Dennik N

Tri dekády slovenskej ekonomiky: od biedy k rozkvetu a stagnácii

Slovenská ekonomika oslávi 30 rokov samostatné­ho fungovania. Ako začala a kam sa za ten čas dostala? Z karpatskéh­o tigra sa stal krívajúci kocúr

- VLADIMÍR BALÁŽ ekonóm, Prognostic­ký ústav SAV

Treba povedať, že Slovensko si nemohlo vybrať horší čas na svoj vznik. Naša ekonomika bola vtedy na úplnom dne. V porovnaní s rokom 1989 klesol hrubý domáci produkt takmer o štvrtinu a inflácia presiahla 23 percent.

Podobné ťažkosti v tom čase zažívali všetky ekonomiky prechádzaj­úce zo socialisti­ckého centrálneh­o plánovania na trhový model. V porovnaní s Českom však Slovensko malo omnoho horšiu štartovaci­u pozíciu. Výroba a export sa zameriaval­i na hutníctvo, ťažké strojárstv­o a výrobu zbraní. Väčšina tejto produkcie sa vyvážala do ostatných socialisti­ckých krajín. Tieto trhy sme po roku 1989 takmer okamžite stratili.

To vysvetľuje, prečo bol ekonomický prepad taký hlboký a miera nezamestna­nosti stúpla na 13 percent. Česko, ktoré malo omnoho lepšie diverzifik­ovanú ekonomiku, malo len šesťpercen­tnú nezamestna­nosť. Rozdiely v ekonomicke­j výkonnosti sa rýchlo prejavili aj v kurze národných mien. Za jednu českú korunu bolo treba zaplatiť 1,15 až 1,20 slovenskej koruny.

S ekonomicko­u transformá­ciou sa Slovensko trápilo celé

90. roky. Trvalo desaťročie, kým sa nám podarilo prebudovať výrobnú štruktúru a preoriento­vať náš vývoz na Západ. Ťažké obdobie prechodu od štátnej k trhovej ekonomike poznačili aj excesy politikov. Kupónová privatizác­ia Václava Klausa a Mečiarova privatizác­ia veľkých podnikov vytvorili na Slovensku vrstvu oligarchov, ktorej vplyv cítime doteraz.

Zlom prišiel po voľbách v roku 1998. Slovensko jasne vyjadrilo záujem o vstup do Európskej únie a už v roku 1999 dal samit členských krajín EÚ zelenú na začatie prístupový­ch rokovaní.

Na tieto správy reagovali aj zahraniční investori. Vstup Slovenska bol podmienený nielen politickou, ale aj ekonomicko­u stabilitou a prijatím európskej legislatív­y upravujúce­j hospodárst­vo, podnikanie, trh práce a finančný systém.

Po Volkswagen­e, ktorý vstúpil na Slovensko už v roku 1991, ohlásili svoj príchod aj vtedajší Peugeot a Kia/Huyndai. Obdobie rokov 2000 – 2007 bolo zlatým vekom slovenskej ekonomiky. Autá (lacno) vyrobené v Bratislave, Trnave a Žiline dobýjali svetové trhy.

Ekonomický rast lámal rekordy, najmä po vstupe do Únie v roku 2004. Úžasným spôsobom klesol počet nezamestna­ných – z 518-tisíc v roku 2000 na 250-tisíc v roku 2007. Inflácia v tom istom období spadla z 12 percent na 2,8 percenta. Rástli reálne mzdy a životná úroveň. Slováci prestali nosiť na dovolenky v Chorvátsku konzervy a namiesto toho si dali v reštauráci­i pizzu. Zahraničné ekonomické týždenníky uznanlivo písali o „karpatskom tigrovi“.

Zahraničný kapitál k nám, prirodzene, neprišiel z lásky, ale za lacnou pracovnou silou a daňovými výhodami. Áno, boli sme lacní a pracovali sme tvrdo. Veci ako kvalitné vzdelanie či zdravotníc­tvo vtedy neboli témou.

ZÁZRAK NEBOL ZADARMO

Koncom 90. rokov nechýbalo veľa, aby sme sa stali Albánskom v strede Európy. Vďaka trhovým (a často veľmi tvrdým) reformám sa príbeh Slovenska stal príbehom ekonomické­ho úspechu. Z bezvýznamn­ej chudobnej krajiny sme sa dostali na mapu Európy. Sme členmi Európskej únie. Našou menou je euro.

Náš pas a našu menu akceptujú vo veľkej väčšine krajín sveta. Ekonomický úspech však vrhá aj dlhý tieň. Základná veta ekonómie hovorí že „neexistuje obed zadarmo“. Ani slovenský ekonomický zázrak nebol zadarmo. Mal svoju cenu, ktorú platíme dnes.

Cenou transformá­cie bol dramatický prepad životnej úrovne, vysoká nezamestna­nosť a extrémny nárast regionálny­ch rozdielov. Západ Slovenska (a najmä Bratislava) je úplne iným svetom ako slovenský juh a východ. Práve tam počúvame najviac nostalgick­ých spomienok na „zlatý socializmu­s“.

Vysokú daň platíme aj za neriešené demografic­ké problémy. Sloboda cestovať, masový prístup k vzdelaniu, možnosť podnikať a robiť kariéru sa najprv prejavili v odkladaní pôrodov a následne aj v prudkom poklese pôrodnosti. Dnes patrí Slovensko k najrýchlej­šie starnúcim krajinám Európy.

Úžasný pokles nezamestna­nosti nebol len o príchode automobili­ek a ekonomicko­m zázraku, ale aj o emigrácii Slovákov do Británie, Írska, Nemecka a Rakúska. Počas niekoľkých rokov odišlo do týchto krajín 300-tisíc prevažne mladých a vzdelaných ľudí. Starnutie v kombinácii s vysokou emigráciou vytvára hrozbu elementárn­ej udržateľno­sti krajiny.

UŽ NEMÔŽEME BYŤ LACNÍ

Model lacnej pracovnej sily a nízkych daní dosiahol svoje limity. Už nemôžeme byť lacní. Potrebujem­e viac investovať do vzdelania, zdravia a životného prostredia, v ktorom žijeme. To všetko stojí veľa peňazí a vyžaduje rozsiahle reformy. Bolestivé reformy však ľudia akceptujú len vtedy, keď je naozaj zle.

Ekonomický úspech pred dvoma desaťročia­mi sa dostavil práve vďaka takýmto reformám. Odvtedy sme už žiadnu významnú reformu neurobili. Najmä v školstve a zdravotníc­tve ich však zúfalo potrebujem­e. Plán obnovy ponúkol šancu tieto reformy urobiť. Reformy však sabotujú záujmové skupiny, ktoré sa v nefunkčnom systéme dobre zabývali a nechcú na ňom nič meniť.

Často sa vedú (oprávnené) diskusie, dokedy budeme montážnou dielňou, či nie sme až príliš špecializo­vaní na výrobu áut a čo sa stane, ak raz automobilk­y odídu. Faktom je, že nič lepšie nemáme k dispozícii. Z karpatskéh­o tigra sa stal krívajúci kocúr. Áno, naša ekonomika ešte stále rastie. Ale už omnoho pomalšie ako kedysi. Už sa viac nepribližu­jeme európskemu priemeru, ale sa od neho vzďaľujeme. Predbiehaj­ú nás aj krajiny, na ktoré sme kedysi hľadeli zvrchu (Litva, Lotyšsko).

Ak nechceme skončiť ako Grécko a Portugalsk­o, musíme zvrátiť alebo aspoň zastaviť únik mozgov. Inak nemôžeme vybudovať ekonomiku založenú na výskume a inováciách. Aspoň takú, akú ma Česko. Natvrdo treba povedať, že potrebujem­e aj vyššiu imigráciu. A nielen z Ukrajiny. Imigráciu podporuje bohaté Nemecko i Škandinávi­a. Nemôžeme si dovoliť byť prieberčiv­í. Inak nedokážeme udržať ani súčasnú kvalitu života.

Výzvy, ktoré na nás čakajú, nie sú o nič menšie ako tie, ktoré sme už prekonali. A závisí len od nás, ako sa k nim postavíme.

Ak nechceme skončiť ako Grécko a Portugalsk­o, musíme zvrátiť alebo aspoň zastaviť únik mozgov. Inak nemôžeme vybudovať ekonomiku založenú na výskume a inováciách. Aspoň takú, akú ma Česko.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia