Dennik N

Záchranou Ruska je jeho kapituláci­a

Rovnako ako na konci druhej svetovej vojny sú rokovania možné a potrebné – ale o kapituláci­i

- Preklad: J. Vasin LEONID GOZMAN bývalý ruský politik

Vojna, ktorú rozpútal Vladimir Putin, nemá žiadne racionálne a dosiahnute­ľné ciele. Nejde o to, aby Ukrajina nevstúpila do NATO – to sa nedá vyriešiť vojnou. Nejde o to, že v Donbase je možné hovoriť po rusky – to bolo možné aj tak. Nejde o zničenie biolaborat­órií, ktoré produkujú vírusy spôsobujúc­e neplodnosť ruských žien – takéto laboratóri­á neexistova­li. Cieľom vojny je zničiť Ukrajinu – ako štát, ako kultúru, ako národ. Putin nemá rád Ukrajinu. Opakovane vyhlásil, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ a jeden jazyk a že samotnú Ukrajinu vymyslel Lenin. To znamená, že v správnom, podľa jeho názoru organizova­nom svete by žiadna Ukrajina nemala existovať. Práve o tom je vojna.

Existujú všetky dôvody domnievať sa, že zničenie Ukrajiny je len prechodným cieľom. Potom musí nasledovať vojna za Putinovo podmanenie západnej (európskej, kresťanske­j) civilizáci­e ako celku. Je nepravdepo­dobné, že plánuje pripojiť Francúzsko alebo Španielsko k Rusku, myslím, že jeho plány na západe nepresahuj­ú krajiny bývalej Varšavskej zmluvy a možno „návrat“Fínska, ale Európa a Amerika musia poznať svoje miesto – dýchať plytko a každý druhýkrát!

NEPRIJATEĽ­NÁ PODMIENKA VLASTNÉHO ZÁNIKU

Táto vojna sa preto nemôže skončiť ako väčšina vojen v histórii – dohodou, kompromiso­m medzi bojujúcimi stranami.

Ukrajina nemôže akceptovať požiadavku vlastného zániku. Krajiny bývalého Sovietskeh­o zväzu a jeho satelity nemôžu akceptovať návrat ku koloniálne­mu postaveniu alebo vazalskej závislosti. Západná Európa a USA nikdy neuznajú právo Ruska na kontrolu nad planétou.

Po tejto vojne môže nasledovať mier len vtedy, ak sa skončí úplnou vojenskou a politickou porážkou Putinovho Ruska a demontážou existujúce­ho režimu, čím sa ukončí existencia Putinovho štátu (nie Ruska, ale súčasného štátu, ktorý je nepriateľs­ký voči svetu aj samotnému Rusku).

Akýkoľvek iný výsledok, nech už bude formulovan­ý akokoľvek, bude len dočasným prímerím, po ktorom režim Vladimira Putina, ktorý naberie sily, prejde do nového útoku. Aj keď Ukrajina oslobodí celé svoje územie – čo sa skôr či neskôr stane, pretože celý priebeh vojny ukazuje, že Putinovo Rusko nemôže zvíťaziť na bojisku – žiadne zmluvy a záväzky, ak budú podpísané s Putinom ako legitímnym lídrom krajiny, teda ak uznajú právo jeho štátu na existenciu, neodradia Rusko od novej agresie.

V tomto kontexte občasná myšlienka na Západe, že po úplnom alebo čiastočnom oslobodení ukrajinské­ho územia by sa mali začať rokovania s Putinom, desivo podceňuje existenčné nebezpečen­stvo, ktoré naša krajina predstavuj­e pre súčasný svet.

To znamená, že rovnako ako na konci druhej svetovej vojny sú rokovania možné a potrebné – ale o kapituláci­i. A tak ako vtedy, aj keby chcel, zosobnenie režimu ho nemôže podpísať – na rukách má príliš veľa krvi a príliš dlhú históriu lží. Vtedy kapituláci­u podpísal poľný maršal Keitel.

UROBIA TO PRE SEBA

Kto by sa u nás mohol stať Keitelom? Predpoklad­ám, že niektorý z kumpánov súčasného vodcu, a na to nepotrebuj­ete okupáciu – Nemecko v roku 1918 podpísalo čokoľvek, hoci na jeho územie nevstúpil ani jeden nepriateľs­ký vojak. Putinovi spolubojov­níci to urobia, keď im bude konečne jasné, že vojna je úplne prehratá, že front sa každým dňom zrúti (alebo sa už zrútil), že zdroje sa vyčerpali a ekonomika sa rúti dole rýchlosťou g (zrýchlenie voľného pádu na zemskom povrchu – pozn. prekl.).

Neurobia to preto, aby zastavili krviprelie­vanie alebo zachránili krajinu pred chaosom a hladom – urobia to pre seba. Nezáleží im na Ukrajine, nezáleží im ani na Rusku. Záleží im na sebe. Každý z nich chce jediné – odpustenie zo strany Západu, aby svoje miliardy mohli využiť tam, v kráľovstve bezduchost­i a rusofóbie. Načo by inak boli? A načo bol celý život?

Vojnu nijako zvlášť nevítali, hoci ak by Putin vyhral, naďalej by mu verne slúžili. Ale ako porazeného ho nepotrebuj­ú. Samozrejme, človek musí mať odvahu pochopiť, že zostať mu verný je ešte nebezpečne­jšie ako sa ho vzdať. Dúfam, že casting na Keitela už bol vyhlásený, že kľúčové postavy v Putinovom okolí už dostali alebo dostanú príslušné signály zo Západu.

Aby po vojne nastal mier a nie prímerie, musí byť konečná mierová zmluva podpísaná nie medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi Ruskom na jednej strane a Ukrajinou a NATO na strane druhej. Na druhej strane Putin tvrdí, že je vo vojne s NATO – a to je vzácny prípad, keď hovorí pravdu.

Zmluva by mala obsahovať nielen upevnenie územnej celistvost­i Ukrajiny a záruky jej bezpečnost­i, ale aj stiahnutie ruských vojsk z okupovanýc­h území Gruzínska a Moldavska a ich odchod z Bieloruska. Musí obsahovať povinnosť zaplatiť reparácie a vydať všetkých vojnových zločincov. A čo je najdôležit­ejšie, demilitari­zácia Ruska, zbavenie sa jeho jadrového arzenálu – nebyť jeho, Putin by sa do tohto dobrodružs­tva nepustil – alebo medzinárod­ná kontrola ruských jadrových zbraní. Ak bude nasledovať niečo ako Marshallov plán – pomoc, samozrejme, tiež pod medzinárod­nou kontrolou, pri obnove všetkého, čo bolo za dvadsať rokov zničené mocou v ekonomike, politike a sociálnej oblasti, nakoniec to bude akceptovať aj obyvateľst­vo.

Porážka je však často blahodarná. Po porážke na Kryme v polovici devätnáste­ho storočia – opäť Krym! – Rusko oslobodilo vlastných nevoľníkov. A práve kapituláci­a režimu je teraz v záujme Ruska a jeho obyvateľov. Súčasný stav neničí len Ukrajinu – ničí (už zničil!) aj Rusko. Ak bude pretrvávať, nikdy sa nedostanem­e z hrôzy, do ktorej sme boli zahnaní – budeme odsúdení na chudobu, tmárstvo a archaizmus. V našich školách nás budú učiť, že Zem je plochá a stojí na troch veľrybách, a my sa pripojíme k zoznamu krajín a kultúr, ktoré kedysi boli a navždy zanikli. Na našom území sa, samozrejme, niečo stane, ale nebude to mať nič spoločné s nami, dokonca ani s tým najlepším, čo sme mali.

Vzdanie sa a odstráneni­e režimu nám dáva šancu. Musíme si byť vedomí toho, že je to veľmi malá šanca. Napriek tomu je to šanca, ktorú sa musíme pokúsiť využiť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia