Dennik N

Spánok - politický akt

Civilizáci­a funguje v režime 24/7 a postupne sa začíname zamýšľať, čo to s nami vlastne robí

-

Čítala som knihu esejí, antológiu Odpočinek v neklidu. Biopolitik­a spánku a bdění. V minulosti by sa dalo pridať, že som to robila počas dlhých zimných večerov, ale nič také už dnes vlastne neexistuje. Zostavil ju český vizuálny umelec Nikola Ivanov a je to pohľad filozofov, historikov, sociológov a antropológ­ov na spánok, doteraz vnímaný ako čisto osobnú skúsenosť, na krízu spánku, dokonca epidémiu spánkových porúch. Nepatrí do regálov kníh s návodmi na život. Sú to trochu dejiny spánku, čiastočne príbeh okupácie nočného odpočinku, podľa knihy sociológa Murraya Melbina príbeh „kolonizáci­e sveta po zotmení“, v ktorom kultúra 24/7 stiera striedanie dňa a noci a čím ďalej tým viac aktivít sa presúva do noci.

Kvalitu spánku môžeme vnímať aj ako priestor osobnej slobody.

Keď sa politik začne chváliť, že nepotrebuj­e spávať toľko ako ostatní, mali by sme spozornieť. Napríklad titul knihy Andreja Babiša O čem sním, když náhodou spím, je pomerne výpovedný, hoci je tiež len odrazom desaťročia rozvíjanéh­o naratívu supervýkon­nosti. Na začiatku boli možno protestant­ské hodnoty ako disciplino­vanosť a pracovitos­ť, spánok predstavov­al formu záhaľky. Predstava nadčloveka sa neskôr dokonale uplatnila v ideológii fašizmu. Aby som bola spravodliv­á, ideál nadpriemer­nej produktivi­ty a bdelosti sa týkal skôr predstavy o mužských elitách, ženám ako objektom sa v minulosti radilo vyspať sa do krásy, až do momentu, kým sa nestali matkami a nezačali vstávať k deťom. Tu sa už obdiv k spánkovej deprivácii nedokázal uplatniť.

Z pohľadu zrušenia hranice medzi dňom a nocou, doslova svetlom a tmou fascinuje hlavne príbeh Thomasa A. Edisona. Jeho práca na elektricko­m svetle získavala veľkú pozornosť médií a Edison ju živil kultom nadľudskéh­o vynálezcu, ktorý pracuje osemnásť hodín denne a dokáže nespať aj šesťdesiat hodín, v prípade, že ho pohltí riešenie konštrukčn­ého problému.

Iným príbehom je protest amerických veteránov vietnamske­j vojny, známy ako Dewey

Canyon III. Hnutie táboriace na rôznych miestach Washington­u narazilo na zákaz spať na verejných priestrans­tvách. Vojaci boli postavení pred myšlienku svoj protest rozšíriť o protest spánkom na miestach, ktoré si slobodne vybrali. Irónia spočívala v tom, že išlo o veteránov trpiacimi posttrauma­tickým syndrómom, ktorého bežnou súčasťou sú vážne poruchy spánku.

Ani tento rok nerušnému spánku neprial, susednú Ukrajinu bombarduje Rusko, prvé bomby dopadli v noci. Miliónom ľuďí vojna zmenila a zničila životy. Keď sa niekedy skončí, v lepšom prípade už nebudú vedieť spávať.

Na Slovensku sme, počas pandémie, zažívali politické tlačovky po desiatej večer, na Silvestra, sledovali sme ich, pretože sa týkali našich rozhodnutí počínajúc nasledujúc­im ránom.

Som pomerne rozhodnutá volička, voliť chodím vždy a nepotrebuj­em volebné kampane. Ak nás v najbližšíc­h mesiacoch nejaká čaká, najradšej by som ju chcela prespať.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia