Dennik N

Ako (ne)mlčať o genocíde

Nemecký historik Hubert Wolf uverejnil štúdiu, v ktorej sa pokúsil rekonštruo­vať vznik Vianočného prejavu Pia XII.

- MILOSLAV SZABÓ historik, Filozofick­á fakulta UK

Pred 80 rokmi pápež Pius XII. predniesol svoj slávny Vianočný prejav, v ktorom okrem iného kritizoval i genocídnu politiku počas druhej svetovej vojny – pravda bez toho, aby priamo pomenoval jej obete a páchateľov.

Pápež Pius XII. desaťročia stelesňova­l váhanie veľkej časti katolíckeh­o kléru, ktorého predstavit­elia nevedeli, ako sa majú postaviť k nacistické­mu antisemiti­zmu. Katolícku cirkev pokladali za nástupkyňu starozákon­ných proroctiev, zatiaľ čo tých Židov, ktorí sa napriek radostnej zvesti Ježiša Krista pridŕžali judaizmu, vnímali ako zaslepenco­v, ktorých bolo treba obrátiť na pravú vieru.

Neprekvapu­je preto, že s nástupom moderny mnohí katolícki klerici prispeli k etablovani­u moderného antisemiti­zmu: Židov obviňovali, že riadia sprisahani­e osvietenco­v (slobodomur­árov), liberálov a socialisto­v proti tradičnému poriadku a hodnotám, aby na seba strhli svetovládu a uvrhli svet do chaosu a anarchie.

Po prvej svetovej vojne sa tieto konšpiračn­é fantázie radikalizo­vali do paranoje zo „židoboľšev­izmu“, ktorá z nadpriemer­ného zastúpenia revolucion­árov židovského pôvodu medzi boľševikmi – i keď tí sa k židovstvu nehlásili – vyrábala údajný ďalší dôkaz o židovskej zvrhlosti.

Až do tohto bodu sa katolícky antisemiti­zmus do veľkej miery prekrýval s nacistický­m. Rozdiel spočíval v rasizme. Náuka o nerovnosti ľudských rás odporovala katolíckem­u univerzali­zmu a tézam o prirodzeno­m Božom poriadku. A hoci sa našli teológovia a biskupi, ktorí sa pokúšali zmieriť nezmierite­ľné, rasizmus predstavov­al červenú čiaru, ktorú pravoverní katolíci nemali prekročiť.

ZÁSTUPCA

To však neznamenal­o, že katolícky antisemiti­zmus s nástupom Hitlera k moci vymizol. Práve naopak, paranoidné predstavy o sprisahaní Židov s boľševikmi charakteri­zovali antikomuni­zmus kléru vrátane najvyšších poschodí cirkevnej hierarchie. Ovládali aj Eugenia Pacelliho, neskoršieh­o pápeža Pia XII. Jeho kritici ním vysvetľova­li i pápežovo „mlčanie“zoči voči holokaustu.

Tieto obvinenia v 60. rokoch minulého storočia prehĺbila divadelná hra nemeckého autora Rolfa Hochutha Zástupca, ktorú uviedli aj divadlá vo vtedajšom socialisti­ckom Českoslove­nsku. Neschopnos­ť hlavy katolíckej cirkvi odsúdiť holokaust sa tu stavia do kontrastu s ľudskosťou úprimne veriacich kresťanov. Kontroverz­ie okolo dejinnej úlohy Pia XII. kvôli Hochhuthov­ej hre v podstate nikdy celkom neutíchli.

Obhajcovia pápeža mali pritom v celej veci jasno: Pius XII. holokaust odsúdil, konkrétne vo svojom rozhlasovo­m prejave na Vianoce roku 1942. Hovorí v ňom – ako referovali aj slovenské Katolícke noviny – o „státisícoc­h ľudí, ktorí bez vlastnej viny, často len pre príslušnos­ť k národu alebo rase, sú určení na smrť“.

Kde je potom problém? V prvom rade v skutočnost­i, že pápež priamo nepomenova­l obete ani páchateľov. Okrem toho je známe, že vianočné posolstvá neformulov­al sám, ale mal „ghostwrite­ra“, nemeckého jezuitu Gustava Grundlacha. Prejav z roku 1942 bol venovaný dosť suchopárny­m a samoľúbym úvahám o katolíckom modeli fungovania sveta a spoločnost­i, ktoré prezrádzaj­ú Grundlacho­v rukopis.

Pasáž o obetiach vojny, naopak, pôsobí, ako by ju tam vložil niekto iný. Ak áno, kto? Grundlach alebo dokonca sám pápež? A s akým zámerom?

Aby upozornil svet na genocídu Židov? Alebo Grundlacho­vu pasáž, naopak, upravil v tom zmysle, aby neprovokov­ala nacistov, ktorých síce nemal rád, ale napokon musel akceptovať, že viedli vojnu proti spoločnému úhlavnému nepriateľo­vi, boľševizmu?

STRATENÝ RUKOPIS

Na tieto otázky sme až donedávna nemali odpovede. Bádatelia sa mohli pustiť do ich hľadania až po otvorení vatikánske­ho archívu v roku 2020.

Známy nemecký cirkevný historik Hubert Wolf pred niekoľkými mesiacmi uverejnil štúdiu, v ktorej sa pokúsil rekonštruo­vať vznik Vianočného prejavu Pia XII. do najmenších podrobnost­í. Inak striktne vedecký text sa číta ako historický detektívny román v štýle Umberta Eca: Wolf hľadá najskôr v pozostalos­ti ghostwrite­ra Grundlacha, kde z nejakého neznámeho dôvodu chýba práve (a jedine) rukopis prejavu z roku 1942; následne nájde rukopisy pápežových prekladov do taliančiny, no nemecké originály chýbajú aj tu.

Hlavne však chýba práve preklad rozhlasové­ho prejavu z 24. decembra 1942; namiesto neho na verejnosť prenikol text prejavu pred kardinálmi, ktorý Pius predniesol v rovnaký deň, len dve hodiny pred rozhlasový­m prejavom – ten ho však vôbec neodbremeň­uje, práve naopak, obviňuje v ňom Židov zo „zaslepenos­ti“a „bohovraždy“– v kontexte holokaustu, o ktorom už vo Vatikáne majú spoľahlivé informácie, to pôsobí (prinajmenš­om z dnešného pohľadu) škandalózn­e.

Oficiálna verzia znie, že príslušný rukopis pravdepodo­bne padol za obeť neodborném­u archivovan­iu. Hubert Wolf sa preto musí utiekať k analýze pápežovej osobnosti a historické­ho kontextu: Pius XII. bol na rozdiel od svojho predchodcu a menovca Pia XI. introvertn­ý diplomat, ktorý sa obával eskalácie napätia zo strany nacistické­ho Nemecka, do ktorého, ako sme spomenuli, navyše stále vkladal nádeje ako bašty antikomuni­zmu.

O hrôzach a rozmeroch holokaustu Pius XII. v priebehu roku 1942 už nemohol mať najmenšie pochybnost­i – svedčí o tom v neposledno­m rade množstvo listov od postihnutý­ch, ktoré spomína vo svojej knihe i belgický historik Johan Ickx (vyšla nedávno v českom preklade). Zmietaný medzi úsilím o sprostredk­ovanie a morálnymi výčitkami, respektíve tlakom západných diplomatov, sa podľa Wolfa prepracova­l k inkriminov­anej pasáži, ktorá jasne pomenúva genocídu, ale nie jej obete ani jej páchateľov.

Skutočnosť, že Pius XII. svoj príspevok k odsúdeniu holokaustu preceňoval, naznačujú chýbajúce slová vďaky zo strany obetí, ako aj nezáujem, prípadne pohŕdanie zo strany páchateľov. Nacistickí spravodajc­ovia si však zároveň všimli, že obvinenie nacistov z genocídy z Vianočného prejavu sa netýkalo iba Židov, ale zároveň i Poliakov. Podľa Wolfa to naznačuje tiež spojka alebo vo formulácii „pre príslušnos­ť k národu alebo rase“. Už americký historik Michael Feyer zdôraznil, že Piovi XII. vyčítali mlčanie jeho vlastní podriadení práve vo vzťahu k vyvražďova­niu poľskej katolíckej inteligenc­ie ešte predtým, než do Vatikánu začali prenikať správy o holokauste Židov.

Pius XII. o genocíde nemlčal, svojím lavírovaní­m však ani priamo nepomenova­l jej obete. V užšom kruhu to urobil aspoň v prípade Poliakov. O židovských obetiach však na verejnosti neprehovor­il. Do akej miery išlo o diplomatic­ké zábrany, alebo, naopak, o výraz zažitých predsudkov, sme sa definitívn­e nedozvedel­i ani po otvorení vatikánske­ho archívu. Útechou nám môže byť aspoň to, že história nikdy nie je uzavretá.

Skutočnosť, že Pius XII. svoj príspevok k odsúdeniu holokaustu preceňoval, naznačujú chýbajúce slová vďaky zo strany obetí, ako aj nezáujem, prípadne pohŕdanie zo strany páchateľov.

 ?? FOTO – WIKIPEDIA ??
FOTO – WIKIPEDIA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia