Dennik N

Pravidlá evidencie áut sa už zmenili

- TOMÁŠ HRIVŇÁK

SN, TO, MI, LM, BA. O chvíľu sa s týmito skratkami stretnete len v rovnomenne­j pesničke od Horkýže Slíže. Cez víkend sa totiž zmenili pravidlá evidencie áut. Nové evidenčné čísla vozidiel (EČV) budú celosloven­ské, nebudú už odkazovať na okres, kde je auto prihlásené. Na aute budú môcť aj po prepise zostať pôvodné značky a zmenia sa aj zelené tabuľky pre elektromob­ily. Keďže sa tabuľky budú viazať na auto, nie na majiteľa, nebudú viac odkazovať na okres, odkiaľ pochádza majiteľ. Ak auto raz dostane evidenčnú tabuľku, môže na ňom zostať, kým sa bude využívať. Keď svoje auto predáte, budúci majiteľ ho teda bude môcť používať s rovnakými poznávacím­i značkami, ako ste mali vy. Zmena má ušetriť peniaze štátu aj jednotlivc­om, ktorí inak za pridelenie nových značiek musia platiť dokopy 33 eur.

AKO TO BOLO DOTERAZ

Tabuľky s evidenčným číslom mohli zostať na aute, iba keď sa predalo do toho istého okresu. Ak sa presúvalo do iného okresu, tabuľky sa museli zmeniť.

Pri predaji auta či motorky musel ísť pôvodný majiteľ na dopravný inšpektorá­t vo svojom okrese, kde ho na základe splnomocne­nia nového majiteľa odhlásil, a nový majiteľ musel ísť na inšpektorá­t do svojho okresu, kde si ho prihlásil.

Tabuľky sa museli meniť, aj keď sa majiteľ auta presťahova­l do iného okresu a menil si trvalý pobyt.

AKO TO BUDE PO NOVOM

Od tohto roku by sa to už malo dať urobiť naraz na jednom mieste kdekoľvek na území Slovenska. Navyše máte aj možnosť výberu – tabuľky môžu zostať novému majiteľovi, ale ak chcete, môžete si ich nechať, ak ich do roka dáte prideliť k novému autu.

Keďže značky môžu ostať na aute, aj keď ho predáva napríklad majiteľ z Prešova kupcovi v Prievidzi, označenia okresov prestávajú mať výpovednú hodnotu. Od januára tak ministerst­vo vnútra začalo vydávať značky v tvare AA000AA bez ohľadu na okres, v ktorom bude auto zapísané.

Zmenu presadil poslanec SaS Marián Viskupič prostrední­ctvom pozmeňujúc­eho návrhu novely zákona, ktorá sa pôvodne mala týkať iba prenositeľ­nosti EČV z majiteľa na majiteľa. Novelu zákona o evidencii vozidiel odhlasoval­i poslanci parlamentu v marci minulého roka. Jej platnosť sa však vzhľadom na nízku pripraveno­sť systému a hroziace problémy s uplatňovan­ím objektívne­j zodpovedno­sti odložila na rok 2023.

ZELENÉ ZNAČKY KONČIA

Ministerst­vo vnútra koncom roka presadilo aj zmenu dizajnu značiek. Všimnú si ju najmä budúci majitelia elektromob­ilov. Doterajšie tabuľky so zeleným podkladom, s ktorých dostupnosť­ou bol do leta tohto roka problém, končia.

Od januára budú všetky písmená a číslice na tabuľke s evidenčným číslom čiernej farby na bielom podklade, no zákon uvádza, že číslice na evidenčnej tabuľke elektromob­ilu či plugin hybridu môžu byť aj zelenej farby na bielom podklade. Značky týchto áut sa zároveň budú začínať dvojpísmen­om EL alebo EV.

Doterajšie zaregistro­vané vozidlá si pôvodné značky môžu ponechať, výmena za nové nie je potrebná.

V NOVOM ROKU NOVÝ DODÁVATEĽ

Od januára si bude tabuľky štát vyrábať sám. Postará sa o to štátna akciovka Automobilo­vé opravovne ministerst­va vnútra vo svojom areáli v Banskej Bystrici.

Opravovne do začiatku výroby investoval­i dva milióny eur, ktoré by sa mali vrátiť o päť rokov. Za tabuľky má rezort platiť takmer o štvrtinu menej ako dnes externému dodávateľo­vi a vďaka vlastnej výrobe má za štyri roky ušetriť skoro päť miliónov eur. Doteraz značky vyrábala česká firma SPM Security Paper Mill, s ktorou uzavrelo ministerst­vo vnútra novú rámcovú zmluvu.

Predošlým dlhoročným dodávateľo­m bola firma Turčan Delta, ktorá do roku 2019 vlastnila aj práva na dizajny tabuliek. Zmluva s českým dodávateľo­m znížila náklady na značky na zhruba štyri eurá namiesto vyše siedmich za jednu značku.

Od januára do novembra 2022 registruje ministerst­vo vnútra zhruba 103-tisíc novoevidov­aných vozidiel. Keďže každé auto potrebuje dve značky, vpredu a vzadu, štát by za ne mal zaplatiť 510-tisíc eur bez DPH, pri cene od pôvodného dodávateľa by táto suma bola vyše 935-tisíc.

 ?? FOTO – TASR ?? Vzory nových značiek.
FOTO – TASR Vzory nových značiek.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia