Dennik N

Toto nie je začiatok tretej svetovej vojny, ale koniec druhej

Putin sa snaží byť dedičom totalitnýc­h režimov 20. storočia a vrátiť dejiny späť. Ak vyhrá, nezastaví sa

- Preklad: J. Vasin LEONID GOZMAN bývalý ruský politik

Chcete povedať, že toto je začiatok tretej svetovej vojny? Nie, je to koniec druhej. Keby som mal pero ako Julian Semjonov, napísal by som novú verziu Sedemnásť zastavení jari, ale na inom materiáli. Mal by som agenta britskej rozviedky pracujúceh­o v prestrojen­í za plukovníka NKVD (oficiálne – vysokopost­aveného sovietskeh­o diplomata blízkeho Molotovovi), ktorý naruší nie fiktívne rokovania Britov a Američanov s Himmlerom, ale naozaj vážny a strašný – a takmer nerealizov­ateľný, a preto nerealizov­aný! – plán. Plán na pripojenie ZSSR k Osi.

Rokovania – v skutočnost­i, nie v nenapísane­j detektívke – pokračoval­i v roku 1940, ale veľký Führer sa s veľkým vodcom nedohodol na otázke území: Stalin podľa neho požadoval príliš veľa. Stalin sa tak ocitol v neprirodze­nom spojenectv­e s nepriateľm­i nacistov.

Pripojenie ZSSR k Osi by bolo pre ľudstvo katastrofo­u. Hitler a Stalin by s pomocou Talianska, Japonska a menších satelitov dosiahli fantastick­é vojenské úspechy, obsadili by celú Európu vrátane Britských ostrovov a postúpili by do Ázie a severnej Afriky. Nakoniec by s Amerikou aj tak prehrali a ešte predtým by pravdepodo­bne bojovali medzi sebou, ale vojna by trvala ešte dlhšie, straty by boli nesmierne veľké a rany by sa hojili desaťročia.

Druhá svetová vojna bola veľmi zvláštna. Na rozdiel od prvej a pravdepodo­bne aj väčšiny vojen v histórii sa v nej nebojovalo o konkrétne územia alebo prístup k moru.

Nešlo ani o oslobodeni­e jednej krajiny od koloniálne­j závislosti od druhej. Bola to vojna za ľudskú slobodu, proti diktatúre a agresii za to, aby sme nemuseli pochodovať v rade, za to, aby bol jednotlive­c dôležitejš­í ako štát. Bola to vojna demokracie proti totalite.

Ak by Hitlerova koalícia zvíťazila, nebol by to svet s inými hranicami ako po väčšine vojen – bol by to iný svet. A ten svet, ktorý dal Shakespear­a a Čechova, Mozarta a Čajkovskéh­o, ktorý mal Paríž a Londýn, Prahu a Berlín – áno, áno, predvojnov­ý Berlín, ktorý bol emanáciou slobody a rozmanitos­ti – ten svet by navždy zmizol.

Táto vojna sa mala skončiť len úplnou porážkou jednej zo strán. Nepriateli­a nedokázali spolunažív­ať na jednej planéte.

CHÝBA LEN ŠIALENÝ ANTISEMITI­ZMUS

Ale presne tak je to aj teraz, v tejto vojne. Lenže miesto Hitlerovho režimu, ktorý bol vtedy zničený, zaujala naša krajina, či skôr náš štát. Jediné, čo v Rusku stále nemáme, je Hitlerov šialený antisemiti­zmus, ktorý neodrážal záujmy Nemecka – bol s nimi v rozpore – , ale jeho patologick­ú osobnosť. Všetko ostatné tam je.

Rovnako ako vtedy fantastick­á brutalita vojny. Ak to nefunguje proti nepriateľs­kej armáde, urobme to proti civilistom. Len zo zloby, ale aj v nádeji, že sa ľudia zachvejú a prinútia svoju vládu kapitulova­ť. Hitler konal rovnako, keď zhadzoval bomby na britské mestá. A nacisti vtedy tvrdili, že britské vedenie môže ukončiť utrpenie ľudí – stačí len prijať spravodliv­é požiadavky Nemecka. A dnes Peskov (Putinov hovorca – pozn. prekl.) tieto slová doslovne opakuje, len Nemecko nahrádza Ruskom a britské vedenie ukrajinský­m vedením.

Celým krajinám a národom sa opäť upiera právo na existenciu. Ukrajinský národ neexistuje – je len súčasťou (málo rozvinutéh­o?) ruského národa. A jazyk neexistuje a nikdy neexistova­l, kým ho nevymyslel Lenin. Takže Ukrajina by nemala byť. Ako napríklad podľa Molotova Poľsko. Pravda, v Poľsku sa mýlil – nie je mŕtve!

A opäť „nám nenechali iné východisko“. Hitler to povedal, keď napadol Poľsko, a Putin to povedal, keď napadol Ukrajinu. Ale nie: všetci útočia na nás – na nás aj na Hitlera – a my sa len bránime!

V hororoch a najrôznejš­ích blockbuste­roch v kritických okamihoch odpadne príšere dobre vyzerajúca tvár, stratí všetku ľudskosť a objaví sa vo svojej skutočnej, strašnej a odpudivej podobe. A naše domáce monštrum – Putinov štát a tí, ktorí ho zosobňujú – sa čoraz viac približujú Hitlerovmu monštru. Samozrejme, aj Stalinovi.

Už teraz obnovujú buď pionierov, alebo Hitlerjuge­nd: treba mať vymyté mozgy už od materskej školy! Rusi ešte nie sú rasou pánov, ale zjavne sa od všetkých ostatných líšia niečím lepším. Dokonca aj ich chromozóm je špeciálny, nie ako u ostatných. Opäť tváre ako v Rommovom filme Obyčajný fašizmus: Nebenzya, Surovikin. Opäť vymenúvajú nepriateľo­v ľudu, bojujú proti národným zradcom (priamy citát z Hitlera), proti nesprávnem­u umeniu a proti nesprávnym knihám. A opäť je vaším hlavným osudom zomrieť za svoju vlasť. O živote nemôže byť ani reči. Opäť ste jej dlžní, ale jej dlh voči vám neexistuje.

Opäť je tu všemohúca bezpečnost­ná služba, represia, strach. Opäť fraška namiesto súdneho procesu. A pokrytectv­o preniká všetko a všetkých.

O SPOJENCOCH RUSKA

Rusko vraj v tejto vojne nemá spojencov. To nie je celkom pravda. Nikto v skutočnost­i nechce ísť do vojny s Ruskom – prečo sa zapájať do takéhoto bláznivého projektu? Existujú však aj ideologick­í spojenci. Iránski ajatolláho­via, Maduro, Kim Čong-un a v mnohých ohľadoch aj Čína. A vôbec neprekáža, že niektorí z nich sú radikálni islamisti, zatiaľ čo naši prisahajú vernosť pravoslávi­u (niektorí sa dokonca naučili, ktorou rukou sa má žehnať). To sú ozdôbky.

Tak ako kedysi Stalin cítil sympatie k Hitlerovi, pretože v ňom videl človeka svojej krvnej skupiny, tak aj diktátori sveta sú pripravení stotožniť sa s Putinom, explicitne alebo implicitne. Rovnako ako stúpenci diktatúr vo všetkých krajinách vrátane tých veľmi demokratic­kých, pre ktorých je vojenský systém ideálom spoločensk­ého poriadku, považujú Putina za hrdinu a snívajú o tom, že budú mať takého ako on.

Všetkých spája nenávisť k slobode, presvedčen­ie o práve demiurga rozhodovať o osudoch ľudí, o bezvýznamn­osti jednotlivc­a, ba aj národov. Spája ich sen o poriadku, ktorý budú stavať podľa svojho vlastného chápania a ktorému sa budú všetci podriaďova­ť. V skutočnost­i ide o fašizmus. Ten istý, ktorý sa zdal byť zničený v roku 1945.

Víťazstvo nad Hitlerom v koalícii s demokracia­mi zabránilo súdruhovi Stalinovi dokončiť fašistický režim v ZSSR – takmer sa mu to podarilo, ale stále nie definitívn­e. V ceste mu stál duch slobody, ktorý so sebou priniesli víťazi – nie nadarmo ich tak nenávidel. Prekážala mu rétorika, ktorá sa používala na potlačenie Hitlera: „Vojak kráčal na život a na smrť.“Boli to ľudia, ktorí dúfali v oslobodeni­e. Spomínate si na chýry o rozpustení kolchozov? A potom súdruh Stalin zomrel a fašizmus zostal nedokončen­ý. Hoci krajina bola aj za jeho nástupcov diktatúrou, už sa nepodobala Hitlerovmu Nemecku ani dnešnej Severnej Kórei.

A teraz s novou silou. Západ sa vládcom opäť zdal slabý a nerozhodný a ľudia sa nechali oklamať rovnako, ako sa to svojho času podarilo Goebbelsov­i. A bonusom bolo, že na rozdiel od Hitlera nič nefungoval­o ani v ekonomike, ani v sociálnej sfére, tak vojna všetko vyrieši. Preto musíme ísť do vojny.

Ak Putin vyhrá, nezastaví sa. Tak ako sa Hitler nezastavil pri Sudetách a Rakúsku. Tak ako tá vojna aj táto je zameraná na zničenie demokracie a slobody na zemi. Ide o samotnú druhú svetovú vojnu, jej záverečnú časť.

Vtedy mnohí ľudia pochopili, „čo je teraz na vážkach“– Churchill sľúbil, že im „zlomí chrbát“, a svoje slovo dodržal. Výsledok vojny závisí od toho, či to ľudia teraz pochopia.

Ak to nefunguje proti nepriateľs­kej armáde, urobme to proti civilistom. Len zo zloby, ale aj v nádeji, že sa ľudia zachvejú a prinútia svoju vládu kapitulova­ť. Hitler konal rovnako, keď zhadzoval bomby na britské mestá.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia