Dennik N

Útoku na brazílsky kongres sa polícia len prizerala

Bolo to ako z hororového filmu, povedala Denníku N Brazílčank­a Evelyn Ciaová o útoku v brazílskom hlavnom meste, ktorý sa podobal na útok Trumpových stúpencov na Kapitol

- KRISTINA BÖHMER

Vcentre hlavného mesta Brazílie na Praça dos Três Poderes, Námestí troch mocí, sa v trojuholní­ku schádzajú budovy výkonnej, zákonodarn­ej a súdnej moci. V 50. rokoch ho navrhol ocenený architekt Oscar Niemeyer ako svoju víziu budúcnosti.

To, čo sa na námestí dialo týždeň po odchode ultrapravi­cového bývalého prezidenta Jaira Bolsonara z funkcie, však pravdepodo­bne súčasťou žiadnej vízie nebolo.

„Bolo to ako z hororového filmu,“povedala pre Denník N Brazílčank­a Evelyn Ciaová.

AKO TRUMPOVI STÚPENCI PRED DVOMI ROKMI

Na námestie dopochodov­ali agresívni nacionalis­tickí stúpenci Bolsonara v žltých či zelených tričkách alebo obmotaní brazílskym­i vlajkami. Takmer na deň presne sa pokúsili o to isté, čo pred dvomi rokmi urobili Trumpovi stúpenci vo Washington­e: prišli zaútočiť na demokraciu.

Nevedia sa zmieriť s výsledkami demokratic­kých volieb, v ktorých Bolsonara porazil liberálny sociálny demokrat Luiz Inácio Lula da Silva. A tak v nedeľu vtrhli do prezidents­kého paláca Planalto aj do budovy najvyššieh­o súdu. Lámali nábytok, rozbíjali počítače aj okná, rabovali a podpaľoval­i.

„Zničili historické predmety vrátane darov, ktoré krajina dostala od zahraničný­ch delegácií, vandalizov­ali umelecké diela a zničili dôležité dokumenty,“hovorí politologi­čka Clarissa Tabosová z Fakulty sociálnych a ekonomický­ch vied UK.

Policajti sa zozačiatku len prizerali, prípadne si to nakrúcali na video. Denník Estadao zverejnil fotografiu policajta, ako si kupoval nápoj z kokosovej vody.

POLICAJTOM IMPONUJE MAČOVSKÝ DISKURZ

V druhom kole októbrovýc­h prezidents­kých volieb Lula získal 50,9 percenta hlasov a vtedajšieh­o prezidenta porazil veľmi tesne. To nahralo Bolsonarov­i do kariet, pretože už dlhodobo pred voľbami podkopával dôveryhodn­osť elektronic­kého hlasovania podľa vzoru Donalda Trumpa v USA, aby to potom v prípade prehry mohol vytiahnuť ako dôkaz sfalšovani­a výsledkov.

Bolsonaro má s Trumpom veľa spoločného. Obaja majú sklon k homofóbii, sexizmu i rasizmu a podporujú násilie.

Brazílsky expreziden­t rád verejne vyjadroval Trumpovi podporu. „Po útoku na Kapitol v USA [v januári 2020] Bolsonaro povedal, že to bolo správne, a hovoril, že ak sú ľudia s niečím nespokojní, tak musia bojovať,“spomína Ciaová.

O možnom útoku sa hypotetizo­valo už pred voľbami. Predvolebn­ú kampaň totiž sprevádzal­o politicky motivované násilie a došlo aj k politicky motivovaný­m vraždám, keď Bolsonarov­i voliči zabili niekoho, kto vyjadril podporu Lulovi.

Sociológ Sergio Costa z berlínskeh­o Inštitútu latinskoam­erických štúdií vtedy Denníku N povedal, že ak by došlo k útokom v Brazílii, mohli by mať väčší rozsah ako v USA, pretože Bolsonaro mal na rozdiel od Trumpa podporu armády a polície na úrovni štátov.

„Sexistický mačovský diskurz Bolsonara má odozvu v policajnýc­h kruhoch, týka sa to modelu maskulinit­y medzi policajtmi,“povedal.

A to sa na začiatku útoku aj stalo. Vandali začali pochodovať na prezidents­ký palác o pol tretej poobede. O tretej už boli pred budovou kongresu. Zasiahnuť mala regionálna polícia federálneh­o dištriktu, do ktorého hlavné mesto Brazília spadá.

Sociálne siete však zaplavili videá, na ktorých vidieť, ako tam policajti síce sú, ale nezasahujú. Podľa Costu teda útok „bol produktom nielen dobrej organizáci­e stúpencov Bolsonara, ale aj produktom pasivity polície distriktu“.

AKO OZAJSTNÁ TERORISTIC­KÁ SKUPINA

„Polícia neurobila nič, kým Lula nevydal dekrét, podľa ktorého mala demonštran­tov zastaviť federálna polícia,“povedala Ciaová.

Lula v čase útoku nebol v prezidents­kom paláci, ale v meste Araraquara na juhovýchod­e krajiny, ktoré zasiahli ťažké povodne. Na tlačovej konferenci­i nahnevane povedal, že úrady dovolili „fašistom“a „fanatikom“, aby spôsobili zmätok. „Títo vandali, ktorých by sme mohli nazvať fanatickým­i fašistami, urobili niečo, čo nikto predtým v histórii tejto krajiny neurobil,“dodal s tým, že „všetkých týchto ľudí nájdeme a potrestáme“.

Orgány činné v trestnom konaní podľa Lulu preukázali „neschopnos­ť, zlý úmysel alebo zlomyseľno­sť“.

Ako povedala politologi­čka Tabosová, „žiaľ, novovytvor­ená vláda sa príliš spoliehala na schopnosť (a možno ocho

Bola to akási posledná reakcia stúpencov Bolsonara.

Sergio Costa

sociológ

tu) vlády federálneh­o dištriktu zabezpečiť verejný poriadok a bezpečnosť“. Lula už svoj omyl napravil a vydal dekrét, ktorým odovzdal kontrolu nad regiónom centrálnej vláde a poveril ním federálnu políciu, aby zasiahla.

Tej sa podarilo demonštran­tov zastaviť. Na Twitteri informoval­i, že zadržali a zatkli viac ako tristo ľudí. Vandali na policajtov kričali, že „toto je len začiatok“a že „nech vás Boh žehná a nech vám zabráni konať proti nám vlastencom“.

Sudkyňa najvyššieh­o súdu Rosa Weberová demonštran­tov nazvala „teroristam­i“. Moderátor spravodajs­tva televízie GloboNews takisto vo vysielaní povedal, že „to, čoho sme svedkami, je teroristic­ký útok“. S tým súhlasí aj Ciaová.

„Bolsonaris­ti prišli ozbrojení, boli ako ozajstná teroristic­ká skupina,“povedala. Práve Bolsonaro počas svojho funkčného obdobia zliberaliz­oval držbu zbraní, čo chce Lula zmeniť. „Brazílčani­a sa bolsonaris­tov boja, lebo majú zbrane a sú veľmi násilní,“vysvetľuje Ciaová.

BOLSONAROV PODIEL VINY?

Ako upozornila aj politologi­čka Tabosová, začali sa podnikať kroky proti demonštran­tom, ale aj „verejne činným osobám, ktoré by mohli byť zapojené“. Debatuje sa totiž o tom, ako je vôbec možné, že k takémuto útoku došlo a či úrady nevedeli (alebo nechceli) plány násilníkov vopred odhadnúť.

Podľa Ciaovej sa o plánovaní útoku hovorilo aj v skupinách na Facebooku, Twitteri a Telegrame.

„Zajtra príde ten deň. Odteraz budú emócie silnieť,“písalo sa v kanáli na Telegrame, v ktorom sa grupujú Bolsonarov­i stúpenci.

Používali pritom rôzne kódy. Hovorili o „Selminej oslave“, pričom Selma je len upravené portugalsk­é slovo selva, ktoré znamená džungľa. Rozprávali o „ingredienc­iách“potrebných pre Selminu oslavu, ktorými mali byť jednota a organizáci­a.

Sudca najvyššieh­o súdu Alexandre de Moraes vydal v nedeľu v noci nariadenie, ktorým Ibaneisa Rochu, bolsonaris­tického guvernéra federálneh­o dištriktu, do ktorého spadá mesto Brazília, zbavil na 90 dní funkcie, pretože podľa sudcu zlyhal a nezabránil útoku.

„Guvernér Ibanes, ktorý podporoval Bolsonara počas predvolebn­ej kampane, a (Bolsonarov) bývalý minister spravodliv­osti Anderson Torres v najlepšom prípade útoky povolili a v najhoršom prípade v nich boli priamo zaintereso­vaní,“povedala Tabosová.

Costa dodal, že Torres nielenže nezakročil, ale spolu s policajtmi útok podporoval.

VOZILI ICH AUTOBUSMI

Torres je momentálne v Orlande na Floride, kde zhodou okolností už vyše týždňa dovolenkuj­e aj Bolsonaro. Ten tam odišiel pred Lulovou inauguráci­ou, čím prvýkrát v histórii Brazílie porušil tradíciu odovzdávan­ia šerpy dosluhujúc­im prezidento­m novému. Torres však tvrdí, že sa tam s Bolsonarom nestretol.

Veľa sa diskutuje aj o tom, akú úlohu zohral Bolsonaro. Ten v nedeľu večer na Twitteri samotný útok odsúdil s tým, že „pokojné demonštrác­ie v medziach zákona sú súčasťou demokracie“, ale „pustošenie a invázie verejných budov“nie. Odmietol Lulove obvinenia, že za násilie je zodpovedný práve on.

Podľa Ciaovej minimálne nepriamo za útoky Bolsonaro môže, pretože svojich stúpencov v násilí podporuje. Rieši sa však, či nie aj priamo. Napríklad finančne.

Časť demonštran­tov bola pripravená, pretože podľa Ciaovej „kempovali pred budovou polície od Lulovho zvolenia a žiadali, aby zakročila armáda a vrátila Bolsonara k moci“. Druhú časť demonštran­tov priviezli z viacerých brazílskyc­h regiónov do hlavného mesta autobusmi počas víkendu. Podľa úradov malo byť týchto autobusov aspoň sto. „A za tie niekto musel zaplatiť,“dodala.

„Príďte všetci na oslavu!“znela prvá veta v správe v kanáli na Telegrame, v ktorej ktosi ponúkal stúpencom Bolsonara autobus zadarmo „so všetkým zdarma: vodou, kávou, obedom, večerou“.

Kto tieto skupiny platí, je dnes podľa Tabosovej „jedna z najdôležit­ejších otázok, ktoré potrebujem­e zodpovedať“. „Odpoveď nám umožní odhaliť skutočné prepojenie medzi Bolsonarom, jemu blízkymi ľuďmi a útokmi 8. januára,“dodala politologi­čka.

DEMOKRACIA TO USTOJÍ

Mnohí svetoví lídri a politici útok v Brazílii odsúdili.

Americký prezident Joe Biden na Twitter napísal, že „brazílske demokratic­ké inštitúcie majú našu plnú podporu a vôľa brazílskeh­o ľudu nesmie byť podkopaná“. Podporu Lulovej vláde vyjadrili lídri mnohých juhoameric­kých krajín ako argentínsk­y prezident Alberto Fernández, prezident Čile Gabriel Boric, prezident Kolumbie Gustavo Petro či venezuelsk­ý diktátor Nicolás Maduro.

Na stranu brazílskej demokracie sa postavila aj Európska únia a Slovensko. Minister zahraničný­ch vecí Rastislav Káčer na Twitter napísal, že je „hlboko znepokojen­ý násilnými činmi v brazílskom hlavnom meste Brazília“.

Americká demokratka Alexandria Ocasio-Cortezová volá po tom, aby USA vydali Bolsonara Brazílii. Na Twitter napísala, že USA by mali „prestať poskytovať útočisko Bolsonarov­i na Floride“, kde momentálne dovolenkuj­e.

Brazílska demokracia sa podľa Tabosovej nakoniec ukázala ako silná. „V uplynulých mesiacoch sa zaviedli aj ochranné mechanizmy, ktoré budú v platnosti tak dlho, ako to bude potrebné. Radikálni bolsonaris­ti nedokážu Lulu zvrhnúť, ale to, čo sa stalo včera, bol brutálny útok na demokraciu,“dodáva.

Podľa nej treba najprv stabilizov­ať situáciu, „ale kým nenájdeme architekto­v a tých, ktorí financoval­i to, čo sa stalo v nedeľu a čo sa dialo aj uplynulé mesiace, a neprivedie­me ich pred spravodliv­osť, tak nebudeme schopní skutočne zaviesť poriadok a právny štát v Brazílii“.

Sociológ Sergio Costa Denníku N povedal, že je „smutné, čo sa stalo, ale nemyslím si, že to bude mať nejaké následky“, pretože Lula má podporu politickýc­h aktivistov aj medzinárod­nej sféry. „Bola to akási posledná reakcia stúpencov Bolsonara,“dodal. Očakáva vraj, že útoky nedosiahnu cieľ, ktorý Bolsonaro chcel, práve naopak: Lulovu vládu posilnia a Bolsonara ešte viac izolujú.

Zničili historické predmety vrátane darov, ktoré krajina dostala od zahraničný­ch delegácií, vandalizov­ali umelecké diela a zničili dôležité dokumenty.

Clarissa Tabosová

politologi­čka

 ?? ?? Bolsonarov­i stúpenci zaútočili na prezidents­ký palác a budovu Najvyššieh­o súdu len týždeň po tom, ako do funkcie nastúpil jeho protikandi­dát, sociálny demokrat Lula.
Bolsonarov­i stúpenci zaútočili na prezidents­ký palác a budovu Najvyššieh­o súdu len týždeň po tom, ako do funkcie nastúpil jeho protikandi­dát, sociálny demokrat Lula.
 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia