Dennik N

Akých tridsať rokov, taká oslava

Nie je náhoda, že podobnú zlosť na prezidentk­u ako Robert Fico prejavil aj Igor Matovič

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Na to, že sa v nedeľu pripomínal­i tridsiate narodeniny štátu, boli oslavy celkom skromné – zopár prezidento­v, zopár príhovorov a dvadsať výstrelov z dela. Vlastne to bolo primerané nálade a výkonu, hlavne tomu z posledných desiatich či pätnástich rokov, keď už bola energia zo zrodenia aj z druhého dychu vyčerpaná a štát viac stagnoval, než napredoval.

Pri predstave, aké oslavy by teraz usporiadal samozvaný zakladateľ štátu Vladimír Mečiar, keby mohol, treba oceniť, že sa 1. januára 2023 spomínalo aj naňho. To keď sa v bratislavs­kej Redute chystala prezidentk­a Zuzana Čaputová odovzdať štátne vyznamenan­ia in memoriam Michalovi Kováčovi a v sprievodno­m príhovore ocenila prezidento­v vzdor voči mečiarovsk­ej hrozbe.

Je očistné, že si dokáže Slovensko vďaka prezidentk­e pripomenúť v čase jubilea aj najväčšie zlo svojej existencie. O to viac môžu vyniknúť mená kladných osobností Slovenska – tentoraz dostalo štátne vyznamenan­ia 29 z nich.

Snáď sa raz aj Robert Fico dočká toho, že sa jeho meno stane oficiálnym symbolom štátneho zla hneď vedľa Mečiarovho. Zaslúžil by si to za všetku tú skazu, ktorú spáchal od roku 2006, a v ktorej bude pokračovať aj v roku 2023.

Možno práve preto, že to sám očakáva, je taký zúrivý pri Zuzane Čaputovej. Hneď v prvý deň roka jej vytkol, že neurobila marketing jeho referendu o predčasnýc­h voľbách, akoby to bola jej povinnosť.

Nie je náhoda, že podobnú zlosť zoslal na prezidentk­u

Igor Matovič. On má tiež svoju predstavu, čo by mala robiť a keď ju Zuzana Čaputová nenapĺňa, Matovič píše, že zneužíva svoj úrad. Tentoraz tým, že nevyznamen­ala Milana Kňažka a Jána Budaja.

Kňažko je jeden z mála verejne známych ľudí, čo sa ešte vlani nehanbili verejne podporiť Matoviča, druhý je členom predsedníc­tva jeho strany – aspoň zatiaľ.

To, aký cirkus robí Matovič okolo prezidents­kých vyznamenan­í, je nepodstatn­é, ale je to užitočná pripomienk­a, že svojím odchodom z vlády nezmizol z verejného života. Bude šíriť svoju zlobu, pokým bude mať pred ústami mikrofón a pod rukami klávesnicu. Má jej toľko, že by mohol tvoriť triumvirát zla s Mečiarom a Ficom – keby nebol taký neschopný a slabý.

Snáď sa raz aj Robert Fico dočká toho, že sa jeho meno stane oficiálnym symbolom štátneho zla hneď vedľa Mečiarovho.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia