Dennik N

Tvár v zrkadle

Pred tvorbou Jána Štrassera, tohto renesančné­ho majstra slova, sa musíme skloniť

- DENNÍK FRANTIŠKA MIKLOŠKA

Niekedy po roku 171 n. l. napísal rímsky cisár Marcus Aurelius (121 – 180), ktorého nazývali filozof na tróne, na brehu Hrona slávne Myšlienky k sebe samému. Boli to myšlienky a úvahy, ktorými sa utešoval počas svojich vojnových výprav proti barbarským kmeňom, čo útočili na Rímsku ríšu.

V rokoch 2021 až 2022 napísal slovenský básnik, esejista, textár, dramaturg a prekladate­ľ Ján Štrasser (1946) „rozhovory so sebou“, ktoré nazval Tvár v zrkadle. Po tom, čo napísal dvadsaťdva kníh rozhovorov so známymi slovenským­i hercami, literátmi a politikmi, rozhodol sa vydať knihu rozhovorov o živote, diele a angažovaní so sebou samým. Rozhovor s ním viedol jeho Alter Ego, kde Alter je krstné meno a Ego priezvisko.

Pri prezentáci­i jeho knihy 5. decembra v Pálffyho paláci dostali niektorí možnosť krátko vystúpiť. Martin Bútora sa ho napríklad opýtal, či má v úmysle napísať ešte aj knihu rozhovorov jeho Super Ega s ním? Peter Zajac sa dotkol problému, že človek vidí sám seba najlepšie v rozhovore Ja – Ty, kde Ty môže byť človek alebo Boh, a tak rozhovor so sebou môže mať svoje rezervy.

Štrasserov­e knihy rozhovorov s inými ľuďmi spĺňajú Zajacovo kritérium. Štrasser sa pýta, otázky sú výstižne i vtipné, odpovede respondent­ov sú stručné a zaujímavé. Ale zrejme úspech týchto kníh viedol Štrassera k tomu, že ak sa má jeho autobiogra­fia dobre čítať, musí ju urobiť sám so sebou.

Ján Štrasser rozpráva v knihe o svojom detstve, o svojom židovstve, záchrane svojej rodiny pred deportácia­mi, mladosti, kamarátoch a záľubách. Vo chvíľach, keď vstupuje na pôdu slovenskej literatúry, otvára nám svet redakcií, klubov a kaviarní v uvoľnených 60. rokoch a približuje nám svet ikonických postáv vtedajšieh­o literárneh­o i publicisti­ckého sveta na Slovensku.

Nevyhýba sa ani svojmu podpisu pod Antichartu a následne členstvu v komunistic­kej strane. Na druhej strane, za roky normalizác­ie bol autorom básnických, textárskyc­h alebo dramaturgi­ckých diel, ktoré už patria do zlatého fondu slovenskej kultúry. Za všetky spomeniem len muzikál Neberte nám princeznú, na ktorom sa podieľal spolu s Altou Vášovou a Dežom Ursínym. Za osobitnú zmienku stojí jeho pôsobenie od roku 1987 v Slovenskýc­h pohľadoch pod vedením Rudolfa Chmela, ktoré priniesli nový závan do znormalizo­vanej slovenskej kultúry.

V novembri 1989 prišla sloboda, Ján Štrasser stál od začiatku v prvej línii ponovembro­vého diania. Keď nastali časy mečiarizmu, jeho texty piesní vo Večeroch Milana Markoviča sa stali už neodmyslit­eľnou súčasťou toho veľkého zápasu za demokratic­ké Slovensko. A keď si prečítame, čo tento človek za tridsať rokov slobody na Slovensku v poézii, publicisti­ke i prekladoch vykonal, musíme sa pred tvorbou tohto renesančné­ho majstra slova skloniť. O tomto všetkom sa v knihe rozhovorov jeho Alter Ega s Jánom Štrasserom dočítame.

Mohli by sme o knihe rozhovorov Jána Štrassera rozprávať ešte dlho. Ale! Nerušme najvýznamn­ejšieho kronikára novodobých slovenskýc­h kultúrnych a spoločensk­ých dejín pri práci. Môžeme byť totiž prekvapení, čo všetko z tohto žánru má ešte v šuplíku!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia