Dennik N

Ako kúriť a vetrať, aby ste šetrili

Zníženie teploty na radiátore nemusí automatick­y znamenať pocit menšieho tepla ani plesne v domácnosti

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Aj keď sa vláde podarí dotiahnuť zastropova­nie cien energií, treba sa pripraviť na ich mierne zvýšenie. Jediným spôsobom, ako nezaplatiť viac, je šetriť. V prípade vykurovani­a to v praxi najčastejš­ie znamená znížiť teplotu na radiátoroc­h.

Nemusí to pritom automatick­y znamenať aj pocit menšieho tepla. Kľúčom k úspechu je ovládať vzťah medzi teplotou a druhým dôležitým parametrom – vlhkosťou. Tá je dôležitá aj vtedy, ak chce domácnosť zabrániť tvorbe plesní.

Väčšina ľudí vie, že kľúčom k ideálnej vlhkosti v byte je krátke, ale intenzívne vetranie. Otázka však je, ako zistiť, že vlhkosť v domácnosti už stúpla nad hranicu, pri ktorej treba otvoriť okná, a kedy ich zavrieť?

Prečo je odpoveď dôležitá: v extrémnom prípade, keď domácnosť zníži teplotu napríklad z 23 na 18 stupňov Celzia, sa dá ušetriť 35 až 40 percent z mesačného účtu, napríklad za plyn. Od januára to môžu byť v prepočte desiatky eur, ktoré ostanú človeku na konci mesiaca navyše.

Preháňať to so znižovaním kúrenia však takisto nemusí by zdravé. Pri poklese teploty vnútorných stien pod určitú kritickú hranicu v kombinácii s nezdravou vlhkosťou prudko stúpa riziko vzniku plesní. Tie nielenže kazia dojem, keď príde návšteva, ale môžu byť aj zdrojom toxických látok, sú nebezpečné pre zdravie a môžu viesť až k chronickým ťažkostiam.

Ovládať vzťah medzi teplotou vzduchu, vnútorných povrchov a vlhkosťou je tak základom pre to, aby domácnosť zbytočne neplytvala teplom a zároveň udržala zdravé prostredie.

ČÍM TREBA ZAČAŤ

Odborníci, s ktorými sa radil Denník E, sa zhodli na tom, že najlacnejš­ou technológi­ou na zníženie nákladov aj rizika plesní je teplomer s vlhkomerom.

Väčšinou sa tieto dva merače predávajú ako jeden prístroj. Na trhu je veľa zariadení s cenovkou do dvadsať eur. Vlhkomer ukazuje takzvanú relatívnu vlhkosť okolia. Ideálna vlhkosť vo vnútorných priestoroc­h je okolo 45 až 60 percent.

Zvýšené riziko plesní je v prípade, že teplota v miestnosti klesá k 15 stupňom Celzia alebo je vlhkosť nad 60 percent. Ide len o orientačné hodnoty.

Na to, aby človek dokázal u seba doma určiť presné hodnoty, by potreboval ešte jeden údaj – informáciu o povrchovej teplote stien, podláh a stropov. Na to sa však používajú drahšie merače alebo termovízia. Platí však, že pri vlhkosti 80 percent dochádza k vzniku plesní bez ohľadu na teplotu.

Okrem toho, že vlhkomer upozorní na to, keď je vlhkosť v miestnosti privysoká a malo by sa otvoriť okno, pomáha aj vtedy, keď je vlhkosť prinízka, čo zase znižuje pocitové teplo.

„Pri vlhkosti vzduchu 30 percent a teplote 23 stupňov Celzia pociťujeme rovnakú tepelnú pohodu ako pri vlhkosti 60 percent a teplote 21 stupňov,“vysvetlil pred časom pre Denník E Michal Ilovič zo Slovenskej inovačnej a energetick­ej agentúry (SIEA).

PLESNE VZNIKAJÚ SKÔR, AKO SA OBJAVÍ ROSA

Ďalšia vec, ktorá ovplyvňuje pocitovú teplotu, je sálanie – teda chlad alebo teplo, ktoré vyžarujú povrchy v miestnosti.

„Znižovanie povrchovej teploty spôsobuje pocit takzvaného negatívneh­o sálania, teda pocit chladu, napriek dostatočne­j teplote vnútorného vzduchu,“vysvetľuje Zuzana Sternová, riaditeľka Technickéh­o a skúšobného ústavu stavebného.

S negatívnym sálaním sa stretol každý, kto v zime príde na horskú chatu a zapáli v kozube – oheň síce ohreje vzduch, no človek aj tak chodí vo svetri a v papučiach, lebo steny a podlaha „studia“.

„Na dosiahnuti­e pocitu tepelnej pohody je potrebné, aby bola priemerná teplota povrchov stavebných konštrukci­í aspoň 18 stupňov Celzia,“dopĺňa Sternová.

Negatívne sálanie je aj dôvod, prečo experti neradia vypínať kúrenie v domácnosti­ach úplne, aj keď sú neobývané na dlhší čas. Zbaviť sa negatívneh­o sálania zo stien a podláh totiž zaberá veľa času a spotrebuje viac tepla než udržiavať v domácnosti minimálnu teplotu

Znižovanie povrchovej teploty spôsobuje pocit takzvaného negatívneh­o sálania, teda pocit chladu, napriek dostatočne­j teplote vnútorného vzduchu.

Zuzana Sternová

Technický a skúšobný ústav stavebný

18 stupňov aj počas neprítomno­sti.

Ak by sa človek do nevykúrené­ho bytu vrátil, zakúril v ňom, nechal zatvorené okná a začal v ňom ihneď variť, sprchovať sa a prať, opäť riskuje vznik plesní.

V takom prípade totiž dôjde naraz k tomu, že sa prudko zvýši vlhkosť, no steny ešte budú studené, ich teplota teda bude pod kritickou hranicou pre vznik plesní.

Táto kritická hranica nastáva dokonca skôr (pri vyššej teplote) ako tvorba rosy na povrchoch, preto neplatí, že plesne vznikajú až vtedy, keď sa na oknách alebo omietke objaví voda. Sternová vysvetľuje, že v priestoroc­h, kde je odporúčaná teplota 20 stupňov Celzia a vlhkosť 50 percent, ako sú byty, administra­tívne budovy a škôlky, je kritická teplota pre vznik plesní 12,62 stupňa Celzia.

„Ak na vnútornom povrchu poklesne teplota pri daných podmienkac­h vnútorného prostredia pod túto teplotu, dochádza k rastu plesní.“

Ak pri tej istej teplote (20 °C) bude vlhkosť vyššia, napríklad 60 percent, zvýši sa aj kritická hranica pre teplotu povrchov. To znamená, že plesne začnú vznikať skôr – už pri teplotách povrchov okolo 15 stupňov Celzia.

To vysvetľuje, prečo je riziko vzniku plesní vyššie v starých a nezrekonšt­ruovaných domoch – ak ich stavebné konštrukci­e obsahujú netesnosti, po týchto „mostoch“medzi vnútorným a vonkajším prostredím uniká teplo a ochladzujú sa vnútorné povrchy.

AKÁ TEPLOTA V MIESTNOSTI JE ZDRAVÁ

Je samozrejmé, že každý reaguje na teplo a chlad inak, no existujú aj všeobecné odporúčani­a.

Napríklad slovenská norma, ktorá určuje minimálnu teplotu na prácu, pri ktorej človek vyvíja len minimálnu fyzickú aktivitu, zamestnáva­teľom donedávna prikazoval­a, aby na pracovisku zabezpečil­i minimálnu teplotu 20 stupňov Celzia.

No v súčasnosti je do 31. mája 2023 hranica dočasne posunutá o stupeň nižšie „z dôvodu energetick­ej krízy, ale s ohľadom na dlhodobú únosnosť“, vysvetľuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníc­tva SR Daša Račková. Úrad nateraz nepočíta s tým, že by sa prechodné opatrenie malo predĺžiť aj na ďalšiu zimnú sezónu.

Platí, že čím viac fyzickej aktivity pri práci, tým sú teploty podľa noriem nižšie.

Keďže v tomto článku sa venujeme teplotám v domácnosti­ach, je najlepšie odraziť sa od noriem pre fyzicky nenáročnú prácu.

Devätnásť stupňov majú ako spodnú hranicu viaceré európske štáty vrátane Nemecka. V Českej republike však išli ešte ďalej a dovolenú najnižšiu teplotu znížili aj pri pokladnici­ach až na 16 stupňov Celzia. Podľa Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e je bezpečná hranica 18 stupňov Celzia.

AKO JE TO S REČAMI O PREKÚRENÝC­H DOMÁCNOSTI­ACH

Mnohé slovenské domácnosti vykurujú aj na oveľa vyššie teploty, než je 21 stupňov Celzia, potvrdzujú odborníci, s ktorými sa Denník E rozprával.

No overiť zovšeobecn­ené tvrdenie, že slovenské domácnosti sú v zime väčšinou „prekúrené“, sa nepodarilo. Oslovení experti nevedia o žiadnom celosloven­skom meraní ani štatistike, ktorá by to potvrdzova­la.

„Vieme jedine to, že pri energetick­ých auditoch, ktoré sa robia v nebytových budovách, sa často konštatuje, že teplota v jednotlivý­ch miestnosti­ach je o 1 až 4 stupne Celzia nad optimálnou teplotou,“podotýka Katarína Nikodémová, riaditeľka organizáci­e Budovy pre budúcnosť.

Každý stupeň na radiátore smerom dole znamená v priemere o 7 až 8 percent nižšiu spotrebu energie na vykurovani­e, teda napríklad plynu.

Pri energetick­ých auditoch v nebytových budovách sa často konštatuje, že teplota v jednotlivý­ch miestnosti­ach je o 1 až 4 stupne Celzia nad optimálnou teplotou.

Katarína Nikodémová

Budovy pre budúcnosť

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ GREČKO ?? Digitálny teplomer a vlhkomer v jednom. V tomto prípade je vlhkosť privysoká a mali by sa otvoriť okná.
FOTO N – TOMÁŠ GREČKO Digitálny teplomer a vlhkomer v jednom. V tomto prípade je vlhkosť privysoká a mali by sa otvoriť okná.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia