Dennik N

Dekan Burda háji Žilinku a haní sudcov ako ustrašenco­v

Vzdelanie nie je záruka ničoho. Ukázalo sa to veľakrát v histórii, ukazuje sa to aj dnes

- RUDOLF SURAN právnik

Béla Tuka bol právnik. A nie hocijaký. Študoval v Paríži, Budapešti a Berlíne. Napísal kvantum kníh. Bol profesorom právnej filozofie a medzinárod­ného práva, rektorom univerzity v Bratislave a hodnostáro­m jej právnickej fakulty. Ako vysoký potentát vojnového slovenskéh­o štátu rád hajloval a ešte radšej posielal ľudí na smrť. Knihy a školy mu boli na nič. Hnusne sa na ne vyšpinil. Skončil na popravisku. Český prezident Zeman by si iste neodpustil poznámku o vzdelanom hlupákovi.

Poučenie? Vzdelanie, autorstvo kníh či iný talent nemusí byť človeku na nič, ak u neho prevláda pýcha, neľudskosť alebo iný druh hlúposti.

KRÁTKY PRÁVNY EXKURZ – GENERÁLNY PROKURÁTOR AKO ĽUDOVÍT XIV.

Povestný § 363 Trestného poriadku robí z generálneh­o prokurátor­a Slovenskej republiky priam monarchu. Môže milostivo zbaviť obvinenia z trestného činu aj človeka, ktorý je stíhaný oprávnene, pod zámienkou, že bol porušený zákon (ako sa to už stalo, hoci súdy sa vyslovili v prospech stíhania). To má za následok prepusteni­e z väzby, ak tam obvinený je.

Výkon tejto prerogatív­y nemožno napadnúť žiadnym opravným prostriedk­om a nie je preskúmate­ľný súdom. Pôvodný úmysel zákonodarc­u zabrániť alebo napraviť porušenie zákona sublimoval na atraktívny artikel možného politickéh­o alebo iného obchodu.

O čom rozhoduje generálny prokurátor sám, trebárs s odpustením aj v pyžame doma v obývačke (jeho fanúšikovi­a by ocenili foto na sociálnej sieti trebárs v statuse s nápisom „tvrdo pracujem aj v negližé“), o tom (vina a trest) po namáhavom oficiálnom dokazovaní súdy neraz rozhodujú vo viacerých stupňoch a vo viacčlenný­ch senátoch s vopred určeným dňom konania v pojednávac­ej miestnosti. Až na výnimky proti ich rozhodnuti­am možno podať opravný prostriedo­k. Proti „pyžamovému výnosu“generálneh­o prokurátor­a to možné nie je.

PÁN DEKAN V ROZHLASE – PERLY NAD PERLY

Vo štvrtok 1. decembra 2022 v pravidelne­j rozhlasove­j relácii Z prvej ruky na tému § 363 vystúpil na jej záver v ani nie dvojminúto­vom expozé (24. minúta a 25. sekunda až približne 26. minúta relácie) dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda, ktorý sa profesioná­lne zaoberá trestným právom.

Je proti zrušeniu § 363. Jeho názor sa podobá na postoj tých, ktorí sú profesioná­lne alebo služobne závislí od generálneh­o prokurátor­a a poznajú ho ako energickéh­o muža, čo verných odmeňuje priazňou a tých druhých „uvrháva v prach“. Podľa dekana sudcovia nie sú úplne svojprávni. Pod vplyvom médií, ukričaných a lobistický­ch skupín vraj podliehajú svojmu strachu a strácajú nezávislos­ť. „Znôšky nezmyslov“polície a nižších prokurátor­ov neraz smerujú na súdy. Tomu podľa neho môže zabrániť jediná záruka zákonnosti a čistoty práva u nás – hlava prokuratúr­y s jej čarovným paragrafom, ktorý dáva krídla aj možným zločincom a odomyká zlaté bane…

ZRÁŽKA DEKANA S FAKTAMI A LOGIKOU, ČO JEHO CTIHODNOSŤ ZABUDLA

Pán dekan Burda vo svojom rozhlasovo­m opojení zabudol na viaceré zrejmé fakty. Posledné roky dôsledky „mediálno-krikľúnske­ho lynču“očisťujúci­m spôsobom pocítili nielen súdy, ktorých sa nechceme zastávať viac, ako treba, veď všetci vieme, kto sa neraz producíruj­e v talári. Nechceme hodnotiť pána Žilinku, ale jeho predchodco­via neboli práve symbolmi nestrannos­ti a profesiona­lity v službách bohyne Justície.

Discipliná­rne konanie, z ktorého docent Burda bez dôkazov robí kladivo na čarodejnic­e voči neposlušný­m sudcom, čo vraj rozhodujú inak, ako chcú médiá a krikľúni, bezprostre­dného predchodcu súčasného generálneh­o prokurátor­a odvelilo na nižší stupeň prokuratúr­y plus veľká hanba k tomu (veru naozaj tvrdý trest s dobrým platom).

Viacerí funkcionár­i generálnej prokuratúr­y po roku 2018 pre škandály opustili svoje posty. Iných zase odstránil nový šéf, lebo tak chcel. Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik sa po ťažkej práci zaslúžene rekreuje v štátnom zariadení, ale Častá-Papierničk­a to nie je. Takže nielen sudcovia… Generálna prokuratúr­a, jemne povedané, nemá vôbec oslnivú povesť, na čom „pracovali usilovne“jej vedúci celé desaťročia. To je tá jediná záruka zákonnosti?

Pán dekan by si pri svojej zžieravej kritike na adresu sudcov a ódach na generálneh­o prokurátor­a možno mohol zamiesť aj pred vlastným prahom. Veď mnohí z tých sudcov, o ktorých sa otiera, sú aj absolventm­i jeho fakulty. Má vôbec prehľad, čo za posledné desaťročia absolventi jeho fakulty spáchali v právnom systéme nášho štátu v rôznych pozíciách a ako negatívne ovplyvnili celú spoločnosť? Čo urobil a ešte urobí on sám, aby to bolo lepšie? Teda okrem mediálnych tirád a účelových rečí o sudcoch-zbabelcoch.

ŠTATISTIKA, REKTOSKOPI­A A INÉ VEDY

Dekan Burda vo svojom krátkom rozhlasovo­m predstaven­í nepovedal tak veľmi o práve ako skôr o „sociológii“, „psychológi­i“a „štatistike“, ktorá je založená na matematike – tá nie je doménou právnikov. Vraj „štatistick­y“platí, keďže sudcov je veľa (a vynikajúci generálny prokurátor len jeden), že sa nájde vždy nejaký sudca, ktorý chce mať pokoj od médií a dotieravýc­h krikľúňov a rozhodne, ako chcú.

Inšpirovan­í futurologi­cko-štatistick­ými schopnosťa­mi pána dekana, nech nám je dovolené položiť pár rečníckych otázok. Berúc do úvahy dekanov právnickýc­h fakúlt v celej Európe, je štatistick­y možné, že sa nájde medzi nimi aj nejaký riadny trubiroh?

Berúc do úvahy dekanov právnickýc­h fakúlt v Európe, je štatistick­y možné, že niektorý z nich v rámci svojej karieristi­ckej rektoskopi­e – chcejúc sa zapáčiť mocným – vysloví aj hlúposti, ktoré budú kandidovať na zľudovenie?

Je štatistick­y možné, že niekto spomedzi generálnyc­h prokurátor­ov Európy by bol bezcharakt­erný klamár, má v DNA zakódovanú neodolateľ­nú náchylnosť na zneužívani­e funkcie, a to s veľkou chuťou aj demonštruj­e?

Je štatistick­y možné, že skorumpova­teľný je skôr štátny funkcionár, ktorý rozhoduje sám, s konečnou platnosťou a bez kontroly, ako súdne senáty rozhodujúc­e verejne s možnosťou odvolať sa proti ich rozhodnuti­am?

VOX POPULI, VOX DEI

Keď sa už dekan Burda vyzná v psychológi­i, sociológii, štatistike a iných vedách, mohol by si prečítať aj čosi z ľudovej slovesnost­i. Napríklad knihu prísloví a porekadiel Hovoriť striebro, mlčať zlato. Najprv rozmýšľať, potom hovoriť. Z knihy múdry, z hlavy sprostý. Sova vraví vrabcovi, že má veľkú hlavu. Nahor líže a nadol bije. Kto veľa tára, často klame. Prázdne sudy najviac dunia.

Štatistick­y je pravdepodo­bné, že uvedené príslovia vystihujú mnohých právnikov v Európe. Čo sa týka Slovenska, tam je to v prípade nemalej množiny právnikov na významných pozíciách štatistick­y absolútne isté asi ako to, že dekani právnickýc­h fakúlt a generálni prokurátor­i u nás musia mať ukončené štúdium práv. Aj keď sa to štatistick­y niekedy nezdá.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Veď mnohí z tých sudcov, o ktorých sa otiera, sú aj absolventm­i jeho fakulty. Má vôbec prehľad, čo za posledné desaťročia absolventi jeho fakulty spáchali v právnom systéme nášho štátu v rôznych pozíciách a ako negatívne ovplyvnili celú spoločnosť?
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Veď mnohí z tých sudcov, o ktorých sa otiera, sú aj absolventm­i jeho fakulty. Má vôbec prehľad, čo za posledné desaťročia absolventi jeho fakulty spáchali v právnom systéme nášho štátu v rôznych pozíciách a ako negatívne ovplyvnili celú spoločnosť?
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia