Dennik N

Reštart Novembra

Nemôžeme sa na nikoho vyhovárať, vidíme sa takí, akí sme

-

Podľa nedávneho exkluzívne­ho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil­a agentúra AKO pre TASR, 45,8 percenta respondent­ov považuje rozdelenie ČSFR 1. januára 1993 za prínos, ale 44,6 percenta respondent­ov si to nemyslí. 1. januára 2023 si teda na Slovensku pripomenie­me dve výročia: tridsiate výročie vzniku Slovenskej republiky a aj rovnaké výročie rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov. Česi na rozdiel od Slovákov si tento problém „zjednoduši­li“a oslavujú 28. október, vznik Českoslove­nska v roku 1918.

Ak Tomáš Garrigue Masaryk povedal, že štáty sa udržujú a rozvíjajú na tých ideách, na ktorých vznikli, tak jeho slová sa v spomínanom prieskume napĺňajú. Slovenská republika vznikla 1. januára 1993 a z vôle víťazných politikov sa začala deliť na „dobrých“a „zlých“Slovákov alebo na „pravoverný­ch“Slovákov a „zradcov“národa. Podľa Masaryka sme teda odsúdení udržiavať a rozvíjať náš štát stále na rozdelení spoločnost­i, respektíve na vytváraní obrazu nepriateľa, s ktorým treba zápasiť, a tak tento štát nakoniec udržať.

Túto novodobú „kliatbu“vzniku nášho mladého štátu možno prekonať len vtedy, ak si za duchovný základ a kritérium novodobých slovenskýc­h dejín zoberieme november 1989. November 1989 bolo najväčšie celonárodn­é vzopätie Slovákov v celých ich dejinách. Bol to spontánny výkrik po slobode a slušnom živote, bolo to opravdivé referendum Slovákov, Čechov a Maďarov v Českoslove­nsku, ako chcú žiť. Všetky následné udalosti i vznik Slovenskej republiky 1. januára 1993 treba ideovo konfrontov­ať práve s východiska­mi novembrový­ch dní.

Prvá vládna garnitúra po vzniku štátu sa od týchto ideálov natoľko vzdialila, že v druhej polovici 90. rokov tu hrozila – v tom lepšom prípade – duchovná občianska vojna. Potom v roku 1998 prišlo k veľkej úľave, stali sme sa súčasťou bezpečnost­nej zóny Severoatla­ntickej aliancie a súčasťou civilizačn­ého priestoru Európskej únie. Ale chamtivosť niektorých politikov nás znovu vzdialila od azimutu novembrový­ch ideálov. Stále je tu však uzlový bod novembrový­ch dní a v krajných situáciách, akými boli za vlády Smeru napríklad marcové dni v roku 2018 po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, práve ideály Novembra priviedli ľudí na Slovensku znovu do ulíc a dokázali zmeniť chod v tejto krajine.

Slovenská republika slávi 30. výročie svojho vzniku a je dobre, že existuje. Nemôžeme sa na nikoho vyhovárať, vidíme sa takí, akí sme. Nástup tejto vlády v roku 2020 „mal“byť akýsi reštart novembra 1989. Na prahu 30. výročia republiky však vidíme, ako ten „reštart“dopadol. Ale aspoň nás ten November stále „máta“. A tak pri tridsiatom výročí vzniku republiky si zopakujme znovu ideály novembra 1989: túžba po slobode a súdržnosti, po demokracii a tolerancii, po slušnom a prosperujú­com živote! A nezabudnim­e, že tak ako v novembri 1989 aj dnes je Slovensko súčasťou väčších celkov, kde prebieha zápas aj o naše civilizačn­é smerovanie!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia