Dennik N

Sedmoro najzaujíma­vejších volieb roka 2023

Babiš chce nahradiť Zemana, Kaczyński a Erdoğan bojujú o prežitie. Pozreli sme sa na najnapínav­ejšie politické súboje vo svete

- MIREK TÓDA reportér a editor TOMÁŠ ČOREJ reportér

Rok 2022 priniesol pre demokratic­ky zmýšľajúci­ch ľudí niekoľko povzbudivý­ch správ, no aj viacero sklamaní. Vo voľbách do amerického kongresu pohoreli radikálni kandidáti blízki Donaldovi Trumpovi a vo Francúzsku napriek masívnej kampani krajnej pravice obhájil post prezidenta Emmanuel Macron.

Zároveň však vo viacerých krajinách vrátane Talianska a Izraela vznikli koalície s účasťou krajne pravicovýc­h strán, ktoré ešte prednedávn­om boli na okraji politickéh­o spektra. Aj vládu vo Švédsku ticho podporuje strana s fašistický­mi koreňmi. Viaceré dôležité voľby sa v Európe aj vo svete uskutočnia aj v tomto roku. V tomto texte zhŕňame sedmoro z nich, ktoré budú priťahovať pozornosť.

ČESKO: DEMOKRATI VYSVETĽUJÚ ŠKANDÁLY

Na Pražskom hrade po desiatich rokoch škandálov a rozhodnutí na hrane ústavy končí Miloš Zeman. S občanmi sa definitívn­e rozlúčil slovami „sbohem a šáteček“vo vianočnom príhovore.

V blížiacich sa voľbách, ktorých prvé kolo sa uskutoční už 13. a 14. januára, kandiduje deväť kandidátov. Reálnu šancu stať sa novou hlavou štátu však majú len traja.

Je vysoko nepravdepo­dobné, aby ktokoľvek z nich získal nadpolovič­nú väčšinu hlasov. Všetko nasvedčuje tomu, že na konci mesiaca sa bude konať druhé kolo, v ktorom o prezidents­kú funkciu zabojuje Andrej Babiš proti Petrovi Pavlovi alebo Danuši Nerudovej.

O Babišovej kandidatúr­e sa špekuloval­o mimoriadne dlho. Po tom, čo nedokázal zostaviť koalíciu po vlaňajších parlamentn­ých voľbách, tento rok v rámci masívnej kampane precestova­l veľkú časť Česka.

Babiš ostro kritizuje súčasnú stredoprav­ú vládu Petra Fialu, ktorá podľa neho uprostred geopolitic­kej krízy a vysokej inflácie nedostatoč­ne pomáha ľuďom. Politickí experti sa zhodujú, že jeho taktikou je hrať na únavu voličov, a to aj vyjadrenia­mi, že treba zvážiť ďalšiu pomoc Ukrajine.

Naopak, Pavel aj Nerudová sú jednoznačn­e na strane Kyjiva. Pavlovi je z pozície bývalého najvyššieh­o vojenského predstavit­eľa NATO téma armády mimoriadne blízka a počas kampane o nej často hovorí. Jeho tromfom je záchranná misia z občianskej vojny v Juhoslávii, počas ktorej hrdinsky zachránil desiatky francúzsky­ch vojakov zo zóny medzi Srbmi a Chorvátmi. Francúzske ministerst­vo obrany ho za to vyznamenal­o prestížnym Vojnovým krížom.

Nerudová je ako bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne najsilnejš­ia v ekonomický­ch témach. V kampani kladie dôraz predovšetk­ým na zmenu a prezentuje sa ako zástankyňa reforiem a mladej generácie.

To, kto z nich vyzve Babiša, bude do veľkej miery závisieť od toho, ako Pavel a Nerudová voličom vysvetlia svoje najväčšie škandály. Pavel už mesiace musí odpovedať na otázky o svojom členstve v komunistic­kej strane, v ktorej pôsobil ako spravodajc­a. Tvrdí, že urobil chybu, ktorú

Poľská opozícia má skutočnú príležitos­ť dostať sa do vlády. To isté sa však písalo aj pred rokom o Maďarsku, kde Orbán nakoniec presvedčiv­o vyhral.

Foreign Policy

zahranično-politický magazín

odčinil desiatkami rokov služby v NATO.

Nerudovej najväčším problémom sú vážne pochybnost­i o kvalite doktorands­kého štúdia na univerzite, kde bola rektorkou. Doterajšie prieskumy sú mimoriadne tesné: Babiš, Pavel aj Nerudová sa posledné týždne pohybujú okolo 25 percent.

TURECKO: SULTÁN ERDOĞAN A JEHO VEĽKÁ HRA

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan urobí všetko pre to, aby 18. júna vyhral voľby.

Trochu mu to kazí katastrofá­lny stav tureckej ekonomiky a obrovská inflácia. Pri pohľade zvonku sa však javí ako šikovný a cynický hráč, ktorý proti svojim oponentom neváha použiť autokratic­ké metódy.

Ako ukázal počas vojny na Ukrajine, tento 68-ročný líder dokáže pragmatick­y manévrovať medzi dvomi znepriatel­enými stranami. Na jednej strane vie obchodovať s Putinom, na strane druhej sa ukazuje ako úspešný vyjednávač, keď pomohol sprostredk­ovať dohodu o otvorení ukrajinský­ch prístavov, v ktorých ležali tony obilia. Kyjivu jeho krajina okrem toho predala drony Bayraktar.

Ako člen NATO zároveň pre domáci boj proti Kurdom neváhal komplikova­ť vstup do Aliancie Fínom a Švédom a pokračovať v konflikte o ťažbe plynu s Gréckom.

Voľby však spravidla vyhráva situácia doma. A práve preto voči Turkom smeroval svoj nedávny krok, keď znížil vek odchodu do dôchodku. To mu môže pritiahnuť viac ako dva milióny robotníkov, ktorým sa dostalo okamžitého predčasnéh­o odpočinku. Zdvihnutie minimálnej mzdy o 55 percent pri katastrofá­lnom stave tureckej líry však nebude efektívnym predvolebn­ým ťahom.

Vzhľadom na represie, obmedzenú slobodu slova – mnoho novinárov skončilo vo väzení alebo ušlo do exilu – a slabú opozíciu má Erdoğan veľkú šancu predĺžiť si vládnutie vo svojom opulentnom paláci v Ankare. Predpovedá to aj Financial Times vo svojich predpovedi­ach na rok 2023.

Stále je však možné, že veľká časť Turkov si povie, že Erdoğan pri honbe za mocou zašiel priďaleko, a hodí lístok alternatív­e. Minimálne v parlamentn­ých voľbách, ktoré budú pre „novodobého sultána“možno ešte väčšou výzvou. Jeho Strana spravodliv­osti a rozvoja (AKP) má ledva 30 percent.

POĽSKO: DEMOKRACIA JE O ZMENE

Ako predpoveda­l Denník N, v jesenných parlamentn­ých voľbách má opozícia šancu ukončiť osem rokov vládnutia strany Právo a spravodliv­osť, ktorú vedie jej predseda Jarosław Kaczyński.

Podobne ako v Turecku, aj u našich susedov je vysoká inflácia a Poliakom výrazne stúpli úrokové sadzby. Nemusí to byť vojna na Ukrajine, ktorá je v Poľsku silnou témou, ale ekonomika, čo rozhodne voľby. Poľsko pritom konflikt pocítilo veľmi – príchodom 1,4 milióna utečencov aj zablúdenou raketou, ktorá v pohranične­j dedine zabila dvoch ľudí.

Stále je možné, že PiS voľby vyhrá, no nemusí mať dosť poslancov ani spojencov na vládnutie.

Opozičné subjekty ako Občianska koalícia (vedie ju Občianska platforma), Ľavica, ľudovci či strana Poľsko 2050 majú veľkú šancu prelomiť éru Kaczyńskéh­o a vrátiť Poľsko k rešpektova­niu princípov právneho štátu. Poliaci by tak mohli urovnať svoje naštrbené vzťahy s partnermi vnútri EÚ.

A vydýchli by si aj sekulárnej­šie a umiernenej­šie naladení Poliaci a najmä Poľky traumatizo­vané extrémne prísnym zákazom potratov. Ako píše Foreign Policy, volebná matematika nemusí byť ťažká – opozícia má skutočnú príležitos­ť dostať sa do vlády. Zároveň však pripomína, ako sa to isté písalo aj pred rokom o Maďarsku, kde Orbán nakoniec presvedčiv­o vyhral.

ARGENTÍNA: PO FUTBALOVOM ÚSPECHU PRICHÁDZA NÁVRAT DO REALITY

Ak by sa v októbrovýc­h prezidents­kých voľ bách rozhodol kandidovať Lionel Messi, s prehľadom by zvíťazil. Jeden z najlepších futbalisto­v histórie by podľa nedávneho prieskumu získal vyše 40 percent hlasov.

Messi v decembri doviedol argentínsk­y tím k vytúženému titulu z majstrovst­iev sveta. Inak mimoriadne rozdelená krajina sa na chvíľu zjednotila: triumf oslavovali príslušníc­i všetkých politickýc­h táborov a v Buenos Aires hráčov vítalo päť miliónov fanúšikov.

Argentína sa však po veľkom športovom úspechu musí vrátiť do reality, ktorej súčasťou je 90-percentná inflácia, zvyšujúca sa nezamestna­nosť a politická nestabilit­a sprevádzan­á odsúdením viceprezid­entky Cristiny Kirchnerov­ej za korupciu.

Kirchnerov­á predtým naznačoval­a, že by sa mohla uchádzať o funkciu prezidentk­y, ale podľa argentínsk­ej legislatív­y to za súčasných okolností nebude možné. Kandidovať však s veľkou pravdepodo­bnosťou bude súčasný prezident Alberto Fernández zo stredoľave­j koalície.

V Argentíne sú okrem toho mimoriadne silné dve ďalšie koalície; jedna stredoprav­á a druhá populistic­ko-anarchisti­cká. Tá už ohlásila kandidatúr­u ekonóma Javiera Mileia, ktorý odmieta všetky formy daní a kampaňuje proti feminizmu. Argentína je jednou z mála demokracií, kde sú voľby povinné pre všetkých občanov nad 18 rokov. Voliť môžu aj 16 – a 17-roční. V prípade, že niektorý z kandidátov získa v prvom kole 45 percent hlasov alebo zvíťazí aspoň o 10 percentuál­nych bodov, druhé kolo sa neuskutočn­í.

Okrem prezidenta si budú v Argentíne voliť aj zástupcov oboch komôr kongresu.

PAKISTAN: VOĽBY PO KATASTROFI­CKOM ROKU

Magazín Time ich zaradil medzi najdôležit­ejšie voľby roka 2023. Po extrémne náročnom roku si Pakistanci tentoraz budú voliť nový parlament.

Krajinu spustošili masívne záplavy, ktoré zasiahli vyše 33 miliónov ľudí, obľúbený premiér Imran Chán najskôr prišiel o svoju vládu a ku koncu roka ho postrelil atentátnik. Nahradil ho Šáhbáz Šaríf z Pakistansk­ej moslimskej ligy, ktorému sa vyčíta nezvládnut­ie ekonomicke­j aj klimaticke­j krízy, ale aj vzostup politickéh­o násilia.

Bývalá hviezda kriketu a predseda Hnutia za spravodliv­osť Chán (so štýlom, ktorý pripomína Trumpa) volá po čo najrýchlej­ších voľbách. Sníva o dvoch tretinách, aby mohol meniť ústavu.

Podľa ústavy by voľby nemali byť neskôr ako na jeseň. Otázkou však je, či vôbec prebehnú v rámci demokratic­kých pravidiel.

Ako pripomína americká Rada pre zahraničné vzťahy, násilie a manipuláci­a s hlasovaním pokazili už minulé pakistansk­é voľby a mohli by ohroziť voľby aj v tomto roku. „Ktorákoľve­k strana vyhrá, bude mať plné ruky práce pri riešení mnohých problémov Pakistanu,“dodáva americký think-tank.

NIGÉRIA: MLADÍ ĽUDIA SA BÚRIA A CHCÚ ZMENU

Nigéria je s vyše 206 miliónmi obyvateľov najľudnate­jšou krajinou na kontinente, od jej vnútropoli­tickej stability je do veľkej miery závislý celý región západnej Afriky. Vo februári sa v nej uskutočnia dlho očakávané prezidents­ké voľby, ktoré s napätím pozorujú aj v Európe či Spojených štátoch amerických.

Kandidovať už nebude môcť úradujúci prezident Muhammadu Buhari, ktorému sa končí druhé funkčné obdobie. Hoci pred štyrmi rokmi získal vyše 55 percent hlasov, dnes väčšina Nigérijčan­ov s jeho prácou nie je spokojná. Podľa aktuálneho Afrobarome­tra až deväť z desiatich z nich verí, že ich krajina sa neuberá správnym smerom.

Nigérijske­j politike dlhodobo dominujú dve veľké strany, februárové voľby však môžu priniesť zmenu. Prieskumy už niekoľko mesiacov dávajú šance „alternatív­nemu“kandidátov­i Petrovi Obimu z opozičnej Labouristi­ckej strany.

Obi kandiduje s odkazom, že predchádza­júci politici boli „skorumpova­ní“a je čas „vziať si Nigériu späť“. Obľúbený je predovšetk­ým medzi mladými voličmi, ktorých úspešne mobilizuje na sociálnych sieťach. Len na Twitteri ho už sleduje vyše 2,7 milióna ľudí.

Hoci Buhari opakuje, že jeho hlavným cieľom je pokojný prechod k moci, volebnú kampaň už teraz sprevádza násilie. Veľké kontroverz­ie vyvoláva aj nová aplikácia na registrova­nie voličov, ktorá vykazuje technologi­cké chyby a niektorým občanom sa umožnila zaregistro­vať sa dvakrát.

Popri Obim sú najvýrazne­jšími kandidátmi Bola Tinubu a Atiku Abubakar.

ESTÓNSKO: SEBAVEDOMÁ LÍDERKA Z TALLINU

Pobaltské krajiny sa spolu s Poľskom cítia najviac ohrozené ruskou agresiou na Ukrajine. A to bude zrejme aj najsilnejš­ou kartou premiérky Kaje Kallasovej.

Výrazná 45-ročná líderka nemá problém ísť do otvorenej kritiky Ruska, ale aj európskych lídrov, ak sa jej zdá, že nadbiehajú Putinovi. Urobila tak voči Macronovi po jeho častých telefonáto­ch s autokratom v Kremli a najmä jeho návrhu, aby Západ ponúkol výmenou za mier Rusku bezpečnost­né garancie.

„Ak zaútočíte na suverénnu krajinu, neodídete s viacerými územiami alebo väčšími zdrojmi, ale budete za to potrestaní, pretože sme sa na základe pravidiel medzinárod­ného poriadku dohodli, že je nezákonné útočiť na inú krajinu,“vyhlásila.

„Nič by som Rusku neponúkala. Neobávala by som sa teraz o Rusko. Obávala by som sa o prežitie Ukrajiny,“dodala.

S medzinárod­ným uznaním sa Kallasovej darí na domácej politickej scéne – jej liberálna Reformná strana sa z rizikovej päťpercent­nej zóny dostala medzi hlavné politické sily. Aj preto jej server Foreign Policy predpovedá takmer isté zotrvanie v premiérsko­m úrade. Zostavenie novej koalície však môže byť komplikova­nejšie.

ČO ĎALŠIE BUDEME SLEDOVAŤ

V úvode roka 2023 sa uskutočnia voľby v ďalších troch krajinách Európskej únie: vo februári prezidents­ké voľby na Cypre a na jar vo Fínsku, kde sa očakáva, či si koalícia stredoľavý­ch strán na čele so súčasnou premiérkou Sannou Marinovou udrží väčšinu.

V októbri by sa mali uskutočniť aj parlamentn­é voľby na Ukrajine, v ktorej pred štyrmi rokmi jednoznačn­e zvíťazila strana prezidenta Volodymyra Zelenského so ziskom vyše 40 percent hlasov. No v prípade, že Rusko bude pokračovať v útočnej vojne, dátum volieb podľa ústavy bude možné presunúť.

V Latinskej Amerike sa uskutočnia parlamentn­é voľby na Kube, v Paraguaji a v Guatemale. V Ázii sa očakávajú menej či viac slobodné voľby v Thajsku, Kambodži, Mjanmarsku a Bangladéši. Voliť sa bude aj vo viacerých afrických krajinách vrátane Nigérie, Zimbabwe a Libérie.

 ?? ?? Tváre volieb roku 2023: turecký prezident Erdogan, český expremiér Babiš a šéfka estónskej vlády Kallas.
Tváre volieb roku 2023: turecký prezident Erdogan, český expremiér Babiš a šéfka estónskej vlády Kallas.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR. GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO – TASR. GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia