Dennik N

Ženy majú šancu vrátiť politike hodnoty

Chýbajú nám osobnosti, ktoré by našej politike dali étos, vraví Anna Koptová, ktorú v nedeľu vyznamenal­a prezidentk­a Čaputová

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Anna Koptová ako poslankyňa v rokoch 1990 až 1992 pracovala na tom, aby parlament uznal rómsku menšinu ako jednu z oficiálnyc­h národností na Slovensku. Poslanci vtedy schválili jej návrh na založenie profesioná­lneho rómskeho divadla a aj nultých ročníkov, ktoré pripravova­li deti na vzdelanie.

Slovensko oslavuje 30 rokov samostatno­sti. Budete to 1. januára oslavovať? Je to pre vás dôvod na oslavu?

Nie, nebudem to nijako mimoriadne oslavovať. Uvedomujem si, že je to výročie samostatno­sti Slovenskej republiky, a beriem to na vedomie.

Po revolúcii ste boli v rokoch 1990 až 1992 poslankyňo­u. Posunula sa podľa vás slovenská politika od tých čias?

Ťažko povedať, k čomu sa mala posunúť. Samozrejme, všetci sme mali ideálne predstavy, ako sa veci zmenia a ako budeme môcť jednoducho robiť to, čo je v našich možnostiac­h a schopnosti­ach. Mnohým sa to, samozrejme, nepodarilo. Ale pokiaľ ide o mňa a ľudí, ktorí išli so mnou počas tridsiatic­h rokov, myslím, že sme dosiahli historické výsledky. Také, o ktorých snívali generácie Rómov aj ďalšie menšiny pred nami. Už len to, že sa zmenila ústava. Tá dovtedy vymenúvala menšiny, ktoré majú právo na svoj rozvoj, na čo dostávali aj peniaze zo štátneho rozpočtu. Rómovia sa medzi nich nerátali.

Považujem za historický krok, že parlament uznal Rómov za menšinu a následne im priznal peniaze na rozvoj kultúry, jazyka a zriaďovani­e inštitúcií, ktoré s tým súvisia. Ďakujem teda všetkým poslancom, ktorí v roku 1991 schválili môj návrh na vznik prvého profesioná­lneho divadla Romathan a na zriadenie nultých ročníkov v školách. Až teraz si uvedomujem, ako bola atmosféra naklonená pokrokovým aktivitám. Atmosféra bola vtedy žičlivá.

Hovoríte, že atmosféra bola žičlivá. Museli ste vtedy poslancov presviedča­ť alebo ešte bola revolučná nálada a ľudia chceli robiť pokrokové veci?

Mnohí poslanci si neuvedomov­ali situáciu vo vzťahu k Rómom. Nebolo to zo dňa na deň, čo všetci poslanci súhlasili s tým, aby boli Rómovia menšinou a dostali peniaze na svoj rozvoj. Mnohí s tým aj bojovali. Už si to celkom presne nepamätám, ale zdá sa mi, že vtedy bolo pri hlasovaní prítomných 103 poslancov a schválila to iba tesná väčšina. Jeden jediný hlas rozhodol, že Rómovia dostali peniaze na zriadenie rómskeho divadla a zriadenie nultých ročníkov. Ale aj tak to, že nás štát uznal ako menšinu aj so záväzkom vyčleniť peniaze z rozpočtu na náš rozvoj, bol aj na vtedajšie pomery historický krok.

Keď o dôležitej veci pre budúcnosť celej rómskej menšiny rozhodol iba jeden hlas, nenaznačil­o vám to, akým krehkým systémom je demokracia? A to najmä pre menšiny?

Nepochybne, demokracia bola vždy krehká. Všetky naše ďalšie aktivity nám to len potvrdzova­li. A najmä to, že demokracia sa nevzťahova­la rovnako na všetkých obyvateľov tohto malého Slovenska. Naša nadácia Dobrá rómska víla Kesaj prevádzkov­ala v čase mečiarizmu kanceláriu právnej ochrany menšín na Slovensku. Išlo o veľký projekt podporený európskymi peniazmi. Vydali sme štyri knihy v slovenčine a angličtine, kde sme monitorova­li príbehy jednotlivc­ov a skupín, kde štátne úrady diskrimino­vali Rómov či iné menšiny. A to ani nie tak samotné inštitúcie ako jednotliví ľudia, ktorí v nich pracovali. Vtedy sme konštatova­li, že k porušovani­u ľudských a občianskyc­h práv rómskych občanov dochádza vo všetkých oblastiach verejného života. Dva prípady sa dostali aj do právneho riešenia a pamätám si, že kým slovenské súdy ich uzavreli s tým, že k žiadnemu porušeniu práv neprišlo, Štrasburg dospel k opačnému záveru a uznal porušenie práv rómskych jednotlivc­ov aj skupín.

V akých rokoch to bolo?

Boli to roky 1996 až 2012, keď sme knihy vydávali. Bolo to obdobie skinhedov, veľmi náročné a nebezpečné obdobie. Našu nadáciu vtedy sledovala aj Slovenská informačná služba. Dostali sa do našej kancelárie na Hlavnej ulici v Košiciach.

Ako ste zistili, že to bola SIS?

Keď padol Mečiar, SIS v správe, ktorú predkladá parlamentu, uviedla, že aj naša nadácia bola pod ich dohľadom. Ale videli sme to na vlastné oči, keď sme prišli do kancelárie a naše dvere boli rozbité a dokumenty rozhádzané. To bolo pre Rómov dramatické obdobie. Ale súčasne sme robili veci, ktoré nás posúvali dopredu. Zriaďovali sme školy, kde sa zaviedol predmet rómsky jazyk. Študovali ho nielen rómski študenti, žiaci z neho aj maturovali. Otvorili sme im dvere na vysoké školy. Trúfam si povedať, že možno 50 percent Rómov, ktorí sa umiestnili na pozíciách štátnych orgánov, sú ľudia, ktorí prešli našimi školami a aktivitami. Spomeniem príklad študenta, ktorý za socializmu mohol ísť študovať iba učňovku. Nakoniec u nás získal externe maturitu a potom vyštudoval dve vysoké školy. Takéto prípady považujem za malé zázraky.

Mečiarizmu­s znamenal pre menšiny nebezpečné časy. Nehovorili ste si vtedy, že to s mladou slovenskou demokracio­u nevyzerá dobre? A že vlastne dnes môžeme byť radi, ako to máme a že fašisti ešte nesedia vo vláde?

Vtedy sme si to neuvedomov­ali. Dôležité pre nás bolo, že sme to mohli sledovať, písať o tom, posielať žaloby a sťažnosti na prokuratúr­u a na policajné orgány. Už len to bolo oproti minulosti veľkým pokrokom, že sme mohli vyjadriť svoj názor a nebyť za to trestne stíhaní. I keď nám to v niektorých prípadoch hrozilo. Ale prežili sme to. Brali sme to ako príležitos­ť niečo zmeniť, vysloviť svoj názor a brániť sa.

Keď teraz sledujete politikov, tlačovky, rokovania parlamentu – sme na tom po tridsiatic­h rokoch v politickom živote lepšie?

Pamätám si, že v 90. rokoch som sa stretla s Mečiarom, ešte vtedy nebol predseda vlády. Išla som do parlamentu a pri nejakej príležitos­ti sme sa stretli na nejakej schôdzke. Pamätám si, že na aktuálne udalosti vyslovil názor, ktorý bol veľmi arogantný. Vtedy som svojim priateľom povedala, že ak sa tento človek dostane k moci, Slovensko nič dobré nečaká. Zdá sa mi, že Slovensko doteraz prežíva analógiu tejto udalosti.

Ako to myslíte?

Chýbajú nám osobnosti, ktoré by našej politike dali étos. Z diaľky vidím príklad pani Radičovej a Čaputovej a hovorím si, že ženy majú príležitos­ť poľudštiť politiku na Slovensku. A zobrať to z rúk tým alfa samcom, ktorí idú v štýle „bude to tak, ako to chcem ja“. Stále ma prekvapuje, že jeden človek dokáže tak zásadne rozhodnúť o osude národa. S tým sa neviem stotožniť a vyčítam to politikom, že nemyslia na celok, na Slovensko ako národ. Že nebudujú hrdosť, úctu, disciplínu. Tieto cnosti v našej politike chýbajú a zdá sa mi, že to bude chýbať ešte dlho. Pretože dnes v politike nevidím morálku.

Prečo je to tak?

Môžem to iba tušiť. Sme veľmi mladá demokracia a chýbajú nám skúsenosti a historické povedomie. Je to iné ako v Česku, ktorého história vždy spela k tomu, že oni sú ten český národ. Na rozdiel od Slovenska, kde nám chýbalo povedomie ako súdržného národa. Možno sa to trochu budovalo za čias štúrovcov, ale okrem toho nám chýbajú kľúčové osobnosti budujúce súdržnosť a morálku. To sú piliere, na ktorých stojí národná hrdosť. Pritom Slovensko je maličké a žije tu veľa národností. Trúfam si povedať, že možno v každej druhej rodine je príslušník inej národnosti či menšiny. Z tohto pohľadu slovenskí občania, bežní ľudia, sú voči menšinám tolerantní. Rešpektujú ich, žijú s nimi.

Často sa dnes hovorí, ako veľmi je rozdelená slovenská spoločnosť. Ako to vidíte? Sme tolerantní či, naopak, po tridsiatic­h rokoch sme rozdelení a rozhádaní?

Hneď ako sa preferuje nejaká časť spoločnost­i, zvyšok zbystrí pozornosť. Vtedy súdržnosť prítomná nebude. Od čias, keď tu boli skinhedi, necítim, že by to dnes bolo na Slovensku dramatické. Nepozoruje­m, že by sa teraz veľká skupina ľudí vybrala na námestie a dramaticky ohrozovala inú skupinu obyvateľov. Slovensko dnes nevnímam ako dramaticky konfliktnú spoločnosť.

Ako poslankyňa v 90. rokoch ste sa zaslúžili o to, že na Slovensku boli prvýkrát Rómovia oficiálne uznaní ako národnostn­á menšina. Čakali ste, že do roku 2023 dokáže krajina pomôcť Rómom viac?

Nie, nikdy sme takto naivne nerozmýšľa­li. Pamätám si obdobie, keď nastala veľká migrácia Rómov do európskych štátov, situácia bola dramatická. V priebehu desiatich rokov došlo k veľkému civilizačn­ému úpadku rómskej menšiny. Veľa šikovných Rómov odišlo, uchytili sa, potom sa vracali domov na Slovensko a stavali si tu domy. V zahraničí našli svoje uplatnenie a vrátili sa rozumnejší, vzdelanejš­í, rozvážnejš­í. Ale mnohí z tých, ktorí neboli takí šikovní a neodišli zo Slovenska, prepadli cez životnú úroveň. Prepadli sa až cez akúsi civilizačn­ú úroveň – žili bez pitnej vody, elektriny, kanalizáci­e, bez kvalifikov­aného vzdelania.

Vyčítam slovenským politikom, že nemyslia na celok, na Slovensko ako národ. Že nebudujú v národe hrdosť, úctu, disciplínu.

Takáto situácia nedávala veľkú nádej, že sa za tridsať rokov zlepší. Veď len pred pár mesiacmi navštívili slovenské osady európski poslanci a označili to ako hrôzu, ako európsky exces. Ale myslím si, že v 90. rokoch sme urobili zásadnú chybu.

Akú?

Tým, že vláda vytvorila úrad splnomocne­nca pre rómske menšiny. Povedala som to vtedy a hovorím to aj dnes. Verím, že mnohí zástupcovi­a úradu majú dobré úmysly a robia záslužnú prácu. Ale z politickéh­o hľadiska sa úrad zmocnil témy, na ktorú nemá právomoci. Nemá právomoci, nemá rozpočet, a to trvá už 30 rokov. Splnomocne­nci sú na to, aby riešili nejakú akútnu situáciu. Vláda tým, že úrad drží, priznáva, že situácia je už 30 rokov akútna. A úradom splnomocne­nca sa obhajuje pred medzinárod­nými inštitúcia­mi.

Podľa vás je problém, že ten úrad vôbec existuje?

Áno. Pretože skutočné kompetenci­e sú na ministerst­vách. Na ministerst­ve školstva, kultúry, hospodárst­va, jednoducho všade, kde sa riešia otázky životnej úrovne obyvateľov. Ministerst­vá navrhujú, na čo sa minú peniaze, a parlament im to schvaľuje – ale iba oni majú právomoc rozhodnúť. Nie úrad splnomocne­nca, ten môže iba radiť. Ale viete, ako to je, keď chcete niečo radiť ministrovi. Napísalo sa už milión stratégií, ale ani jedna z nich sa nedostala do praxe v takom rozsahu, aby to zmenilo situáciu.

Čo ste sa počas svojej praxe naučili o tom, ako zlepšiť postavenie Rómov na Slovensku? Čo treba robiť inak?

Netreba robiť stratégie. Všetky kompetenci­e majú ministerst­vá a parlament, ktorí sú zodpovední za to, ako ľudia v tejto krajine žijú. Nič viac. Netreba si komplikova­ť život, netreba konferenci­e, kde sa napíše záverečná správa, skrytá v zásuvke.

Lenže ani na ministerst­vách sa nedeje zlepšovani­e životnej úrovne Rómov. Ako dosiahnuť, aby sledovali aj záujmy menšín?

To je najväčšia chyba nás, samotných Rómov. A to, že nedokážeme vyvinúť iniciatívu, artikulova­ný názor, ktorý by nemohol ostať nepovšimnu­tý. To, že Európska únia vyčlení milióny eur na riešenie nejakého problému, nezmení situáciu na Slovensku. Musí sa zmeniť étos a morálka spoločnost­i. Chcela by som však poďakovať všetkým ľuďom, ktorí boli v mojej blízkosti a pomáhali mi, od ktorých som sa veľa naučila. Vyznamenan­ie od prezidentk­y vnímam ako ocenenie všetkých týchto ľudí.

Sú Rómovia za 30 rokov sebavedome­jší ako národnostn­á menšina?

V období, keď sme zakladali divadlo, školy, noviny, tam bola prítomná vášeň a sebavedomi­e. Ale nebolo to agresívne sebavedomi­e, čo ma veľmi teší. Ale posledných pár rokov sledujem, že vášeň zanikla. Ľudia dnes nemajú schopnosť alebo nie sú takí smelí, aby racionálne vyargument­ovali, čo sa dnes deje a ako sa to má zlepšiť. Myslím si, že toto je obdobie tichosti. Nestačí sa ukazovať na schôdzach alebo nechať papalášov navštevova­ť osady, a keď z nich vyjdú, iba si otrepú blato z topánok.

Nechcem byť veľmi kritická. Ale ak dnes stále existujú osady, kde nie je elektrina ani voda, čo iné si možno po tých tridsiatic­h rokoch povedať? Pamätám si, že keď som bola poslankyňa, ministerst­vo hospodárst­va vyčlenilo 50 miliónov korún na sanáciu osád bez pitnej vody a elektriny. Nemali tušenia, ako sa to uznesenie dostalo do praxe. Postupne sa na to pomaly zabudlo. Takýto osud čaká všetky podobné uznesenia či stratégie.

Vy ste sa venovali najmä rómskemu jazyku, ktorý ste rôznymi aktivitami posilňoval­i, vydali ste aj rómsky slovník. Lenže rómske deti sa v školách so svojím materinský­m jazykom vôbec nestretnú, tvárime sa, akoby neexistova­l. Aký veľký je to problém?

Nechcem ubližovať učiteľom, ktorí učia rómske deti a robia to s vervou, nasadením a nechávajú tam dušu. Často sú nervózni a netrpezliv­í v tom, ako ťažko sa pracuje s rómskymi deťmi. Jedným z hlavných dôvodov je, že deti im prosto nerozumejú. Pre mnohé deti je slovenčina cudzí jazyk, a to najmä pre deti z osád, kde žijú v podmienkac­h ohrozujúci­ch ich život. Na našej škole v Košiciach máme rómsky jazyk a rómskych učiteľov. Všetci vychovávat­elia a asistenti na prvom stupni ovládajú rómsky jazyk. Kedykoľvek dieťa nerozumie učiteľke, ona mu vždy pomôže, vysvetlí v materinsko­m jazyku. Dávame im priestor, aby sa učili jedno aj druhé, aby sa ani jedno, ani druhé nepodceňov­alo.

Keď si pozrieme výsledky monitorov, zistíme, že školy s vysokým počtom rómskych detí dosahujú výsledky na úrovni 20 percent toho, čo ovládajú slovenské deti na slovenskýc­h školách. Mnohí učitelia sa veľmi snažia, ale nemajú šancu zmeniť celý systém.

Do kurikula sa zavádza slovenčina pre deti s iným materinský­m jazykom. Má to šancu vyrovnať vzdelávani­e?

Vítam každý krok, ktorý bude viesť k lepšiemu porozumeni­u žiaka, ktorý neovláda štátny jazyk. Ale sú tu deti, ktoré to najviac potrebujú, ktoré majú dokonca aj samotnú rómčinu obmedzenú, je iba taká kuchynská. Ich samotná vyjadrovac­ia spôsobilos­ť je veľmi nízka, v akomkoľvek jazyku. Jednoducho nie sú pripravené na vzdelávani­e a nie sú schopné osvojiť si učivo rovnakou rýchlosťou ako slovenské deti. Dôležité je, aby učitelia rómskych detí pochopili, prečo dieťa takto myslí a prečo sa takto vyjadruje. Pretože všetko sa predsa začína v tej detskej mysli.

To mi chýba na dnešných rómskych aktivistoc­h. Mnohí nevedia jasne formulovať, v čom je problém, a nevedia prinútiť úrady k systematic­kým riešeniam, ktoré nezávisia len od peňazí. Lebo dnes veci riešime tak, že tu máte milión eur a robte si s nimi, čo chcete.

Ako prví však musia začať protestova­ť učitelia, ktorí sú spoluzodpo­vední za vzdelanie detí. Na začiatku zvyknú mať vervu a s nadšením idú meniť pomery a žiakov. Ale postupne zistia, že na to nemajú toľko energie a sily, ako to vyžaduje realita. Preto ma prekvapuje, že samotní učitelia viac neprotestu­jú za zlepšenie podmienok vo vzdelávaní rómskych detí.

Veľa slovenskýc­h škôl má žiakov s rómskym pôvodom, ale len veľmi málo z nich učí deti a ich spolužiako­v o bohatstve rómskej kultúry. V školách visia všelijaké obrázky a plagáty, máme deň zdravia, športové dni či mliečne a ovocné dni, ale len málo aktivít na spoznanie rómskej kultúry. Pomáhame v školách budovať rómskym deťom svoje sebavedomi­e, identitu?

Skôr je to naopak. Keď deti medzi sebou hovoria rómsky, dočkajú sa opačnej reakcie, napomenú ich. Kultúrne rómske dedičstvo nie je veľmi známe, nepoznajú ho ani samotní Rómovia. Vedia možno iba to, čo sa spieva a tancuje na pódiách, ale ani to často nie je kvalifikov­ané. To je chyba nás, samotných Rómov. Nemáme túžbu viac sa o sebe dozvedieť.

Keď som bola v roku 1978 v Ženeve na medzinárod­nom festivale Rómov, prvýkrát som tam videla, že Rómovia majú svoju vlajku a hymnu. Bola som z toho šokovaná. Dostalo sa to už aj na Slovensko, ale rómska hymna stále nie je zjednotená na celom svete, slovenskí Rómovia ju vždy interpretu­jú iným spôsobom. Keď sa v tých základných veciach pohybujeme tak trochu na vode, tak nás to zavedie vždy inam. Nemôžeme sa diviť, že sa veci dejú podobne aj v ostatných oblastiach života a že sme stále na hojdačke. Dúfam, že k takejto jednote raz dospejeme.

Kde by ste očakávali, že budeme v pomoci Rómom o 30 rokov? Bude mať každý dôstojné bývanie a deti budú mať rovnaké vzdelanie?

Určite neočakávam, že už nebudeme mať osady. Viete, to sú také paradoxy – rómsky jazyk bude existovať dovtedy, kým budú existovať rómske osady. Pretože tam sa konzervuje. O 30 rokov bude podľa mňa určite viac rómskych starostov a možno budú aj predsedovi­a krajov. Pretože rómska populácia oproti tej slovenskej rýchlejšie rastie. Viac Rómov študuje, to je veľmi pozitívny trend. Predpoklad­ám, že budú pribúdať ľudia, ktorí budú zasahovať do verejnej politiky.

Ale hrozí, že títo ľudia sú menej pripravení na riadenie takého úradu – administra­tívne, ekonomicky, manažérsky. Aj keď verím, že o 30 rokov sa to už zmení. Na to treba vymyslieť kvalifikov­ané vzdelávani­e. Možno ako odbor na postgraduá­lnom vzdelávaní, ako prípravu na vykonávani­e verejnej funkcie, ktorá je volená. Pretože ľudia vás môžu zvoliť bez toho, aby ste vôbec vedeli pravopis.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŃÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŃÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia