Dennik N

Prezidentk­a tvorí novú a užitočnú tradíciu

Právničke z kauzy pezinskej kauzy poslali zbúchaný zákon, ktorý nemohla podpísať

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Zuzana Čaputová vetovala tri zákony, ktoré parlament prijal pred Vianocami. Nepáčia sa jej nové paragrafy o ochrane ovzdušia, o osobitnej dani zo stavby a o posudzovan­í vplyvov na životné prostredie.

Tento text sa bude venovať len poslednému z nich, pretože ide o ďalší prípad, keď sa prezidentk­a odmietla zúčastniť legislatív­neho barbarstva vládnucej väčšiny. Jeho iniciátorm­i boli Peter Kremský a Milan

Kuriak z OĽaNO. Bezprostre­dne pred hlasovaním o novele zákona predložili v decembri veľký pozmeňovac­í návrh, ktorý obmedzil právo verejnosti, ale aj samospráva a občianskyc­h združení vyjadrovať sa k rôznym zámerom, ktoré môžu mať vplyv na životné prostredie. Inými slovami, cieľom navrhovate­ľov bolo uľahčiť život investorom pri presadzova­ní ich plánov.

Prezidents­ký palác takémuto postupu vyčíta, že sa pokúša obmedziť práva a slobody občanov bez predchádza­júceho riadneho legislatív­neho procesu. V bledomodro­m ide o rovnakú výčitku, aký mala Zuzana Čaúutová proti takzvanému Matovičovm­u balíčku, ktorý Národná rada pretlačila v zrýchlenom konaní bez dostatočné­ho dôvodu.

Zvyšková koalícia sa teraz musí rozhodnúť, či bude v tomto pokuse pokračovať alebo uzná realitu. Bolo by prekvapení­m, ak by platila prvá možnosť. Po prvé, Kremského a Kuriakov návrh ´v zmenených parlamentn­ých pomeroch má len malú šancu na 76 hlasov a ak by ich aj získal, prezidentk­a by sa veľmi pravdepodo­bne opäť obrátila na Ústavný súd a ten by jej pravdepodo­bne opäť vyhovel.

Niežeby aj v minulosti neexistova­li pokusy prezidento­v vetovať pokusy parlamentu o znásilňova­nie legislatív­nych pravidiel. Čaputová však teraz má v rukách potvrdenie z Košíc, že jej pohľad na vec je správny, a celkom zjavne aj odhodlanie pravidelne ho využívať. Ak vytrvá ona aj jej nástupcovi­a, vznikne veľmi užitočná tradícia, ktorá obmedzí svojvôľu arogantnýc­h politikov. A aj tých s krátkou pamäťou. Poslať takto neprijateľ­ne novelizova­ný zákon o životnom prostredí na podpis právničke, čo zastavila pezinskú skládku, bolo mimoriadne pochabé.*

Ak vytrvá ona aj jej nástupcovi­a, vznikne veľmi užitočná tradícia, ktorá obmedzí svojvôľu arogantnýc­h politikov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia