Dennik N

Bruselský puč proti prorodinne­j politike Viktora Orbána

Rámcovanie suverenito­u nesedí najmä preto, že uplatňovan­ie režimu podmieneno­sti sa viaže na veľmi prísne podmienky právnej povahy

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. ÚVOD

Matoficovo paktovanie s Orbánom proti Komisii je hrubá nedbanlivo­sť pri ochrane základných záujmov štátu. Nedbanlivo­sť preto, lebo pripísať schopnosť úmyslu jednému z nich by znamenalo zľahčovať jeho diagnózu a pri druhom môže byť otázne, koľko neurónov mu ešte pláva nad hladinou.

Ale dobre, to je politika. My sa pozrime na právnu stránku veci.

Najskôr čísla a kontext. Komisia schválila maďarský plán obnovy, podľa ktorého má Budapešť dostať od Bruselu 5,8 miliardy eur. Jednotlivé splátky sú viazané na splnenie 27 tzv. supermíľni­kov, ktoré sa týkajú inštitucio­nálnych a procedurál­nych záruk súvisiacic­h s bojom proti korupcii, transparen­tnosťou, nezávislos­ťou súdnictva a ochranou verejného záujmu. Nijako sa netýkajú vecných otázok ohľadom obsahu štátneho vzdelávaci­eho kurikula, práv LGBTI+ osôb či „prorodinne­j“politiky.

Keď teda jeden z poslanecký­ch hovorcov predsedu OĽaNO (alebo vice versa?) v tejto súvislosti hovorí, že Maďarsko nesmie vo svojom boji zostať opustené, hovorí o boji proti boju proti rozkrádani­u eurofondov. A možno aj o boji proti boju za ochranu suverenity susedného štátu, to by pri niektorých šáloch tiež dávalo zmysel.

Plán obnovy je na úrovni Komisie dohodnutý, splátky sú vymerané a Orbánova vláda presne vie, čo má urobiť, aby sa k nim dostala. Aktuálny spor sa týka inej témy, a to pozastaven­ia výplaty časti kohéznych fondov podľa tzv. režimu podmieneno­sti. Tu ide v tejto chvíli o ďalších 7,5 miliardy eur, z ktorých Komisia navrhuje dočasne pozastaviť 65 percent v troch operačných programoch.

Budapešť sa s Bruselom dohodla na sedemnásti­ch nápravných opatreniac­h. Lenže Komisia dospela k záveru, že maďarská vláda „v rozpore so svojím záväzkom v lehote do 19. novembra nedostatoč­ne implemento­vala hlavné prvky“týchto opatrení, a to osobitne v otázke právomoci novozriade­ného kontrolnéh­o úradu a vo vzťahu k procesným prvkom súdnej kontroly prokurátor­ských rozhodnutí. Hmm.

Rámcovanie témy suverenito­u je pozoruhodn­é, pretože sa tým hovorí aj to, že sloboda a zvrchovano­sť majú spočívať v nepodmiene­nom prístupe k „cudzím“peniazom. Bolo by to smiešne, keby… Nie, aj tak je to smiešne. Cudzie chceme a chceme ho veľa, už sme si na to zvykli, ale ak niečo nechceme, tak to, aby s tým boli spojené akékoľvek podmienky. Darovanému dostihovém­u koňovi na zuby pozerať nebudeme, ale ak sa rozhodneme ho poslať do cirkusu alebo na bitúnok, je to naša vec. A ak sa aj k niečomu zaviažeme, kto ste vy, aby ste potom skúmali, či sme to dodržali?

Ten spor je, samozrejme, hlbší. Na jednej strane je predstava Únie ako hodnotovo neutrálneh­o, agnostické­ho bankomatu, kde chudobnejš­ia časť má nárok na pravidelné dotácie a výmenou za ne dostane tá bohatšia časť neobmedzen­ý prístup na trhy tej prvej. Na druhej strane je predstava Únie ako priestoru zdieľaných hodnôt, noriem a princípov, v ktorom sa spoločný menovateľ jednak vyvíja a jednak sa v ňom dozerá na to, aby prípadné sociokultú­rne špecifiká toho-ktorého štátu neohrozova­li tento hodnotový základ nad únosnú mieru.

Rado sa to podáva ako spor suverenist­ov s byrokratmi, ale je to skôr spor agnostikov so zelótmi, akurát v opačnom garde, než by sa čakalo.

Rámcovanie suverenito­u však nesedí najmä preto, že uplatňovan­ie režimu podmieneno­sti je viazané na veľmi prísne podmienky právnej povahy.

2. JADRO

Po prvé, materiálno­u podmienkou je reálna súvislosť medzi zásahom do princípov právneho štátu a dôsledkom (alebo vážnym rizikom dôsledku) takéhoto zásahu na správne finančné riadenie a ochranu finančných záujmov Únie. K zmrazeniu príspevkov teda smie dôjsť iba v prípade, ak sa preukáže, že porušovani­e princípov právneho štátu preukázate­ľne ohrozuje európske rozpočtové zdroje.

Tu si povedzme, čo má príslušné nariadenie na mysli pod princípmi právneho štátu. Sú to „zásada zákonnosti implikujúc­a transparen­tný, zodpovedný, demokratic­ký a pluralisti­cký zákonodarn­ý proces; zásada právnej istoty; zásada zákazu svojvoľnos­ti výkonných právomocí; zásada účinnej súdnej ochrany zo strany nezávislýc­h a nestrannýc­h súdov vrátane prístupu k spravodliv­osti, a to aj pokiaľ ide o základné práva; zásada oddelenia právomocí a zásada nediskrimi­nácie a rovnosti pred zákonom“. Áno, posledná z uvedených zásad môže mať aj hmotnopráv­ny rozmer.

Porušenie týchto princípov je však v zmysle príslušnéh­o nariadenia konotované procesne, keďže k nemu môže dôjsť jedným z týchto spôsobov: „i) ohrozovani­e nezávislos­ti súdnictva, ii) nezabránen­ie svojvoľným alebo nezákonným rozhodnuti­am orgánov verejnej moci vrátane orgánov presadzova­nia práva, nenapraven­ie alebo nepotresta­nie takýchto rozhodnutí, neposkytnu­tie finančných a ľudských zdrojov ovplyvňujú­ce riadne fungovanie uvedených orgánov, alebo nezabezpeč­enie toho, aby nedochádza­lo ku konfliktom záujmov, iii) obmedzovan­ie dostupnost­i a účinnosti právnych prostriedk­ov nápravy, a to aj reštriktív­nymi procesnými pravidlami a nedostatoč­né vykonávani­e rozsudkov alebo obmedzovan­ie účinného vyšetrovan­ia, stíhania alebo trestania porušení zákona.“

Ak to niekto potrebuje počuť na plné ústa, tak absencia práva gejov uzatvárať manželstvá a/ alebo osvojiť si dieťa nie je dôvodom spôsobilým viesť k uplatneniu režimu podmieneno­sti. Môže ním však byť nedostatoč­ný legislatív­ny alebo aplikačný rámec pre účinné vyšetrovan­ie alebo trestanie korupcie pri nakladaní s eurofondam­i.

Po druhé, ani prípadná súvislosť medzi porušovaní­m princípov právneho štátu a ochranou úniového rozpočtu nestačí. Podľa súdneho dvora musí takýto zásah priamo vyplývať z konania orgánov verejnej moci.

Po tretie, akékoľvek opatrenia prijaté Úniou v tomto režime musia byť prísne primerané závažnosti porušenia a rizika, ktoré z tohto porušenia plynie. Po štvrté, tieto opatrenia musia byť obmedzené na to, čo je nevyhnutné pre ochranu finančných záujmov EÚ.

Nuž a po piate, splnenie týchto podmienok podlieha posúdeniu zo strany súdneho dvora.

3. ZÁVER

Zhrňme si to.

Ide o peniaze, na ktoré sa Maďarsku (aj nám) zbierajú daňovníci v iných členských štátoch. Tí majú istú predstavu o tom, ako by mal pôsobiť režim, na financovan­í ktorého sa podieľajú, a tlačia na svoje vlády, aby spravili, čo môžu, aby sa tejto predstave aspoň trochu podobal. Celé sa to napchalo do právneho rámca, ale, samozrejme, že je v tom aj veľa politiky. Na to, aby jej nebolo príliš, majú slúžiť mimoriadne zložité procesné a materiálne podmienky, ktorých splnenie skúma európsky súd.

Tou hlavnou je reálna a priama súvislosť medzi svojvôľou vnútroštát­nych orgánov na jednej strane a bezprostre­dným rizikom tejto svojvôle pre účelné a transparen­tné použitie eurofondov. Tá tradičná rodina, ktorá by z toho mohla mať obavy, je rodina Tiborczovc­ov (Orbánov svat a zať), ktorá akurát tento mesiac dostala z fondov nový kontrakt v hodnote státisícov eur.

Na jednej strane je predstava Únie ako hodnotovo neutrálneh­o, agnostické­ho bankomatu, kde chudobnejš­ia časť má nárok na pravidelné dotácie a výmenou za ne dostane tá bohatšia časť neobmedzen­ý prístup na trhy tej prvej.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia