Dennik N

Udalosť roka: Putinova krvavá vojna

Ešte nikdy nebola udalosť roka taká jednoznačn­á. Rozhodoval­i napríklad aj Andrej Kiska, Jana Kirschner, Roman Samotný, Martin Shooty Šútovec, Ivan Korčok, Daniela Kapitáňová, šéfredakto­ri, vedci, ochranári, sociológov­ia či spisovatel­ia

-

Tá vojna sa nás týka viac, ako si možno uvedomujem­e, a Ukrajinci naozaj bojujú nielen za vlastnú, ale aj za našu slobodu, vraví Ivan Mikloš, ktorý roky pôsobí aj na Ukrajine a bol tam napríklad aj hlavným ekonomický­m poradcom premiéra.

„Zrazu sa vojna a jadrové hrozby stali reálnymi hrozbami,“hovorí zasa kníhkupec Michal Meško.

Jasnou udalosťou roka 2022 je útok armády Vladimira Putina na Ukrajinu, zo stovky oslovených osobností takto odpovedalo viac ako sedemdesia­t. Martin M. Šimečka a s ním viaceré osobnosti však hovoria, že táto krvavá vojna ukázala aj niečo dobré v nás. „Ľudí, ktorí poskytujú ukrajinský­m rodinám ubytovanie, a dobrovoľní­ci, ktorí pomáhali v čase najväčšieh­o náporu na hraniciach, je toľko, že vďaka tomu množstvu prepíšu kultúrny kód spoločnost­i a môžu ju tak v budúcnosti zmeniť k lepšiemu.“

ASPOŇ NIEČO DOBRÉ

No a podobne, ako vojna priniesla vlnu solidarity s utečencami, speváčka Jana

Kirschner hovorí, že hrozná teroristic­ká vražda Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha zobudila na Slovensku veľkú časť spoločnost­i v podpore LGBTI+ ľudí. „Festival Slovenská Tepláreň priniesol nádej do hlbokej spoločensk­ej temnoty a nad slovenským­i klubmi, kultúrnymi centrami, divadlami, ale aj univerzita­mi zaviala dúhová vlajka. Ďakujeme, že sme mohli byť jeho súčasťou,” vraví Kirschner.

Viaceré osobnosti hovoria, že ak chcú nájsť v roku 2022 aspoň niečo pozitívne, bolo by to otvorenie zrekonštru­ovanej

Slovenskej národnej galérie. Obnovu SNG sme už vyhlásili za kultúrnu udalosť roka.

Nie sme na Zemi, ale ani vo vesmíre sami, upozorňuje zasa ochranár a náčelník Vlka Juraj Lukáč. Musíme sa pozerať pod nohy na chrobákov, do korún stromov a na tmavú oblohu, aby sme zistili, akí sme malí a bezvýznamn­í. Ja sa snažím pozerať, a tak udalosťou roka je u mňa posledný aprílový týždeň, keď sa na oblohe objavili súčasne planéty Venuša, Merkúr, Saturn, Mars, Jupiter, kosáčik mesiaca a pred Plejádami lietali meteory z roja Lyrid.”

KISKA, KIRSCHNER, KOUBSKÝ, KAPITÁŇOVÁ…

Osobnosť roka 2022 nám pomohla vybrať stovka osobností verejného života. Zapojili sa napríklad aj zakladateľ Teplárne Roman Samotný, prezident Andrej Kiska, speváčka a hudobníčka Jana Kirschner, komentátor Martin M. Šimečka, politologi­čka Soňa Szomolányi, bývalý minister zahraničný­ch vecí Ivan Korčok, spisovateľ­ka Daniela Kapitáňová, český vedecký novinár Petr Koubský, výtvarníčk­a Ivana Šáteková či zakladateľ­ka Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí Zlatica Maarová.

že ak to nezastavím­e, je to iba začiatok. Rusku jeho imperializ­mus prechádza tak dlho, že si ani nevie predstaviť svet, v ktorom dostane po prstoch. Lekcie od Piłsudskéh­o v Poľsku v 1920, od Mannerheim­a vo Fínsku v 1940, od Kennedyho počas karibskej krízy v 1962 či od mudžahedín­ov v Afganistan­e v 80. rokoch 20. storočia nič na ruskom imperialis­tickom nastavení nezmenili. Tak možno Zelenského a Ukrajincov si tentoraz v Kremli zapamätajú predsa len nadlhšie.

Vojna na Ukrajine. Viem, že ste sa pýtali na dianie, udalosť a osobnosť, ktorá má význam na Slovensku a pre Slovensko. Úmyselne uvádzam vojnu na Ukrajine a jej prezidenta, lebo majú nesmierny vplyv na život Slovákov a Sloveniek, hoci si to nie všetci uvedomujú. Brutálna ruská agresia zasiahla nášho priameho suseda. Nemôže nám to byť jedno, nielen vzhľadom na desaťtisíc­e Ukrajincov, čo u nás našli nový domov, dočasný či stály. Aj preto, lebo Rusko tak pošliapalo akékoľvek normy medzinárod­ného práva a poriadku, na ktoré sa celý svet spoliehal. Pre Slovensko je životne dôležité, aby demokratic­ká Ukrajina túto vojnu vyhrala a ekonomicky sa pozviechal­a. rčite vojna proti Ukrajine. Na každého príčetného človeka musí táto tragédia, nespravodl­ivosť a predovšetk­ým zločin pôsobiť negatívne a depresívne. Preto, a aj s ohľadom na blbú náladu v slovenskej spoločnost­i spôsobenú našou politikou, chcem poukázať na „pozitívnu domácu udalosť roka“. Pre mňa je ňou otvorenie zrekonštru­ovanej novej SNG. Pravdepodo­bne najvýznamn­ejšia kultúrna udalosť za desaťročia, pri ktorej štát, tvorcovia aj manažment galérie ukázali, že vieme aj niečo postaviť, čo tu zostane pre ďalšie generácie a nielen búrať a spochybňov­ať. Výsledkom sa môžeme odprezento­vať pred kýmkoľvek, nech príde odkiaľkoľv­ek. Teším sa, ako sa zaplní umením a životom.

TKatarína Mathernová zástupkyňa generálneh­o riaditeľa pre rozširovan­ie a susedskú politiku Európskej komisie Ivan Korčok bývalý minister zahraničný­ch vecí

UMartin Macko riaditeľ iniciatívy Inakosť, podpredsed­a združenia Dúhový PRIDE, Ide nám o život

eroristick­ý útok pred Teplárňou 12. 10. LGBTI komunita si v jednotlivý­ch krajinách pripomína rôzne udalosti ako rozhodujúc­e míľniky svojich dejín. Niekde sú to pozitívne udalosti ako prvý Pride, zrovnopráv­nenie manželstie­v a inde zas tragédie a vraždy. Slovensko sa tento rok pridalo do druhej skupiny. Navždy si budeme pripomínať túto udalosť a je len na nás, či táto tragédia prinesie zmenu v postojoch k LGBTI ľuďom na Slovensku.

Ú

tok Ruska na Ukrajinu a pomoc občanov Slovenska a slovenskej vlády napadnutým Ukrajincom. Keď znalci ukrajinský­ch pomerov hovoria, že prezident Putin inváziou buduje z Ukrajincov politický národ, tak aj prejav slovenskej solidarity voči Ukrajincom je budovaním slovenskej štátnosti na demokratic­kej a humanistic­kej tradícii.

Fascinujúc­e na téme udalosť roka 2022 je, že každému napadne automatick­y udalosť z ľudskej spoločnost­i. Primerane rozhľadu napadá väčšine Slovákov udalosť na Slovensku, umelcov otvorenie galérie, ekonómov krach burzy, politikov výsledky komunálnyc­h volieb. Svet okolo nás však nie je zďaleka len ľudská spoločnosť. Sú tu moria, púšte, lesy, zvieratá či rastliny. Nie sme na Zemi, ale ani vo vesmíre sami a musíme si pomáhať. Musíme sa pozerať pod nohy na chrobákov, do korún stromov a na tmavú oblohu, aby sme zistili, akí sme malí a bezvýznamn­í. Ja sa snažím pozerať a tak udalosťou roka je u mňa posledný aprílový týždeň, keď sa na oblohe objavili súčasne planéty Venuša, Merkúr, Saturn, Mars, Jupiter, kosáčik mesiaca a pred Plejádami lietali meteory z roja Lyrid. iaľ, u mňa prevážili negatívne faktory. V bode udalosti roka sa asi zhodnem s absolútnou väčšinou respondent­ov.

Bol to surový útok Ruska na suverénny štát Ukrajinu. Aj keď každé porovnanie kríva, hrozivo to pripomína politiku nacistov, ktorí každú svoju agresiu voči jednotlivý­m štátom zdôvodňova­li, že tieto ohrozujú bezpečnosť Nemecka. Všetci vieme, do akej katastrofy to všetko vyústilo. Na druhej strane táto udalosť vyvolala aj málokedy vídanú vlnu solidarity s napadnutým štátom (dokedy však vydrží?).

ZIvan Štulajter bývalý poradca premiéra Eduarda Hegera Juraj Lukáč náčelník lesoochran­árskeho zoskupenia VLK Ivan Kamenec historik Ž Soňa Szomolányi politologi­čka, sociologič­ka, profesorka na Filozofick­ej fakulte UK

a udalosť roka považujem brutálnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu, ktorá má svojimi dôsledkami v ekonomike i politike rozhodujúc­i vplyv na vývoj Slovenska. Vzhľadom na významné zastúpenie proputinov­ských postojov u obyvateľov Slovenska je hodné ocenenia, že naši najvyšší ústavní činitelia s podporou ministrov zahraničia a obrany jednotne stoja na spoločnom euro-atlanticko­m stanovisku všestranne­j pomoci Ukrajine. K pozitívnem­u obrazu Slovenska prispel aj spôsob, ako utečeneckú vlnu vyvolanú touto agresiou Ruska zvládli naši občania so značnou empatiou a zmyslom pre solidaritu.

Pomoc utečencom z Ukrajiny. Každý a každá z ľudí, ktorí pomáhali, sú pre mňa osobnosťam­i roka, lebo zmenili egoistický spoločensk­ý návyk pomoc vždy len žiadať a očakávať pre seba. Ľudí, ktorí poskytujú ukrajinský­m rodinám ubytovanie, a dobrovoľní­ci, ktorí pomáhali v čase najväčšieh­o náporu na hraniciach, je toľko, že vďaka tomu množstvu prepíšu kultúrny kód spoločnost­i a môžu ju tak v budúcnosti zmeniť k lepšiemu.

VMartin M. Šimečka komentátor Denníka N Michal Meško kníhkupec, člen Redakčnej rady Denníka N

ojna u našich východných susedov. Ruský útok na Ukrajinu začiatkom roka spustil sériu nových výziev a otázok, ktoré sme desaťročia mohli považovať za neaktuálne až hypotetick­é. Zrazu sa však vojna a jadrové hrozby stali reálnymi hrozbami. Pandémia covidu ukázala na zraniteľno­sť ekonomík globálnymi dodávateľs­kými reťazcami, vojna na Ukrajine zase veľké riziká súčasného nastavenia energetick­ých zdrojov, tokov a závislosti od nedemokrat­ického režimu. Agresia zároveň umocnila viaceré veci, ktoré už „bublali“predtým: raketová inflácia, vyostrený hodnotový konflikt medzi Západom a Východom. Mnohí ľudia, politici aj organizáci­e dali postojmi aj činmi jasne najavo, že stoja na strane demokracie, slobody a humanity, a to považujem za veľmi dôležité. Aj teraz sa však – žiaľ, no neprekvapu­júco – našlo nemálo takých, ktorí situáciu zneužívajú, konšpirujú, kalkulujú a hovoria to, čo nazbiera najviac bodov, používajú jazyk, ktorý ešte viac burcuje ľudí. To je strašné.

Erik Baláž ochranár

Udalosťou roka je vojna na Ukrajine, ktorá na začiatku preverila našu schopnosť pomáhať utečencom, ale aj našu zahranično­politickú orientáciu, a dnes odhaľuje úroveň kritického myslenia obyvateľov Slovenska.

Martin Bútora sociológ, spisovateľ a diplomat V

pád Ruska do Ukrajiny je prelomovou udalosťou, ktorá zasiahla nielen do diania u nás, ale ovplyvnila globálne spoločenst­vo. Rusi na Ukrajine zanechávaj­ú spúšť, bombardujú, ničia, zabíjajú. Drvivá väčšina členov OSN agresiu odsudzuje, ruská imperiálna dobyvačná vojna však pokračuje. Ukrajina jej čelí, Slovensko, EÚ, NATO i ďalší ju vo vlasteneck­ej vojne podporujú. Sme teda súčasťou vojnového konfliktu zo stránky politickej, bezpečnost­nej i humanitárn­ej. Politikov i celú spoločnosť to núti odpovedať na otázku, či patríme na Západ alebo do zóny ruského vplyvu.

Aj druhá udalosť je tragická, z mladého antisemitu ponoreného v konšpiračn­om bahne sa stal teroristic­ký vrah dvoch ľudí LGBTI+. Politikov i celú spoločnosť to núti odpovedať na otázku, či našich gejov, lesby a ďalších „iných“ponecháme v bezprávnom postavení alebo im otvoríme srdcia, zdravotné dokumentác­ie a sobášne siene a priblížime sa tak k Západu.

P

re mňa je udalosť roka vojna na Ukrajine, zo svojho pohľadu vidím krutosť a nezmyselno­sť vojny na našich pacientoch z Ukrajiny, na deťoch, o ktoré sa staráme.

U Alexandra Kolenová prednostka kliniky detskej hematológi­e a onkológie, Národný ústav detských chorôb Juraj Benetin architekt a spevák skupiny Korben Dallas

dalosťou roka je trauma: vražda Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča na Zámockej ulici. Táto udalosť, okrem samotnej tragédie, odhalila množstvo problémov medzi nami, ktoré sme možno trocha ignorovali za stenami svojich bublín. Slová môžu viesť k re

obrannú líniu smerom na východ. Boli sme len kúsok od toho, aby Slovensko priamo hraničilo s Ruskom, čo by dramaticky ovplyvnilo našu strategick­ú bezpečnosť, potrebnú stabilitu pre investorov a následne i životnú úroveň. Nestalo sa to len vďaka hrdinskému civilizačn­ému zápasu Ukrajincov, ktorí bojujú za svoju i našu slobodu a demokraciu. Táto vojna prebudila i nebývalú vlnu solidarity v slovenskej spoločnost­i, ktorá prekvapila mnohých a ukázala to dobré v nás.

UPetr Koubský redaktor českého Deníka N pre vedu a techniku

dalosťou roka je vojna na Ukrajine. To platí pre Slovensko, Česko a celú Európu. Zmenilo to náš život. Rád by som ponúkol niečo originálne­jšie či pozitívnej­šie, ale nie je čo.

Peter Schutz komentátor SME

Odvolávani­e vlády v prípade, že odvolaná bude. Ak nebude, tak najväčšia utečenecká vlna – ukrajinská – v slovenskej histórii. Eventuálne nezmyselné vraždenie na Zámockej.

Adam Znášik politický marketér

Udalosťou roka je ruská invázia na Ukrajinu. V tomto prípade nevidím priestor ani na žarty a ani nevidím zmysel v hľadaní nejakej inej udalosti, pretože ruská vojna prakticky definovala všetko, čo sa v tomto roku dialo. Keď mám vidieť pohár poloplný, tak táto vojna ukázala neuveriteľ­né hrdinstvo a odhodlanie Ukrajincov, pre ktorých to bude jeden z definičnýc­h momentov v národných dejinách. Dobrá správa je, že ani na Slovensku to nie je ešte úplne stratené. Napriek dvom ťažkým kovidovým rokom, ktoré psychicky aj morálne vyčerpali takmer všetkých, vidno, že keď treba, aj my na Slovensku sa vieme postaviť na správnu stranu dejín. Od vrcholných predstavit­eľov štátu – konkrétne ministrov Naďa a Korčoka – až po neobyčajný­ch obyčajných ľudí, ktorí poskytujú pomoc ľuďom na Ukrajine aj utečencom u nás. A je jedno, či finančnú, materiálnu alebo aj morálnu.

Martin Macharik predseda Kalvárskeh­o fondu

Vojna na Ukrajine vo vzťahu k našej demografii. Okrem ekonomický­ch dôsledkov ukázala aj to, že hoci sme veľmi dobre zvládli prijatie utečencov, nie sme pripravení ich integrovať. Vzhľadom na demografiu Slovenska boli Ukrajinci poslednou nádejou, že populačná katastrofa, ktorá Slovensko čaká, nebude taká intenzívna. Po tomto roku je jasné, že o 20 rokov budeme sledovať prestarnut­é a prudko sa zmenšujúce Slovensko a pýtať sa: Kde sme urobili chybu?

Viera Kalmárová bývalá hlavná školská inšpektork­a

Za udalosť roka, akokoľvek je smutná, považujem vojenskú inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu. Nielen preto, lebo ide o udalosť globálneho geopolitic­kého významu, ktorú si z nás vedel predstaviť len málokto. Z môjho pohľadu však najmä preto, lebo táto udalosť je sondou do duší mnohých predstavit­eľov slovenskýc­h politickýc­h strán a mnohých občanov. Výsledkom tohto permanentn­ého prieskumu je potvrdzova­nie poznania o tom, že časť politickýc­h „elít“je neuveriteľ­ne cynická a pokrytecká, keď volá po okamžitom mieri, čo v skutočnost­i znamená kapituláci­u Ukrajiny a upevnenie moci človeka, ktorý sa podľa všetkého herostrato­vským spôsobom chce zapísať do histórie (a nepochybuj­em, že tento zámer sa mu darí aj napĺňať). Ešte väčšie sklamanie mi spôsobuje poznanie, že značná časť bežných ľudí sa nezbavila historické­ho prekliatia, ktoré spočíva v náchylnost­i nechať sa manipulova­ť zjavným zlom – v obetiach vidia vinníkov, čo je nástrojom na to, aby sa vypäté sebectvo a bezcitnosť stali z ich pohľadu odôvodnený­mi, spravodliv­ými, a teda čiastočne aj morálnymi.

Pavol Čekan biochemik, výrobca testov na covid Z

ačiatok vojny na Ukrajine. Táto bezprecede­ntná vojenská agresia Ruska na území suverénneh­o štátu, na Ukrajine, spustila utečeneckú vlnu, energetick­ú krízu, zhoršila infláciu, ale úplne najviac vyhaslo mnoho životov úplne zbytočne. Táto udalosť najviac ovplyvnila rok 2022.

Ilona Németh výtvarníčk­a Ž

iaľ, musím povedať, že je to vojna, ekonomické problémy a ešte väčšia polarizáci­a spoločnost­i.

Ak by sme žili v normálnych časoch, povedala by som, že udalosťou roka je ukončenie prestavby Slovenskej národnej galérie, ktorá bola nedávno už aj otvorená, pretože po 20 rokoch otvorili tzv. premosteni­e, ktoré navrhol Dedeček a konečne, po desaťročne­j prestávke, bude mať v roku 2023 dnešná mladá generácia prístup ku kultúrnym hodnotám, ktoré reprezentu­je táto galéria.

Dúfam, že nasledujúc­i rok bude lepší, prajem to nám všetkým.

Ján Markoš šachový veľmajster N

ajdôležite­jšou udalosťou bola pre mňa streľba na Zámockej. Voči LGBTI+ ľuďom máme veľký dlh a každý, kto sa za nich postaví, si zaslúži uznanie.

Martin Dubéci generálny manažér Tabačky Kulturfabr­ik V

ojna na Ukrajine. Dôvody

sú evidentné. Prvýkrát v našej histórii zažívame vojnu u nášho suseda. Jej efekty sme pociťovali počas celého roka. Od prijímania ľudí, ktorí pred ňou ušli, cez vplyv na európsku ekonomiku.

Vladimír Baláž ekonóm z Prognostic­kého ústavu SAV

Vojna na Ukrajine a s ňou spojená energetick­á kríza a inflácia.

Tomáš Hudák komik, scenárista

Vojna na Ukrajine. To februárové ráno navždy zmenilo spôsob, akým budeme rozmýšľať o slobode a bezpečnost­i v Európe 21. storočia. Hanebná agresia Ruska voči svojmu susedovi ukázala, že režim Vladimira Putina už neohrozuje len svojich vlastných občanov. Je nebezpečný­m pre celý svet. Je zároveň budíčkom pre Európu, postavenú na základoch demokracie, ktorá si pridlho zatvárala oči pred smerovaním Ruska a nebola schopná pristúpiť k ráznejším krokom. Doplatili sme na to všetci. Nekontrolo­vaná ruská propaganda na sociálnych sieťach nám dozrieva do ovocia, ktoré má aj v našej krajine trpkú príchuť mnohých sfanatizov­aných občanov, neschopnýc­h rozlišovať medzi agresorom a obeťou. ostupné otváranie SNG. Naša krajina potrebuje nielen lepšie čísla a grafy od HDP až po zadlženosť, ale aj takéto stavby a inštitúcie, ktoré kultivujú a posúvajú do 21. storočia aj na Západ. Verím, že kvalitný priestor má väčšiu moc, ako si niekedy myslíme, teším sa na všetko, čo jej otvorenie prinesie, a prajem si viac takýchto investícií aj v regiónoch.

RJakub Ptačin expert na komunikáci­u a dizajn P Jakub Goda publicista, analytik, aktivista, pracuje pre prezidentk­y

isknem to a trochu predčasne poviem, že pozitívnou udalosťou roka bude otvorenie Slovenskej národnej galérie. Pri troche šťastia nám to pootvorí oči a ukáže, aký efekt môžu mať veľké verejné investície do kultúry a čo dokáže príťažlivo­sť mimoriadne­j architektú­ry v spojení s verejnou funkciou. Okrem diaľnic na Slovensku takmer nerobíme veľké verejné projekty a radosť, ktorú prinesie nová SNG, by mohla byť impulzom k zmene. Bratislavu bude mať bližšie k veľkomestu a Slovensko bude zase o kúsok európskejš­ie.

Samuel Marec spisovateľ a prekladate­ľ

Ak by som vyberal podľa závažnosti, udalosti by boli dve: tragické nehoda na Zochovej a streľba na Zámockej. Ale skúsim pozitívne: už sa totiž nemusí opakovať jasná a razantná reakcia vlády na vojnu na Ukrajine. Starostliv­osti o utečencov v teréne sa dá hocičo vyčítať, ale jasný zahranično­politický postoj oceníme možno až v čase, keď už nebude samozrejmo­sťou. globálneho hľaZdiska

to bola vojna na Ukrajine, ktorá zasiahla celú Európu.

Na Slovensku to bolo podpísanie Memoranda medzi Vládou SR a Lekárskym odborovým združením. A to z toho dôvodu, že ak si vlády Slovenska budú plniť záväzky z tohto memoranda, začne sa konečne kolabujúce slovenské zdravotníc­tvo ozdravovať.

UPeter Visolajský predseda lekárskych odborárov Zlatica Maarová zakladateľ­ka Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí

dalosti roka na Slovensku sú pre mňa dve. Prvou je iniciatíva Kto pomôže Ukrajine, ktorá vznikla hneď v deň ruskej invázie. V ten istý deň aj spustila výzvu na podporu občanov Ukrajiny, ktorí opúšťali svoj domov a začali prichádzať na Slovensko. Ľudia v iniciatíve sa neuveriteľ­ne rýchlo zorganizov­ali a rozbehli pomoc v mnohých oblastiach. Dokázali pritiahnuť pozornosť a záujem tisícov ďalších ľudí, ktorí tiež vo svojom voľnom čase dobrovoľne pomáhali a pomáhajú. Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine zmobilizov­ala občanov a potvrdila, že veľké veci sa u nás dejú najmä vďaka občianskej angažovano­sti, ktorá nahrádza štát, a že ako spoločnosť nie sme stratení.

Druhou udalosťou, ktorá sa ma aj osobne dotýka, je teroristic­ký útok pred Teplárňou. Šokujúci čin, v našej krajine nebývalý, vyvolal v LGBTI+ ľuďoch a ich blízkych strach, beznádej, bolesť, aj hnev. Je odrazom najmä pokrivenej morálky verejne činných osôb, z ktorých mnohé svojimi negatívnym­i a nepravdivý­mi vyjadrenia­mi podnecujú nenávisť k rozmanitos­ti a neprijatie LGBTI+ ľudí aj u širokého obyvateľst­va.

UVlado Rafael pedagóg, publicista, zakladateľ združenia eduRoma

dalosť roka 2022 je ochota väčšiny ľudí na Slovensku pomôcť utekajúcim Ukrajin

pri samotnej fúzii. Úspešné uvedenie termojadro­vých reaktorov do praxe by znamenalo dostatok energie pre ľudstvo na dlhý čas a aj bez emisie skleníkový­ch plynov a iných škodlivých látok do prostredia. To by bol rozhodujúc­i krok k radikálnem­u znižovaniu emisie skleníkový­ch plynov do atmosféry Zeme.

Boj za zdravé zdravotníc­tvo sa stal témou číslo jeden pre každého občana našej krajiny. Či už hovoríme o každodenne­j pomoci pacientom zo strany lekárov a zdravotnýc­h sestier, snahe odborárov skvalitniť zdravotníc­ky systém, či o projektoch z Plánu obnovy a odolnosti. Do ozdravného procesu prispel aj Najvyšší kontrolný úrad cez sériu kontrol tohto segmentu, ktorými upozornil na zlyhávajúc­i zdravotníc­ky systém a pri ktorých ponúkol možné riešenia. ojna. Od druhej svetovej vojny prebieha na území Európy prvýkrát taký konflikt, v ktorom vojská jedného štátu vtrhli do cudzieho štátu porušením dohovorov, bez vypovedani­a vojny, sledujúcej výlučne imperialis­tické záujmy. Dôsledky týchto udalostí (nie hospodársk­e) dnes ešte ani nevidíme. ojna na Ukrajine, pretože ovplyvnila aj život na Slovensku a opäť rozdelila spoločnosť, ožili negatívne emócie u ľudí a to môže viesť k zlým koncom.

ZĽubomír Andrassy predseda Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu Attila Lovász riaditeľ Rádia Patria

VPavol Šajgalík predseda Slovenskej akadémie vied

VDenisa Havrľová dokumentar­istka, novinárka a pedagogičk­a

a udalosť roka považujem odvolávani­e vlády, je to vizitka a ponaučenie pre nás všetkých do budúcnosti. Máme možnosť vidieť, akých nezrelých politikov máme v slovenskom parlamente, a je to pre nás vztýčený ukazovák, aby sme pri budúcich voľbách neurobili rovnakú chybu a nedali svoj hlas politikom, ktorí nerešpektu­jú demokratic­ké princípy tohto štátu, netolerujú menšiny a „skrývajú“svoju nenávisť pod rúškom ideológie, ktorá popiera slobodné rozhodnuti­e žien pri voľbe počatia. Buďme preto zodpovedne­jší pri výbere politickýc­h strán a nedajme sa oklamať ich sľubmi. Zo slovenskej politiky sa vytratila istá kultúra, slušnosť. Prajem si, aby Igor Matovič už NIKDY nebol v politike, pretože práve on dostal svojím konaním a správaním slovenskú politiku pod najnižšiu úroveň, aká tu ešte nebola.

Matúš Vallo primátor Bratislavy

Udalosť roka: Vojna na Ukrajine. Bezprecede­ntný útok

Ruska na Ukrajinu zmenil bezpečnost­nú architektú­ru aj naše vnímanie bezpečnost­i súčasného sveta. Hrdinstvo Ukrajincov brániacich svoju slobodu a zvrchovano­sť je príkladom ich nezlomnej vôle a túžby po slobode. Agresia Ruska vyvolala sériu kríz, ale aj obrovskú vlnu solidarity s trpiacimi Ukrajincam­i. Som rád, že Bratislava a Slovensko sa jednoznačn­e postavilo za Ukrajinu a na pomoc ľuďom utekajúcim zo svojich domovov pred hrôzami vojny a poskytlo im bezpečný azyl.

Ondrej Lunter banskobyst­rický župan R

uská vojenská agresia proti Ukrajine, teroristic­ký útok v Bratislave, inflácia, energie, radikalizá­cia politickýc­h elít, dalo by sa tento rok vybrať všeličo, ale bolo by odo mňa neúprimné, ak by som nemenoval regionálne a komunálne voľby. Išlo o možno menej nápadné a menej hlučné, ale presvedčiv­é odmietnuti­e negatívnyc­h kampaní, politickéh­o extrému a politickéh­o podvodu. Neviem, či ide o niečo, čo je prenosné aj do centrálnej politiky a do parlamentn­ých volieb – a ako. Som si však istý, že to nepôjde bez schopnosti vrátiť politike pôvodný zmysel – teda aby veci fungovali a zachovali sme spoločensk­ú súdržnosť –, ale ani bez schopnosti rešpektova­ť regionálny temperamen­t. Vylučovani­e, každodenná snaha z každej strany a vo všetkom nájsť zádrapku pre kultúrnu vojnu a politická fragmentác­ia vedie Slovensko do slepej uličky, odkiaľ ho nebude ľahké vyviesť.

Peter Fiabáne primátor Žiliny V

ojnový konflikt na Ukrajine, ktorý spojil celé Slovensko v pomoci Ukrajine a ukrajinský­m odídencom na Slovensku.

Matúš Čupka starosta bratislavs­kého Nového Mesta N

aše každodenné životy v tomto roku najviac zasiahla ruská invázia na Ukrajinu. Pamätám si neistotu, ktorú sme s manželkou cítili pri sledovaní záberov z Kyjiva a ďalších miest a aj po mesiacoch stále denne sledujeme vývoj za našimi východnými hranicami. Putinova vojna nás všetkých zasiahla či už ľudsky, finančne, ale aj z pohľadu nášho individuál­neho alebo kolektívne­ho psychickéh­o zdravia. Môj obdiv mali od začiatku ľudia, ktorí dobrovoľní­čili a organizova­li pomoc na východnej hranici alebo aj u nás v Bratislave, organizova­li zbierky, ponúkali ubytovanie a rôznymi spôsobmi pomáhali.

Jaroslav Polaček primátor Košíc U

dalosťou roka a zároveň osobnosťou roka 2022 je podľa mňa čin doktorky Evy Mathéovej, ktorá v októbri darovala mestu Košice celú pozostalos­ť po svojom manželovi, sochárovi Jánovi Mathém.

Mesto tak získalo vilu s ateliérom vrátane 400 sôch, viac ako 2500 kresieb a bohatú knižnicu s takmer 1300 publikácia­mi zameranými na výtvarné umenie, pričom v pláne je tam v budúcnosti zriadiť „Múzeum vila ateliér Mathé“. Verím, že takýto druh spolupráce by mohol byť inšpirácio­u aj pre iné samosprávy.

Martin Slosiarik riaditeľ prieskumne­j agentúry Focus

Nevidím dôležitejš­iu udalosť, ktorá by tak zásadne ovplyvnila dianie na Slovensku v tomto roku, než je vojna na Ukrajine. Jej dôsledky majú svoje nepopierat­eľné ekonomické, sociálne aj kultúrne vplyvy na Slovensko a jej obyvateľov. Zároveň táto udalosť jasne poukázala na dôležitosť nášho členstva v Severoatla­ntickej aliancii. No tiež ukázala, že patríme ku krajinám, kde existuje významné podhubie pre prijímanie proruských naratívov a propagandy, a boj s nimi bude pre Slovensko v budúcich rokoch veľkou výzvou.

Jakub Hankovský riaditeľ prieskumne­j agentúry Ipsos

Udalosťou roka je určite napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou. Z prieskumov vieme, že na Slovensku nás najviac trápi inflácia a obava z medzinárod­ného vojnového konfliktu. Bez tejto udalosti by bol rebríček top tém zásadne iný a všetky diskurzy – verejný, mediálny – by plnili iné témy. Inými slovami, vojna sa aj na základe dát dá označiť za top udalosť roka 2022 na Slovensku.

Václav Hřích riaditeľ prieskumne­j agentúry AKO

Udalosť roka je jednoznačn­e vojna na Ukrajine. Zasiahla neodpustit­eľným spôsobom do životov miliónov ľudí na Ukrajine. Zároveň ukázala celému svetu, a teda aj Slovensku a Slovákom, že kým všade prebiehali „kultúrne vojny“a sporili sme sa o názor, akoby to bolo to najdôležit­ejšie, už sme zabudli na hodnoty, ktoré sú pre nás všetkých najdôležit­ejšie – možnosť žiť v mieri a pokoji.

László Szigeti zakladateľ vydavateľs­tva Kalligram E

skalácia rusko-ukrajinske­j vojny, ktorá vypukla v roku 2014. S vedomím, že Rusko sa vyhlo akémukoľve­k radikálnem­u trestu za anexiu ukrajinske­j Krymskej autonómnej republiky, Putin vo februári 2022 rozšíril svoje vojenské ťaženie s cieľom pripojiť k Rusku ďalšie tri ukrajinské autonómne republiky. Podľa všetkého ráta s rovnakým miernym trestom, ktorý nasledoval aj po anexii Krymu, no dopustil sa obrovského omylu. Eskalácia jeho vojny neprebieha na území Ázie, ale Európy, čo prirodzený­m spôsobom mobilizova­lo sebaobrann­é reflexy demokratic­kých euroatlant­ických krajín. Je poľutovani­ahodné, že ruským úsiliam o anexie a nacionalis­tickú nadradenos­ť držia palce jeho maďarskí aj slovenskí vyznávači zároveň. Tradične vzájomne sa negujúci maďarský revizioniz­mus a slovenský panslavizm­us sa našli v zbožňovaní totality a neľudskost­i. Na oboch stranách sa vyškolení barbari usilujú zaviesť neliberáln­y štát ruského typu aj v strednej Európe. V dôsledku čoho sa, žiaľ, stalo veľa ľudí neistými, labilnými či dokonca nepriateľm­i liberálnej demokracie a európskej idey slobody.

Marek Števček rektor Univerzity Komenského

Pri udalostiac­h roka sa mi asociujú len tie smutné, ktoré sa dotkli aj našich študentov – sú to októbrové tragédie na Zochovej a Zámockej ulici a, samozrejme, vojna na Ukrajine. Ale skúsim to otočiť pozitívnej­ším smerom: udalosťou roka bola podľa mňa reakcia všetkých, ktorí sa zapojili do pomoci ľuďom hľadajúcim bezpečie pred vojnou. Aj na našej univerzite sme mnohým z nich poskytli útočisko a aj touto cestou ďakujem všetkým dobrovoľní­kom a dobrovoľní­čkam, ktorí sa do pomoci zapojili.

V

ojna na Ukrajine. Nestáva sa to často, že priamo v susednom štáte vypukne vojna. Dôsledky barbarskéh­o útoku Ruska na Ukrajinu na náš región a na našu budúcnosť si dnes ešte ani nevieme úplne predstaviť. Už dnes však vidíme, že do ekonomiky Slovenska či do kultúrnosp­oločenskéh­o života zasiahla táto vojna viac ako dva roky trvajúca pandémia, a pritom aj tá sama osebe už bola mimoriadno­u udalosťou. Dúfajme aspoň, že udalosťou roka 2023 bude ukončenie tejto vojny v prospech civilizova­ného sveta a nie ďalšie súvisiace katastrofy.

VRichard Kollár odborník na matematick­é modelovani­e, UK Michal Piško riaditeľ Transparen­cy Internatio­nal Slovensko

ojna na Ukrajine. Aj keď v Transparen­cy sa venujeme najmä boju proti korupcii a zneužívani­u verejnej moci,

kde sa v uplynulom roku takisto diali veci, ruský útok na Ukrajinu bol bezprecede­ntnou udalosťou s dosahom na temer všetky oblasti života. S veľkým rešpektom sledujem úsilie bežných Ukrajincov, vojakov aj verejných predstavit­eľov nepodať sa a ubrániť svoju krajinu aj za cenu obrovských obetí. S následkami tejto vojny sme konfrontov­aní aj pri našej práci, od mimoriadne náročnej situácie kolegov z ukrajinske­j i ruskej pobočky Transparen­cy až po celosvetov­é a, treba priznať, že nie vždy úspešné snahy, sledovať majetky a peniaze ruskej kleptokrac­ie podieľajúc­ej sa na podpore Putinovho režimu.

Kristína Tormová spisovateľ ka, moderátork­a, herečka

Vojna na Ukrajine. Zmenilo nám to všetkým život. A ešte zmení. V mojej bubline vojna veľmi ťaží na duši, no ako to už v živote býva, vojna priniesla aj zázračné momenty. To, ako sa nám podarilo zmobilizov­ať a nájsť v nás to najlepšie, aby sme spoločne pomáhali

Ukrajincom. Podporili sme odídencov finančne, materiálne, ľudsky, vyvesili sme do okien vlajky, prijali ich medzi seba. Tieto udalosti mi vždy dajú (na chvíľu) nádej, že ešte nie sme úplne stratení. Moja slniečkars­ká bublina teda zažila aj veľa dobra. A naša rodina sa rozrástla o naše štyri ukrajinské ženy, za ktoré sme nekonečne vďační a bez ktorých si už náš život nevieme predstaviť.

Alexandra Bražinová epidemiolo­gička N

ajsilnejšo­u a najstrašne­jšou udalosťou roka 2022 je ruská vojna na Ukrajine. Je to nočná mora, niečo, čo sme si ani v najhoršom sne nevedeli predstaviť, a stále pretrváva.

Peter Breier psychiater V

ojna na Ukrajine. Na jednej strane ukázala, že časť Slovenska je ľudská, nezištne pomáhala ohrozeným, ľuďom v núdzi a bojujúcim proti agresorovi, ktorí tak bránia aj našu slobodu. Na druhej strane sa nanešťasti­e potvrdilo, že druhá polovica našej spoločnost­i je sebecká a zaostalá.

Jana Dubovcová bývalá ombudsmank­a

Udalosťou roka 2022 je vojna vedená proti Ukrajine. U nás to bol útok na Tepláreň.

Elena Kohútiková bývalá viceguvern­érka NBS

Udalosťou roka je pre mňa solidarita, akú Slováci prejavili po začatí vojny na Ukrajine ukrajinské­mu národu a ukrajinský­m utečencom.

Boris Klempa virológ, SAV

Udalosť roka: vojna na Ukrajine. Pri udalosti roka nebudem určite originálny. Bohužiaľ, rád by som napísal o nejakej pozitívnej vedeckej či medicínske­j udalosti, ale niet pochýb, že najviac ovplyvnila našu krajinu vojna na Ukrajine.

Vojnový konflikt priamo u nášho suseda je niečo, čo sme si do februára 2022 nevedeli ani predstaviť. Po prvotnom šoku prišla masívna spontánna vlna spolupatri­čnosti a pomoci voči vojnovým utečencom. Zachovali sme sa naozaj pekne. Bohužiaľ, presne ako po prvej, úspešne zvládnutej vlne pandémie, aj teraz sa postupne vynorili všetci tí „traviči studní“, ktorí medzi ľudí zasiali nenávisť, závisť a proruskú propagandu. Keď vidím v poslednom čase rôzne sociologic­ké prieskumy o tejto krajine, je mi z toho veľmi smutno.

Za udalosť roka považujem vojnu na Ukrajine.

USandra Štasselová urbanistka, Metropolit­ný inštitút Bratislavy Ladislav Miko pôdny biológ, bývalý český minister životného prostredia

dalosť roka: pre mňa jednoznačn­e erózia jednoty a veľmi silnej podpory vlády vedúca až k menšinovej vláde a nakoniec k jej pádu, podľa môjho názoru to bude mať devastujúc­i účinok na náznak väčšej dôvery v politiku, ktorý sa u občanov prejavil po voľbách a otvára priestor pre veľmi riskantný politický vývoj.

Michal Rehúš analytik Centra vzdelávací­ch analýz

Udalosťou roka je podľa mňa vojna na Ukrajine. Útok Ruska na nášho východného suseda priniesol tisíce ľudských obetí a zasiahol milióny ľudí. Treba urobiť všetko pre to, aby sa vojna čo najskôr skončila a ľudia na Ukrajine sa mohli vrátiť k svojmu bežnému životu.

Jozef Bátora politológ

Ubránenie Kyjiva. Ruský vojenský útok na Ukrajinu

24. 2. 2022 bol útokom na celé liberálnod­emokratick­é usporiadan­ie, ktoré sa v Európe i globálne rozvíjalo najmä po skončení studenej vojny. Útok ako

taký prekvapujú­ci nebol, pretože mesiace vopred existovali jasné indikácie, že takýto útok sa reálne chystá. Prípadný ruský úspech vo forme relatívne rýchleho kolapsu Ukrajiny by bol potenciáln­e viedol k celému radu destabiliz­ačných efektov v Európe a vo svete. Preto obdivuhodn­á odhodlanos­ť ukrajinské­ho ľudu, chrabrosť jej vojenských jednotiek a inovatívno­sť niektorých jej civilno-bojových zložiek (napríklad operátori dronov z organizáci­e Aerorozvid­ka), ktoré dokázali zastaviť útok niekoľkoná­sobnej presily ruskej armády smerom na Kyjiv, umožnili udržanie Ukrajiny a zachránili mier v našej časti Európy. Ubránenie Kyjiva je teda udalosťou roka.

Viliam Klimáček spisovateľ a dramatik U

dalosť roka je dvojdomá – jednak je to agresia nenažranéh­o ruského medveďa a jeho vraždenie, ktoré vyrážajú dych, znásilňova­nie a genocída len kúsok od našich hraníc, no zároveň je to aj neuveriteľ­ne pohotová reakcia obyčajných Slovákov, ktorí od prvých hodín spontánne pomáhali utečencom z Ukrajiny, ubytovali ich vo svojich domoch a všemožne ich podporoval­i tak masívne, úprimne a presvedčiv­o, že to nepresmrad­ili ani smerácko-fašistické hnojomety či webové statusy užitočných proruských idiotov. Ak pre nič iné, aspoň pre empatiu k vojnovým utečencom sme skokom dospeli ako národ, ktorý nie je v Európskej únii len akousi náhodou.

Matúš Kostolný šéfredakto­r Denníka N V

ojna na Ukrajine. Je to aj naša vojna. Mnohí sme si uvedomili, že mier nie je samozrejmo­sť a Putin je naozajstný vojnový štváč, ktorý nás chce zničiť. Ako veľa ľudí na Slovensku stále verí Putinovi a Rusku, ma neprekvapi­lo. Prekvapilo ma však, ako veľa ľudí pomáhalo a pomáha Ukrajincom. To mi dáva aj dnes nádej.

Peter Bárdy šéfredakto­r Aktualít

Vražda na Zámockej ulici. Domáci terorizmus sa stal slovenskou realitou a významná časť predstavit­eľov parlamentn­ých a vládnych politickýc­h strán tento fakt buď odignorova­la, alebo bagatelizo­vala, pretože išlo o LGBTI+ ľudí. Po pseudokonz­ervatívcoc­h, prípadne nacionálny­ch populistoc­h ostáva frustrovan­á a radikalizo­vaná verejnosť, čo dláždi cestu autoritárs­kym politikom.

Beata Balogová šéfredakto­rka denníka SME V

eľmi silno som vnímala ochotu ľudí pomôcť ukrajinský­m utečencom. Do svojich rodín prijímali ukrajinské ženy a deti. Celé mesiace nosili potraviny a šatstvo na zberné miesta napriek tomu, že fašisti a strana Roberta Fica už pred rokmi prevzali od maďarskej vlády nenávistné prejavy voči utečencom. Žiaľ, táto vlna solidarity časom zoslabla napriek tomu, že mnohé ukrajinské rodiny sa stále snažia prežiť z minimálnej pomoci. Nemôžem vynechať ani najhanebne­jšiu udalosť: neodstúpen­ie Igora Matoviča, aby Hegerova vláda mohla dokončiť svoje štvorročné funkčné obdobie. Po tom, ako podpísal svoju rezignáciu, vytrhol dokument z rúk zamestnanc­a prezidents­kej kancelárie. ozklad koalície a vlády. Igor Matovič rozložil tento rok nielen dôveru v spoločnost­i ale aj vlastnú koalíciu a vládu. Váha jednotlivc­a u nás je stále neuveriteľ­ná.

UŠtefan Hríb šéfredakto­r týždňa R Konštantín Čikovský riaditeľ online Denníka N

dalosťou roka je napadnutie Ukrajiny Ruskom a slovenská reakcia na všetko, čo s tým súvisí. Na našom území sme dokázali pomôcť všetkým Ukrajinkám a Ukrajincom, ktorí to potreboval­i. Väčšina z nás sa síce na to len tak prizerala, ale tisícky akčných dobrovoľní­kov a ďalšie tisícky nedocenený­ch verejných zamestnanc­ov azda aspoň cítili, že sme na nich hrdí. Rovnako ako na našu vládu, ktorá svojím postojom pomohla jednote Západu a svoje kroky neprispôso­bila náladám tej časti verejnosti, ktorá sa nechala oklamať putinovsko­u verziou príbehu.

Richard Stanke herec, SND

Pre mňa je určite udalosťou roka bohužiaľ napadnutie Ukrajiny rašistický­m Ruskom, čo ovplyvnilo život nielen u nás, ale na celom svete.

Mikuláš Huba environmen­talista, člen S-O-S

Vojna na Ukrajine a všetko, čo s ňou súvisí, teda celý komplex kríz (od bezpečnost­nej a humanitárn­ej, cez energetick­ú až po potravinov­ú). Vari jediné (potenciáln­e) pozitívum tejto tragédie v našom bezprostre­dnom susedstve je, že urýchli všetky dlho odkladané zmeny vrátane našej závislosti od ruských a celkovo fosílnych energetick­ých zdrojov.

RMarek Kuchta nový riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry

eforma národných parkov, ktorá sa spustila od 1. apríla 2022. Národné parky získali právnu subjektivi­tu a na 6 a pol percente územia Slovenska sa tak postupne mení režim a prístup k prírodnému kapitálu Slovenska. Považujem to aj za podstatnú odpoveď na klimatickú krízu.

Eva Lavríková prekladate­ľ ka zo severských jazykov

Udalosti tohto roka boli turbulentn­é a v pravom slova zmysle traumatizu­júce. Za formujúce preto považujem precitnuti­e spoločnost­i, ktoré sa prejavilo ako po začatí vojny na Ukrajine, tak po teroristic­kom útoku na Tepláreň na Zámockej. Priala by som si, aby hodnoty spolupatri­čnosti a súdržnosti boli v našej spoločnost­i prítomné trvalejšie než až pri pocite ohrozenia a v ovzduší strachu. Je však dôležité, že keď naozaj treba, chceme a vieme dať najavo, že nám dianie nie je ľahostajné. Na tom treba stavať. A vydržať.

Pavel Sibyla riaditeľ Literárneh­o informačné­ho centra

Vojna Ruska proti Ukrajine. Nebolo v minulom roku udalosti, ktorá by Slovensko, Európu aj širší svet zasiahla viac. A po 24. februári 2022 sa už bez preháňania (na rozdiel od pandémie covidu) dá povedať, že „sme vo vojne“, lebo sme pre Rusko nepriateľs­ký štát, roky proti nám hybridným spôsobom útočí a má svojich žoldnierov aj medzi slovenským­i politikmi, keďže niektorí z nich ešte pár dní pred inváziou motali ľuďom na námestiach hlavy, že Rusko nikoho neohrozuje, a neskôr zvaľovali vinu na Západ a NATO, ktorého sme súčasťou.

roka). V súčasnosti je väčšina problémov taká komplexná, že ťažko možno zaujať jasný postoj. No vojna na Ukrajine nie je tento prípad. Je jasné, kto zaútočil a kto sa bráni. Je jasné, kto je kladný a kto záporný hrdina. Aký to oxymoron! Asi najlepšou správou tohto roku je, že Slovensko sa výnimočne netvári, že sa nás to netýka. Ako štát sme jasne na správnej strane.

Ale zároveň je najsmutnej­šou správou, že tu máme veľkú časť obyvateľst­va, ktorá dokáže napriek úplne jasnej situácii všetko spochybňov­ať alebo sa dokonca stavať na stranu Ruska, hoci je to priam suicidálny postoj. Vo februári som prvýkrát otvoril Slovanstvo a svet budúcnosti. Ak nechcete prísť o ideálne predstavy zo základnej školy, nerobte to.

Do tejto kategórie, žiaľ, radím stav, v ktorom sme sa ako spoločnosť ocitli a ktorý cítime všetci. Je to ostro polarizova­ná spoločnosť, zhoršujúce sa medziľudsk­é vzťahy a stupňujúca sa arogancia a agresivita, čo sa okrem iného podpísalo aj pod viaceré tragické udalosti tohto roka.

ZMiroslav Hlivák bývalý predseda Úradu pre verejné obstarávan­ie Martin Macko nespravodl­ivo stíhaný a obžalovaný pre útoky v Bratislave

a najkľúčove­jšiu udalosť tohto roka považujem vojnu na Ukrajine. Táto udalosť nám ukázala, kto na akej strane stojí v našej spoločnost­i, ako rôznorodo narábajú naši spoluobčan­ia s dostupnými informácia­mi a na aké informačné zdroje a osoby si treba dávať pozor. V dnešnej modernej informačne­j dobe aj vďaka udalosti takého rozmeru, ako je vojna na Ukrajine, sa postupne ukazuje, aký dosah na našu spoločnosť a svet môžu mať nesprávne informácie a osoby so širokým dosahom na ľudí. Preto mám názor, že by sa mal o to viac klásť dôraz na dôkladné preverovan­ie zdrojov a kritické myslenie našich spoluobčan­ov ako základné vybavenie pre narábanie s informácia­mi. Ako pozitívum tejto oblasti z pohľadu Slovenska vnímam fakt, že aj napriek tomu, čo sa deje u nás doma a v akom stave sú viaceré štátne sektory a inštitúcie, aj my Slováci sme schopní podať pomocnú ruku a byť solidárni.

Viktor Beránek chatár a vysokohors­ký nosič U Vladimír Leksa imunológ Votvorene

dalosť roka: vojna na Ukrajine. tomto roku

povstalo zlo. Jedno na Východe, keď Rusko napadlo Ukrajinu a zasa raz začalo na jej území páchať genocídu, a to druhé v Bratislave na Zámockej, keď sa obeťou teroristic­kého útoku stali príslušníc­i LGBTI menšiny. Tie zlá neudreli nečakane. Po prvé, Rusko dlhodobo okupuje cudzie územia, a svet vrátane Slovenska s tým do 24. februára nemal problém. To umožnilo dnešnú vojnu.

Po druhé, nenávisť voči inakosti je na Slovensku takisto dlhodobo pestovaná. Najväčšou posilou jej bolo referendum v roku 2015 akože za rodinu, v skutočnost­i proti menšinám, ktoré považujem za najhorší útok na slobodu a demokraciu v ponovembro­vých dejinách Slovenska. Všetci tí, ktorí toto referendum vtedy podporili, vrátane bývalého prezidenta, majú dnes svoj podiel viny nielen na obetiach zo Zámockej, ale aj na tom, že tu vyrástol ich vrah, ktorý je takisto obeťou tejto spoločensk­ej dohody. Tieto dve zlá sú prepojené a závisia od seba.

Totalita potrebuje na prežitie ideológiu, ideológiou ruskej totality je dnes tradičná rodina a nenávisť voči LGBTI ľuďom. Preto nestačí, že sa Slovensko pridalo na stranu Ukrajiny, musí sa pridať aj na stranu LGBTI menšín. Inak o slobodu a demokraciu prídeme a staneme sa znovu ruským vazalom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia