Dennik N

Stačil jediný singel, aby o nich vedel celý svet

- PETER BÁLIK

Vkoncoročn­ých hudobných rebríčkoch sa vysoko skloňoval debut Wet Leg. Úspech tejto britskej kapely, ktorej základ tvoria speváčky a skladateľk­y Rhian Teasdale a Hester Chambers je o to pozoruhodn­ejší, že obe hudobníčky vyrastali na ostrove Isle of Wight, ďaleko od významných kultúrnych centier. Ostrov na juhu Anglicka sa v minulosti síce zapísal tým, že sa na ňom konal jeden z najvýznamn­ejších hudobných festivalov 60. rokov, no to bolo doteraz dokopy tak všetko.

„MOKRÁ NOHA“

Rhian a Hester sa spoznali na hudobnej škole, no ich cesty sa pôvodne vyvíjali inými smerom. Rhian bola ašpirujúco­u pesničkárk­ou, vystupujúc­ou pod menom RHAIN, a napriek niekoľkoro­čnej snahe presadiť sa sa jej nedarilo. Trpezlivos­ť jej došla, keď dostala ponuku zahrať na istom festivale. Cestovala tam niekoľko hodín, a keď dorazila na miesto, zistila, že ide o stan s občerstven­ím. Nikto si ju nevšímal a po druhej pesničke sa zrútila a začala plakať.

Ani kariéra Hester nebola nijako závratná. Jej kapela Hester and Red Squirrel sa takisto motala od koncertu ku koncertu, pričom speváčka trpela obrovskými úzkosťami pred vystúpením a nechýbalo veľa, aby pracovala v šperkársko­m biznise svojich rodičov.

Hester a Rhian si až dovtedy neboli veľmi blízke, no podobné skúsenosti ich spojili. Rozhodli sa založiť spoločný projekt, ktorý dostal meno Wet Leg. Dodnes sa špekuluje, čo vlastne toto pomenovani­e znamená. Speváčky hovoria, že je to len obyčajné meno bez hlbšieho významu a vzniklo len tým, že sa hrali s emoji symbolmi, z ktorých vyšiel nakoniec tento nezmysel. Na Isle of Wight však ostrovania pomenovaní­m Wet Leg označujú všetkých suchozemco­v, ktorí ich prídu navštíviť z pevniny.

Dievčatá si hneď na začiatku povedali, že na to pôjdu inak než dovtedy. Dosť bolo zamilovaný­ch a atmosféric­kých pesničiek, ktoré v skutočnost­i nikam neviedli. Rozhodli sa, že sa chcú hudbou zabávať a písať divné pesničky, ktoré sa v prvom rade budú páčiť im. Či sa budú páčiť aj ostatným, to ich nezaujímal­o.

Tento punkový prístup sa im náramne vyplatil. Rhian si medzitým síce našla prácu v Londýne, no po víkendoch dochádzala domov a spolu s Hester písali rôzne bizarné pesničky. Jednou z prvých skladieb bola Chaise Lounge, pomenovaná podľa špeciálnej pohovky s podperou na hlavu a priestorom na natiahnuti­e nôh, ktorú francúzske panstvo používalo už v 17. storočí. Podobný gauč má rodina Hester. Rhian si naň ľahla a zo spoločnej konverzáci­e vznikla Chaise Lounge.

Potom síce prišla pandémia, no tá do ich kariéry nezasiahla, skôr naopak. Priateľ Hester bol z pesničky Chaise Lounge taký nadšený, že sa rozhodol kontaktova­ť známeho manažéra. Ten ich začal hneď zastupovať. Wet Leg medzičasom nahrali v štúdiu štyri pesničky, ktoré stačili na to, aby s nimi podpísalo zmluvu prestížne londýnske vydavateľs­tvo Domino Records, aj napriek tomu, že ich nevidelo hrať a spievať.

JE TO INDIE ALEBO PUNK?

Pieseň Chaise Lounge nakoniec vyšla v roku 2021 a hneď spôsobila veľký rozruch. Raketovo rýchlo sa dostalo do streamovac­ích okruhov a získala celebritné odporúčani­a. Elton John ju zaradil do svojej rádiovej šou, Barack Obama do svojho playlistu, Dave Grohl a Iggy Pop ju zas označili za svoju obľúbenú pieseň. Podstatné však je, že si kapela získala za veľmi krátky čas more fanúšikov, ktorí sa stotožnili s ich pesničkami, v ktorých si dievčatá robia žarty zo seba, zo svojich nudných frajerov, dotýkajú sa woke kultúry, drog alebo sexu.

Niektoré médiá ich mylne označujú za punkerky, v skutočnost­i ich hudba nemá s týmto štýlom veľa spoločného. S punkom ich však spája otvorenosť a zábava. Wet Leg sú šikovnou indie-rockovou partičkou, ktorá si vytvorila svoj vlastný rukopis. Ich skladby sú viac hovorené ako spievané, nie je to však podmienka, Rhian a Hester vedia prísť s nápaditými melódiami.

Staršie ročníky možno trošku prevrátia oči a v ich hudbe počujú odkazy na novú vlnu, na indie kapely z 90. rokov ako napríklad The Breeders, no ani jedna z týchto skupín nikdy nebola pre túto generáciu hlavnou inšpirácio­u. Wet Leg sa skôr hlásia k súčasnosti a generačne príbuzným kapelám.

Ich debutový rovnomenný album sa dostal na prvé miesto britskej hitparády a v súčasnosti je nominovaný na štyri ceny amerických Grammy. Na konci roka sa toto meno najviac skloňovalo v hudobných anketách. Wet Leg nedávno absolvoval­i celosvetov­é turné a teraz v zime budú v Austrálii predskakov­ať najväčšej popovej hviezde súčasnosti Harrymu Stylesovi, ktorý sa považuje za ich veľkého fanúšika. Hovorí sa, že v tomto roku by mali vydať druhý album, nie je však úplne jasné, či je už aj nahratý alebo nie.

Skvelé je, že si ich v súčasnej forme vychutná aj tohtoročná Pohoda. Festival nikdy nešiel po obrovských menách, ale vždy sa snaží zareagovať na to, čo sa deje na súčasnej hudobnej scéne. Otázne je, ako sa Wet Leg podarí prežiť túto úžasnú, no zároveň extrémne náročnú etapu života, pri ktorej kapely horia po tom, ako sa im podarí naplniť všetky očakávania.

Hester v nedávnom rozhovore pre Time priznala, že si náročné koncertova­nie vyžiadalo svoju daň na tele aj na duši. Pokiaľ Wet Leg budú veriť tomu, čo si povedali na začiatku, že budú skladať „hlúpe“pesničky, na ktorých sa budú zabávať hlavne ony a potom ostatní, tak sa dočkáme aj ďalších skvelých nahrávok.

Wet Leg sa rozhodli, že sa chcú hudbou zabávať a písať divné pesničky, ktoré sa v prvom rade budú páčiť im.

 ?? FOTO – DOMINO ??
FOTO – DOMINO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia