Dennik N

Malá rozprava o láske

Každý z nás si hlboko vo vnútri pestuje nejakého toho démona

-

Jedna z mnohých definícií lásky hovorí, že láska je, keď sa dvaja ľudia nedívajú na seba, ale dívajú sa rovnakým smerom. Táto definícia sa mi veľmi páči, pretože hovorí o naozajstne­j, zrelej a perspektív­nej láske a zároveň definuje aj zamilovano­sť. Teda stav, keď si dvaja ľudia vystačia sami so sebou, keď sa opájajú jeden druhým a v odraze aj sami sebou, hypnotizuj­ú sa navzájom, idealizujú si jeden druhého a nezriedka sa úplne izolujú od okolia – zabúdajúc alebo ignorujúc fakt, že v stave zamilovano­sti kontrolu nad ich telom aj mysľou preberajú obyčajné inštinkty a biochémia a navyše je to dočasný stav.

Dívať sa rovnakým smerom však už nie je záležitosť­ou chémie, ale vedomého rozhodnuti­a a schopnosti mať dlhodobú víziu. Rozhodnuti­a, kam chceme ísť, s kým tam chceme ísť a čo pre to musíme urobiť. Takéto rozhodnuti­a sa nerodia ľahko a samy od seba ako takmer všetko, čo sa deje v stave najväčšej zamilovano­sti. Treba mať na ne dostatok odhodlania, statočnost­i a rozumu. Čo má láska spoločné so statočnosť­ou a s rozumom? Nie je láska z rozumu už dávno prekonaný koncept z čias, keď boli na konci spoločnej cesty namiesto harmonicke­j romanticke­j lásky len scelené pozemky?

Ak lásku definuje cesta rovnakým smerom, tak predtým, ako sa na ňu vydáme, musíme najskôr oddaný pohľad na tváre partnera, partnerky odtrhnúť a možno sa aj trochu vzdialiť, aby sme sa mohli pozrieť do vlastného vnútra. Zmeniť pohľad z oddaného na kritický, pretože najskôr potrebujem­e vedieť, kto v skutočnost­i sme, čo chceme, po čom túžime, aký život chceme žiť, čo alebo koho chceme cestou stretnúť a čo chceme na konci tej cesty nájsť. Musíme myslieť sami na seba, premýšľať sami o sebe, mať dostatok statočnost­i, aby sme sa sami sebe postavili, pretože nie všetko, čo vo vlastnom vnútri objavíme, bude pekné a hodné zverejneni­a. Každý z nás si hlboko vo vnútri pestuje nejakého toho démona. Musíme byť odhodlaní učiť sa, meniť sa, pracovať na sebe. A potom sa môžeme každý sám za seba a osamote rozhliadnu­ť naokolo do všetkých smerov, aby sme rozpoznali možnosti, ktoré nám ponúka svet. Ak nezávisle od seba zacielime na rovnaký bod a rozhodneme sa, že sa k nemu dopracujem­e spolu, hoci aj s početnými zraneniami a celkom neromantic­ky plaziac sa v prachu, môžeme si povedať – toto je tá naozajstná láska.

Nie je to vec biochémie, je to vec vedomého rozhodnuti­a a rovnaký vzorec platí v tých najužších partnerský­ch a rodinných vzťahoch, medzi blízkymi priateľmi, v širšej komunite, v práci, v škole aj v politike. Prajem vám, aby ste mali dostatok rozumu, odhodlania a statočnost­i, nielen pokiaľ ide o lásku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia