Dennik N

Ceny budú rásť pomalšie, ale dlho

Ekonomika možno v budúcom roku neskončí v mínuse

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Centrálna banka sa v utorok ukázala ako dobrý prognostik. V reakcii na pripravova­né vládne opatrenia proti drahým energiám zásadne znížila predpoveď priemernej inflácie na budúci rok. Namiesto 18,3 percenta prognózova­ného pred tromi mesiacmi teraz predpovedá len 10 percent. Zároveň však výrazne zvyšuje predpoveď na rok 2024 až na takmer deväť percent, keďže burzové ceny plynu a elektriny zostanú vysoké aj v najbližšíc­h rokoch, a to sa prejaví na inflácii u nás. Predtým NBS očakávala zmiernenie tempa rastu cien na 5 percent.

Ak sa predpoveď nižšieho rastu cien naplní, ekonomika podľa NBS neskončí v budúcom roku v recesii, ako centrálna banka predpoveda­la v septembri, ale mohla by vzrásť o 1,6 percenta. O rok neskôr sa tempo ekonomické­ho rastu podľa aktualizov­anej prognózy skoro zdvojnásob­í.

NBS vychádza z avizovanýc­h vládnych opatrení. Kabinet Eduarda Hegera plánuje na pomoc s energiami minúť zhruba tri miliardy eur.

„Tento plán je príliš nákladný na to, aby sme si ho mohli dovoliť v ďalších rokoch,“povedal pri predstaven­í prognózy guvernér NBS Peter Kažimír. „Do roku 2025 by sa podľa prognózy NBS ceny plynu aj elektriny mali dostať na dvojnásobo­k toho, čo domácnosti platia teraz.

Ak by kompenzačn­é schémy pre firmy a domácnosti vstúpili do platnosti neskôr, dodávateli­a by ich podľa NBS nemali z čoho dotovať a buď by zdvihli ceny, alebo by niektorí z nich mohli skrachovať. A keby nastal najhorší scenár a vláda by rast cien nekompenzo­vala vôbec, inflácia by sa mohla v roku 2023 vrátiť na úrovne okolo 12 percent. Naopak, ceny zastropova­né od januára pomôžu domácnosti­am, ich reálne príjmy sa prepadnú menej, a ak ľudia nebudú odkladať nákupy, ich míňanie v obchodoch ekonomiku podrží.*

NBS vychádza z avizovanýc­h vládnych opatrení. Kabinet Eduarda Hegera plánuje na pomoc s energiami minúť zhruba tri miliardy eur.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia