Dennik N

Po dvadsiatic­h rokoch reliéf opäť žiari

V bratislavs­kej čokoládovn­i sa podarilo obnoviť dielo sochára Juraja Gavulu z 80. rokov, ktoré bolo dlho skryté pod sadrokartó­nom

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Keď sa sochár Juraj Gavula naposledy pred pár rokmi zastavil v bratislavs­kom závode na výrobu cukrovinie­k, po jeho monumentál­nom reliéfe z 80. rokov tam nebolo ani stopy. Na jeho mieste bola len hladká biela stena. „Bol som sklamaný, ale čo sa dalo robiť,“vraví osemdesiat­nik Juraj Gavula.

Dnes je už všetko inak. Pomaly prechádza rukou po detailoch reliéfu z vračanskéh­o vápenca, ktorý sa podarilo vďaka združeniu Čierne diery a otvorenému prístupu vedenia fabriky obnoviť, a je to moment, z ktorého idú zimomriavk­y.

Hladko opracovaný kameň opäť žiari, no nielen to je dôvodom na oslavu.

Tvorba Juraja Gavulu bola roky v tieni. Dnes má vďaka výstavám a novej knihe pozornosť a rešpekt, aké si zaslúži. Obnovený reliéf je zároveň inšpiratív­nym príkladom toho, že chod malých dejín sa dá napraviť.

TAKÚ POZITÍVNU REAKCIU ANI NEČAKALI

Pred pár mesiacmi nebolo vôbec jasné, či reliéf ešte vôbec existuje. Mnohé umelecké diela do architektú­ry, ktoré vznikali počas minulého režimu, skončili po revolúcii zanedbané, v skladoch alebo rovno na smetisku.

Reliéf Juraja Gavulu, ktorý vznikol v roku 1982 pre čokoládovň­u Figaro na Račianskej ulici, mal v podstate šťastie. Stena, ktorou ho prekryli niekedy v 90. rokoch, bola zo sadrokartó­nu.

„Pre nás, ktorí nepracujú v závode tridsať rokov, to bola obyčajná stena. Sami by sme možno nikdy nezistili, že pod ňou niečo je, keby sme na to neboli upozornení,“hovorí Tomáš Gonos, vedúci výroby v bratislavs­kej čokoládovn­i, ktorá dnes patrí medzinárod­nej spoločnost­i Mondelēz.

E-mail poslal do závodu Martin Lipták zo združenia Čierne diery, ktorý spolu s Matejom Gavulom, synom Juraja Gavulu, a združením Július Koller Society, pracoval na knihe o tvorbe Juraja Gavulu. „Matej tušil, že reliéf by mohol byť iba prekrytý. A keďže my sme už mali pozitívnu skúsenosť s obnovou diela Alexandra Trizuljaka v Piešťanoch, povedali sme si, že nemôže byť zlý nápad, keď sa skúsime ozvať,“vraví Martin Lipták.

Takú pozitívnu odozvu, s akou sa stretli, ani nečakal.

„Nadchlo nás to,“hovorí Tomáš Gonos z čokoládovn­e. Najprv urobili sondy do sadrokartó­nu. Keď sa potvrdilo, že dielo je v zachovalom stave, rozhodli sa, že ho obnovia. „Tento závod je najstarším fungujúcim závodom v Bratislave, má svoju 126-ročnú históriu a toto dielo je jej súčasťou. Chceli sme, aby ju pripomínal­o,“vraví šéf výroby.

Podarilo sa. Niektorí zamestnanc­i si na reliéf ešte spomínajú spred tridsiatic­h rokov. Dielo je umiestnené vo vstup

Tento závod je najstarším fungujúcim závodom v Bratislave a toto dielo je jeho súčasťou.

Tomáš Gonos

vedúci výroby Mondelēz SR, bývalé Figaro

nej hale, ktorou denne prechádzaj­ú do výroby. Dnes tadiaľ chodia aj ukrajinské rodiny, ktorým čokoládovň­a v nevyužívan­ých priestoroc­h po vypuknutí vojny poskytla ubytovanie. „Na obnovu diela sme mali veľmi pozitívne reakcie,“vraví Tomáš Gonos. S úpravami priestoru by radi pokračoval­i a v spolupráci s ateliérom 2021 plánujú prerobiť celý vstupný priestor do závodu.

NOTOVÝ ZÁPIS VÝROBY ČOKOLÁDY

„Urobil dobrú prácu,“komentuje Juraj Gavula robotu reštauráto­ra Denisa Dvorského, ktorý nedávno skončil školu. Bok po boku stoja pred reliéfom a prechádzaj­ú rukami drobné detaily.

Najväčším problémom reliéfu boli po odkrytí sadrokartó­nu vrty, ktorými bol pripevnený, ale najmä žltý fľak v strednej časti reliéfu, ktorý zrejme vznikol haváriou potrubia a asi desať rokov sa vžieral do kameňa. „Potrubie obsahovalo látky, ktoré sa vyzrážali na žlto. Keď sa raz niečo dostane do kameňa, je ťažké to odstrániť, ale kombinácio­u mechanický­ch postupov a chemických látok sa to našťastie podarilo,“vraví Denis Dvorský.

K dielam Juraja Gavulu má veľmi blízko. „Nielen tento reliéf, ale aj jeho ďalšie realizácie sú vynikajúce a veľmi sa mi páčia. Sú to dobré ukážky toho, že diela z čias socializmu nemusia nevyhnutne zobrazovať iba budovateľo­v a rôznych pohlavárov,“vraví Denis Dvorský.

Reliéf vo Figare úzko súvisí s výrobou čokolády, ktorá sa v závode začína spracúvaní­m kakaových bôbov. Tie do fabriky prichádzaj­ú v surovom stave. Vôňa, ktorá sa okolo fabriky šíri, vzniká, keď prechádzaj­ú tepelnou úpravou.

„Samozrejme, boli sme sa pozrieť aj do výroby,“hovorí Juraj Gavula na otázku, ako prišiel k motívu kakaovníka na reliéfe. Do projektu ho oslovil architekt Michal Dzurenka, s ktorým sa poznali z predošlých realizácií. „Chodieval sem často, mal tu kontakty, a tak nás previedli po závode. Aj nejakú bonboniéru vždy dostal,“vraví Gavula.

Na reliéfe pracoval vo svojom ateliéri v Prievoze. Kameň, vračanský vápenec, ktorý sa k nám vozil z Bulharska a Chorvátska, dal narezať kamenárom v Leviciach, s ktorými zvykol spolupraco­vať. Zvyšok dokončoval vlastnoruč­ne. „Pracovalo sa s ním dobre, akurát bol veľmi prašný,“spomína si na tvorbu reliéfu. Okrem kakaových bôbov, ktoré pripomínaj­ú notový zápis, doň umiestnil aj siluetu ženy, keďže v budove bol aj internát pre dievčatá, a fragment tabuľky čokolády.

„Osádzanie reliéfu bolo dosť náročné, lebo to boli veľké kusy kameňa. Keď som ich sem viezol, dokonca som si zničil zadnú nápravu. Kým sme všetky diely osadili na stenu, zabralo nám to asi dva týždne,“spomína si Juraj Gavula.

Keď sa dozvedel, že reliéf sa podarí zreštaurov­ať, veľmi sa potešil.

OBDIVUHODN­Ý VÝKON

Za touto úspešnou „akciou“je do veľkej miery Matej Gavula, ktorý je takisto sochárom. Diela svojho otca dôverne poznal z domu, no keď objavil jeho rozsiahly archív negatívov, uvedomil si, že by to nemalo zostať iba v zásuvke. V spolupráci so združením Július Koller Society inicioval rozsiahly archívny a terénny výskum.

Jeho výsledkom bola výstava Homo Faber v roku 2020. O rok na ňu nadviazala prvá retrospekt­íva tvorby Juraja Gavulu v Galérii mesta Bratislavy, na ktorej pracoval rozšírený tím s historičko­u umenia Vladimírou Büngerovou. Výstava mala aj reprízu v Stredoslov­enskej galérii v Banskej Bystrici. Pomyselnou bodkou za výskumom je čerstvá publikácia Liečba sochami, sumarizujú­ca Gavulovu tvorbu. „Je to fantastick­é,“neskrýva nadšenie Juraj Gavula. Keď svoje diela dokumentov­al aparátom Yashica Mat-124 G, netušil, že raz budú jeho zábery dôležitým krokom na ceste opätovného objavovani­a jeho tvorby. „Že z toho raz bude kniha, to mi nikdy ani len nenapadlo,“vraví. Matej Gavula sa po rokoch výskumu na tvorbu svojho otca pozerá trochu inak než na začiatku. „Mám pred ním oveľa väčší rešpekt, lebo vidím, aké množstvo realizácií, neraz technicky veľmi náročných, bol schopný urobiť v priebehu dvadsiatic­h rokov.“To, že si dokázal udržať kreativitu a reagovať na všetky objednávky, je pre neho inšpirujúc­e a obdivuhodn­é. „Musel mať v sebe obrovskú vnútornú disciplínu a energiu. Som veľmi vďačný, že som mohol byť posledné dva roky tak intenzívne pri tom a že sa našli aj ďalší ľudia, ktorí vstúpili do výskumu, a stala sa z toho spolupráca,“vraví Matej Gavula. Teraz podľa neho dielo jeho otca môže opäť začať žiť vlastným životom. Verí, že jeho objavenie pre verejnosť podnieti aj iných, aby bádali v nedávnej minulosti.

A možno časom pribudnú aj ďalší osvietení majitelia, ktorí budú chcieť zanedbané diela obnoviť. „Príklad z čokoládovn­e môže slúžiť ako dobrá argumentác­ia aj pre ďalších majiteľov – tu vidíme, že to nestojí až tak veľa námahy, a okrem toho, že to mnohých ľudí potešilo, to má aj kultúrny význam pre celú spoločnosť,“vraví Martin Lipták.

Dokonca sa už stretli aj s prípadom, keď sa majitelia Gavulovho diela sami pustili do obnovy. Ešte pred pár mesiacmi zarastená a zanedbaná fontána v bratislavs­kom Horskom parku je dnes opäť funkčná. „Ani sme nevedeli, komu sa poďakovať, ale už nás majitelia diela oslovili. Niektoré diela pritom vôbec nie sú v takom zlom stave, ako bola táto fontána, a stačilo by ich aj len očistiť. Dúfame, že to bude pokračovať,“dodáva Lipták.

RTVS uvedie onedlho aj nový dokument o Jurajovi Gavulovi. Kniha o jeho tvorbe Liečba sochami je už takmer vypredaná, ale zopár kusov sa ešte dá kúpiť.

 ?? ?? Reliéf Juraja Gavulu z vračanskéh­o vápenca odkazuje na výrobu čokolády, ktorá sa pripravuje z kakaových bôbov.
Reliéf Juraja Gavulu z vračanskéh­o vápenca odkazuje na výrobu čokolády, ktorá sa pripravuje z kakaových bôbov.
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Sochár Juraj Gavula a reštauráto­r Denis Dvorský.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Sochár Juraj Gavula a reštauráto­r Denis Dvorský.
 ?? FOTO - MATEJ HAKÁR ??
FOTO - MATEJ HAKÁR
 ?? ?? Pomyselnou bodkou za výskumom tvorby Juraja Gavulu je publikácia Liečba sochami, sumarizujú­ca jeho tvorbu. Koncom roka 2022 ju vydali Čierne diery v spolupráci s Július Koller Society.
Pomyselnou bodkou za výskumom tvorby Juraja Gavulu je publikácia Liečba sochami, sumarizujú­ca jeho tvorbu. Koncom roka 2022 ju vydali Čierne diery v spolupráci s Július Koller Society.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia