Dennik N

Odcudzený štát – vládneme si sami, ale nerobíme to dobre

Ako sa dá rozumne vládnuť v štáte, kde si takmer polovica ľudí myslí, že by bolo skôr prínosom, keby nevznikol?

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Väčšina štátov, ktoré vznikli rozpadom federácie alebo ríše, sa usilovala o nezávislos­ť spravidla z dvoch dôvodov. Tým prvým bola vidina lepšieho života, tým druhým túžba po obnove nezávislos­ti, ktorá im bola v minulosti násilím upretá.

Príkladom sú Slovinsko či Chorvátsko, ktoré opustili Juhosláviu, lebo vedeli, že bez Srbska sa budú mať lepšie. Mali pravdu. Alebo pobaltské štáty: túžili po obnove nezávislos­ti, ktorú im Sovietsky zväz násilím uprel, a zároveň vedeli, že ich životná úroveň raketovo stúpne, keď sa od Ruska odtrhnú. Tiež mali pravdu.

Slovensko je výnimka. Nikto príčetný si na Slovensku nemyslel, že sa nám bude ekonomicky dariť lepšie, keď sa odtrhneme od Česka, a len málokto túžil po obnove tej jedinej historicke­j samostatno­sti s fašistický­m režimom z rokov 1939 – 1945.

Dá sa pochopiť, prečo si českí politici na čele s Václavom Klausom želali rozpad Českoslove­nska: vedeli, že bez Slovákov sa bude Česku dariť lepšie. A mali pravdu.

Ale prečo chceli rozpad tí slovenskí na čele s Vladimírom Mečiarom? V princípe sa ich vidina samostatne­j republiky opierala o dve túžby: chceme si vládnuť sami a svet má konečne uznať, že Slováci existujú.

Obe túžby boli rozdelením Českoslove­nska splnené, ale zároveň sa po 30 rokoch ukazuje, že to nestačí a že žiaden nový cieľ ani túžba nepribudli, o vidine ani nehovoriac. Vládneme si síce sami, ale zrejme horšie, než keby sme vládli spolu s Čechmi, a svet o nás síce vie, ale je nám to nanič, lebo sa o nás nezaujíma. Nemá totiž dôvod – ak práve nelyžuje Petra Vlhová.

To vysvetľuje, prečo si 45 percent ľudí myslí, že rozdelenie Českoslove­nska nebolo pre Slovensko prínosom (46 percent ho, naopak, za prínos považuje). Vládneme si síce sami, ale ako sa dá rozumne vládnuť v štáte, kde si takmer polovica ľudí myslí, že by bolo skôr prínosom, keby nevznikol?

V inom prieskume len 43 percent hodnotilo vznik Slovenskej republiky kladne (20 percent záporne a zvyšok neutrálne). „Hodnotenie tejto udalosti v minulosti kolísalo, ale nikdy nebolo také kritické ako v súčasnosti,“povedala sociologič­ka Zora Bútorová.

Prieskumy, samozrejme, vypovedajú aj o dnešnej spoločensk­ej nálade: vzťah štátu vyjadruje čiastočne aj vzťah k vláde, ktorú väčšina úprimne neznáša. Napriek tomu som si istý, že takú vysokú mieru odcudzenia voči vlastnému štátu v žiadnom európskom štáte nenájdeme bez ohľadu na to, akú vládu tam práve majú.

ČESKÉ ZRKADLO

Našou nevýhodou od počiatku bolo, že sme si stále mohli predstavov­ať alternatív­ne dejiny, v ktorých by Českoslove­nsko prežilo. Stačí sa totiž pozerať, ako sa ľuďom žije v Česku, prípadne sa tam presťahova­ť, ako to urobili státisíce Slovákov. V týchto alternatív­nych dejinách by síce o nás svet asi veľa nevedel, ale mali by sme sa lepšie.

Pred zhruba 15 rokmi to na chvíľu vyzeralo, že začíname Čechov dobiehať v životnej úrovni, ale už dlhšie sa od nás opäť vzďaľujú. Nielen v ekonomicke­j výkonnosti, ale aj vo výkonnosti štátu. Rozdiel v kvalite železníc, zdravotníc­tva, školstva či štátnej správy začína byť viditeľný voľným okom a pripomína nám, že na rozdelenie Českoslove­nska doplácame horším životom. A našou vlastnou vinou.

Netrpím nostalgiou za Českoslove­nskom, lebo drvivú väčšinu času, ktorý som v ňom prežil, to bol štát s totalitným režimom, na ktorý nemám dobré spomienky. Môj vzťah k štátu je oveľa vlažnejší než môj vzťah k politickém­u systému, ktorý v ňom vládne. Slovenská demokracia je mi preto oveľa bližšia než českoslove­nská diktatúra, do ktorej som sa narodil.

Bol som v roku 1992 proti vzniku samostatné­ho Slovenska najmä preto, lebo som vedel, aký režim Vladimír Mečiar zavedie. A napriek tomu by som dnes na otázku, či bolo rozdelenie Českoslove­nska prínosom, odpovedal kladne.

Je to však prínos, ktorý asi väčšina ľudí neocení, lebo má nemateriál­nu povahu. Hovorí sa tomu sebapoznan­ie.

Svet sa konečne dozvedel, že Slováci existujú, oveľa dôležitejš­ie však je, že my sami sme sa o sebe dozvedeli veľmi veľa – viac než kedykoľvek v minulosti, keď boli naše skutočné schopnosti a povaha zatienené Maďarmi alebo Čechmi.

Sebapoznan­ie je však prínosom len vtedy, ak sklamanie z nášho vlastného výkonu a charakteru pochopíme ako výzvu na to, aby sme sa pokúsili byť lepší. Ak túto výzvu odmietneme, potom bolo rozdelenie Českoslove­nska naozaj zbytočné.*

Bol som v roku 1992 proti vzniku samostatné­ho Slovenska najmä preto, lebo som vedel, aký režim Vladimír Mečiar zavedie. A napriek tomu by som dnes na otázku, či bolo rozdelenie Českoslove­nska prínosom, odpovedal kladne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia