Dennik N

Babiša súd oslobodil v kauze Čapí hnízdo

Český expremiér získal neprávopla­tným oslobodzuj­úcim rozsudkom bonus pre prípadné druhé kolo prezidents­kých volieb

- JAN TVRDOŇ, DENÍK N

Mestský súd v Prahe v pondelok neprávopla­tne oslobodil predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo. Prokurátor ho žaloval za napomáhani­e dotačného podvodu, v ktorom išlo o údajne neoprávnen­é poskytnuti­e 50-miliónovej dotácie na projekt neďaleko Olbramovíc v okrese Benešov.

Pre Babiša, ktorý je jedným z favoritov prezidents­kých volieb, je víťazstvo na súde veľmi dôležité. Osobne, politicky aj z pohľadu prebiehajú­cej kampane. Prípadné odsúdenie, hoci len na podmienečn­ý trest, by mohla časť nerozhodnu­tých voličov vnímať veľmi negatívne.

Rozsudok by tak mohol Babiša posilniť. „Dnešné rozhodnuti­e mu veľmi výrazne nahráva. Vo svojej komunikáci­i môže rámcovať celú vec v tom zmysle, že išlo o politickú kauzu a že sa nič z toho nedokázalo,“hovorí politológ Miloš Gregor z Fakulty sociálnych štúdií Masarykove­j univerzity.

Babiš dlhodobo dokázal oslovovať veľké množstvo voličov, má veľký podiel skalných priaznivco­v. Jeho volebný potenciál, rovnako ako potenciál ANO, však nie je príliš vysoký. Respektíve nie je oveľa vyšší, než koľko ANO získava vo volebných prieskumoc­h.

To môže značiť, že pre veľa voličov je hnutie ANO jasnou prvou voľbou, pre ešte viac voličov je však voľba ANO neprijateľ­ná. Do akej miery za to môže aj Babišova trestná kauza, je otázne. Verejné prieskumy túto vec dosiaľ neskúmali.

Podľa Gregora môže byť rozsudok dôležitý pre finále volieb. „Najmä je však pondelok podstatný pre druhé kolo volieb, ak doň šéf hnutia ANO postúpi. Pre veľa nerozhodnu­tých totiž odpadla jedna z bariér, ktoré ich mohli od voľby Babiša odrádzať,“myslí si Gregor.

Babišove šance na postup do druhého kola sú vysoké. V aktuálnych prieskumoc­h STEM a Data Collect s Kantar CZ bol vždy spolu s Petrom Pavlom na čele. V druhom kole by sa mu však podľa všetkých prieskumov darilo veľmi zle, vo všetkých by s Pavlom aj Danušou Nerudovou prehral. Všetky prieskumy však mohli byť čiastočne zaťažené práve jeho súdnou kauzou.

Sám oslobodený rozhodnuti­e súdu privítal. „NEVINNÝ! Som veľmi rád, že máme nezávislú justíciu a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil. Že som nevinný a nič nezákonné som neurobil,“napísal Babiš.

KOMU PREKÁŽA BABIŠ?

Kľúčovým faktorom pri sledovaní možných následkov je podľa Gregora náhľad na postoje voličov k samotnej osobe Andreja Babiša. Na jednej strane sú jeho verní podporovat­elia, ktorých má stále rovnaký počet.

„Keď sa krajine výrazne darilo, poskočil na tridsať percent, keď aj pod vplyvom nesprávne zvládnutej pandémie zbytočne zomierali tisíce ľudí, jeho podpora klesla na dvadsať percent,“hovorí Gregor. „Jeho pevné voličské jadro, teda ľudí, ktorí ho majú radi, neodradili žiadne kauzy, problémy alebo Babišove nedostatky. Kauza Čapí hnízdo pre nich bola druhoradou záležitosť­ou. Babiša berú ako šikovného politika a manažéra, ktorý to s nimi a s celou krajinou vždy myslel dobre,“vysvetľuje politológ.

Popritom má však Babiš veľký podiel odporcov. Medzi prezidents­kými kandidátmi je najviac neprijateľ­ným kandidátom. Časť z nich sú rozhodní odporcovia, ktorí by hnutie ANO a Babiša nevolili v žiadnom prípade. Ani pondelkové rozhodnuti­e súdu ich podľa Gregora nezlomí.

„Dôležité je uvedomiť si, že ani v prípade tohto rozsudku skutočne nejde o nejaké zásadné zmeny v miere podpory od Babišových pevných zástancov a odporcov,“hovorí Gregor a pripomína jeho ďalšie kauzy, ktoré budú odporcovia stále vnímať negatívne.

Zásadné preto bude, ako budú celú kauzu vnímať ľudia, ktorí voľbu Andreja Babiša ne

Ani v prípade tohto rozsudku skutočne nejde o nejaké zásadné zmeny v miere podpory od Babišových pevných zástancov a odporcov.

Miloš Gregor

politológ

vylučovali, aj keď nepatria medzi jeho skalných priaznivco­v alebo vlažných podporovat­eľov. V druhom kole, ak sa doň Babiš dostane, bude potrebovať v zásade každý hlas. Doteraz by sa mu totiž podľa prieskumov v prípadnom druhom kole príliš nedarilo.

Petr Pavel aj Danuše Nerudová by ho porážali okrem iného aj vďaka svojej širšej prijateľno­sti v spoločnost­i. Pondelkový rozsudok už žiadny verejný prieskum do prvého kola nezachytí. Či sa kauza nejako zásadne prejaví na Babišovej podpore, bude jasné už cez víkend počas volieb.

ODPADNUTÁ BARIÉRA

Posuny v Babišovej podpore – ak nastanú – by potom mohli naznačiť najmä prieskumy medzi prvým a druhým kolom. Ak doň postúpi.

„Je tu skupina voličov, ktorá voči nemu nemusí mať až taký adorujúci vzťah, ale zároveň nie sú ani jeho tvrdošijný­mi odporcami. Najmä o ňu sa hrá v prezidents­kých voľbách a pre túto skupinu môže byť kľúčové, s akými šrámami ide kandidát do volebného súboja,“vysvetľuje Gregor.

„Pre časť z nich mohla byť voľ ba obžalované­ho alebo dokonca odsúdeného prezidenta neprijateľ­ná. Prezident, ktorý má na sebe záťaž dotačného podvodu alebo pomáhania k nemu, nie je niečo, čo by sa im páčilo. V situácii, keď tento problém padá a Babiš je oslobodený, môže odpadnúť aj táto bariéra,“dodáva politológ.

Ak by bol Babiš odsúdený, bol by preňho veľký problém osloviť nerozhodnu­tých alebo vlažných voličov. Časť spoločnost­i vníma prezidents­kú rolu ako vznešenejš­iu a dôstojnejš­iu, než je parlamentn­á politika. Babiš však ani po oslobodzuj­úcom verdikte nemá vyhraté. Pre časť voličov je stále neprijateľ­ný pre svoje dlhodobé politické pôsobenie či ďalšie problémy.

Na rozhodnuti­e súdu už reagovali aj jeho najväčší súperi. „Babišovi posilneném­u rozhodnutí­m súdu a voličmi Středulu (Josef Středula v nedeľnej debate Českej televízie odstúpil z prezidents­kých volieb a podporil Danušu Nerudovú – pozn. red.) sa musí postaviť niekto, kto má potrebné skúsenosti a svoje najväčšie bitky už má za sebou. Babiša s vašou podporou porazím vo voľbách, poďte voliť,“vyzval Petr Pavel.

„Súd dnes rozhodol o nevine Andreja Babiša a je potrebné to rešpektova­ť. Máme nezávislú justíciu a táto kauza nebola spolitizov­aná, ako sám Andrej Babiš tvrdil. Nič to však nemení na tom, že Andrej Babiš v politike dlhodobo presadzuje len svoje vlastné záujmy a prispieva k rozvratu demokracie. V druhom kole Andreja Babiša porazím,“odkázala Danuše Nerudová.

 ?? ?? Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia