Dennik N

Jediná cesta k mieru

Spôsobom, ako zastaviť vojnu, je, že spojenci toho urobia pre Ukrajinu viac

-

Zima trvá len niekoľko mesiacov a oni sú tvrdí, zvládnu to. Ukrajina bude aj naďalej vyhrávať vojnu, aj keď pomaly. A keď sa vojenská prevaha upevňuje, otvárajú sa dvere diplomatic­kému riešeniu. Eskalácii sa predišlo, Rusko bude obmedzené, Ukrajina prežije a naše ceny energií možno opäť klesnú. Tak čo sa komu nepáči?

Takto Západ uvažuje o najhoršej vojne v Európe od roku 1945. Je to kruté aj nebezpečné. Kruté, pretože utrpenie ukrajinské­ho obyvateľst­va a desaťtisíc­e obetí na bojiskách predstavuj­ú len vedľajšie škody: niečo, čo musíme na ceste k prípadnému prímeriu akceptovať. Nebezpečné preto, že ignorujeme skutočnú príčinu vojny, teda ruský imperializ­mus, a jedinú šancu na trvalý mier, teda jeho porážku.

Je ľahké viniť krajiny ako Francúzsko a Nemecko za ich škandalózn­u zmes arogancie, chamtivost­i a naivity. Najväčšiu zodpovedno­sť však nesie líder slobodného sveta: Spojené štáty. Bidenova administra­tíva od začiatku presadzova­la voči Ukrajine jemnú a tichú politiku, pričom svoju účasť kalibroval­a tak, aby „neprovokov­ala“Rusko.

Toto myslenie je postavené na hlavu. Táto opatrná politika len podnecuje Kremeľ k väčším represiám doma a k používaniu teroristic­kej taktiky v zahraničí. Zničiť Mariupol, rozbiť Bachmut, vystrašiť civilné obyvateľst­vo Ukrajiny. Ruské vojenské víťazstvo je v nedohľadne, ale cesta k úspechu je stále viditeľná: čím dlhšie vojna potrvá, tým väčšia je šanca na únavu z vojny tak na Ukrajine, ako aj – a to je pravdepodo­bnejšie – medzi životne dôležitými západnými spojencami.

Niektoré západné hlasy považujú dokonca aj tento prístup za príliš tvrdý a príliš riskantný. Americký ekonóm Jeffrey Sachs, ktorý píše do Financial Times, kritizuje „maximalist­ické požiadavky“, ktoré podľa neho zanechajú Ukrajinu v troskách, zoskupia zvyšok sveta za Ruskom, zničia európsku ekonomiku a riskujú jadrovú vojnu. Začnite teda teraz mierové rozhovory, vyzýva. Lenže vzhľadom na to, že Rusko porušilo svoje predchádza­júce dohody, prečo by malo byť dôveryhodn­é akékoľvek prímerie? Jediným spôsobom, ktorý by mohol takúto dohodu udržať, by bolo členstvo Ukrajiny v NATO alebo jeho ekvivalent, podporené mohutnou vojenskou prítomnosť­ou spojencov. To je však presne to, proti čomu Sachs vystupuje.

Na „novom Západe“sú oči jasnozrive­jšie a myslenie ostrejšie. Estónska premiérka Kaja Kallas v úžasne dobrom článku v najnovšom čísle Foreign Affairs tvrdí, že vojna nie je zápasom medzi Východom a Západom o polia na šachovnici. Vojna je o skutočných ľuďoch a skutočných krajinách so skutočnými nádejami – a skutočnými obavami. Smrť a skaza, ktorú teraz Ukrajinci zažívajú z ruských rúk, sú ozvenou toho, čo Sovietsky zväz spôsobil pobaltským štátom a iným krajinám. Jedinou možnosťou je radšej to zastaviť teraz, než trpieť neskôr.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia