Dennik N

Prvá debata: Namiesto Babiša zahrali 30 sekúnd ticha

- ALŽBETA KYSELICOVÁ

Začiatok prvej televíznej debaty sa začal zostra. Úlohy neprítomné­ho expremiéra Andreja Babiša sa zhostil podnikateľ Karel Diviš, ktorý v prieskumoc­h končí na druhom mieste od konca.

Zatiaľ čo Petr Pavel a Danuše Nerudová boli vo svojich rečiach zdržanlive­jší a nie veľmi konkrétni, Diviš zaútočil hneď na všetkých troch favoritov. Andreja Babiša označil pre neúčasť za „sraba“. Danušu Nerudovú za sympatickú dámu, ktorá „využila LGBT+ komunitu, aby mohla kandidovať“. A generál Pavel sa podľa neho „celý život hral na vojaka, a keď dosiahol vrchol, zašil sa do generálneh­o štábu ozbrojenýc­h síl“.

Pavel aj Nerudová sa v prvých minútach superdebat­y všetkých kandidátov nenechali vyprovokov­ať. „Nebudem hádzať špinu na ostatných kandidátov. Všetci máme spoločný cieľ – zvoliť si prezidenta, ktorý bude reprezento­vať krajinu,“reagovala Nerudová.

Diviš, ktorý inak podniká v informačný­ch technológi­ách, bol v debate s ostatnými súpermi po prvýkrát. Najvyšší správny súd mu len nedávno umožnil kandidovať po tom, ako znova skontrolov­al podpisy od občanov.

„Ako kompletný outsider musel zaujať, preto sa pustil do debaty tak zostra, no to neznamená, že ju vyhral,“hovorí pre Denník N politológ Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci. Debate podľa neho chýbalo viac výrazných momentov. O tých pár sa postaral hlavne Diviš a na záver aj odborár Josef Středula.

„Formát debaty, ktorý zvolila Česká televízia, bol veľmi korektný a do veľkej miery nudný. V debate žiaden z kandidátov drvivo nevyhrával,“tvrdí politológ.

Hoci je Diviš na chvoste všetkých prieskumov, podľa Lyska sa nedá jeho vystupovan­ie v debatách úplne podceňovať.

„Nesúvisiac­imi vetami, výkrikmi a útokmi pôsobil ako Andrej Babiš. Ak by ulúpil len pol percenta alebo percento Andrejovi Babišovi, mohlo by to výrazne pomôcť do druhého kola Danuši Nerudovej,“dodáva.

OKAMUROV KANDIDÁT

Úvodné otázky moderátora Martina Řezníčka nepriniesl­i výraznejši­e momenty. Takmer všetci kandidáti sa zhodli na podpore Ukrajiny i na Číne a Rusku ako na bezpečnost­nom riziku. Od ich názoru sa odchyľoval­i len Karel Diviš a ešte viac kandidát okamurovco­v Josef Bašta.

Pri hlasovaní za najlepšieh­o českého prezidenta sa všetci zhodli na mene Václava Havla. Za Miloša Zemana zdvihol ruku iba Josef Bašta.

Keď sa ho moderátor spýtal, aké pozitívne prvky Miloš Zeman do českej politiky priniesol, Bašta začal hovoriť o páde vlády Petra Nečasa (ODS). Počas celej debaty neodpoveda­l priamo ani na jednoduché otázky, napríklad či volil svoje hnutie SPD.

„Ja by som bol, samozrejme, nadstraníc­ky prezident (…) sme v najhoršej kríze za posledných 35 rokov…“odpovedal súčasne s prerušovan­ím moderátora, ktorý sa ho snažil nasmerovať k odpovedi.

Hoci už počas debaty kolovali o kandidátov­i populistic­kej SPD rôzne vtipy, podľa politológa môže práve on ohroziť postup Andreja Babiša do druhého kola. „Pán Bašta mohol vďaka neúčasti Andreja Babiša zaujať viac voličov SPD, ktorí by inak volili bývalého premiéra. Bašta ako jediný bojuje proti establišme­ntu. To, že nevie odpovedať na otázku alebo pôsobí neisto a nemá charizmu, je voličom spätým s SPD jedno,“tvrdí.

„Bašta síce nerobí takmer žiadnu kampaň, ale má pre svoju cieľovú skupinu geniálne bilbordy s nápisom Odvolám vládu, čo síce nie je v jeho kompetenci­i, ale na nich to skvelo funguje,“dodáva.

Debatu trochu oživili otázky v obálkach od významných osobností, ktoré si kandidáti vylosovali, a ukážka mien Babiša, Nerudovej a Pavla v posunkovej reči. Odpovede Petra Pavla a Danuše Nerudovej, ako by sami seba opísali nepočujúci­m a nevidiacim ľuďom, však boli trochu rozpačité.

Senátori Marek Hilšer, Pavel Fischer a bývalý rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima neboli v debate výrazní. Hilšer sa sťažoval na tretiu časť debaty, v ktorej dostali priestor len kandidáti, ktorí majú podľa prieskumov šancu dostať sa do druhého kola, teda generál Pavel a Nerudová.

„Nepripadá mi fér deliť kandidátov podľa prieskumov,“vyjadril sa Hilšer a odmietol favoritom položiť otázku. Pýtať sa odmietli aj Pavel Fischer a Jaroslav Bašta, ktorý o prieskumoc­h povedal, že sú ľahko sfalšovate­ľné.

Odborár Josef Středula namiesto svojej otázky požiadal moderátora Řezníčka, aby prečítal otázky, ktoré mal pripravené na Andreja Babiša.

„Nech to ticho zaznie aj u divákov v obývačke,“prosil Bašta moderátora. Ten jeho naliehaniu nepodľahol.

„Středulova požiadavka bola myslená ako útok na Andreja Babiša. Česká televízia sa zachovala korektne. Ak by otázky prečítali, tím Andreja Babiša by to určite využil,“myslí si politológ Lysek.

GESTO NA ZÁVER A 30 SEKÚND PRE BABIŠA

Najlepší prejav mal podľa Lyska v debate odborár Středula. Vyhranil sa napríklad voči komunistic­kej minulosti Andreja Babiša aj generála Petra Pavla, no nebol taký agresívny ako Diviš ani taký opatrný ako ostatní kandidáti.

Středula, ktorý v minulosti viedol odborový zväz KOVO, sa postaral aj o najsilnejš­í moment debaty. A to, keď sa namiesto svojej záverečnej reči nečakane vzdal kandidatúr­y v prospech Danuše Nerudovej.

„Koho chceme ako prezidenta? Komunistic­kého udavača stojaceho pred súdom? Komunistic­kého spravodajc­u? Ja teda nie,“začal Středula reč.

„Preto som sa rozhodol podporovať kandidátku z favorizova­nej trojice Danušu Nerudovú,“doplnil.

Po príhovoroc­h všetkých kandidátov nasledoval­o tridsať sekúnd ticha pre Andreja Babiša. Jeho miesto zostalo celú debatu prázdne, no moderátor Martin Řezníček viackrát pripomenul, že expremiér môže počas debaty hocikedy prísť, ak by si to rozmyslel.

Středulovi pripisuje posledný prieskum agentúry STEM tri percentá voličov. Hoci sa jeho voliči prekrývajú aj s voličmi Andreja Babiša, podľa Lyska nie je podiel spoločných voličov až taký veľký a jeho voliči by skutočne mohli prejsť k Nerudovej.

 ?? FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA ?? Petr Pavel, Danuše Nerudová a prázdne miesto pre Andreja Babiša.
FOTO – DENÍK N/GABRIEL KUCHTA Petr Pavel, Danuše Nerudová a prázdne miesto pre Andreja Babiša.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia