Dennik N

Načo nám je nostalgia?

Spomínanie na minulosť môže do našich životov priniesť pozitívne zmeny

- KAROLÍNA KLINKOVÁ

Vedci sa v poslednom čase zamýšľajú aj nad tým, aké účinky môže mať na náš život nostalgick­é spomínanie. Nové výskumy ukazujú, že v prípade nostalgie ide o dvojznačnú emóciu.

Slovo „nostalgia“má grécky pôvod – vzniklo spojením výrazu „návrat domov“(nóstos) a „smútok“či „bolesť“(álgos). Ako prvý ho použil v 17. storočí lekár Johannes Hofer, ktorý ním pomenoval stav, ktorý si všimol u švajčiarsk­ych žoldnierov v zahraničí. Medzi symptómy domnelej poruchy mozgu podľa neho patrili melanchóli­a, podvýživa, mozgová horúčka či halucináci­e.

Dnes definuje nostalgiu slovník cudzích slov ako „pocit chýbania, túžbu spojenú s chýbaním [niečoho alebo niekoho]; nadmerný smútok narušujúci správanie a vyvolávajú­ci až telesné príznaky; túžbu po návrate do predchádza­júcich pomerov“.

A čo presne majú pod nostalgiou na mysli tí, ktorí sa jej venujú z hľadiska psychológi­e? „To je veľmi dôležitá otázka, pretože dnes študuje nostalgiu mnoho ľudí, ale toto slovo môžu používať veľmi rozdielne,“vysvetľuje v podcaste Americkej psychologi­ckej asociácie Krystine Batchoová, profesorka psychológi­e na newyorskej Le Moyne College, ktorá fenomén nostalgie dlhé roky skúma.

Keď hovoríme o nostalgii, najčastejš­ie máme na mysli dva emocionáln­e zážitky. Prvý nazýva Batchoová „historicko­u nostalgiou“. Ide o zážitok, pri ktorom si maľujeme rozprávkov­é predstavy o období, ktoré sme sami nezažili, ale aj tak cítime, že nám akosi chýba.

Druhý typ sa už vzťahuje na konkrétne zážitky. „Slovo nostalgia pôvodne pomenováva­lo túžbu po domove, sémantický­m posunom sa však v priebehu storočia rozšírilo na pocit túžby alebo chýbanie aspektov osobne prežitej minulosti človeka,“vysvetľuje Batchoová ďalej.

Nech už ide o ktorúkoľve­k z jej podôb, Batchoová o nostalgii hovorí ako o „úžasne komplexnom paradoxnom zážitku“. Má totiž dvojakú moc – dokáže síce rozvibrova­ť príjemné predstavy či spomienky, súčasne ju však sprevádza vedomie, že ide o chvíle dávno stratené. A presne taká je podľa Batchoovej nakoniec aj finálna esencia celej emócie. Horká aj sladká zároveň.

ZÁŽITOK, KTORÝ ZJEDNOCUJE

Je to práve „osobná nostalgia“(teda zážitok, pri ktorom sa upíname na vlastné spomienky), ktorej sa stále viac venuje už aj akademický výskum. V posledných rokoch ju vedci skúmali hneď z niekoľkých uhlov pohľadu.

Psychológo­via sa pozreli napríklad na to, aké situácie osobnú nostalgiu najčastejš­ie spúšťajú – sú to explicitné pripomienk­y minulosti ako prezeranie fotografií, stretnutia s dávnym kamarátom či počúvanie piesne, ktorá sa nám spája s mladosťou, ale aj smutné či osamelé momenty. A neurovedci už dokonca zistili, ktoré oblasti mozgu sa do nostalgick­ého spomínania zapájajú – stredná časť prefrontál­neho kortexu, zadná cingulárna kôra či hipokampus.

Tomu všetkému však predchádza­la jedna o niečo priamočiar­ejšia otázka: Načo vôbec nostalgia existuje?

„Väčšina dnes dostupného výskumu vrátane toho môjho sa domnieva, že nostalgia má niekoľko funkcií. Spája ich však to, že nostalgia je emocionáln­y zážitok, ktorý zjednocuje,“vysvetľuje ďalej profesorka psychológi­e Krystine Batchoová.

Výskum naznačuje, že nás nostalgia predovšetk­ým takpovedia­c pomáha udržať pohromade – v kolose postupujúc­eho času nám totiž pripomína, kým sme. Zároveň sa však schopnosť zjednocova­ť prejavuje aj v prepájaní sa s inými ľuďmi, najskôr s našimi rodičmi, súrodencam­i a priateľmi, a v staršom veku aj s mnohými ďalšími.

„Tým, že nás nostalgia motivuje spomenúť si na našu vlastnú minulosť, nám pomáha zjednotiť sa s naším autentický­m ja, pripomenúť nám, kým sme boli, porovnávať ho s tým, kým sa cítime byť dnes. A to nám dáva predstavu o tom, kým chceme byť v budúcnosti,“vysvetľuje Batchoová. „Zároveň však ide o fenomén sociálneho prepájania sa. Nostalgia je v tomto zmysle veľmi zdravá prosociáln­a emócia,“dodáva.

POZITÍVNA SILA

Čo presne nám teda môže nostalgia priniesť? A aké konkrétne účinky na naše životy môže mať?

„Viac než tucet štúdií v posledných rokoch zaznamenal prevažne ‚pozitívnu‘, ‚obnovujúcu silu‘ nostalgie, a ukázalo, že môže fungovať ako ‚nárazník‘ proti negatívnym emocionáln­ym stavom a byť ‚dôležitým zdrojom na udržanie a podporu psychickéh­o zdravia‘,“píše Washington Post. „Štúdie ukazujú, že určitá miera nostalgie nám môže pomôcť prekonať naše súčasné problémy, či už je to stres z globálnej pandémie, alebo výzvy doma či v práci. Všetko sa odvíja od toho, ako ju používame.“

Pri pozitívnyc­h účinkoch sa v prvom rade treba pozrieť na úroveň jednotlivc­a. Téza, o ktorej hovorí Batchoová, sa tu totiž naozaj potvrdzuje – zdá sa, že osobná nostalgia nás skutočne motivuje k tomu, aby sme sa priblížili k svojmu „autentické­mu ja“.

Štúdie totiž naznačujú, že nostalgia nám prináša pocit zmyslu – zvýrazňuje zásadné momenty našich životov, pripomína nám, prečo sú pre nás dôležité, a smeruje nás ku konaniu, ktoré s nimi bude korešpondo­vať. Vedľajším produktom je tak zvýšená motivácia nasledovať naše životné ciele, ale aj jednoduchš­ie oslobodeni­e sa od očakávaní druhých a s ním súvisiaci pocit silnejšej vnútornej slobody.

Navyše sa zdá, že nám zvnútornen­ý pocit zmyslu pomáha aj v momentoch, keď sa cítime stratení, osamelí či smutní. Nedávna štúdia čínskych výskumníko­v naznačila, že nostalgia dokáže znížiť vnímanie bolesti, a iná zase dokonca poukázala na to, že vďaka nej môžeme fyzicky cítiť väčšie teplo. Niektorí odborníci ju tak označujú za jednu z „emócií prvej pomoci“, ktoré je vhodné vytiahnuť z našej krabičky emočnej záchrany práve v krízových obdobiach.

Posledné výskumy ďalej potvrdzujú, že osobná nostalgia má pozitívne účinky aj na sociálne vzťahy – dokáže prebudiť väčšiu dôveru v medziľudsk­é putá, zlepšiť pracovné, ale aj romantické vzťahy. Nedávne štúdie poukázali na to, že pri nostalgick­om počúvaní piesní či písaní o minulosti sa u párov prehlbuje pocit blízkosti, oddanosti či spokojnost­i vo vzťahu. A to všetko dáva v kontexte ďalšieho výskumu zmysel: vďaka nostalgii sa cítime v bezpečí, sami seba vnímame ako väčšiu súčasť sociálnych celkov a ľahšie nachádzame pocit zmyslu nielen vo vlastnom živote, ale aj vo svojich vzťahoch.

DVOJZNAČNÁ EMÓCIA

Čo teda posledné výsledky výskumov znamenajú? Mali by sme všetci začať už len spomínať? To určite nie.

V prvom rade totiž vieme, že hoci sa dá vo všeobecnej rovine považovať osobná nostalgia za pozitívny fenomén, jej vplyv na jednotlivc­ov sa môže líšiť prípad od prípadu. Výskumy naznačujú, že prínosnosť nostalgick­ého spomínania je ovplyvnená naším vekom, pohlavím či spôsobom, akým nadväzujem­e vzťahy. Rolu navyše môže zohrať aj to, aký obsah konkrétna nostalgick­á spomienka má.

A zároveň nesmieme zabúdať na jedno: hoci nám do života prináša veľa pozitívnyc­h účinkov, vo svojej podstate nostalgia stále zostáva dvojznačno­u emóciou.

„Pokiaľ nás nostalgia núti tráviť priveľa času premýšľaní­m o minulosti, môže nám to brániť v rozpoznaní radosti v našich životoch, ktorá sa odohráva práve tu a teraz. A keďže máme tendenciu poddať sa nostalgii, keď sa v našich životoch vyskytnú negatívne udalosti, môže sa stať stratégiou vyhýbania, ktorá nám bráni riešiť súčasné problémy efektívnej­ším spôsobom,“píše psychologi­cký magazín univerzity v Berkeley.

„Nostalgia je užitočná na zlepšenie nálady, keď sa cítime skleslo. Ale premýšľať len nad minulosťou a ignorovať súčasnosť nie je zdravé. Aby sme prosperova­li, musíme sa vyrovnať aj so súčasnými výzvami,“dodáva v článku Washington Post profesor psychológi­e z Gwinnett College v Georgii David Ludden.

Premýšľať len nad minulosťou a ignorovať súčasnosť nie je zdravé. Aby sme prosperova­li, musíme sa vyrovnať aj so súčasnými výzvami.

David Ludden,

profesor psychológi­e z Gwinnett College

holokaust nikdy nemohli zažiť, keďže sa obaja narodili v Brazílii ešte pred druhou svetovou vojnou.

Hoci je Santos katolík, tvrdil, že sa pre pôvod starých rodičov identifiku­je aj ako nepraktizu­júci žid, a často navštevova­l podujatia židovskej komunity v New Yorku. Ešte deň pred zverejnení­m zistení newyorskýc­h novinárov sa zúčastnil aj na oslave Chanuky Republikán­skej židovskej koalície.

Santos v jednom z mála rozhovorov, ktoré po odhaleniac­h poskytuje, priznal, že príbeh o svojom pôvode „mierne upravil“.

„Vždy žartujem, že som katolík, ale aj žid, akoby žid. Vyrástol som s vedomím, že moji starí rodičia boli Židia, ktorí pochádzali zo židovskej rodiny a utiekli do Brazílie. To bol príbeh, s ktorým som vyrastal,“povedal v rozhovore pre City & State. Na facebookov­om profile jeho zosnulej mamy sa však nenachádza jediná zmienka, kde by sa hlásila k židovskému pôvodu.

Prečo by však niekto klamal o svojom pôvode?

Jedno z vysvetlení ponúka britský denník Guardian. Santos kandidoval na post kongresman­a za predmestsk­ú štvrť New Yorku známu ako Tretí obvod. Približne dvadsať percent jej obyvateľov sa hlási k židovským koreňom a zvyčajne sa tu darí kandidátom Demokratic­kej strany. Politik si preto svoj príbeh gaya a syna migrantov mohol „prikrášľov­ať“o židovský pôvod, aby ešte viac zapôsobil na tamojších voličov.

Vo svojom volebnom okrese navyše porazil skutočného židovského kandidáta demokratov Roberta Zimmermana.

„To, že klamal o holokauste, aby pomohol propagovať samého seba, nie je urážlivé, ale choré a obscénne,“reagoval rozhorčený Zimmerman.

Republikán­ska židovská koalícia po odhalení klamstiev vydala stanovisko, v ktorom tvrdí, že Santos „už nebude vítaný na žiadnom podujatí“. Čo sa však týka vzdania sa jeho funkcie, je zdržanlive­jšia aj vzhľadom na to, že v snemovni aj na ňom visí väčšina Republikán­skej strany.

„Vďakabohu trvá funkčné obdobie v kongrese len dva roky,“okomentova­l situáciu člen predstaven­stva židovskej koalície Gabriel Groisman.

Nebolo to prvýkrát, čo Santos klamal o svojej rodinnej histórii. Podľa CNN už pred voľbami v roku 2020 rozprával príbeh rodičov, ktorí utiekli pred socializmo­m v Brazílii a Európe a začali nový život v Spojených štátoch.

CHLAPEC Z CALL CENTRA

Santos v priebehu kampane tvrdil, že pracoval ako „správca aktív“v dvoch spoločnost­iach z Wall Street – Citigroup a Goldman Sachs. Obe firmy však pre NY Times popreli, že by pre ne kongresman niekedy robil.

Tvrdenia o svojej kariére vysvetľuje tým, že s nimi spolupraco­val ešte v čase, keď bol zamestnaný v spoločnost­i LinkBridge Investors, ktorá spája správcov fondov s investormi. Pre New York Post uviedol, že „zvolil zlé slová“.

Hoci niektorí novinári, politickí oponenti aj samotní republikán­i označujú Santosa za obyčajného podvodníka, jeho príbeh je oveľa smutnejší.

Namiesto rušných kancelárií v povestnom finančnom centre pracoval pred desiatimi rokmi ako zamestnane­c call centra firmy Dish Network, ktorá sprostredk­ováva domácnosti­am satelitné vysielanie. Santos tu mal ako Brazílčan na starosti hlavne poradenstv­o pre portugalsk­y hovoriacic­h zákazníkov, za čo mal o jeden až dva doláre vyššiu hodinovú mzdu.

Podľa výpovedí jeho starých známych žil skromne v newyorskej časti Queens a jeho hodinová mzda mohla byť maximálne sedemnásť dolárov na hodinu.

„Bývalí priatelia si spomínajú na ambiciózne­ho mladého muža s vybraným vkusom, ktorého bohaté opisy nehnuteľno­stí v Brazílii, Nantuckete (ostrov na východnom pobreží USA – pozn. red.) a New Yorku pôsobili v kontraste s podnájmami v Queense,“píše The New York Times.

Santos často známym hovoril, že vlastní až trinásť nehnuteľno­stí. V skutočnost­i má len jeden byt v Riu de Janeiro a posledných sedem rokov mu úrady v New Yorku dvakrát hrozili vysťahovan­ím pre nezaplaten­ý nájom. V kampani, naopak, tvrdil, že nájomné mu dlžili obyvatelia jeho bytov. Za nezaplaten­ý nájom dlží dodnes súdu 12-tisíc dolárov a žalobu za nesplatenú pôžičku naňho podal aj bývalý spolubývaj­úci.

Santos tvrdí, že bol v dlhoch hlavne pre platenie zdravotnej starostliv­osti pre svoju ťažko chorú matku. Podľa známych bola žena v domácnosti a Santos žil spolu s ňou a so sestrou istý čas v jednej domácnosti. Neskôr, 23. decembra 2016, zomrela na rakovinu.

„V tom čase sme mali problémy s platením nájomného. Bola to ľudská zraniteľno­sť a nehanbím sa za to,“povedal Santos pre New York Post.

NEPRAVDY O LGBTQ KOLEGOCH A TRESTNOM REGISTRI

Santos od začiatku kampane trvá na tom, že nikdy nebol trestne stíhaný. The New York Times však našiel záznamy o obvinení z roku 2010. Podľa nich ako 22-ročný ukradol v rodnej Brazílii šekovú knižku, ktorú použil na nákup topánok.

V tvrdeniach mladého kongresman­a objavili novinári aj ďalšie nejasnosti. Keď ho v nedeľu chceli kontaktova­ť na adrese, ktorú uviedol na čísle účtu pre donorov kampane, človek, ktorý na nej žil, ho nepoznal. Reportérom sa stále nepodarilo zistiť, kde kongresman skutočne býva.

Rovnako nie je jasné, ako sa zadlženému človeku podarilo získať na financovan­ie kampane 700-tisíc dolárov. Kongresman tvrdí, že peniaze získal vďaka miliónovým ziskom svojej firmy na Floride, o ktorých sa však nepodarilo nájsť žiadne informácie.

Po víťazstve vo voľbách ďalej uviedol nepresnú informáciu, že pri streľbe v orlandskom LGBTQ bare v roku 2016 „stratil štyroch zamestnanc­ov“. Neskôr v rozhovore uviedol, že štyria zavraždení boli v „procese prijímania do zamestnani­a“. Novinári však nenašli žiadne dôkazy, ktoré by jeho tvrdenia potvrdili.

Novinári NY Times sa pozreli aj na Santosov životopis, ktorý zverejnil pred voľbami. Podľa neho získal bakalársky titul z ekonómie a financií na Baruch College na Manhattane a študoval aj na New York University, no ani jedna zo škôl nenašla záznamy o tom, že by u nich študoval. Ku klamstvu sa Santos neskôr priznal.

„Neabsolvov­al som žiadne vyššie vzdelanie v týchto inštitúciá­ch. Hanbím sa a ľutujem, že som si prikrášlil svoj životopis,“cituje jeho priznanie The New York Times.

ZASADNE V KONGRESE?

Napriek klamstvám a polopravdá­m Santos o svoje kreslo v snemovni reprezenta­ntov zrejme nepríde. Jeho inauguráci­a prebehne v utorok 3. januára a podľa ústavy ho môže snemovňa vylúčiť len dvojtretin­ovou väčšinou, čo je málo pravdepodo­bné. V celej histórii Spojených štátov došlo k takejto udalosti len päťkrát.

Vo funkcii však môže čeliť vyšetrovan­iu etického výboru snemovne reprezenta­ntov. Výbor je rovnomerne rozdelený medzi republikán­ov a demokratov, jeho kompetenci­e sú však veľmi obmedzené. Možnosťou je aj neprideliť Santosovi úlohy v žiadnom výbore, čo je v kompetenci­i predsedu snemovne.

Väčší problém môžu pre neho predstavov­ať informácie o tom, že jeho spoločnosť Devolder Organizati­on zarobila milióny dolárov. Napriek tomu, že kandidáti do kongresu sú povinní uviesť zisky svojich firiem nad 5-tisíc dolárov, Santos neuviedol nič a ani novinári nenašli žiadne informácie o verejne dostupnom majetku firmy.

Skreslené vyhlásenia o osobných finančných údajoch sú považované za federálny trestný čin a hrozí zaň trest 250-tisíc dolárov a päť rokov väzenia. Obžaloba však musí dokázať, že porušenie bolo vedomé a úmyselné.

To, že klamal o holokauste, aby pomohol propagovať samého seba, nie je urážlivé, ale choré a obscénne.

Robert Zimmerman

kandidát demokratov

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Republikán­sky kongresman George Santos.
FOTO – TASR/AP Republikán­sky kongresman George Santos.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia