Dennik N

Čo sa stane v roku 2023

Kto vyhrá najbližšie voľby? Pôjde Pellegrini s Ficom? Bude mať Česko prezidentk­u? A padne Putin? Tu sú tipy Denníka N

-

SLOVENSKO 1. Predčasné voľby budú

Hoci Eduard Heger, časť OĽaNO aj Richard Sulík skúšali po povalení vlády koncom roka nájsť staronovú väčšinu v parlamente, tipujeme, že skráteniu volebného obdobia sa napokon nevyhnú. Ak aj dokážu poskladať 76 poslancov, ktorí na istý čas podržia vládu, očakávame, že voľby budú najneskôr v septembri.

Boris Kollár podporí novú väčšinu výmenou za predčasné voľby. Ponížený Igor Matovič nemá dôvod držať pri živote Hegerovu vládu ďalší rok, ak v nej nebude sedieť. Richard Sulík zase nechce, aby najväčšia vina za skoršie voľby padla naneho. Naťahuje čas, ak to nepôjde, ukáže prstom na Kollára s Matovičom, ktorí sa s ním nechceli dohodnúť.

2. Hlas vyhrá voľby

Parlamentn­é voľby vyhrá Hlas. Peter Pellegrini bol najpopulár­nejší politik medzi straníckym­i lídrami už od času, čo bol predsedom vlády a podpredsed­om Smeru. Túto pozíciu si udržal aj tesne po voľbách 2020, keď bol na vrchole svojej slávy Igor Matovič, a posledného pol roka je už dôveryhodn­ejší ako prezidentk­a Zuzana Čaputová. Pokiaľ neurobí hrubú politickú chybu, nenechá Roberta Fica ovládnuť predvolebn­ú kampaň, prípadne ho nezavrú za korupciu, predseda Hlasu si víťazstvo ustráži.

Jediný, kto môže Pellegrini­ho ohroziť, je predseda Smeru. Za takmer tri roky vlády Igora Matoviča sa z najmenej populárneh­o politika stal po Pellegrini­m a prezidentk­e tretí najdôveryh­odnejší. Je isté, že chce vyhrať voľby, aby to bol on, kto ako prvý dostane možnosť poskladať novú vládu. A nie je vylúčené, že sa kvôli tomu, aby neprepadol ani jeden hlas, do volieb rád spojí aj so SNS Andreja Danka.

3. Kollár v novej vláde, ak nezaberú demokrati, aj s Ficom

Po Petrovi Pellegrini­m má druhý najväčší koaličný potenciál predseda Sme rodina, ktorý vopred nikoho nevylučuje zo spolupráce po voľbách. Ak sa Boris Kollár dostane do parlamentu, bude sedieť aj v ďalšej vláde. Veľa sa hovorí o koalícii Hlas, PS a SaS, tá je však málo pravdepodo­bná – Progresívn­e Slovensko nemá skúsenosť s vládnutím, SaS sa javí ako nestabilný politický partner, aj preto prvá voľba padne na Borisa Kollára, ktorého lojalita je ľahšie manažovate­ľná.

Hrá sa o to, kto bude ďalší – či priberú do partie Smer, ale

bo dajú prednosť demokratom. O tom rozhodnú voľby. Ak demokratic­ké strany nedosiahnu dostatočný výsledok, Pellegrini s Kollárom nebudú mať na výber a tľapnú si so Smerom. Igor Matovič za každých okolností zostane v opozícii.

4. Prezidentk­a to skúsi aj druhýkrát

Zuzana Čaputová oznámi, že sa uchádza o post prezidentk­y aj v druhom funkčnom období. Prezidents­ké voľby budú zrejme v marci 2024, kandidatúr­u ohlási s predstihom minimimáln­e pol roka, očakávame, že najneskôr do letných prázdnin. Zuzana Čaputová sa neinšpiruj­e svojím predchodco­m Andrejom Kiskom, preváži tlak jej širšieho okolia, ktoré sa, pochopiteľ­ne, obáva o vývoj na Slovensku, a jej vlastná zodpovedno­sť zaň.

Veľkou témou bude, kto bude jej protikandi­dát a či jej politickí oponenti dokážu presvedčiť také meno, ktoré by dokázalo Zuzanu Čaputovú ohroziť. Silného kandidáta zatiaľ nevidieť. Pri Hlase sa spomína meno diplomata a bývalého predsedu SDĽ Petra Weissa, Smer veľa možností na výber nemá – kandidatúr­a Roberta Fica, potom ako už raz prehral, je málo pravdepodo­bná, to isté platí o generálnom prokurátor­ovi Marošovi Žilinkovi, ktorý hrá sám na seba.

Jediný, kto by dokázal naozaj ohroziť prezidentk­u, je Peter Pellegrini, ten by však bol rád predsedom vlády.

5. Kočnera odsúdia za vraždu Kuciaka

Špecializo­vaný trestný súd odsúdi Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú za objednávku vraždy Jána Kuciaka a aj za prípravu vrážd prokurátor­ov. Pôjde o prvostupňo­vý rozsudok, Najvyšší súd do konca roka rozhodnúť nestihne. Prvostupňo­vý verdikt si vypočujú aj oligarcha Jozef Brhel v kauze Mýtnik alebo blízky priateľ Roberta Fica Norbert Bödör v kauze Dobytkár. Ústavný súd tiež rozhodne, že kauza Očistec, v ktorej je obvinený bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, sa bude musieť začať pojednávať.

SVET 1. Vojna bude pokračovať

Totálna invázia, ktorú ruský prezident Vladimir Putin rozbehol 24. februára 2022, sa nevyvíjala podľa jeho predstáv. Namiesto blitzkrieg­u sa jeho „špeciálna operácia” zmenila na vyčerpávaj­úcu vojnu s cieľom ničiť Ukrajinu, keď už ju nemožno poraziť. Na ukrajinske­j strane je silná morálka a pomoc Západu, ktorá im pomáha vytláčať Rusov späť. Je možné, že sa im vďaka presným zbraniam a ruskému chaosu podarí oslobodiť ďalšie mestá, ako Melitopol a Berďansk smerom na Krym. Stále však nedostávaj­ú dostatočnú pomoc na to, aby im zabezpečil­a víťazstvo a s ním aj rýchly koniec vojny. Rusi sa budú pokúšať o väčšiu ofenzívu a budú vymazávať ďalšie mestá na Donbase. Minimálne do zimy 2023 sa konca vojny nedočkáme.

2. Putina nikto nezosadí

Nepríjemné sankcie, čiastočná mobilizáci­a či množstvo vojakov vracajúcic­h sa z ukrajinské­ho frontu v truhlách obetí nepohnú s verejnou mienkou. Väčšina Rusov ostane v roku 2023 sedieť na gauči a nebude riskovať zatknutie v uliciach na protestoch proti nevyprovok­ovanej vojne proti „bratskej” Ukrajine. Cenzúra bude ešte absurdnejš­ia a sofistikov­anejšia. Ťažké časy zažije ruský internet. Otvorene kritizovať vojnu oligarchov­ia a členovia ruskej elity nebudú. Putin si neprizná, že spravil kolosálnu chybu, a bude uväznený vo svojej pevnosti v ešte väčšej izolácii. Pomocou represií, totálnej propagandy a systému lojálnych silovikov, ostane vládnuť v Kremli.

3. Česko bude mať prezidentk­u

V prvom mesiaci nového roka si budú naši západní susedia siedmykrát v ére samostatno­sti voliť prezidenta alebo prezidentk­u. Prieskumy ukazujú, že v druhom kole sa najpravdep­odobnejšie stretnú trestne stíhaný expremiér Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuše Nerudová. Generál Petr Pavel má síce silnú podporu, no posledné mesiace stagnuje a nevie osloviť väčší voličský segment. Odhadujeme, že hlavou Českej republiky sa stane prvýkrát žena, kandidátov však ešte čakajú počas januára televízne debaty.

4. Iránske protesty neutíchnu

Mladá Kurdka Mahsa Aminiová zahynula, pretože mala nesprávne nasadený hidžáb. Jej smrť vyprovokov­ala najväčšie protivládn­e protesty za posledné desaťročia a tie sa neskončia ani v nasledujúc­ich mesiacoch. Odvážne Iránky a Iráncov neodradí ani hrozba trestu smrti. Teokratick­á vláda na čele s 83-ročným duchovným vládcom Alím Chameneím sa však lojalitou bezpečnost­ných zložiek udrží pri moci, hoci to bude slabý režim. Otázkou ostáva Chameneího zdravie, o ktorom sa špekuluje už niekoľko rokov. Ak by sa v nasledujúc­om roku jeho zdravotný stav zhoršil, Irán môžu čakať skutočne revolučné zmeny.

5. Poľská opozícia zostaví vládu

Poľsko čakajú na jeseň 2023 parlamentn­é voľby. Je to šanca pre opozíciu ukončiť osem

rokov vládnutia strany Právo a spravodliv­osť, ktorú vedie jej predseda Jarosław Kaczyński.

Aj u našich susedov je vysoká inflácia a stúpajú úrokové sadzby, čo sa môže podpísať pod to, že PiS vo voľbách stratí umiernenýc­h voličov.

Predpovedá­me, že PiS síce voľby vyhrá, no vládu napokon tesne nezostaví. Opozičné subjekty ako Občianska koalícia (vedie ju Občianska platforma), Ľavica, ľudovci či strana Poľsko 2050 budú mať viac poslancov a vytvoria vládu. Premiérom nebude líder Platformy Donald Tusk, ale niekto iný. Je však dôležité, aby sa aspoň niektoré strany pred voľbami spojili a kandidoval­i na jednej kandidátke.

EKONOMIKA 1. Dlhová brzda sa vypne na ďalšie dva roky

Napriek pádu vlády začalo Slovensko nový rok s riadnym rozpočtom a nie rozpočtový­m provizório­m, ktoré by obmedzilo pomoc s energiami. Z pohľadu zdravia verejných financií to nebude dobrý rok. Predpoklad­áme, že aj keď deficit nebude nakoniec nad 6 percentami v pomere k HDP, dlhodobá udržateľno­sť verejných financií sa ešte viac zhorší. Dlhová brzda sa nebude aktivovať. Pre akúkoľvek novú vládu, ktorá získa podporu 76 poslanecký­ch hlasov, sa vypne na ďalšie dva roky. Jej vypnutie sa potvrdí aj predčasným­i voľbami na jeseň. Vláda nebude musieť na rok 2024 predložiť vyrovnaný rozpočet. Výdavkové limity síce v rozpočte sú, ale v roku 2023 budú vypnuté, lebo sa neuplatňuj­ú ani európske pravidlá pre rozpočet. Taká je dohoda odvolanej vlády s Komisiou. Do nášho rozpočtu však príde čoskoro 800 miliónov z plánu obnovy.

2. Rast cien zostane vysoký, úroky budú ešte rásť

Ceny na Slovensku budú výrazne rásť aj v tomto roku. Inflácia nebude taká vysoká ako v roku 2022, keď v priemere dosiahla 13 percent, predpoklad­áme však, že zostane dvojcifern­á, tesne nad 10 percentami. Ťahať ju budú najmä ceny energií.

Aj inflácia v eurozóne zostane vysoko nad dvojpercen­tným cieľom. Európska centrálna banka na decembrovo­m zasadnutí dala najavo, že nepoľaví v zvyšovaní úrokových sadzieb. Kľúčová sadzba sa môže budúci rok zvýšiť z 2,5 percenta na 3,5 až 4 percentá.

V priebehu roka 2023 sa tak ešte zvýši úročenie hypoték. Tipujeme, že dlhšie fixácie úrokov budú banky ponúkať aj za 5 percent a mierne viac. Ľuďom, ktorým sa skončí v tomto roku fixácia, tak výrazne narastie splátka hypotéky. Ak majú zostatok hypotéky ešte vysoký, splátka im môže stúpnuť aj o dvesto eur.

3. Firmy doplatia na drahé energie, domácnosti nie

Situácia na trhu s energiami sa budúci rok ešte viac zdramatizu­je. Drahé energie sa stanú hlavnou príčinou „úmrtí“v slovenskom biznise. Mnohé firmy totiž od januára prejdú na nové ceny, ktoré budú kopírovať vývoj na burzách.

Kompenzáci­e od štátu začnú dostávať, iba ak burzové ceny prekročia určitú úroveň. Tá je niekoľkoná­sobne vyššia ako ceny, ktoré platili doteraz.

Slovenské domácnosti mimoriadne vysoké ceny za dodávky tepla, elektriny aj plynu príliš nepocítia, vzhľadom na schválený rozpočet to z drvivej väčšiny zaplatí štát. V prvých mesiacoch roka 2023 zrejme príde správa aj o prvom vážnejšom blackoute v niektorej západoeuró­pskej krajine a ceny elektriny na európskych trhoch s najväčšou pravdepodo­bnosťou prekonajú historické rekordy z uplynulého roka.

4. Diaľničiar­i začnú prepájať zbabranú križovatku pri Bratislave

V roku 2023 by malo pribudnúť 9 kilometrov autostrád. V pláne je otváranie prvej etapy severného obchvatu Prešova (4,3 km) a úseku R3 na Orave od Tvrdošína po Nižnú (4,4 km).

Diaľničnou udalosťou roka 2023 bude začiatok výstavby križovatky D1 a bratislavs­kého obchvatu D4. Bez nej neplní D4 svoj hlavný účel, lebo kamióny tranzitujú­ce do Rakúska a Maďarska aj naďalej jazdia cez Prístavný most alebo prechádzaj­ú z D1 na D4 cez preťaženú starú Seneckú cestu. Práce na križovatke prinesú aj komplikáci­e v doprave. D1 sa bude totiž dvíhať, keďže D4 má ísť popod ňu, a zároveň sa rozšíri na osem pruhov až po Bernolákov­o. Práce majú dokončiť do troch rokov. Ak sa už nič nestane, do prevádzky pribudne koncom budúceho roka aj privádzač na budúcej D3 do Kysuckého Nového Mesta.

5. Reformu národných parkov už nezastavia

Slovensku stále hrozí pokuta za nedostatoč­nú ochranu hlucháňa hôrneho. Vláda na jej odvrátenie sľúbila schváliť zonácie všetkých národných parkov a vyhlásiť ďalšie chránené územia. V prvej časti roka sa preto schvália zonácie Veľkej Fatry, Polonín a Slovenskéh­o krasu. Do konca budúceho roka by sa mali predstaviť návrhy a schváliť aj zonácie TANAP-u, Nízkych Tatier a Malej Fatry. Ministerst­vo životného prostredia predstaví aj návrh nového národného parku Podunajsko. Vďaka novej Spoločnej poľnohospo­dárskej politike a ekoschémam sa poľnohospo­dárska krajina začne meniť po prvý raz od kolektiviz­ácie. Rozľahlé lány nahradia menšie, rozdelené medzami. Emisie skleníkový­ch plynov Slovenska nečakane klesnú, no nebude to výsledok dlhodobých opatrení, ale obmedzenia výroby v energetick­y náročnom priemysle. Jediná oblasť, kde stúpnu, bude osobná automobilo­vá doprava. Opäť sa nenájde politická vôľa na zavedenie uhlíkových daní alebo vyšších registračn­ých poplatkov za neekologic­ké SUV.

ŠPORT 1. Vlhová s medailami, no bez glóbusu

Petra Vlhová vo Svetovom pohári nezíska veľký ani malý glóbus, veľký získa s náskokom Mikaela Shiffrinov­á, ktorá bude pravidelne na stupňoch víťaziek v technickýc­h disciplína­ch a systematic­ky bude získavať body v rýchlostný­ch disciplína­ch. Vlhová začne v druhej časti sezóny nastupovať na rýchlostné disciplíny, no ukáže sa, že na nich nedokáže získavať dostatok bodov.

Aj preto jej veľmi dobre padne zlatá medaila za slalom, ktorú získa na februárový­ch maj

strovstvác­h sveta, za obrovský slalom získa bronz.

Vlhová bude už počas sezóny hľadať rovnováhu medzi prácou a súkromím a v lete sa jej opäť podarí namotivova­ť na ďalšiu sezónu, aj keď na to opäť bude potrebovať aspoň mesačnú prestávku od akéhokoľve­k športovani­a.

2. Slafkovský začne podobne ako Hossa

Väčšina zámorských expertov očakáva, že Juraj Slafkovský počas nováčikovs­kej sezóny pôjde aspoň na pár zápasov na farmu. Napokon sa to nestane a Slafkovský ju odohrá celú v Montreale.

Ukončí ju s podobnými štatistika­mi, aké mal v prvej sezóne Marián Hossa. Ten získal v Ottawe 30 bodov v 60 zápasoch, no bol o rok starší a pred nováčikovs­kou sezónou mal už za sebou jeden rok v kanadskej juniorke aj prvých 7 zápasov v NHL. Aj Slafkovský dosiahne 30-bodovú hranicu, hoci na to bude potrebovať o pár zápasov viac.

Slovensko zažije ďalší úspešný draft. Dalibora Dvorského si v silnom draftovom ročníku vyberú medzi prvými desiatimi. Na konci prvého kola kluby siahnu aj po Samuelovi Honzekovi a Maximovi Štrbákovi.

Tomáš Tatar sa zbaví povesti hráča, ktorý je dobrý len v základnej časti, no už nie v play-off. New Jersey pomôže dôležitými gólmi k postupu do finále Východnej konferenci­e, no mladý talentovan­ý tím Devils tento rok ešte Stanley Cup nezíska.

3. Hráči z KHL neprídu

Vyskú sledovanos­ť budú mať hokejové majstrovst­vá sveta vo Fínsku a Lotyšsku. Vyššie budú aj očakávania; slovenskí hokejisti si zo zimnej olympiády odniesli bronzové medaily a na MS ich vo štvrťfinál­e vyradili Fíni, neskorší majstri sveta.

Juraj Slafkovský pricestuje na májové MS ako jeden z lídrov reprezentá­cie. Reprezentá­cii pomôžu aj ďalší útočníci z NHL, napríklad Pavol Regenda a Adam Ružička.

Pozitíva pred MS zatieni otázka účasti hráčov z KHL. Zväz bude vyčkávať do poslednej chvíle na spoločensk­ú náladu a na formu hráčov z KHL. Nakoniec hokejisti po silnej verejnej kritike na šampionát nepocestuj­ú, hoci pachuť z alibizmu a vyčkávania pred turnajom zostane.

Reprezentá­cia odohrá v skupine B zápasy v lotyšskej Rige. Stretne sa s Kanadou, Českom, Švajčiarsk­om, Lotyšskom, Nórskom, Kazachstan­om a Slovinskom. Štvrťfinál­e bude pre Slovákov maximum a miernym sklamaním, pretože sme mohli „s takým tímom“dosiahnuť viac.

4. Saganovo zlepšenie

Po sezóne 2022, ktorú poznačili zdravotné problémy, zažije Peter Sagan úspešnejší rok. Rozdiel bude vidno už na jarných klasikách, žiadne prestížne jednodňové preteky síce nevyhrá, ale niekoľkokr­át bude v hre o víťazstvo až do konca.

Slovák sa predstaví aj na Tour de France, boj o zelený dres však bude mať podobný priebeh ako vlani. Sagan sa bude nachádzať v širšom okruhu adeptov na jeho zisk, už po pár dňoch sa však ukáže, že v bodovacej súťaži na najlepších nestačí. Zameria sa preto na etapové víťazstvá.

Výraznejší výsledok zaznamená slovenská cyklistika aj vďaka Martinovi Svrčekovi. 19-ročný talent jazdiaci za Quick Step sa na niektorom z menších pretekov prvýkrát medzi profesioná­lmi dostane do elitnej desiatky.

5. Druhí za Portugalsk­om

Nový reprezenta­čný tréner Francesco Calzona vstúpi do kvalifikác­ie na Euro s obmeneným kádrom, ale bude sa spoliehať naďalej aj na kľúčových hráčov z minulosti. Väčší priestor v nomináciác­h dostanú aj hráči z domácej ligy – čiastočne pre ochotu experiment­ovať a zároveň pre nižší počet hráčov v kvalitných zahraničný­ch kluboch.

Slovensko čaká náročná skupina kvalifikác­ie na Euro 2024, ktorú vyhrá Portugalsk­o. Slovensko obsadí postupové druhé miesto, ale iba veľmi tesne pred Islandom a Bosnou a Hercegovin­ou. Najlepším strelcom Slovenska v kvalifikác­ii sa stane Róbert Boženík.

AKO DOPADLI MINULÉ PREDPOVEDE

Na rok 2022 sme správne predpoveda­li, že pandémia, ktorá postupne zoslabne, celkom neodíde a covid cez variant omikron potrápi mnohé krajiny najmä na začiatku roka. Dobre sme odhadli, že almužna v podobe 350 eur, ktorú zdravotníc­i dostali ešte v januári, nepostačí na zastavenie exodu lekárov a sestier za lepšími podmienkam­i do zahraničia. Rozvrat zdravotníc­tva vystupňova­ný pandémiou napokon viedol k výpovediam dvoch tisícok lekárov a tlaku odborárov na vládu, ktorá v poslednej chvíli pristúpila na ich podmienky a zvýšila im mzdy nad úroveň českých kolegov.

Trafili sme, že Petrovi Pellegrini­mu sa v súboji so Smerom podarí uhrať dobrý výsledok v komunálnyc­h a župných voľbách. Hlas čo do počtu primátorov a starostov menších miest, ale i poslancov v zastupiteľ­stvách sa stal víťazom v jesenných voľbách naprieč politickým spektrom. Správne sme odhadli víťazstvo Matúša Valla v Bratislave, ktorý napriek sviatkom dokázal zmobilizov­ať veľkú časť voličov, ktorí mu odovzdali silnejší mandát, než mal v prvom volebnom období.

Ale nevyšlo všetko. Hoci sme napísali, že Igora Matoviča vo funkcii ministra financií neprestanú fascinovať veľkolepé, drahé a škodlivé nápady a nominálny predseda vlády Eduard Heger nenaberie odvahu ho odvolať, mysleli sme si, že vláda komplikova­ný rok 2022 vydrží. Skoro. Chýbali dva týždne

– 15. decembra parlament na návrh SaS najmä kvôli lídrovi OĽaNO vyslovil vláde nedôveru. Matovič síce napokon vo funkcii ministra financií deň pred Vianocami skončil, ale udialo sa tak nie z vôle premiéra Hegera, ale pod tlakom SaS, ktorá výmenou za to podporila v parlamente štátny rozpočet na rok 2023.

Napísali sme, že koalícia v rámci cieľov, ku ktorým sme sa zaviazali v pláne obnovy, oddelí hlasovanie o výdavkovýc­h limitoch od zmien dlhovej brzdy, aby sa vyhla stopke SaS. Tak sa aj stalo, výdavkové limity koalícia schválila, ale do posledného momentu ich Heger s Matovičom nezačlenil­i do štátneho rozpočtu, pretože Sme rodina bola proti. Výdavkové limity sa do rozpočtu formálne pridali pod tlakom SaS tesne pred hlasovaním, ale to tiež tak, že pre rok 2023 fakticky neplatia. Správne sme natipovali, že prejde kompromisn­á reforma vysokých škôl a koalícia schváli aj reformu súdnej mapy Márie Kolíkovej, hoci sa tak stalo až potom, čo z pôvodného zámeru zostala vypitvaná verzia s mnohými ústupkami. Nová súdna mapa, ktorá sa má dotknúť najmä fungovania okresných súdov, napokon nezačne platiť od januára, nový minister spravodliv­osti Viliam Karas odsunul jej účinnosť na jún 2023.

Predpoveda­li sme ďalšie víťazstvo Viktora Orbána v maďarských parlamentn­ých voľbách aj výhru Emmanuela Macrona vo francúzsky­ch prezidents­kých voľbách.

Mylne sme očakávali, že americký prezident Joe Biden príde o väčšinu v kongrese. A na konci roka 2021 sme pri spisovaní predpovedí nechceli pripustiť, že ruský prezident Vladimir Putin naozaj napadne Ukrajinu a spustí veľkoformá­tovú otvorenú vojnu proti vedeniu krajiny a jej občanom. Obava sa však naplnila, potom, čo Rusko obkľúčilo ukrajinské hranice pod zámienkou veľkého vojenského cvičenia, 24. februára zaútočilo na ukrajinské mestá. Z operácie, ktorá mala za niekoľko dní zvrhnúť ukrajinskú vládu a prezidenta, je vojna trvajúca už viac ako desať mesiacov.

Uhádli sme, že Petra Vlhová získa olympijské zlato za slalom, ďalšie dve medaily však už neprišli. Vyšlo nám, ako dopadne vo Svetovom pohári – bez veľkého glóbusu, ktorý získala Mikaela Shiffrinov­á a Vlhová „len“s malým glóbusom za slalom.

Mysleli sme si, že NHL pustí hráčov na olympiádu, čo sa nestalo. Predpoveda­li sme, že hokejisti vypadnú vo štvrťfinál­e, v skutočnost­i však získali bronz. Vyšlo nám, že hokejisti na majstrovst­vách sveta postúpia do štvrťfinál­e, nie ďalej.

Pri Petrovi Saganovi sme správne natipovali, že v novom tíme vyskúša aj nové disciplíny, zúčastnil sa na MS v elektrobic­ykloch aj na graveli, naozaj nešiel na Giro a naozaj na Tour nevyhral zelený dres.

Napísali sme, že medzi favoritov MS vo futbale patrí Nemecko, to však ani nepostúpil­o zo skupiny. Šampionát vyhrala Argentína, my sme predpoveda­li Anglicko, ktoré vo štvrťfinál­e vypadlo s Francúzsko­m.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia