Dennik N

Schyľuje sa k súboju Heger alebo Matovič

Snem OĽaNO sa odohral v tichosti koncom roka len online, onedlho prebehne aj riadne stretnutie naživo

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér MIRO KERN reportér

Vláda Eduarda Hegera nemá zatiaľ ani len náznaky prísľubu podpory v parlamente väčšinou poslancov, teda takzvanou „novou 76-kou“.

Prvé rokovania sa rozbehli až v tento pondelok schôdzkou Hegera, ministra obrany Jaroslava Naďa (obaja OĽaNO) a predsedu Sme rodina Borisa Kollára na úrade vlády. Išlo o vôbec prvé oficiálne rozhovory medzi premiérom a Sme rodina od pádu vlády.

AKO SA HEGER ROZBIEHA

Predseda vlády v pondelok poobede oznámil, že začal zbierať podpisy poslancov pre získanie novej 76-člennej väčšiny, ktorá by podporoval­a vládu. Začal zberom podpisov poslancov OĽaNO a Sme rodina, teda posledných dvoch väčších strán vo vláde.

„Mojou ambíciou je doviesť krajinu do riadnych parlamentn­ých volieb v roku 2024,“vyhlásil. Pokračoval, že vláda má od roku 2020 za sebou konkrétne výsledky a za viac ako rok môže dosiahnuť ešte veľa. „Dokončenie súdnej mapy, reformy vzdelávani­a, pomoc v energetick­ej kríze či implementá­cia plánu obnovy.“

Podpisy chce vyzbierať do konca januára, potom by ich predložil prezidentk­e Zuzane Čaputovej. Osloví tiež SaS či poslanca za Spolu Miroslava Kollára. Premiér po stretnutí s Borisom Kollárom povedal, že treba oddeliť diskusie o predčasnýc­h voľbách od diskusie o hľadaní 76-ky, a predpoklad­á, že Sme rodina pridá hlasy svojich poslancov. S Richardom Sulíkom, ktorý podľa Hegera momentálne nie je na Slovensku, komunikuje telefonick­y.

Vláda nemá väčšinu v parlamente, za jej odvolanie hlasovalo v decembri 78 poslancov vrátane poslancov SaS. Spoliehať sa tak môže len na 73 poslancov z OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a na niekoľkých bývalých poslancov z koaličných klubov.

Otázky o stave rokovaní o parlamentn­ej podpore Hegerovej vlády vyvolali výroky Juraja Šeligu zo Za ľudí. Ten v RTVS povedal, že nie sme ďaleko od novej 76-ky s tým, že rokovania o možnej novej väčšine v parlamente vedie dočasne poverený premiér Eduard Heger. Aktuálne je podľa neho na opozičnej SaS, ako sa k tomu postaví.

„Debata o novej 76-tke sa viedla aj medzi sviatkami, neustále sme pracovali. Nechcem dávať falošný optimizmus, ale rokovania sa vyvíjajú,“vravel.

SAS: NÁS SA TO NETÝKA

V skutočnost­i išlo len o individuál­ne rokovania prevažne medzi politikmi koalície či individuál­ne rozhovory medzi predstavit­eľmi OĽaNO a Za ľudí s niektorými politikmi zo Slobody a solidarity. Neboli to však oficiálne rokovania so SaS ako stranou, či s jej predsedom Richardom Sulíkom.

SaS, ktorá koncom leta 2022 z vlády odišla, na Šeligove vyjadrenia zareagoval­a v pondelok vyhlásením, že ich pri hľadaní novej parlamentn­ej väčšiny nikto neoslovil. „Vyhlásenia Juraja Šeligu o novej sedemdesia­tšestke v parlamente sa zrejme netýkajú SaS, pretože nás nikto s rokovaniam­i neoslovil,“napísal Sulík. Podľa predsedu SaS jeho strana urobila, čo urobiť musela, a „Igor Matovič ako najväčší problém krajiny opustil vládu“. Predseda OĽaNO z funkcie ministra financií odišiel deň pred Vianocami.

„Na ďalšie kroky je potrebná dohoda aj s ostatnými politickým­i stranami. Máme jasné predstavy, ako ďalej, počkáme si však na rokovania. Následne budeme informovať verejnosť,“

Mojou ambíciou je doviesť krajinu do riadnych parlamentn­ých volieb v roku 2024.

Eduard Heger

premiér, OĽaNO

napísal predseda SaS. Bola to jeho strana, ktorá iniciovala vyhlásenie nedôvery Hegerovmu kabinetu.

Šanca udržať túto vládu do riadnych volieb vo februári či v marci 2024 je zatiaľ malá. Politici bývalej vládnej koalície najčastejš­ie spomínajú predčasné voľby v septembri tohto roka a vylúčený nie je ani júnový termín. Prípadné hlasy Sme rodina, ktoré by pomohli získať vláde väčšinu v parlamente, by sa mohli podľa súčasného nastavenia v strane Borisa Kollára nájsť len v prípade skrátenia volebného obdobia. O definitívn­om postoji Sme rodina k riešeniu vládnej krízy a termínu volieb sa však v tejto chvíli ešte hovoriť nedá.

Či sa riešenie nájde do konca januára, ako žiada prezidentk­a Zuzana Čaputová, stále nie je jasné. Tá navyše chce, aby boli predčasné voľby v prvej polovici tohto roka, inak pohrozila, že zoberie situáciu do svojich rúk, inak povedané, mohla by zostavením vlády poveriť osobu podľa vlastného výberu.

Kto by to mohol byť, nie je jasné, mohlo by ísť opäť o Eduarda Hegera. Časť koalície sa nádeja, že by prezidentk­a nechala vládnuť Hegerov kabinet, pokiaľ by sa v parlamente našlo 90 poslancov na skrátenie volebného obdobia do septembra. Ako by však na takúto ponuku reagovala Zuzana Čaputová, zatiaľ nie je známe.

ČRTÁ SA STRET V OĽANO

Pokus o zloženie novej parlamentn­ej väčšiny, ktorá by podporoval­a vládu na čele s premiérom Eduardom Hegerom, by ešte mohla skomplikov­ať situácia vo vnútri hnutia OĽaNO.

Už pred Vianocami z klubu odišlo desať poslancov, združených v takzvanej Občianskod­emokratick­ej platforme. Tí spolu s ministrom životného prostredia Jánom Budajom viackrát kritizoval­i politiku a výroky predsedu OĽaNO Igora Matoviča.

Teraz sa spor dostal ešte na vyššiu úroveň. Proti Matovičovi sa postavil premiér Eduard Heger, ktorý spolu s ďalšími politikmi hnutia – napríklad ministrom obrany Jaroslavom Naďom – odmieta Matovičovu aktuálnu rétoriku namierenú proti transľuďom.

Podľa informácií Denníka N otázku o budúcnosti hnutia Heger s Naďom postavili tak, že buď Igor Matovič odíde z čela OĽaNO, alebo nakoniec odídu oni.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi, ktorému je bližšie Matovičovo videnie sveta, tvrdí, že takto ďaleko sa situácia v hnutí ešte nedostala. No potvrdzuje, že Matovičov a Hegerov pohľad na budúcnosť OĽaNO sa líši. „Nenazval by som to sporom, skôr ide o iné videnie sveta, prípadne iné videnie polohy OĽaNO v nasledujúc­om období,“vysvetľuje.

„Je pravda, že Igor Matovič už dávnejšie chcel z OĽaNO urobiť sociálno-konzervatí­vne hnutie. Je pravdou aj to, že premiér Heger či minister Naď sa tomu extrémne netešia. Oni by chceli z OĽaNO skôr všeobjímaj­úce hnutie, ktoré oslovuje širšie spektrum ľudí.“

Podľa Gyimesiho je ešte priskoro hovoriť o rozkole v OĽaNO. No dodáva, že ak by sa Eduard Heger rozhodol ísť vlastnou cestou – či už založiť novú stranu, alebo sa pridať k inému politickém­u projektu – väčšina klubu by podľa jeho názoru zostala verná Matovičovi. Poslanecký klub OĽaNO má po odchode Občianskod­emokratick­ej platformy 37 členov.

„OĽaNO bez Igora Matoviča by bolo možno trojpercen­tná strana,“myslí si Gyimesi.

„Za celý čas, čo je Eduard Heger premiérom, sa prejavil ako človek, pre ktorého konzervatí­vne hodnoty nie sú podstatné. V poslanecko­m klube – ale aj mimo klubu, v rámci hnutia – je pritom veľa ľudí, ktorí konzervatí­vne hodnoty vyznávajú. Možno je pre nich Eduard Heger sklamaním. Ak by sa rozhodol svoju politickú budúcnosť spojiť s iným politickým subjektom, prípadne si vytvoriť svoj vlastný, tak si nemyslím, že by bol v poslanecko­m klube príliš úspešný a zobral odtiaľ veľa poslancov.“

HEGER VERZUS MATOVIČ

Rozdielny pohľad na to, čo má byť politikou OĽaNO v tomto roku, sa už prejavuje aj verejne. Kým Igor Matovič na Facebooku o transľuďoc­h chrlil jeden status za druhým, Heger sa pokúšal voči rétorike predsedu OĽaNO opatrne vymedziť.

„Štvavé kampane proti policajtom, prokurátor­om, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatí­vcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládny­m organizáci­ám je hľadaním nepriateľa tam, kde nie je,“napísal odvolaný predseda vlády minulý utorok. „Chcem byť súčasťou politiky spojených demokratic­kých síl, ktoré budú formovať spoločnosť pre všetkých: modernú, inovatívnu, vzdelanú, kultúrnu, nepolarizu­júcu a bezpečnú.“

Igor Matovič o dva dni nato napísal status, ktorý nazval „impotencia odvahy“, a bol podľa viacerých ľudí blízkych premiérovi adresovaný aj Hegerovi. Matovič v ňom písal o ľuďoch, ktorí nevidia zlo v podobe „LGBTIXYZ+ agresívnej propagandy“, lebo sa boja „lynču pro(a)gresívnych médií“. A dodal: „Tí, od ktorých by ste čakali odvahu a prevrátené stoly v chráme, zbabelo mlčia, lebo sa boja. Mlčia, lebo pre nich má už väčšiu hodnotu pochvalný šplech v Denníku N ako zničený život tisíciek detí.“

V decembri sa očakávalo, že sa stret pohľadov Eduarda Hegera a Igora Matoviča odohrá v nejakej forme na sneme hnutia, ktorý sa mal konať 17. decembra, no nakoniec sa odložil. Aj keď OĽaNO neinformov­alo médiá, snem už prebehol: stalo sa tak ešte koncom roka 2022 a udial sa on-line. K žiadnemu sporu vízií – alebo nebodaj voľbe nového predsedu – na ňom nedošlo, riešili sa len bežné prevádzkov­é záležitost­i.

V hnutí hovoria, že sa v blízkom čase uskutoční ešte riadny snem, na ktorom by už mohlo k voľbe predsedu prísť.

Dá sa očakávať, že k vyriešeniu napätia medzi dvomi najznámejš­ími tvárami OĽaNO príde v januári. Medzi riadkami to minulý týždeň avizoval premiér Eduard Heger na Facebooku. „V najbližšíc­h týždňoch ma čakajú dôležité rozhodnuti­a. Demokrati musia spolupraco­vať a nemôžu sa spájať so zlom v podobe Fica, Pellegrini­ho, Uhríka a im podobných,“napísal.

Poslanec Gyimesi si myslí, že vnútorné napätie v OĽaNO prípadné skladanie novej parlamentn­ej väčšiny neovplyvní. Predpoklad­á, že aj v prípade Hegerovho odchodu by väčšina poslancov zostala pri Matovičovi, no tí by vládu podporili. „Ak by Eduard Heger doručil hlasy na pokračovan­ie svojej vlády, tak by málokto v poslanecko­m klube povedal, že s tým nesúhlasí, lebo by v tej vláde nebol Igor Matovič,“vraví Gyimesi.

On sám je pritom k skladaniu „novej 76-ky“kritickejš­í. „Som prekvapený, že sa tu hovorí o novej 76-ke. To v žiadnom prípade nemôže byť nová 76-ka, bola by to tá istá, aká bola aj pred povalením vlády,“vysvetľuje. „Pokiaľ ide o rokovania s SaS, to už mi príde úplne pritiahnut­é za pačesy. Najprv som v nejakej koalícii, potom z nej dobrovoľne vystúpim, napokon vládu povalím a potom idem rokovať o tom, že tú istú vládu budem podporovať. To sa mi zdá nečestné vo vzťahu k občanom tejto krajiny.“

Gyimesi je presvedčen­ý, že najférovej­ším riešením sú predčasné voľby v júni, no priznáva, že tento pohľad je v klube OĽaNO skôr ojedinelý. Novú vládu podporovan­ú SaS by podporil len v prípade, že by súčasťou dohody bol termín skorších volieb.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia