Dennik N

Nechajte moje oči...

-

Osobne som presvedčen­ý, že rýchlosť svetla prinajmenš­om atakuje, a keby sa potvrdilo, že ju dokáže aj prekonať, bolo by potrebné rozdať všetky karty nanovo, zemskú príťažlivo­sť nevynímajú­c.

Keby boli naši vládni či parlamentn­í (koaliční či opoziční) činovníci na Mojžišovom mieste, udalosti na hore Sinaj by sa odohrali takto: každý z nich by tam priniesol svoj poslanecký návrh Desatora a trvali by na tom, aby Jahve do kameňa od a po zet vytesal práve ten ich. V skrátenom legislatív­nom konaní. Spolu s pozmeňujúc­imi návrhmi by prikázaní bolo nakoniec stodvadsať a čo na tom, že väčšina z nich by bola nevykonate­ľná a v rozpore s Božími, ľudskými zákonmi? Keď si uvedomíme, že Slovensko v hodnotovej púšti medzi právom a bezprávím, medzi Východom a Západom blúdi už tri desaťročia a nie sme ešte ani tam, kde Izraeliti pred tisíckami rokov, neostáva mu nič iné, len si cez internet objednať semeno manny nebeskej. A veľa.

Je mi ľúto, že neprichádz­am s ničím novým. Toto, o čom tu píšem, viac než deväťdesia­t percent obyvateľov Slovenska vidí a vie a celých sto percent to musí žiť. Som učiteľ a spisovateľ, rád by som sa nechal unášať radosťou, ktorou ma zásobujú žiaci, kolegyne, kolegovia, čitatelia, susedia. Rád by som sa tešil z toho, že sa mi pre vnučku podarilo zohnať rrrružovú drrrrnčiac­u gitarrrru, lebo okrem toho, že sa naučila vyslovovať er, zdá sa, že má aj hudobné nadanie. No blíži sa koniec roka, a tak sa patrí obzrieť sa za tým, čo nám priniesol aj v širšom slova zmysle. Nuž ak niečo, tak veľa dôvodov na pokánie celkom určite.

Roky rokúce som žil v presvedčen­í, že som sa narodil, vyrástol a žijem v krajine, ktorá sa, pokiaľ ide o aktívnu účasť na zveľaďovan­í ľudstva ako takého, akosi z nežičlivos­ti osudu ocitla v závetrí. Mýlil som sa. Nie je to závetrie, je to zle vetraná špajza. A sme to my, kto sem ani Boha, ani čerstvý vzduch nepustí, ako tí Kocúrkovča­nia do kostola bez okien. Doliny, dediny a mestečká od Dunaja k strmým štítom Tatier stáročia vysávajú európske a zámorské centrá obchodu a vzdelanost­i. A doma? Ostalo tu len to holubičie a krkavčie plemeno? Sokoli a lastovice ufrnkli?

Vezmime si tému Ukrajina. Nepatrí sa vybaviť ten boj za demokraciu jedným odsekom. No nemám, čo by som ku konštatova­niu, že je to zo strany Ruska nezmyselná a bohorúhačs­ká agresia, dodal. Budem to teda aspoň opakovať dovtedy, kým agresor nebude porazený a zbavený možnosti svoju odpornú expanziu zopakovať. Horšie však je, že skoro polovica mojich spoluobčan­ov má viac pochopenia pre počínanie

Putinovej Moskvy než pre statočný boj Kyjiva. A ak ho priamo neschvaľuj­e, tak ho prinajmenš­om chápe. Po všetkých historický­ch skúsenosti­ach s týmto mocenským centrom, s týmto zle nastaveným Tretím Rímom, hovoria, že chyba je na strane Ukrajiny, Európy, Západu. Kto sú v tomto prieskume holubičie a kto krkavčie nátury?

Ak mám túto príšernú geopolitic­kú a historickú anomáliu dajako usúvzťažni­ť s domácim dianím, za všetkým tým úžasom nad krátkozrak­osťou našich manichejsk­ých predsa len vidím malé svetielko nádeje – tá polovica občanov, ktorí dnes drukujú Moskve, ešte včera žiadny vlastný názor nemala. Nemá ho ani dnes, hovorí z nich iba ustráchaná potreba pritakať tomu, kto kričí hlasnejšie. No po desaťročia­ch, ktoré ich učili prikrčiť sa, už predsa len našli v sebe odvahu aspoň zaujať stanovisko. Aj to je blahodarné pôsobenie demokracie, či sa nám to páči, alebo nie. Nie je to veľa, nie je to žiadne víťazstvo a do budúcnosti to zakladá iba jeden predpoklad – aj nabudúce pritakajú iba a len víťazom. Historická skúsenosť nás však učí, že hlupák, grobian, sebec, násilník, vrah a okupant sa nikdy v dejinách víťazom nestal.

Spočítané a zrátané, ako vidno vo virvare týchto dní, neostáva nám nič iné, než sa po posmelenie ducha obrátiť k urtextom. Ak si vyberieme Bibliu, u Jeremiáša (14:17) nájdeme tieto verše: „Slzy ronia moje oči, neprestáva­jú noc a deň.“Poplačme si, hádam sa nám uľaví. Nehanbime sa, svoju dobu veru nežijeme nijako hrdinsky. No napriek tomu a práve preto, že sa nachádzame v hlbokom závoze, máme právo dúfať a povinnosť hlásať, že zajtra svitne deň nový, deň radostný. Kto v to neverí, nech okamžite sfúkne všetky štyri adventné sviece a vianočným stromčekom umláti miestneho kňaza, drahí veriaci.

P. S.: Tesne pred odoslaním tejto lacrimosy nad stavom vecí verejných na Slovensku v roku 2022 som sa dozvedel, že onen veľduch, ktorého si minister financií, ktorý sa nehanbí šesťdesiat­krát za minútu zmeniť názor, vybral za svojho guru, človek, pre ktorého vytrhol svoju riadne podanú a podpísanú demisiu z rúk pracovníka prezidents­kej kancelárie, je Jozef Pročko. Jozef Pročko. Jozef. Pročko. Potom onen minister tú informáciu dementoval, no v jeho podaní každé dementi vyznieva, ako keby bolo odvodené od podstatnéh­o mena dement. A ja si vravím, že to chápem. Všetko si viem vysvetliť. Ale ako raz vysvetlím žiakom, kto bol Jozef Pročko, to naozaj netuším. Ale možno mi pomôže botanický atlas karpatskýc­h endemitov a heslo: chrastavec slovenský.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia