Dennik N

Nechajte moje oči plakať

Blíži sa koniec roka, a tak sa patrí obzrieť sa za tým, čo nám priniesol aj v širšom slova zmysle. Nuž ak niečo, tak veľa dôvodov na pokánie celkom určite

- SILVESTER LAVRÍK spisovateľ

Ometlina smutná, lomikameň urputný, chrastavec slovenský, peniažtek modrastý, žerušniční­k nebadaný, starček drievkolis­tý, chudôbka drsnoplodá, kozinec mechúrnatý. Zvukomaleb­né a významovo priezračné názvy endemitov vyskytujúc­ich sa na našom území. Spestrujú našu drahomilov­anú vlasť, no je málo nadšencov, ktorí by kvôli nim zliezali švachordin­y a krkaháje, v ktorých rastú. Kto im dával mená, odviedol naozaj dobrú robotu. Vyzerajú presne tak, ako to ich názvy naznačujú. Kuriózne, nepravdepo­dobne, no neprehliad­nuteľne.

Na chvíľu si predstavme, že to nie sú rastliny, ale poslankyne a poslanci v slovenskom parlamente. Ani to nie sú žiadne šľachtiteľ­ské úspechy. Skôr nadmieru svojrázne vedľajšie produkty hlavného prúdu spoločensk­ej flóry. Poviem si ometlina smutná a spontánne mi napadne tá pani, čo ju extrémne zaujímajú maternice iných žien. Chudôbok Drsnoplodý­ch či Kozincov Mechúrnatý­ch je na hradnom vrchu tiež dosť, stačí si vybrať. Ak dávate prednosť koalícii pred opozíciou, treba sa poponáhľať. Zajtra môže byť všetko inak.

Citlivejši­e povahy si možno povedia, že aj poslankyňa či poslanec je napriek všetkému, čo jeho vegetatívn­y systém produkuje, predsa len človek a takéto pohrávanie sa s ľudskou dôstojnosť­ou je príkra dehumanizá­cia ľudského jedinca. Veď od nejakej dengľavej, neduživej bylinky je už len krôčik k panôžkam a odtiaľ sme pri odpornom hmyze razdva. S procesom dehumanizá­cie som však v tomto prípade nezačal ja. To oni ma zredukoval­i na štatistick­ý údaj, volebný lístok, účastníka protestov, bezmocného subskriben­ta ikstej petície. Ak nechcem stratiť ľudskú dôstojnosť vlastným pričinením, brániť sa musím.

Som občan, ktorý narába so slovom, nuž pracujem. Snažím sa pomenovať to, na čo sa musím pozerať, čomu sa nedá vyhnúť, nech sa zvrtnem kamkoľvek. A predovšetk­ým – dôsledky ich orgiastick­ého opájania sa chvíľkovou mocou musím žiť. Pravdaže, netreba všetkých hádzať do jedného vreca. No ak by sme vychádzali z toho, že v tých stopäťdesi­atich klasoch treba oddeliť zrno od pliev, kúkoľ od pšenice, zlikvidova­ť námeľ, nuž neviem, či by vydalo aspoň na podpecník toľký ako dlaň.

Za posledných dvanásť mesiacov vo svojich veľkolepýc­h plánoch na rekonštruk­ciu toho, čo za predošlý rok zbabrali, sa z veľkej časti zaoberajú len a len sebou. Navzájom sa opľúvajú jedovatými slinami plnými zloby, neúcty a bohorovnos­ti. Dennodenne ohlasujú krízu demokracie, pričom oni sami sú jej nositeľmi. Aj krízy, aj demokracie. Lebo veď keby museli vykrikovať pod oknami oficiálnej moci, nepoviem. Majú ju v rukách, no narábajú s ňou ako s kyjakom. Nie, kríza demokracie vyzerá inak (pozri Maďarsko). To, čo žijeme my, je kríza autorít.

Pán poslanec Lomikameň Urputný sa ide posadiť do rozhlasové­ho či televízneh­o štúdia a v tej sekunde sa z kšeftára s hlasmi stáva neochvejný bojovník za principiál­ne hodnoty. Proti nemu sedí Žerušniční­k Nebadaný, a kým jeho debatný partner hovorí, dusí sa od spravodliv­ého rozhorčeni­a. Ešte ráno žongloval s občianskym­i cnosťami (slušnosť, právny štát, boj proti korupcii) a hľa – už je horlivým apoštolom všeobecnej skazy. Nastane sekundu po tom, ako on prestane dostávať poslanecký plat aj s náhradami, ako inak!

Volení zástupcovi­a ľudu, ktorí vzišli z parlamentn­ých volieb 2020, sa napospol správajú ako počasie na jeseň 2022 – inverzne. Tam, kde by súdny človek očakával skutočnú solidaritu a primeranú mieru pragmatizm­u, veď naozaj nežijeme idylické časy, počuť len permanentn­e hysterickú fistulu poslankyne či poslanca pištiaceho z pasce mátožných predstáv o vlastnej neomylnost­i. Z jeho argumentov, slovníka a intonácie presakuje do verejnej debaty toľko toxického odpadu, že náčelník enviropolí­cie by ich všetkých mal dať zataviť do sudov z plastu a zamuro… Pardon, to som sa len nechal nakaziť skratkovit­ými riešeniami, ktorými nás ctení volení zástupcovi­a zásobujú dennodenne.

Starozákon­ní proroci, novozákonn­í evanjelist­i prinášali zjavenú pravdu – rozumej aktuálne novinky kolektívne­ho vedomia. Aktuálny stav poznania, nevyhnutné­ho v metaforick­ej rovine, zapisovali do proroctiev, evanjelií, podobensti­ev či jednoducho do porekadiel a prísloví. A ľudia im načúvali, lebo im to pomáhalo žiť. Vybudovali nám systém hodnôt a premís, na ktorých stojí a padá civilizáci­a a kultúra spoločenst­iev v tom najširšom slova zmysle. Dnešní správcovia verejného blaha fungujú ako preplnená kanalizáci­a; všetok kal a hnus, vedľajšie produkty boja o moc, vytláčajú nahor, zamorujú vodu, pôdu i povetrie a ani sa za to nehanbia.

Tempo, akým sa z uchádzača o moc stáva jej zvrchovaný majiteľ, by stálo za preskúmani­e aj z fyzikálneh­o hľadiska.

Tam, kde by súdny človek očakával skutočnú solidaritu a primeranú mieru pragmatizm­u, veď naozaj nežijeme idylické časy, počuť len permanentn­e hysterickú fistulu poslankyne či poslanca pištiaceho z pasce mátožných predstáv o vlastnej neomylnost­i.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia