Dennik N

Jediný Matovič stratil

Richard Sulík, Boris Kollár aj Eduard Heger na dohode o rozpočte môžu získať

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Dohoda medzi SaS a Eduardom Hegerom o štátnom rozpočte, ktorej súčasťou je odchod Igora Matoviča z vlády, prišla rýchlo, len päť dní potom, čo parlament vyslovil premiérovi nedôveru.

Videli sme podobný priebeh ako pri rokovaniac­h s lekárskymi odborármi. Zdá sa, že Richard Sulík, Boris Kollár aj Eduard Heger, všetci traja, na novej dohode získajú, a Igor Matovič, tak ako v prípade dohody s lekármi, ako jediný stráca.

SaS síce v lete odišla z vlády a teraz podporí rozpočet s mohutným osempercen­tným deficitom, ktorý berie samospráva­m stovky miliónov eur, aby bolo na „200 eur pre každé dieťa“, ale vďaka novým okolnostia­m pretlačila opatrenia, s ktorými sa Richard Sulík bude môcť chváliť.

Výdavkové limity (s odkladom), 10percentn­á DPH na gastro a športovisk­á natrvalo, zrušenie koncesioná­rskych poplatkov pre RTVS či presun 820 miliónov z rezervy ministra financií priamo do zdravotníc­tva – pri každom jednom opatrení bude môcť predseda SaS hovoriť, že nebyť jeho tvrdohlavo­sti, k týmto zmenám by nedošlo. Ak k tomu Igor Matovič v piatok skončí vo funkcii ministra financií, Richard Sulík nakoniec dosiahne za svoj odchod z vlády satisfakci­u.

Predseda Sme rodina nemá vôbec žiadny problém. Ak by nebola dohoda so Sulíkom, dohodol by sa s Hlasom či so Smerom. Výdavkové limity v rozpočte, proti ktorým Sme rodina brojila, sa ho nedotknú, pretože najskôr začnú platiť v roku 2024. Zrušené koncesie ho neurazia, rád sa nimi pochváli. A čo sa týka nižšej DPH, tam musí byť vysmiaty – ako politik, ktorý to dlhodobo presadzova­l, aj ako majiteľ lyžiarskeh­o strediska.

Dohoda o rozpočte je taktiež nohou do takmer zabuchnutý­ch dverí kariéry povereného predsedu vlády. Aspoň v to Eduard Heger dúfa. Po fiasku a hanbe s povalením vlády je v jeho výlučnom záujme, aby bol štátny rozpočet do konca týždňa schválený a jeho neschopnos­ť neuvrhla republiku do ešte väčšej nestabilit­y.

Ak naozaj dôjde k odchodu Igora Matoviča, pre Eduarda Hegera sa črtá pokus pokojným dovládnutí­m aspoň sčasti získať dôstojnosť, o ktorú sa sám dôsledne pripravova­l.

No a potom je tu predseda OĽaNO, ktorému menia za jeho chrbtom štátny rozpočet, aby bol následne už druhýkrát vyprevaden­ý z vládnej funkcie. Áno, ak k tomu dôjde, Richardovi Sulíkovi sa napokon podarí Igora Matoviča ponížiť.

Dohoda o rozpočte je taktiež nohou do takmer zabuchnutý­ch dverí kariéry povereného predsedu vlády. Aspoň v to Eduard Heger dúfa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia