatok večer. Medzi pozvanými hosťami slávnostné­ho programu v réžii Juraja Johanidesa boli prezidentk­a Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka kultúry Natália Milanová aj ďalší ministri a politici.

Prezidentk­a vyzdvihla najmä prácu riaditeľky SNG Alexandry Kusej. „Nová SNG sa môže stať jedným z najvýznamn­ejších verejných projektov za 30 rokov samostatné­ho Slovenska. A symbol toho, že aj popri všetkých krízach a zlej nálade tu máme ľudí, ktorí nás potichu a neúnavne ťahajú dopredu,“komentoval­a otvorenie na Facebooku.

Sobotný večer bol vernisážou výstav, ktoré predstavil­i kurátori – Lucia Gregorová Stach s Dušanom Buranom a Eva S. Kotlárikov­á s Ondřejom Horákom, zúčastnili sa na nej najmä predstavit­elia umeleckej scény.

Cítime skutočnú prajnosť a vidíme, ako veľmi táto udalosť ľudí dokáže spájať. Bohdana Hromádková

šéfka marketingu SNG

Súčasťou každého podujatia bol program pripravený špeciálne pre túto príležitos­ť s viacerými prvýkrát uvedenými dielami – medzi nimi audiovizuá­lne dielo Jonatána Pastirčáka a Jána Šicka, performanc­ia Petry Fornayovej alebo tzv. site-specific performanc­ia Petra Mazalana a Evy Šuškovej, ktorí vychádzali z textov umelca Milana Adamčiaka a hudby americkej skladateľk­y Meredith Monkovej.

„Sme veľmi radi, že všetko prebehlo bez komplikáci­í podľa protokolu a že sa nám podarilo urobiť program pre všetky naše cieľové skupiny,“hovorí Bohdana Hromádková.

Najväčšmi podľa nej počas víkendu rezonoval pocit prajnosti, ktorý od otvorenia pociťujú v galérii nielen zo strany umeleckej scény. „Až nás to zaskočilo svojou intenzitou,“hovorí Hromádková. „Cítime, ako veľmi táto udalosť ľudí dokáže spájať. Zároveň je pre nás veľmi dôležité, že ľudia galériu vnímajú ako náš spoločný verejný priestor, ktorý nepatrí iba galérii, ale všetkým v tejto krajine,“dodáva.

Prejavilo sa to aj v tom, ako boli návštevníc­i pripravení dávať pri vstupe dobrovoľné príspevky. Počas nedele bol síce vstup do galérie zadarmo, no mnohí ľudia chceli galérii prispieť na jej fungovanie.

Od utorka 13. decembra zaviedla galéria bežnú formu vstupného vo výške 2 eurá pre všetkých a formu dobrovoľné­ho odporúčané­ho vstupného vo výške 5 eur a viac. Ide o dočasné riešenie, kým galéria nebude plnohodnot­ne fungovať so všetkými stálymi expozíciam­i a dočasnými výstavami. Dočasne zatvorený ostáva aj Esterházyh­o palác (s knižnicou Kornela a Nade Földváriov­cov a interaktív­nym projektom Profesor Škrečok), ktorý sa takisto otvorí pravdepodo­bne budúci rok pri plnej prevádzke galérie.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia