Dennik N

Šťastné a veselé

Mám rád vianočné sviatky, špeciálne to ráno po štedrej večeri, ticho, ako keby svet zaspal

-

And I was sitting there with him under the chestnut tree mon semblamble, mon frere Koniec mojej obľúbenej básne od Lawrenca Ferlinghet­tiho. Poznám to miesto, bol som tam, aj keď je to už dávno, v minulom storočí.

Ale teraz som doma, je zima, pomaly sa brieždi a počuť vietor naháňajúci sa v poliach, občas zabrešú psy, zdiaľky občas začuť auto, potom už len ticho. Zobudil som sa akosi skoro, to sa mi stáva, špeciálne v zime. Keby bolo leto, už by bolo svetlo.

Je december a blížia sa Vianoce, mám rád vianočné sviatky, špeciálne to ráno po štedrej večeri, ticho, ako keby svet zaspal. Nikde nikto, všetci doma, tak, ako by si to prial Blaise Pascal.

Konečne som to niekde našiel, ten výrok, že keby ľudia sedeli doma a nikam nechodili, bol by svet prijateľne­jším miestom.

Ležať pod stromčekom, napchávať sa sladkosťam­i a piť k tomu vaječný likér je ideálny spôsob oslavy sviatku svetla a sviatku pokoja.

Teda keď ste vnútri. Vonku to ide ťažšie, má ten Bléz pravdu.

Ak by ste predsa len nevydržali, môžete si urobiť výlet do Viedne, na vianočných trhoch sú všetci, ale múzeá a galérie sú voľné. Nie že by tam neboli ľudia, ale nachádzajú sa tam v znesiteľno­m počte.

Basquiat v Albertine je až do 8. januára, Ways of Freedom od Jacksona Pollocka po Mariu Lassnig trvá do 22. januára, retrospekt­íva Helmut Newton Legacy bude do 15. januára.

Tieto tri vyberám z mnohých ďalších, pre mňa je to ideálny počet, magické három.

Basquiata som už raz videl a teším sa, že ho uvidím znovu, môžem sa na jeho veci pozerať znova a znova a vždy ma nabije, to sú tie obnoviteľn­é zdroje. Mám rád aj film Basquiat od jeho kolegu a filmára Juliana Schnabela, ináč aj všetky ostatné jeho filmy až po At the Eternity’s Gate.

Ináč kameraman Benoite Delhomme je tiež pôvodne maliar, kolegovia.

Na Ways of Freedom sa teším, výstava prichádza z múzea Barberini v Postupime, kde som ju vďaka svojej lenivosti nestihol, tu mi Blés nepomôže.

Práve dočítavam knihu Mary Gabriel Ninth Street Women, tá výstava je vlastne aj o tom.

Lee Krasner, Elaine de Koonig, Grace Hartigan, Joan Mitchell and Helen Frankethal­er.

Takže cesty slobody, stojí za to po nich ísť. A Helmut Newton je láska z mladosti, ktorá trvá až do budúcnosti. Okrem toho Kunstforum Wien mám rád ako galériu a blízko je Manufactum a potom Zum Schwartzen Camel, tiež obľúbené, obchod a delikatesy.

To sú moje sviatočné plány a želania.

Dnes je zimný slnovrat, dám si Manhattan jeden, možno aj dva.

Tak šťastné a veselé.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia