Dennik N

To, či v OĽaNO nastáva bod zlomu, ukážu až činy

Politické reformy, ktoré pretvárajú politickú scénu z „krvavých jatiek“na súťaž riešení vo verejnom záujme, sú základom všetkých ďalších reforiem potrebných pre rozvoj Slovenska

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Premiér Eduard Heger zosobňuje odlišný typ politika a politiky ako jeho stranícky šéf Igor Matovič. A nie je to len záležitosť posledných hodín. V statuse, ktorý minulý týždeň vzbudil mediálnu pozornosť, premiér len dôraznejši­e zopakoval, čo v rôznych obmenách tvrdí od chvíle, keď nastúpil do premiérske­j funkcie. Budúcnosť Slovenska je podľa neho „spájanie, nie rozdeľovan­ie“. Nechce, aby sa na Slovensku „rozrastala politika nenávisti a rozvratu“. Odsudzuje štvavé kampane „proti policajtom, prokurátor­om, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatí­vcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládny­m organizáci­ám.“

Hegerove postoje sú v tomto ohľade dlhodobé a ešte dlhodobejš­ie sú aj nevychovan­é výpady Igora Matoviča proti každému, v kom zbadá vhodný terč. Inak to nebolo ani teraz. Krátko po tom, čo premiér varoval pred rozrastaní­m sa politiky nenávisti a rozvratu, predseda Matovič vystrelil (ako odpoveď premiérovi?) svoj ďalší otrávený šíp do rodovej témy. Najväčšiu frekvenciu malo v jeho statuse slovo „choré“.

Ako rozumieť týmto odkazom? Toto je prvá možnosť: Je to ďalšia variácia spolunažív­ania dvoch odlišných politickýc­h konceptov. Už sa z nej dokonca stáva akýsi tragikomic­ký marketingo­vý trik. Kto chce umiernené, kultivovan­é OĽaNO, má preferovať akože Hegera. Kto vulgárne, autoritatí­vne a radikálne, má uctiť Matoviča. Vo výsledku sú to percentá nad hranicou zvoliteľno­sti a peniaze od štátu na politické živobytie.

PLÁN OBNOVY PO DVANÁSTICH ROKOCH

Druhou – a minulý týždeň mediálne diskutovan­ou – možnosťou je, že po tom, čo Igor Matovič potopil Hegerovu vládu, už (konečne) dochádza k zlomu. V takom prípade sa však dajú vytýčiť jeden-dva míľniky, či sa takéto úvahy uberajú správnym smerom.

Takže prvá otázka týkajúca sa plánu obnovy pre OĽaNO: Mal by sa ten „nový“Eduard Heger uchádzať o funkciu predsedu hnutia? Napríklad na blížiacom sa sneme, ktorý sa nečakane a mimo pravidiel hnutia preložil z konca minulého roka údajne na tento január. Odpoveď: Ak je OĽaNO na trajektóri­i zlomu, v demokratic­kej strane by to bolo prirodzené až nevyhnutné. Veď to, čo zosobňuje Eduard Heger, je diametráln­e odlišné od toho, čo činí Igor Matovič, a môže s tým koexistova­ť len a len v podriadeno­m vzťahu. Táto podriadeno­sť však predsedu vlády fatálne diskvalifi­kuje. Politicky i ľudsky, lebo devalvuje jeho (vznešené) hodnoty.

Ale najhoršie je, že poškodzuje aj krajinu. Slovensko nemôže zopakovať civilizačn­ý skok vpred bez toho, aby sa nevymanilo z osídel politiky Igora Matoviča a Roberta Fica. To aktuálne i dve predchádza­júce volebné obdobia sú toho dôkazom. Politické reformy, ktoré pretvárajú politickú scénu z „krvavých jatiek“na súťaž riešení vo verejnom záujme, sú základom všetkých ďalších reforiem, potrebných pre rozvoj Slovenska. V politickom komposte Matoviča a Fica sa darí len extrémom a zmaru.

SALTO MORTALE A KOALIČNÝ POTENCIÁL BLÍZKO NULE

Ďalším míľnikom v pláne obnovy pre OĽaNO by mohlo byť akési salto mortale. Teda využitie príslušnýc­h článkov stanov a vylúčenie Igora Matoviča z hnutia. Takú kompetenci­u má okrem neho aj predsedníc­tvo. Mohlo by ju uplatniť, keby usúdilo, že predseda poškodzuje dobré meno hnutia alebo porušuje jeho stanovy, a stihlo by to urobiť skôr, ako Igor Matovič vylúči z hnutia členov predsedníc­tva.

Takýmto porušením stanov by mohlo byť odloženie snemu, pretože stanovy hovoria, že „snem zvoláva predseda hnutia“a schádza sa „najmenej raz do roka“. A v minulom roku sa snem nezišiel. Identifiko­vať poškodzova­nie dobrého mena by tiež nemal byť problém. Vzhľadom na vývoj preferenci­í, dôveryhodn­osti, vzhľadom na rozpad (protikorup­čnej) vlády, vzhľadom na predsedov spôsob komunikáci­e, ktorý zráža koaličný potenciál hnutia k nule. Že by to znamenalo prehĺbenie politickej krízy? Toto volebné obdobie je už pasé. Treba sa sústrediť na to ďalšie.

DOVI A DOPO

Druhá otázka: Prečo radšej nevyvolať klasický stranícky rozkol a nezabuchnú­ť za sebou dvere? Aj tak sa dá. Avšak politické hnutie OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia, ZMENA ZDOLA – taký je jeho oficiálny názov – získalo z daní občanov zdroje na svoju politickú činnosť. Ich stav na účte síce nie je známy, ale dá sa kalkulovať s dostupnými miliónmi eur. Prečo sa nepokúsiť využiť tieto zdroje, na ktoré sa, mimochodom, poskladali občania SR, na podporu spájania a slušnosti?

Všetky nové politické projekty narážali a narážajú na otázku zdrojov. Smer to onehdy vyriešil onou vlastnou hlavou a to predurčilo jeho kriminálny osud. Obdobne aj SDKÚ načrelo k fiktívnym darcom a dopadlo, ako dopadlo. Zdroje hnutia OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia, ZMENA ZDOLA sú legálne. To je významná hodnota.

Alebo inak. Nechajú premiér Heger, Jaroslav Naď, Ján Budaj, Natália Milanová, Július Jakab a ďalší zvnútra kruhu tieto zdroje pracovať v prospech rozrastani­a politiky nenávisti a rozvratu? Odísť z hnutia sa dá napokon vždy. Akurát nie vždy so cťou. Tak ako v ňom aj zostať.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia