Dennik N

S Tarabom, alebo bez Matoviča

Trápenie pokračuje a riešenie sa stále volá Igor Matovič

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Vutorok sa malo hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi. Keď už sa po sérii oznámení nerozhodnu­tých poslancov zdalo, že parlament sa tesne postaví proti vláde, koalícia na poslednú chvíľu dosiahla, že sa rozhodne až vo štvrtok. Podarilo sa jej to vďaka 77 poslancom vrátane hlasov Tomáša Tarabu a otca a syna Kuffovcov.

Heger tak získal dva dni na svoju záchranu. Sú dva scenáre, o čom môže do štvrtka rokovať.

1. Záchrana s Tarabom. Prvý predpoklad­á sériu ústupkov voči Tarabovi a ďalším poslancom, ktorí sa pohybujú v sivej zóne medzi koalíciou a opozíciou.

Ich výsledkom by bola dohoda, na ktorej konci by síce boli predčasné voľby, ale až na jeseň 2023.

Výhodou by bola predvídate­ľnosť, pokojnejši­e riešenie vládnej krízy a menej neistoty, najmä pokiaľ ide o postoj Slovenska k vojne na Ukrajine. September sa však nepáči Robertovi Ficovi. Veľmi túži po jarnom termíne volieb, pretože jeho cieľom je čo najskôr obnoviť svoj vplyv na orgány činné v trestnom konaní. To je dobrý dôvod, aby mu nebolo vyhovené.

Nevýhodou záchrany za cenu dohody s parlamentn­ým zhlukom nezaradený­ch sú spomínané ústupky neznámeho obsahu a stupňa nebezpečen­stva pre krajinu.

2. Záchrana bez Matoviča. Núka sa však aj riešenie, ktoré by nemuselo viesť ani k predčasným voľbám, ani k škodlivým zmenám napríklad v Trestnom poriadku, o ktoré sa snaží Taraba. Načrtli ho členovia občiansko-demokratic­kého klubu OĽaNO. Volá sa rekonštruk­cia vlády a odchod

Igora Matoviča z nej. To však znamená, že sme presne tam, kde sme boli v júli.

Táto požiadavka nie je ničím iným ako oživením podmienky SaS na jej zotrvanie vo vláde.

Najväčším prekvapení­m utorka bolo, keď člen klubu Sme rodina Ján Krošlák (pôvodne OĽaNO) oznámi, že bude hlasovať proti vláde a dôvodom bola práve osoba Igora Matoviča. SaS už vylúčila, že po prípadnom Matovičovo­m odchode by sa vrátila do vlády, ale pripustila toleranciu menšinovéh­o kabinetu bez súčasného ministra financií. Hlasy na záchranu vlády tak jasne vidieť.

Zopakujeme si leto. Ak by sa v OĽaNO rozhodoval­i racionálne, svojho predsedu by obetovali už v lete. Nedokázali to a výsledkom je súčasný chaos. Keby Eduard Heger naozaj vládol, keby väčšinu poslanecké­ho klubu tvorili svojprávni ľudia a keby sa Igor Matovič riadil rozumom a nie emóciami, kríza má ľahké riešenie. Igor Matovič však namiesto toho zverejnil nový status, v ktorom SaS dourážal.

Buď mu zoberte internet a funkciu, alebo vám vezmú vládu. Ak si Heger aj teraz vyberie koniec alebo dohodu s Tarabom namiesto upratania Matoviča, nezaslúži si žiadny súcit.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia